Wanneer is het te koud voor een kat?
Wanneer het koude weer aanbreekt, brengt dat extra risico’s met zich mee voor buitenkatten. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer het té koud is voor je kat en wanneer je je huisdier beter binnen kunt houden.

Nu de winter eraan komt, vraag je je misschien af: ‘Is het niet te koud voor mijn kat?’ Hoewel katten zich best goed kunnen aanpassen aan hun omgeving, is extreme kou nog steeds gevaarlijk voor ze. En als baasje wil je natuurlijk dat je kat warm en comfortabel blijft tijdens de koude maanden.
In deze blogpost ontdek je wat een fijne temperatuur is voor katten, wanneer het écht te koud wordt, hoe je kunt zien of je kat het koud heeft en wat je kunt doen om je viervoeter veilig en warm te houden in de winter.
En als je een buitenkat hebt, bekijk dan zeker ook onze tips over hoe je hem veilig door de winter krijgt.

Ontdek waar je kat zijn/haar tijd doorbrengt.
Meer lezenHoe goed kunnen katten tegen kou?
Katten zijn over het algemeen veerkrachtige dieren en zoeken warme plekjes op als het buiten kouder wordt. Maar zelfs zij hebben hun grenzen als het gaat om hoeveel kou ze kunnen verdragen.
Volgens de American Veterinary Medical Association voelen katten zich het prettigst bij temperaturen tussen de 10°C en 26,5°C.1
Maar zodra het onder de 7°C komt, kan je kat het écht koud krijgen. Als katten te lang in de kou blijven, lopen ze risico op onderkoeling of bevriezing.
Buitenkatten zijn vaak wat beter gewend aan kouder weer, maar de meeste huiskatten zijn daar niet op voorbereid. Zeker binnenkatten hebben meestal niet de dikke vacht of natuurlijke isolatie die nodig is om buiten te overleven in de winter.

Met een Tractive GPS-tracker voor katten kun je je kat de hele dag door volgen! Handig als je je nieuwsgierige viervoeter even naar binnen wilt halen. Naast live gps-tracking houdt de tracker ook bij hoeveel je kat beweegt en slaapt. En als er iets niet in de haak lijkt? Dan krijg je meteen een melding.
Wanneer is het te koud voor een kat?
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer het te koud is voor een kat. Dat hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, gezondheid, ras en vachttype. Maar hier is een handige vuistregel:
7°C of warmer | De meeste katten kunnen bij deze temperatuur prima eventjes buiten vertoeven. Maar let op: zorg ervoor dat ze altijd toegang hebben tot een warm plekje, eten en vers water. Buitenkatten met een dikke vacht kunnen hier beter tegen dan huiskatten, die liever lekker binnen bij de verwarming blijven. |
0°C | Zodra het vriest, wordt het tijd om je kat naar binnen te halen. Bij deze temperaturen lopen katten risico op onderkoeling, vooral als ze nat worden of te lang buiten blijven. Ook kunnen de oren, poten en staart bevriezen als ze aan de kou worden blootgesteld. |
Onder 0°C | Dalen de temperaturen onder het vriespunt? Dan is het echt te koud voor een kat. Langdurige blootstelling aan extreme kou kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals bevriezing en onderkoeling. Zelfs katten met een dikke vacht kunnen zulke koude temperaturen niet overleven zonder beschutting, eten en warmte. |
Koude temperaturen voor katten per vachttype
Niet alle katten kunnen even goed tegen koude temperaturen en hun vacht speelt daarbij een grote rol. Daarom hebben we een handige gids gemaakt om je te helpen bepalen wat jouw kat nodig heeft bij kouder weer, afhankelijk van hun vachttype.

Houd er rekening mee dat dit slechts een richtlijn is! Hoe goed een kat kou verdraagt, hangt af van meerdere factoren.
Hoe weet je of je kat het te koud heeft?
Katten zijn goed in het verbergen van ongemak, maar er zijn een aantal signalen die erop wijzen dat ze het koud hebben. Let op deze tekenen:
- Rillen of beven: Net als mensen gaan katten rillen als ze het koud hebben. Hun lichaam probeert dan extra warmte te genereren.
- Opkrullen als een bolletje: Zie je je kat zich oprollen? Dat is een instinctieve manier om lichaamswarmte vast te houden.
- Warmte opzoeken: Kruipt je kat ineens onder dekens, zit hij bij de verwarming of wil hij extra dicht tegen je aan liggen? Dan is dat een teken dat hij warmte opzoekt.
- Overdreven spinnen: Katten spinnen om verschillende redenen, maar als ze dat extreem veel doen, kan het een manier zijn om zichzelf op te warmen.
- Lethargie: Als je kat erg traag of futloos lijkt, kan hij het te koud hebben.
- Koude oren of poten: Voelen de oren of poten van je kat koud aan? Dan is dat een signaal dat ze het zelf ook koud hebben.
Zie je een van deze tekenen? Zorg dan voor een warme plek voor je kat! Een comfortabel en warm plekje kan het verschil maken tussen een tevreden kat en eentje die het écht te koud heeft.

