Wie geniet er niet van mooie kleurrijke tuin- of kamerplanten? Helaas zijn sommige planten giftig voor katten en kan je huisdier er dus heel ziek van worden. Daarom is het handig om te weten welke veelvoorkomende planten giftig zijn voor katten, zodat je deze kunt vermijden voor de veiligheid van je binnen- of buitenkat.

Planten en je kat

Uiteraard zou je je kat nooit bewust in gevaar brengen. Helaas weet niet iedereen welke planten giftig zijn voor huisdieren. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum krijgt elk jaar honderden telefoontjes van dierenartsen over katten die vermoedelijk zijn vergiftigd door het eten van planten of bloemen. 

Katten zijn nieuwsgierige dieren en ze verkennen graag de omgeving. Als ze een plant zien die ze niet kennen, zullen ze er waarschijnlijk tegenaan wrijven of aan de blaadjes knabbelen om hun nieuwsgierigheid te stillen. Controleer tuin- en kamerplanten op mogelijke bijtsporen. Als je denkt dat je kat een deel van een plant heeft opgegeten, controleer dan je kat op symptomen zoals kwijlen, braken of diarree. Kijk vervolgens om welke plant het gaat. Gaat het om een plant die giftig is voor katten, neem dan direct contact op met je dierenarts.

De gifstoffen in planten kunnen verschillende problemen veroorzaken, variërend van mild tot ernstig. Afhankelijk van de plantensoort en de hoeveelheid ingenomen gif kan je kat overgeven of veel ernstigere gevolgen ervaren, zoals toevallen of coma.

Weet waar je kat heen gaat

Bekijk de locatie van je kat in realtime en volg elke stap. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver van huis afdwaalt. Ontdek de favoriete plekjes van je huisdier. Laat anderen ook een oogje in het zeil houden.

Volg mijn kat

Welke delen van een plant zijn giftig voor katten?

Hoe giftig een plant is, hangt af van de giftige stoffen in de plant. In sommige gevallen zijn alle delen van de plant giftig, inclusief de bladeren, stengel, bloembladen, zaden, stuifmeel en de bol. Bij andere planten zijn alleen bepaalde delen gevaarlijk voor je kat om te eten.

Welke planten zijn giftig voor katten?

Lelies (alle varianten)

Alle lelies, waaronder de paaslelie, tijgerlelie en daglelie, zijn zeer giftig voor katten. In feite kan het binnenkrijgen van een kleine hoeveelheid van deze bloemen al leiden tot nierfalen of de dood. Zelfs als je kat de bloemen, stengels of bladeren niet eet, kan het stuifmeel zich aan de vacht hechten als hij er tegenaan wrijft. Als je kat dan aan zijn vacht likt en stuifmeel binnenkrijgt, kan hij daar erg ziek van worden. Ook het drinken van het plantwater van een vaas kan dodelijk zijn voor katten. Kattenbezitters kunnen dus beter geen lelies in hun huis of tuin houden. 

Als je kat een deel van een lelie opeet, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts of een spoedkliniek.

Tulpen, hyacinten, herfstkrokussen, maar ook de knoflook en ui behoren tot de leliefamilie en zijn dus net zo giftig voor katten. Daarom gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen ook voor deze planten. 

Oleander

De oleander is een mediterrane plant met heerlijk geurende bloemen. Helaas zijn alle delen van de oleander en zelfs het plantwater van de vaas giftig voor katten. Een kat die een deel van de oleander heeft opgegeten kan gaan kwijlen, braken, diarree krijgen en zelfs stuiptrekkingen en een hartstilstand ervaren. Je kunt dus beter geen oleander in huis halen als je een kat hebt.

Amaryllis

Deze mooie bloemen worden vaak als kerstgeschenk weggegeven. Helaas zijn ook alle delen van de amaryllis gevaarlijk voor katten en honden. De amaryllis veroorzaakt buikpijn, braken en diarree bij katten. Een kat kan ook stuiptrekkingen krijgen of overmatig kwijlen na het opeten van de amaryllis.

Narcissen

De narcis is een schitterende lentebloeier die hele velden prachtig geel laat kleuren. Alle delen van de narcis en zijn verwanten zijn giftig voor katten. De bol is echter het meest giftige deel.  

