Min hund fäller! Varför?
Fäller hunden som vanligt eller är det något som inte står rätt till? Läs om varför hundar fäller, när det är normalt och när du bör rådfråga veterinären.
Har du en hund som fäller? Att en hund fäller är mycket vanligt. Det är något som i princip alla hundägare märker vid något tillfälle. Vanligtvis är det helt normalt och länkat till årstiden och hundrasen. Men i vissa fall kan det bero på något annat, som parasiter, stress, att hunden är allergisk eller något annat tillstånd. I det här inlägget kan du läsa mer om anledningarna till att hundar fäller och allt du behöver veta om ämnet.
- Min hund fäller. Är det normalt?
- Tappa aldrig bort hunden
- Hundar fäller året runt
- När fäller hundar?
- Så fäller olika hundraser
- När fäller hunden sin valppäls?
- När hunden inte fäller: hårlöshet och bortfall
- Varför fäller min hund? Vanliga orsaker till att hunden fäller
- 6 tips för att hålla hundens päls under kontroll
- Sammanfattning
Min hund fäller. Är det normalt?
När en hund fäller innebär det att pälsen trillar av naturligt, för att göra utrymme för ny päls att växa fram. När hunden fäller hjälper det även till att fördela naturliga oljor i pälsen för att hålla den frisk.
Hur mycket en hund fäller beror på rasen, hälsan och årstiden. Alltså fäller olika hundar på olika sätt (och olika mycket).
Det är viktigt att komma ihåg att i princip alla hundar fäller (förutom nakenhundar, såklart).
Även om det kan vara frustrerande när soffan är täckt av hundpäls är det inte möjligt att förhindra att hunden fäller. Dock finns det ett par saker som du kan göra för att göra processen enklare för dig och din hund.
För de flesta hundarna är det en normal del av livet att fälla päls. Men om hunden fäller mycket kan detta vara ett tecken på en sjukdom eller ett tillstånd som måste behandlas. Så om du har märkt av att hunden fäller ovanligt mycket, om pälsen trillar av i klumpar, om hunden har torr hud och klåda eller har andra symptom på en sjukdom så bör du rådfråga veterinären.
Tappa aldrig bort hunden
Följ varje steg i realtid, med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll hunden frisk och glad med hälsospårning. Och låt andra, som hundrastaren eller hundvakten, hjälpa dig att hålla ett öga på vovven.
Hundar fäller året runt
Du har säkert märkt att din hund fäller året runt. Anledningen till det är att alla djur med päls fäller regelbundet. Varje hårstrå i pälsen har en naturlig cykel av att växa och sedan fällas. Faktorer som hundens ras, ålder, miljö, hälsa och hormoner påverkar hur mycket hunden fäller och hur snabbt pälsen växer. Dessa faktorer påverkar även pälsens längd och textur.
Vissa hundar har päls som växer hela tiden. Då fäller de inte så mycket, eftersom varje hårstrå har en lång livslängd. Andra hundar, som har tjock underpäls och hårstrån med kortare livslängd, fäller mycket.
När fäller hundar?
Utöver att de fäller päls året runt så fäller de flesta hundarna mer på våren och hösten. På våren så fäller hundar för att lätta på den yttre pälsen och förbereda inför sommaren. På hösten fäller de för att få en tjockare päls inför vintern.
Varför fäller min hund på vintern?
Har du en hund som fäller på vintern? När temperaturen sjunker tappar träden löv, dagarna blir kortare och hunden tappar mer päls för att förbereda inför vintern. Anledningen till detta fenomen är hundens hormoner som är länkade till solljus (som stimulerar hårväxt). När det blir kallt och mörkt ute så fäller hunden sin sommarpäls för att förbereda sig inför vintern med en tjockare vinterpäls som ger mer skydd mot kylan.
Innekatter och hundar som håller sig inomhus för det mesta påverkas inte av vintern i lika hög grad eftersom kroppstemperaturen inomhus är i princip densamma. Därför fäller de inte lika mycket som utekatter eller hundar som tillbringar mycket tid utomhus. Kom även ihåg att alla hundar är unika och att de inte fäller på samma sätt. Men att fälla på vintern är normalt för de flesta hundarna.
Alltså: om din hund plötsligt börjar fälla mer på sommaren eller vintern så är det sannolikt på grund av årstiden.
Så fäller olika hundraser
Hundens ras spelar en avgörande roll när det kommer till hur mycket din hund fäller. Alltså är det en god idé att tänka på detta när du ska välja rätt hund för dig.
Vissa hundraser fäller mycket, medan andra raser knappt fäller alls. Hundar med tjock underpäls och raser som lämpar sig väl för kallt klimat fäller ofta mer än andra raser. Till exempel: golden retrievers har tjock päls i två lager och fäller därför mycket.
Nu ska vi ta en titt på vilka hundraser som fäller mest och vilka som fäller minst.
Vilka hundraser fäller mest?
Låt dig inte luras av den korta pälsen: de här japanska hundarna har päls i två lager som hela tiden fäller. Därför är akita inu etta på vår lista med hundraserna som fäller mest.
