Of je nu thuis een ontsnappingsartiest aan je handen hebt of een hond hebt die zelden van je zijde wijkt, niemand wil zijn hond kwijtraken. Misschien vraag je je af: waarom lopen honden weg? Komt het omdat een hond graag kleinere dieren achternagaat of omdat een hond snel schrikt? En hoe kun je vooruitplannen om te voorkomen dat je hond wegloopt?

Ondanks onze beste inspanningen om onze honden gelukkig en gezond te houden, kunnen onze maatjes soms nog steeds afgeleid, verward of angstig raken, hoe goed ze ook zijn opgevoed. En als dat gebeurt, kunnen ze weglopen. We willen natuurlijk niet dat onze honden verdwalen en in gevaar komen of de weg naar huis niet meer kunnen vinden.

Daarom delen we hier de zes belangrijkste redenen waarom honden weglopen en wat je kunt doen om dit te voorkomen. We bespreken ook hoe een GPS-tracker voor honden kan helpen om ervoor te zorgen dat je je viervoeter nooit meer uit het oog verliest.

6 redenen waarom honden weglopen

Er zijn verschillende redenen waarom een hond kan weglopen. Hieronder leggen we de zes belangrijkste redenen uit.

1) Angst en andere veelvoorkomende triggers

Net als mensen kunnen honden bang worden. Wanneer dat gebeurt, kan een hond vechten, vluchten of verstijven. Als een hond ervoor kiest om te vluchten, dan loopt hij weg.

Afbeelding die de 4 F-reacties van angst laat zien of de verschillende manieren waarop honden kunnen reageren als ze zich in een staat van angst bevinden

De volgende prikkels kunnen angst bij de hond veroorzaken:

 • vuurwerk
 • onweersbuien
 • grote menigten
 • geweerschoten

Elke hondenbezitter weet dat honden kunnen schrikken van harde geluiden. Honden hebben namelijk een sterk ontwikkeld gehoor en kunnen tonen binnen het bereik van 15 tot 50.000 Hz horen. Ter vergelijking: het frequentiebereik van het menselijke gehoor ligt tussen 20 en 20.000 Hz.

Vuurwerk is een van de meest voorkomende redenen waarom honden weglopen. Rond oud en nieuw raken dan ook bijna twee keer zoveel huisdieren vermist vergeleken met andere tijden van het jaar.1

Als je hond bang is voor vuurwerk of onweer, dan is de kans groot dat hij wegglipt of zich ergens gaat verstoppen. In dat geval zal het lastig zijn om hem terug te vinden, tenzij je huisdier is uitgerust met een GPS-tracker voor honden.

Let goed op de subtiele signalen die erop wijzen dat je hond zich niet op zijn gemak voelt in een bepaalde situatie. Dit kun je doen door de tekenen van angst bij honden te leren herkennen.

bruine hond met gps-halsband

Een GPS-tracker voor honden zonder abonnement?

Ben je er klaar voor om elke stap van je hond te volgen, maar wil je niet vastzitten aan een abonnement? Heel begrijpelijk. Daarom hebben we een blogpost geschreven over GPS-trackers voor honden en katten zonder abonnement. Ook lees je waarom het toch de moeite waard kan zijn om in een abonnement te investeren.

Meer informatie

2) Verlatingsangst

Sommige honden kunnen last hebben van verlatingsangst wanneer hun baasje weg is. Dit kan ervoor zorgen dat ze afwijkend gedrag vertonen. Als je hond spullen vernielt, in huis plast bij alleen zijn of probeert te ontsnappen of weg te lopen, dan kunnen dit symptomen zijn van verlatingsangst. Honden met verlatingsangst weten niet altijd hoe ze met deze stress en spanning om moeten gaan en ze kunnen van huis weglopen omdat ze behoefte hebben aan sociale interactie. Sommige honden proberen zelfs uit huis te ontsnappen om hun baasje te zoeken.

Lees meer over verlatingsangst bij honden en wat je kunt doen om je maatje te helpen als dit probleem zich voordoet.

Een hond met verlatingsangst verstopt zich onder een bed

3) Paringsdrang

Puppy’s groeien erg snel. Honden worden vanaf zes maanden geslachtsrijp en hebben dan een sterke paringsdrift. Als je niet oppast, tref je misschien wel een nest vol puppy’s. Deze sterke drang tot voortplanting is een veelvoorkomende reden waarom honden weglopen.

