Zelfs als we er alles aan doen om onze honden gelukkig te maken, kunnen ze bang worden. Ze kunnen ook afgeleid of in de war raken. Dit kan er soms toe leiden dat ze weglopen. Je hond kwijtraken is de nachtmerrie van iedere huisdiereigenaar. Niet alleen kan je hond dan in de problemen komen, maar de kans bestaat dat hij de weg naar huis niet meer weet. Geen paniek. In dit artikel leggen we de belangrijkste redenen uit waarom honden weglopen en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

Waarom lopen honden weg?

Er zijn verschillende redenen waarom een hond kan weglopen. Hieronder leggen we de zes belangrijkste redenen uit.

1) Angst en andere veelvoorkomende triggers

Net als mensen kunnen honden bang worden. Wanneer dat gebeurt, kan een hond vechten, vluchten of bevriezen. Als een hond ervoor kiest om te vluchten, dan loopt hij weg.

De vier 'F'-reacties

De volgende prikkels kunnen angst bij de hond veroorzaken:

 • vuurwerk
 • onweersbuien
 • grote menigten
 • geweerschoten

Elke hondenbezitter weet dat honden kunnen schrikken van harde geluiden. Honden hebben namelijk een sterk ontwikkeld gehoor en kunnen tonen binnen het bereik van 15 tot 50.000 Hz horen. Ter vergelijking: het frequentiebereik van het menselijke gehoor ligt tussen 20 en 20.000 Hz.

Vuurwerk is een van de meest voorkomende redenen waarom honden weglopen.

Als je hond bang is voor vuurwerk of onweer, dan is de kans groot dat hij ervandoor gaat of zich ergens gaat verstoppen. In dat geval zal het lastig zijn om hem terug te vinden, tenzij je huisdier een GPS-tracker voor honden draagt.

hond, die een GPS-tracker voor honden draagt, zit naast een man buitenshuis op het veld

2) Verlatingsangst

Sommige honden kunnen last hebben van verlatingsangst wanneer hun baasje weg is. Dit kan ervoor zorgen dat ze afwijkend gedrag vertonen. Als je hond spullen vernielt, in huis plast bij alleen zijn of probeert te ontsnappen of weg te lopen, dan kunnen dit symptomen zijn van verlatingsangst. Honden met verlatingsangst weten niet altijd hoe ze met deze stress en spanning om moeten gaan en ze kunnen van huis weglopen omdat ze behoefte hebben aan sociale interactie.

3) Paringsdrang

Puppy’s groeien erg snel! Honden worden vanaf zes maanden geslachtsrijp en hebben dan een sterke paringsdrang. Als je niet oppast, tref je misschien wel een nest vol puppy’s. Deze sterke drang tot voortplanting is een veelvoorkomende reden waarom honden weglopen.

Als je een loops teefje hebt, kan ze op zoek gaan naar een reu. Toen mij dit overkwam, was mijn hond acht kilometer van huis afgedwaald. Gelukkig zag een buurman haar en belde hij mij. Ik moet er niet aan denken wat er anders was gebeurd! Uiteindelijk kreeg ze een nest puppy’s en moesten we een flink bedrag betalen voor een betere omheining!

Honden die niet zijn gesteriliseerd of gecastreerd, hebben een sterkere drang om te paren. Lees hier alles wat je moet weten over loopse honden.

Infographic van de vier fasen van loopsheid bij honden

4) Jachtinstinct

Alle honden hebben een jachtinstinct. Sommige rassen hebben er meer aanleg voor, terwijl andere meer huishonden zijn. Dit gedrag kan een flinke uitdaging zijn voor hondenbezitters, vooral wanneer je hond de geur van een dier oppikt en er achterna wil jagen. Vanwege hun impuls om te jagen kunnen honden er makkelijk vandoor gaan en verdwalen.

Waarom houden honden ervan om te jagen? De twee voornaamste redenen zijn:

1) Sommige hondenrassen worden gefokt om te jagen, zoals de beagle of de Amerikaanse foxhound.

2) Honden vinden het leuk om te jagen. Bij het jagen komt endorfine vrij en dit geeft je viervoeter een geluksgevoel.

Weet je niet zeker hoe je moet omgaan met het jachtinstinct van je hond? Lees hier hoe je het jachtinstinct bij honden onder controle kunt houden.

5) Verveling

Verveling is een veelvoorkomende oorzaak waarom honden weglopen. Vooral slimme honden vervelen zich snel. Ze kunnen uit verveling achter een vogel aan gaan of van huis afdwalen om te spelen met kinderen in de buurt.

Honden zijn van nature nieuwsgierige dieren die dagelijks beweging en stimulatie nodig hebben. Bij gebrek aan beweging en mentale stimulatie, kan je hond verveeld raken en dit ergens anders opzoeken.

redenen en voorzorgsmaatregelen vermiste hond

6) Onbekende omgeving

Een andere reden waarom honden weglopen is als ze zich op onbekend terrein bevinden. De kans op weglopen is dus groter als je je hond meeneemt op vakantie. Een nieuwe omgeving, onbekende geuren en afleidingen kunnen ervoor zorgen dat je hond de omgeving wil verkennen.