De må vara mjuka och lena, men se upp: de här hundarna har gott om päls! Här kommer vår lista på de 30 hundraserna som fäller mest:
- Akita
- Alaskan malamute
- American eskimo
- Australian shepherd
- Beagle
- Belgian sheepdogs
- Berner sennenhund
- Border collie
- Chihuahua
- Chow chow
- Collie
- Dalmatiner
- Schäfer
- German shorthair pointer
- Golden retriever
- Great pyrenees
- Keeshond
- Kuvasz
- Labrador retrievers
- Newfoundlands
- Norsk älghund
- Old english sheepdog
- Pomeranian
- Pug
- Rottweiler
- Sankt Bernard
- Samojedhund
- Shiba inu
- Siberian husky
- Welsh corgi
Om du har en av dessa hundar får du lov att vänja dig vid att din fyrbenta vän fäller. Att varje dag borsta hunden (med en borste som utformats för hundar som fäller) hjälper till att avlägsna extra päls så att den inte hamnar på golvet eller möblerna.
Finns det hundar som inte fäller?
Det finns faktiskt hundraser som fäller mycket lite, så om du är allergisk ska du absolut ta en titt på listan nedan. Här kommer 20 hundraser som fäller mindre (eller inte alls):
- Afghanhundar
- American hairless terrier
- Barbet
- Bedlingtonterrier
- Bichon frisé
- Chinese crested
- Coton de tuléar
- Riesenschnauzer
- Irländsk vattenspaniel
- Kerry blue terrier
- Lagotto romagnolo
- Malteser
- Dvärgschnauzer
- Peruvian inca orchid2
- Pudel
- Portugisisk vattenhund
- Soft coated wheaten terrier
- Spansk vattenhund
- Standardschnauzer
- Xoloitzcuintli
När fäller hunden sin valppäls?
Har du en valp? Den första gången en hund fäller är det vanligtvis när vovven fäller sin valppäls. Valpar föds med ett lager päls som är mycket mjukt och gosigt. Men denna päls håller inte resten av livet. Så småningom fäller hundar sin valppäls för att få tjockare och mer robust päls.
Valpar fäller valppälsen när de är cirka fyra till sex månader gamla; även om detta kan börja redan vid tre månader eller så sent som vid ett års ålder1. Processen tar ett par veckor till ett par månader.
När hunden fäller sin valppäls kan pälsen se rufsig ut och till och med växla färg. Det är helt normalt. Men ibland märks det knappt att hunden fäller sin valppäls, särskilt om det rör sig om en korthårig hundras. För andra hundar kan det bli en dramatisk förändring. Vissa blir som den fula ankungen och kan se lite tokiga ut under ett par månader, tills de har växt ut sin nya päls (och då blir till vackra svanar, såklart).
Tips: se till att hunden är van vid att du borstar och tar hand om pälsen. På så sätt blir vovven inte rädd för borsten och du kan göra det enklare för dig själv och din fyrbenta vän när det är dags att fälla!
Om valpens hår lossnar i fläckar, eller om hunden har röd, narig eller inflammerad hud, så ska du rådfråga en veterinär.
När hunden inte fäller: hårlöshet och bortfall
Om din hund tappar mycket päls kan det röra sig om något annat än att hunden fäller. Det kan vara ett tecken på att det finns ett tillstånd eller en sjukdom som måste behandlas.
Det mest uppenbara symptomet är självklart att det ligger extra mycket päls på golvet eller möblerna i hemmet. Hunden kan även ha andra symptom som kan vara ledtrådar på att allt inte står rätt till.
25% av veterinärbesök med hundar handlar om problem med hud och päls1.
Var uppmärksam på dessa symptom som hunden kan ha när hen tappar päls:
- Torr och möjligtvis narig hud
- Klåda
- Inflammerade eller missfärgade hudområden
- Mjäll
- Torr och ömtålig päls
- Kala fläckar
- Hunden slickar och putsar överdrivet på pälsen2
Varför fäller min hund? Vanliga orsaker till att hunden fäller
Precis som vi redan nämnt så är det normalt att hunden fäller på vissa årstider, eller hela året. Men om din hund lider av något av symptomen ovan, eller om hunden tappar päls på ett ovanligt sätt, så behöver du gå till botten med vad som är fel. Följande kan orsaka extra pälsavfall hos hundar:
- Allergier
- Bakteriell infektion eller svamp
- Skabb, loppor och andra parasiter
- Sjukdom
- Hormonella störningar
- Genetik
- Läkemedel
- Alopeci
- Stress och oro
- Överdriven borstning eller putsning
- Undernärdhet
- Graviditet eller amning
- Uttorkning
- Kastrering
Ta med hunden till veterinären och tala om symptomen. Veterinären kan diagnosticera de möjliga orsakerna till hundens pälsavfall samt ge dig råd om olika alternativ för behandling.