Bruine hond

“Als je een loops teefje hebt, kan ze op zoek gaan naar een reu. Toen mij dit overkwam, was mijn hond acht kilometer van huis afgedwaald. Gelukkig zag een buurman haar en belde hij mij. Ik moet er niet aan denken wat er anders was gebeurd! Uiteindelijk kreeg ze een nest puppy’s en moesten we een flink bedrag betalen voor een betere omheining!”

– Een Amerikaanse Tractive-gebruiker

⚠️ Het kan duizenden euro’s kosten om een omheining rondom je huis te laten plaatsen. De gemiddelde kosten voor een afrastering kunnen erg hoog oplopen en dan heb je natuurlijk ook nog de kosten voor het plaatsen en het onderhouden van zo’n hek.

Honden die niet zijn gesteriliseerd of gecastreerd, hebben een sterkere drang om te paren. Lees hier alles wat je moet weten over loopse honden.

Infographic van de vier fasen van loopsheid bij honden

💡 Zoek je een effectieve manier om te voorkomen dat je hond wegloopt zonder je bankrekening te plunderen? Hieronder bespreken we een slim en betaalbaar alternatief voor fysieke hekken.

4) Verveling

Verveling is een veelvoorkomende oorzaak waarom honden weglopen. Vooral slimme honden vervelen zich snel. Ze kunnen uit verveling achter een vogel aan gaan of van huis afdwalen om te spelen met kinderen in de buurt.

waarom worden honden vermist - bruine hond op een veld

Honden zijn van nature nieuwsgierige dieren die dagelijks beweging en stimulatie nodig hebben. Bij gebrek aan beweging en mentale stimulatie, kan je hond verveeld raken en zijn heil ergens anders zoeken.

💡Lees vooruit en ontdek verschillende manieren om je hond bezig, actief en gelukkig te houden.

5) Jachtinstinct

Alle honden hebben een jachtinstinct. Sommige rassen hebben er meer aanleg voor, terwijl andere meer huishonden zijn. Dit gedrag kan een flinke uitdaging zijn voor hondenbezitters, vooral in de herfst wanneer de natuur rijk is aan geur en je hond de geur van een dier oppikt en er achterna wil jagen. In de winter heeft sneeuw weer invloed op het geurbeeld van je hond.

Door het natuurlijke jachtinstinct kun je je hond uit het oog verliezen als hij zou wegrennen. Stel dat je een hond hebt die dol is op sneeuw, dan kan hij ervandoor gaan om in de sneeuw te spelen of om een dier te achtervolgen in het bos.

Een man jaagt met zijn hond in een bos in de herfst

Waarom houden honden ervan om te jagen? De twee voornaamste redenen zijn:

1) Sommige hondenrassen worden gefokt om te jagen, zoals beagles of Amerikaanse foxhounds, pointers, setters, herdershonden en zelfs retrievers.

2) Honden vinden het leuk om te jagen. Bij het jagen komt endorfine vrij en dit geeft je viervoeter een geluksgevoel.

Weet je niet zeker hoe je moet omgaan met het jachtinstinct van je hond? Lees hier hoe je het jachtinstinct bij honden onder controle kunt houden.

Volg mijn hond met Tractive GPS

6) Onbekende omgeving

Een andere reden waarom een hond wegloopt, is dat hij zich in een onbekend gebied bevindt. Vooral tijdens vakanties is de kans groter dat je hond verdwaalt. Een nieuwe omgeving, geuren en prikkels kunnen hem aanzetten tot het verkennen van de omgeving. Dit kan ertoe leiden dat je hond de weg kwijtraakt.

Dit probleem kan vooral voorkomen als je recentelijk bent verhuisd en je hond nog niet vertrouwd is met zijn nieuwe omgeving.

Een hond in een huis zonder meubels kijkt naar buiten

Nu we de belangrijkste redenen hebben besproken waarom honden weglopen, kun je beter vooruitplannen.

Maar zijn er bepaalde hondenrassen die de neiging hebben om weg te lopen?

Hondenrassen die de neiging hebben om weg te lopen

Sommige hondenrassen zijn meer geneigd om weg te lopen dan andere, zoals:

 • Labradors
 • Australische herders
 • Jackrussels
 • Duitse herders
 • Spaniëls
 • Terriërs
 • Bordercollies
 • en wie weet misschien ook jouw hond?