Narcissoorten bevatten lycorine, een gif dat kwijlen, braken en buikpijn bij katten kan veroorzaken. In de meest extreme gevallen kan dit gif hartproblemen, bloeddrukdaling, ademhalingsmoeilijkheden en toevallen veroorzaken. 

narcissen

Azalea’s en rododendrons

Er zijn meer dan duizend soorten bloeiende struiken en bomen die behoren tot de azalea- en rododendronfamilie. Sommige zijn giftiger dan andere, maar alle delen van deze planten bevatten gifstoffen. Als deze planten in je tuin staan, zorg er dan voor dat je kat er niet mee in aanraking komt en neem geen stekken mee naar huis. De gifstoffen in deze planten kunnen stuiptrekkingen, spiertrekkingen, coma en zelfs de dood veroorzaken.

Vredespalm

Veel palmsoorten worden gebruikt als kamerplant en de vredespalm (Cycas revoluta) is een populaire soort. Alle delen van de vredespalm zijn giftig voor katten, waarbij de zaden grote hoeveelheden cycasine bevatten, wat ernstige leverschade kan veroorzaken. Als je denkt dat je kat een deel van een vredespalm heeft opgegeten, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Jadeplant

Jadeplanten zijn gevaarlijk voor katten. Zelfs de inname van een kleine hoeveelheid van deze plant kan levensbedreigende symptomen veroorzaken. Daarom doe je er verstandig aan om jadeplanten buiten je huis te houden.

close-up van jadeplant

Kerstster

De poinsettia of kerstster vormt een ernstig gevaar voor katten. Als je zo’n plant als cadeautje hebt gekregen, zet hem dan op een plek waar je kat niet bij kan. Of neem de plant mee naar je werk om je kantoor op te vrolijken. 

Aloë vera

Aloë vera staat bekend om zijn helende eigenschappen. Zo kan de plant helpen bij het verlichten van zonnebrand en het genezen van wonden. Helaas is de aloë vera giftig voor katten. Ook deze plant kun je dus beter vermijden.

aloë vera-plant

Andere veelvoorkomende kamerplanten die giftig zijn voor katten

  • Vredeslelies zijn gevaarlijk voor katten omdat ze onoplosbare calciumoxalaten bevatten. Deze stoffen kunnen nierfalen bij katten veroorzaken als de plant wordt opgegeten. 
  • Drakenklimop (Epipremnum aureum), ook bekend als pothos, bevat onoplosbare calciumoxalaten die irritatie in de bek, overmatig kwijlen, braken en slikproblemen veroorzaken.
  • Dieffenbachia is een andere veelvoorkomende maar giftige kamerplant. 
  • Vrouwentong (Sansevieria) is zeer geliefd omdat het een zeer makkelijke plant is om te verzorgen. Deze plant is echter giftig voor je kat en kan misselijkheid en braken veroorzaken.
  • Klimop (Hedera helix) is een gangbare bodembedekker in de tuin. De bladeren zijn giftiger dan de bessen. Als je kat op de bladeren kauwt of deze doorslikt, kan dit braken en diarree veroorzaken. 

Hoe kan ik giftige planten vermijden?

Voor de veiligheid van je trouwe viervoeter is het essentieel dat je geen giftige planten in huis haalt en dat ze ook niet in je tuin groeien. Daarom is het belangrijk om te weten welke planten je hebt. De wetenschappelijke plantennamen zijn handig om te weten omdat ze overal worden gebruikt. Raadpleeg ook deze uitgebreidere lijst met giftige planten voor katten.

Doe je onderzoek

Zorg ervoor dat je weet welke soorten kamerplanten er in jouw huis staan. Heb je giftige kamerplanten in huis, dan kun je ze beter uit je huis verwijderen.

Als je niet weet wat voor soort plant je hebt, kijk dan of er een steeketiket erbij zit. Op dit etiket vind je de wetenschappelijke naam en de algemene naam van de plant.

Kun je geen etiket vinden, gebruik dan een app die helpt om planten te herkennen. Maak een foto van de bladeren, stengels en bloemen van de plant en de app zoekt dan in de datebase of er overeenkomsten zijn. Zo kun je controleren of jouw plant giftig is voor katten.

Kunnen boeketten giftige bloemen bevatten?

Wie houdt er nu niet van een boeket met verse bloemen? Maar probeer de bloemen te identificeren voordat je het boeket in een vaas zet. Veel arrangementen bevatten lelies en die zijn giftig voor katten. Als je niet zeker weet welke bloemen er in het boeket zitten, kun je voor de zekerheid contact opnemen met de bloemist. Controleer of alle bloemen veilig zijn en niet op de lijst met giftige planten voor katten staan. Bewaar het boeket voor extra veiligheid op een plek waar je kat niet bij kan.