6 tips för att hålla hundens päls under kontroll
Alla hundägare vars pälsklingar fäller regelbundet har samma fråga: hur håller jag pälsen under kontroll så att den inte hamnar överallt? Här kan du läsa våra bästa tips för att kontrollera pälsen när hunden fäller:
1. Borsta hunden regelbundet
Det första steget är att borsta hunden varje dag. Att borsta tar bort lös päls och ser till att hundens naturliga oljor (på huden) masseras in i pälsen, vilket förhindrar att den faller av. När pälsen är frisk och vårdad är det mer sannolikt att den sitter kvar på hunden (i stället för soffan). Om du har en hund som fäller mycket är det ett måste att borsta varje dag. För andra hundar räcker det vanligtvis att borsta en gång i veckan.
En bra borste är ett viktigt verktyg för varje hundägare. Det finns till exempel borstar som utformats specifikt för att hjälpa hunden att fälla. Om du är osäker på vilken borste du bör välja för din hund kan du rådfråga veterinären eller personalen i närmaste djuraffär.
2. Håll hunden ren
Smutsiga hundar blir lättare sjuka. De är mer utsatta för risker som rör allergi, infektion och parasiter. Alltså är det viktigt att hålla hunden ren.
Du kan använda en fuktig handduk för att varsamt torka av smuts och allergener från hunden när hen har varit utomhus. Se även till att kontrollera att hunden inte har några inkapslade gräsfrön, fästingar eller andra oönskade saker i pälsen, beroende på årstiden.
Att veta var hunden är hjälper dig att se till att din fyrbenta vän är trygg, ren och frisk. Du kan spåra din hund var och när som helst (och se vovvens aktivitet) med en hund-GPS.
Att regelbundet duscha hunden hjälper också till att minska håravfallet. Kom ihåg att bara använda hundschampo.
Att duscha hunden regelbundet tar bort lös päls, så att den trillar av i badkaret i stället för på möblerna.
Undvik att tvätta hunden för mycket, då detta kan torka ut huden och orsaka att mer päls faller av. Här kan du läsa om hur du håller hunden ren utan att duscha.
3. Se till att hunden inte blir uttorkad
Visste du att vatten är mycket viktigt för hundens hälsa och päls? Se alltid till att hunden har tillräckligt med färskt vatten. Om hunden är uttorkad blir huden torr, vilket orsakar håravfall. För att uppmuntra hunden att dricka tillräckligt mycket vatten varje dag kan du ställa fram flera vattenskålar på olika platser i hemmet och trädgården.
4. Ge hunden mat som håller hög kvalitet
Precis som vi människor så behöver hundar rätt balans av mineraler och vitaminer för att må bra. Om hunden inte får i sig tillräckligt med näringsämnen kan hen börja fälla. Till exempel: brist på koppar eller zink kan orsaka att hunden fäller mer än vanligt. Se till att hunden får i sig dessa mineraler genom att mata med hälsosamt foder.
Välj gärna hundmat av högsta kvalitet samt foder som har mycket kött, utan säd. Detta foder är mer lättsmält för hunden.
Nyttig mat främjar bättre hälsa och hjälper till att kontrollera hud och håravfall.
Hundar som har matallergier fäller ofta mer. Så om du har en allergisk vovve kan du försöka att mata med olika typer av foder. Du kan be din veterinär om hjälp med att välja rätt foder för din hund. Du kan även ge hunden en måttlig mängd oliv- eller linfröolja (dessa innehåller båda fettsyror och främjar frisk päls).
5. Använd medel mot loppor och fästingar
Om hunden har irriterad hud så fäller hen mer. Och loppor irriterar huden. Det är därför som hundar med loppor kliar så mycket, vilket gör att mer päls faller av. Att förhindra att hunden får loppor skyddar hundens hud och förebygger mjäll och pälsavfall. Om du behöver hjälp med att kontrollera loppor och fästingar kan du ta med hunden till veterinären och be om råd.
6. Minska hundens stress
Hundar som är stressade, oroliga eller rädda kan fälla mer. Se till att hundens liv är fritt från stress genom att ge vovven allt hen behöver för att ha det bekvämt. Du bör till exempel minimera stora förändringar och läskiga situationer (som höga ljud och folkmassor) för att lugna ner hunden.
Sammanfattning
Alla hundar (förutom hårlösa raser) fäller. Så om din hund fäller är det antagligen normalt. Du kan söka på nätet för att ta reda på hur mycket hundrasen vanligtvis fäller beroende på typ av päls och årstid. Det är alltså inte möjligt att undvika att hunden fäller, men dock att hantera det genom att borsta, se till att hunden dricker tillräckligt mycket vatten och mata med näringsrik mat för att hålla vovven i form.
Om hunden visar symptom på en sjukdom eller fäller ovanligt mycket (samt om huden rodnar, har kala fläckar eller om hunden kliar mycket) så kan detta vara ett varningstecken. Om du är osäker på vad som orsakar hundens pälsavfall bör du rådfråga en veterinär för att få en diagnos och behandling för din fyrbenta vän.
Att hunden fäller kan vara irriterande ibland, men det är såklart värt det för att ha en underbar pälskling som del av familjen. 🐕🥰
Gillade du inlägget? Dela det med dina vänner!