Nu denk je misschien dat je hond te gehoorzaam is of te goed getraind om weg te rennen. Maar zoals eerder besproken, kan je hond er toch zomaar ervandoor gaan tijdens een wandeling door externe factoren of zijn aangeboren instincten. Hoe goed een hond ook is opgevoed, vaak kunnen deze instincten de overhand krijgen.

💡Sommige honden zijn geboren hardlopers. Als zo’n hond wegloopt, kan dat een teken zijn dat hij behoefte heeft aan meer beweging. Misschien is het tijd om samen aan een nieuwe fitnessroutine te beginnen om die overtollige energie kwijt te raken.

Hoewel het vooral belangrijk is om voorzichtig te zijn als je hond tot een van deze rassen behoort, is het altijd verstandig om vooruit te plannen. Dit omdat:

 • De paringsdrang of het jachtinstinct van een hond kan de overhand nemen.
 • Het kan jaren duren om je hond te trainen om zijn vluchtreactie in stressvolle situaties te beheersen.
hond met GPS-tracker voor honden zit naast een man buitenshuis op een grasveld

Ook worden er jaarlijks alleen al in de Verenigde Staten bijna 2 miljoen honden gestolen door hondendieven. Helaas wordt slechts ongeveer 10% van hen herenigd met hun familie. Bij bepaalde hondenrassen die de neiging hebben om weg te lopen, zoals terriërs, is de kans ook groter dat ze worden gestolen.

Om deze reden kun je overwegen om een extra hoog hek rondom je tuin te plaatsen. Je kunt ook gebruikmaken van een GPS-tracker voor honden waarmee je je vermiste hond in realtime kunt volgen. Een andere optie is het instellen van een virtuele ‘veilige zone’, zodat je direct een melding op je telefoon ontvangt wanneer je viervoeter deze zone verlaat. Zo kun je snel ingrijpen en je huisdier in veiligheid brengen.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gezond en gelukkig met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Nu kopen

Wat moet ik doen als mijn hond is weggelopen?

Probeer kalm te blijven, zelfs als je je hond niet kunt vinden. Het is belangrijk om niet in paniek te raken als je je huisdier kwijt bent, omdat dit je zoektocht moeilijker kan maken. Volg deze tips om je hond zo snel mogelijk terug te vinden. Een van de eerste stappen is om je huis en directe omgeving te doorzoeken, aangezien je hond mogelijk niet ver van huis is weggelopen.

Keren honden terug nadat ze zijn weggelopen?

Geschat wordt dat 7% van de vermiste honden niet met hun familie wordt herenigd2. Er zijn wel twee dingen die bijdragen aan de hereniging tussen een hond en zijn baasje. Wanneer weggelopen honden weer terug naar huis keren, kom dat vaak omdat:

 • ze werden gevonden tijdens een zoektocht in de buurt
 • ze een dierenpenning droegen en/of ze gechipt waren

Het is ontzettend belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met zoeken, omdat dit de kans vergroot om je geliefde viervoeter snel weer terug te vinden. Bovendien geldt: hoe meer je let op de bewegingen van je hond, hoe kleiner de kans dat hij vermist raakt.

Een GPS-hondentracker is de beste manier om de locatie van je hond in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat je hem snel kunt opsporen als hij toch wegloopt.

Tips om te voorkomen dat je hond wegloopt

De volgende tips kunnen je helpen te voorkomen dat je hond wegloopt, zodat hij altijd aan jouw zijde blijft.

Houd je hond veilig en kalm

Als je vertrouwd bent met de gewoonten en het karakter van je hond, kun je sneller herkennen wanneer hij angstig is. Let daarom goed op hoe je hond zich gedraagt in situaties die voor hem stressvol kunnen zijn, zoals tijdens oud en nieuw.

Een vrouw die een hond knuffelt op een bank
 • Houd ramen dicht tijdens onweer en vuurwerk en blijf bij je hond om hem gerust te stellen.
 • Bereid je hond voor om alleen thuis te zijn. Trek bijvoorbeeld je schoenen aan en pak je sleutels, maar ga niet meteen weg. Herhaal dit een paar keer en ga steeds iets eerder weg.
 • Overweeg kalmeringsmiddelen die je bij de dierenarts kunt verkrijgen. Als je weet dat je hond te maken krijgt met een stressvolle situatie, zoals reizen met het vliegtuig, dan kan een kalmerend middel goed van pas komen.
 • Creëer een verrijkte omgeving voor je hond. Denk aan een nieuw speeltje dat je hond kan bezighouden terwijl je weg bent.
 • Richt een veilige plek in voor je hond waar hij zich terug kan trekken. Je kunt iets van jezelf achterlaten, zoals een trui of een oud shirt met jouw geur, zodat je hond zich op zijn gemak voelt in jouw afwezigheid.