Hondenrassen die graag weglopen

Sommige hondenrassen zijn meer geneigd om weg te lopen dan andere, zoals labradors, Australische herders en jackrusselterriërs. Daarom is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden als hij tot een van deze hondenrassen behoort. Je zou een hoger hek rondom de tuin kunnen plaatsen en een GPS-tracker voor honden kunnen aanschaffen voor extra gemoedsrust.

Wat moet ik doen als mijn hond is weggelopen?

Probeer kalm te blijven, zelfs als je je hond niet kunt vinden. Het is belangrijk om niet in paniek te raken als je je huisdier kwijt bent, omdat dit je zoektocht moeilijker kan maken. Volg deze tips om je hond zo snel mogelijk terug te vinden.

Sommige honden zijn trouwens geboren om te rennen. Als een hond dus wegloopt, kan dit ook een teken zijn om samen eens wat vaker te gaan sporten!

Keren honden terug nadat ze zijn weggelopen?

Geschat wordt dat 7% van de vermiste honden niet met hun familie wordt herenigd1. Er zijn wel twee dingen die bijdragen aan de hereniging tussen een hond en zijn baasje. Wanneer weggelopen honden weer terug naar huis keren, kom dat vaak omdat:

 • ze werden gevonden tijdens een zoektocht in de buurt
 • ze een dierenpenning droegen en/of ze zijn gechipt

Mocht je hond weglopen, dan is het gebruik van een GPS-tracker voor honden de beste manier om je viervoeter te lokaliseren.

Tips om te voorkomen dat je hond wegloopt

De volgende tips kunnen je helpen te voorkomen dat je hond wegloopt, zodat hij altijd aan jouw zijde blijft.

Houd je hond veilig en kalm

 • Neem je hond niet mee naar drukke plekken.
 • Houd ramen dicht tijdens onweer en vuurwerk (bijvoorbeeld op oudejaarsavond).
 • Als je weet dat je hond te maken krijgt met een stressvolle situatie, zoals reizen met het vliegtuig, vraag dan aan je dierenarts of hij je hond een kalmeringsmiddel kan geven.
 • Geef je hond een kluifje of speeltje om hem bezig te houden wanneer je weg bent.
 • Bereid je hond voor om alleen thuis te zijn. Trek bijvoorbeeld je schoenen aan en pak je sleutels, maar ga niet meteen weg. Herhaal dit een paar keer en ga steeds iets eerder weg.
 • Richt een veilige plek in voor je hond waar hij zich terug kan trekken.

Bescherm je hond tegen het jacht- en paringsinstinct

 • Laat je hond castreren of steriliseren – dit kan in 90% van de gevallen het zwerfgedrag verminderen.
 • Leer je hond commando’s of investeer in een gehoorzaamheidstraining.
 • Houd tijdens het wandelen je hond aan de lijn.

Zorg dat je huis en tuin hondvriendelijk is

 • Investeer in een beter omheining als je hond uit de tuin kunt ontsnappen (het liefst een houten hekwerk met een betonnen fundering).
 • Houd je hond in de gaten als hij in de tuin is.
 • Sluit alle deuren en ramen voordat je weggaat.
 • Houd deuren gesloten voor het geval iemand je huis binnenkomt of verlaat.

Houd je hond bezig, actief en gelukkig

 • Speel regelmatig met je hond.
 • Geef hem veel knuffels.
 • Zorg dat je hond voldoende beweging krijgt en gebruik een GPS-tracker met activiteitentracking voor meer plezier samen!
 • Bedenk andere creatieve manieren om je hond bezig te houden.
 • Zorg voor een leuke speelruimte voor je hond.
 • Verstop ballen of or plaats speeltjes die je kunt vullen met snoepjes in je tuin.
 • Neem een hondenoppas om je huisdier gezelschap te houden.
 • Gebruik denkspellen en puzzels om je hond mentaal te stimuleren.

Wees voorbereid voor het geval je hond wegloopt

 • Zorg ervoor dat je hond altijd een halsband draagt en dat er een dierenpenning met jouw telefoonnummer eraan hangt. Houd deze gegevens up-to-date.
 • Laat je hond chippen.
 • Gebruik een GPS-tracker voor honden, zodat je altijd weet waar je trouwe viervoeter zich bevindt.

De beste manier om je hond veilig te houden

Wil je je huisdier altijd en overal in de gaten kunnen houden? Dan is een GPS-tracker voor honden de beste oplossing. Bevestig de Tractive GPS-tracker aan de halsband van je hond en volg elke stap van je maatje vanaf je smartphone. Dankzij Virtuele omheining kun je ook een veilige zone instellen, zoals je tuin, en krijg je een melding wanneer je hond deze zone verlaat.

Tractive GPS kopen

Zelfs de braafste honden kunnen er zomaar vandoor gaan. Niemand wil dat zijn hond vermist wordt of gewond raakt. Als hondenbaasje is het belangrijk om te weten wat de meest voorkomende redenen zijn dat honden weglopen en wat we kunnen doen om dit te voorkomen. Aan de hand van de bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je je hond nooit meer uit het oog verliest. En mocht je hond toch weglopen, dan heb je de tools die je nodig hebt om je hond weer terug te vinden.


Vind je het artikel leuk? Deel het met andere hondenbezitters!