Tips om je kat veilig te houden bij koud weer
Nu we weten hoe koud te koud is voor katten, is het tijd om te kijken hoe je je maatje lekker warm en veilig houdt tijdens de wintermaanden.
1) Haal je kat naar binnen
De makkelijkste en beste manier om je kat te beschermen tegen de kou? Binnenhouden! Binnen hebben ze toegang tot warmte, knusse plekjes en genoeg eten en drinken.
Als je een buitenkat hebt, zorg dan voor een goed geïsoleerd kattenhuis of een verwarmde schuilplek waar hij zich kan terugtrekken als het buiten te guur wordt.
2) Zorg voor een warm slaapplekje
Katten houden van warme plekjes. Geef je viervoeter daarom zacht en warm beddengoed, zoals een verwarmd kattenbed of een dekentje over een elektrisch warmtekussen. Heb je geen verwarmd bed in huis? Geen probleem! Een stapel dekens, handdoeken of zelfs oude kleding werkt ook prima.
Controleer regelmatig of het beddengoed nog droog en comfortabel is.
3) Beperk de tijd buiten
Als je kat gewend is om buiten te gaan, laat hem dan niet te lang in de kou rondlopen. Een kort rondje om de buurt kan nog net, maar urenlang in de vrieskou is géén goed idee. Zorg dat je kat naar binnen kan zodra de temperatuur te laag wordt.
4) Houd de gezondheid van je kat in de gaten
Koud weer kan invloed hebben op de gezondheid van je kat. Houd daarom in de gaten of je kat goed blijft eten en drinken, want de kou kan de stofwisseling van een kat vertragen. Controleer ook de pootjes op wondjes of bevriezing en let op veranderingen in het gedrag van je maatje, zoals meer bibberen of lethargie.
TIP: Met een Tractive GPS-tracker voor katten kun je de locatie, activiteit en slaappatronen van je kat bijhouden!

Volg elke stap van je kat
Bekijk in real time waar je kat is, hoe ver hij ook zwerft. Ontdek zijn territorium en krijg een melding als hij te ver afdwaalt. Houd zijn activiteit en slaap bij en ontvang gezondheidswaarschuwingen bij veranderingen in de activiteit. Houd je kat gezond en veilig.
5) Gebruik diervriendelijke oplossingen om je kat warm te houden
Wil je je kat extra warm houden? Overweeg dan diervriendelijke opties zoals een elektrisch warmtekussen of een warmtemat. Maar let op! Houd je kat altijd in de gaten om brandwonden of ongelukken te voorkomen. Gebruik geen gewone ruimteverwarmers, want die kunnen veel te heet worden en vormen een brandgevaar.
6) Let op sneeuw en ijs
Gaat je kat toch even naar buiten in de sneeuw? Check dan hun pootjes op opgehoopte sneeuw of ijs. Dit kan niet alleen ongemakkelijk zijn, maar ook kleine verwondingen veroorzaken. Smeer een dun laagje diervriendelijke pootwax op hun voetzooltjes om ze te beschermen tegen de kou.
Wat moet ik doen als mijn kat blootgesteld is aan extreme kou?
Als je kat te lang aan extreme kou is blootgesteld, is het belangrijk om snel te handelen. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen:
- Warm je kat geleidelijk op: Wikkel je kat in een warme deken of handdoek en laat zijn lichaamstemperatuur langzaam weer stijgen. Als je je kat te snel opwarmt, kan dit je kat in shock brengen.
- Controleer op bevriezing: Kijk goed naar de oren, pootjes en staart. Bleke of gezwollen plekken kunnen een teken zijn van bevriezing. Breng je kat in dat geval direct naar de dierenarts!
- Raadpleeg de dierenarts: Rilt je kat, is hij traag of heeft hij bleek tandvlees? Dat kan een teken zijn van onderkoeling. Neem dan meteen contact op met de dierenarts!
Conclusie
Katten kunnen best wat kou hebben, maar extreme temperaturen kunnen gevaarlijk zijn. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals ze binnenhouden, zorgen voor warme slaapplekjes en goed op hun gezondheid letten, kun je ervoor zorgen dat je kat veilig, comfortabel en gelukkig blijft, zelfs op de koudste winterdagen.