Houd rekening met het jachtinstinct en de paringsdrift

Elke hond heeft een instinct om te jagen en de drang om te paren. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om dit te beheersen.

 • Laat je hond castreren of steriliseren. Dit kan in 90% van de gevallen het zwerfgedrag verminderen3.
 • Doe een opfriscursus met je hond. Het opnieuw aanleren van basiscommando’s kan een leuke manier zijn om de geest van je hond actief te houden. Je kunt ook beginnen met clickertraining, die gebaseerd is op positieve bekrachtiging. Of ga eens met je hond naar gehoorzaamheidstraining.
 • Houd tijdens het wandelen je hond aan de lijn. Controleer de regelgeving met betrekking tot de aanlijnplicht in je gemeente, aangezien je in sommige gebieden je hond aangelijnd moet houden.
Een gezin laat hun hond aangelijnd uit op een grasveld

Zorg dat je huis en tuin hondvriendelijk is

Investeer in een betere omheining als je hond uit de tuin kunt ontsnappen. Een goede optie is bijvoorbeeld een houten hekwerk met een betonnen fundering om te voorkomen dat je viervoeter eronder graaft om te ontsnappen. Daarnaast kun je overwegen om een hondenhek te plaatsen om de toegang tot bepaalde ruimtes te beperken. Zorg er ook voor dat alle deuren en ramen gesloten zijn voordat je weggaat voor het geval iemand je huis binnenkomt of verlaat.

⚠️ In Nederland is het niet toegestaan om stroomstootapparatuur bij honden te gebruiken. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van elektronische halsbanden verboden. Het kan namelijk leiden tot pijn of letsel bij de hond. Daarnaast kan het angst, stress en gedragsproblemen veroorzaken bij de hond en zelfs het vertrouwen van de hond in zijn baasje schaden.

Een slimmer en meer betaalbaar alternatief voor een fysieke omheining rondom je huis is Tractive Virtuele omheining. Met deze functie kun je een veilige zone instellen voor je hond en ontvang je direct een melding op je telefoon als je hond probeert weg te glippen. Dit is ideaal om ontsnappingen te voorkomen. Hiermee kun je ook snel spotten of je hond is meegenomen door een hondendief. Bovendien worden er geen elektrische schokken afgegeven, waardoor het een humaan alternatief is voor elektronische halsbanden en onzichtbare afrasteringen.

Tractive GPS Virtuele omheining

Bescherm mijn hond met Tractive GPS

Houd je hond bezig, actief en gelukkig

Je hond kan wegrennen omdat hij zich verveelt. Gelukkig is het voorkomen van verveling bij je hond niet alleen eenvoudig, maar ook erg leuk.

Dit kun je doen:

 • Speel regelmatig met je hond en geef hem veel knuffels.
 • Zorg voor een leuke speelruimte voor je hond. Verstop bijvoorbeeld ballen of plaats speeltjes die je kunt vullen met snoepjes in je tuin. Gebruik denkspellen en puzzels om je hond mentaal te stimuleren.
 • Neem een hondenoppas om je huisdier gezelschap te houden.

Een effectieve manier om te voorkomen dat je hond wegloopt, is door je hond regelmatig beweging te geven. Dit houdt je hond niet alleen gezond, maar voorkomt ook verveling. Bovendien bieden regelmatige wandelingen en speelsessies een kans om quality time door te brengen met je maatje.

Het belangrijkste is dat regelmatige lichaamsbeweging je kan helpen om veranderingen in het gedrag van je hond te spotten, wat kan helpen om gezondheidsproblemen vroegtijdig op het spoor te komen. Dierenartsen raden aan om de dagelijkse activiteiten van je hond bij te houden om eventuele afname van het activiteitsniveau te detecteren.