Wat moet ik doen als mijn kat een giftige plant eet?

Als je denkt dat je kat een giftige plant heeft gegeten, onderneem dan direct actie. Neem contact op met de dierenarts of de spoeddienst. Probeer ook de plant te identificeren en neem een monster van de plant mee naar de dierenarts.

Wat zijn de tekenen van vergiftiging door planten bij katten?

Bij plantgerelateerde vergiftiging kan je kat de volgende symptomen vertonen:

  • Kwijlen
  • Kotsen/braken
  • Diarree
  • Toevallen
  • Trillen
  • Ademhalingsproblemen
  • Stuiptrekkingen
  • Coma

Als je kat een van deze symptomen vertoont, controleer dan je kamerplanten om te zien of eraan geknabbeld is. Als je bijtsporen vindt, noteer dan de plantensoort en bel gelijk de dierenarts. 

Buitenkat: de beste tips om je binnenkat klaar te maken voor buiten

Is snijbloemenvoeding gevaarlijk voor katten?

De zakjes die met verse snijbloemen worden geleverd, bevatten suiker, citroenzuur en een kleine hoeveelheid bleek om bacteriegroei in het water af te remmen. Als je kat wat van het water uit een vaas drinkt, kan hij buikpijn krijgen en daar blijft het ook bij. Als je je zorgen maakt dat je kat dit water drinkt, gebruik dan kraanwater en ververs het regelmatig om je bloemen vers te houden.

Planten veilig neerzetten voor je kat

Als je graag planten in huis hebt, kies dan voor planten die niet giftig zijn voor huisdieren en controleer ook altijd of ze wel veilig zijn voor je kat.

Probeer planten te plaatsen op plekken waar je kat niet bij kan. Katten kunnen makkelijk op het aanrecht en de vensterbank komen, dus deze plekken zijn niet ideaal.

Plantenhangers zijn een goede keuze voor binnen, omdat ze op een hoogte kunnen worden gehangen waar je kat er niet bij kan. Ook zien ze er leuk uit en nemen ze haast geen ruimte in beslag. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor spinplanten en verschillende soorten varens.

Als je geen veilige plek voor je planten kunt vinden, kies dan voor kunstplanten. Sommige zien er levensecht uit. Daarnaast zijn kunstplanten onderhoudsarm en hoef je ze alleen af en toe af te stoffen. 

Een kat veilig in de tuin houden

Het is lastiger om je kat buitenshuis veilig te houden dan binnenshuis, omdat een buitenkat vaak naar de buren kan gaan. Vermijd in je eigen tuin alle planten waarvan bekend is dat ze giftig zijn voor katten, zoals daglelies, Aziatische lelies en tijgerlelies.

Houd er in je moestuin rekening mee dat tomatenplanten, zoals alle leden van de nachtschadefamilie, solanine bevatten, wat ernstige maagklachten en een vertraagde hartslag kan veroorzaken. Als je tomatenplanten hebt en je kat loopt buiten rond, overweeg dan om dat deel van je tuin af te schermen. Sommige planten, zoals boerenkool, zijn wel veilig voor katten.

Een catio of kattenren kan een goede optie zijn voor je binnen-/buitenkat. Dankzij een omheinde leefruimte kan je kat toch genieten van het buitenleven en bescherm je je huisdier tegen giftige planten en andere gevaren. 

beige kat die gras uit een schaal eet

Mag een kat gras eten?

De meeste katten eten zo nu en dan wat gras. Dit kan geen kwaad. Katten zijn vleeseters, maar gras kan als laxeermiddel werken of braken opwekken en dit kan weer helpen om onverteerbare bestanddelen uit de maag af te voeren. Ook bevat gras foliumzuur, een vitamine die helpt bij de aanmaak van hemoglobine in het bloed. Zorg er alleen wel voor dat je kat geen buitengras eet dat net met chemicaliën is behandeld.

De veiligheid van je kat staat voorop

Het makkelijkste wat je kunt doen om je kat te beschermen tegen giftige planten is om geen planten in huis te halen of in de tuin te zetten die je niet kunt identificeren. Denk aan je huisdier, aangezien je viervoeter volledig aan jou als baasje is overgeleverd voor zijn veiligheid.