Met Activiteitenmonitoring van Tractive kun je doelen stellen voor je maatje, ervoor zorgen dat hij voldoende beweging krijgt en snel ingrijpen als je merkt dat hij minder beweegt dan normaal.

screenshots van activiteitenmonitoring in de Tractive GPS-app
Sebastian Raab, Product Manager bij Tractive

Soms kun je veranderingen in het dagelijkse activiteitsniveau van je hond over het hoofd zien, zoals wanneer je huisdier meer of minder actief is dan normaal. Daarom hebben we meldingen geïmplementeerd die waarschuwen voor verminderde activiteit wanneer het aantal actieve minuten van je hond aanzienlijk afneemt. Deze meldingen bieden de mogelijkheid om in te grijpen in situaties waarin je hond wellicht te maken heeft met een infectie of last heeft van pijn.

– Sebastian Raab, productmanager bij Tractive en incidentele dierenoppas

Wees voorbereid voor het geval je hond wegloopt

Ondanks alle planning en voorbereiding kan je hond toch weglopen. Hier zijn enkele belangrijke stappen om hem sneller te kunnen vinden:

 • Zorg ervoor dat je hond altijd een halsband draagt en dat er een dierenpenning met jouw telefoonnummer eraan hangt. Houd deze gegevens up-to-date.
 • Laat je hond chippen. This can help a vet or a local shelter identify your dog if they scan the microchip. Keep your microchip information up to date on your local database.
 • Gebruik een GPS-tracker voor honden, zodat je altijd weet waar je trouwe viervoeter zich bevindt. Dankzij Tractive kun je je hond in realtime volgen, waardoor je precies weet waar je hem kunt ophalen.

Vind mijn hond met Tractive GPS

Lees deze blogpost voor meer ideeën over hoe je kunt voorkomen dat je hond wegloopt.

Hoe je kunt voorkomen dat je hond wegloopt met Tractive

Hondenbaasjes over de hele wereld maken gebruik van de levensreddende technologie van Tractive om hun viervoeters  te vinden, hun locatie te volgen en hun gezondheid en welzijn in de gaten te houden. Dankzij het onbeperkte bereik en de LIVE Tracking-functie van Tractive hoef je alleen maar een blik op je telefoon te werpen om te zien waar je hond is.

Niets is zo angstaanjagend als niet weten wanneer je je hond weer zult vinden als je hem kwijtraakt. Zo ook in het verhaal van Happy, een golden retriever die tijdens zijn eerste wandeling het bos in rende. Ondanks de paniek wist Francesca het hoofd koel te houden. Ze schakelde snel LIVE Tracking in en had hem binnen de kortste keren weer gevonden.

Twee vrouwen knielen naast een golden retriever in een meer in de bergen

Happy is een brave hond en hij komt altijd terug. Nou ja, behalve de keer dat ik hem voor de eerste keer meenam naar Alpe di Siusi. De bergen staan ​​bekend om de moeilijke wandelroutes en de prachtige flora. Ik was daar met Mac, Happy en mijn gezin toen Happy verdwaalde raakte. Ik weet nog steeds niet zeker of hij achter een hert aan ging of niet, maar één ding was duidelijk: hij was weg.

Toen herinnerde ik me dat ik de GPS-tracker bij Happy had omgedaan. Ik schakelde onmiddellijk de modus LIVE Tracking in en begon opgelucht adem te halen terwijl ik steeds dichter bij zijn locatie kwam. Ik kon rechtstreeks op mijn telefoon zijn route live volgen en de locatiebepaling was zo nauwkeurig dat ik uiteindelijk Happy vond. Hij stond aan de rand van een berg bij een bron water te drinken.”

– Francesca en Happy, Italië

Volg mijn hond met Tractive GPS

Lees meer: Tractive-reviews op Trustpilot

Conclusie: waarom lopen honden weg?

Hoewel het moeilijk is om precies te zeggen waarom honden weglopen, kan het gaan om verschillende redenen, zoals:

 • Angst
 • Verlatingsangst
 • Paringsdrang
 • Verveling
 • Jachtinstinct
 • Een onbekende omgeving

Vaak kunnen meerdere van deze factoren ervoor zorgen dat een hond wegloopt, ongeacht hoe goed opgevoed of gehoorzaam hij ook is.

Als verantwoordelijke hondenbezitters is het dus belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veelvoorkomende redenen en wat je kunt doen om te voorkomen dat je hond wegloopt. Door passende voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je hond nooit meer vermist raakt. En zelfs als dat wel gebeurt, heb je de tools die je nodig hebt om je viervoeter terug te vinden.

Ken je iemand met een miauwende of blaffende ontsnappingsartiest? Deel dit artikel dan met hem of haar!