Naturen är en underbar plats där din hund kan upptäcka intressanta miljöer och hänga med på roliga äventyr. Vissa hundraser lämpar sig väl för att vistas utomhus under längre perioder, medan andra trivs bättre med korta promenader. I det här inlägget tar vi en titt på hundarna som älskar friluftslivet och hur du tar hand om dem. Vilken friluftshund passar dig? Du kanske även är intresserad av det här inlägget med tips för att ta hand om utekatter!

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om din hund går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, hjälpa dig att hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Köp trackers för katt och hund

Vad är en friluftshund? 

Alla hundar måste tillbringa åtminstone en liten stund utomhus varje dag, för att uträtta sina behov. Vissa hundar vill sedan gå hem på direkten, medan andra älskar att promenera och leka utomhus i flera timmar. Vad är då en friluftshund? Man skulle också kunna kalla det för en ”utehund”, även om hundar inte brukar bo utomhus här i Sverige.

Se till att hunden har rätt päls för klimatet

Tänk om du var tvungen att överleva en vintrig natt utomhus, i bara en t-shirt. Eller om du var tvungen att ha på dig en varm jacka en hel sommardag. Det vore väl inte så skönt? Tänk då på hur det känns för hunden. Välj en friluftshund med päls som passar klimatet där du bor. Hundar med tjock päls kan hålla värmen på isiga vinterdagar, men mår inte bra i varmt klimat. Korthåriga hundar kan däremot inte klara av kylan särskilt länge, men det är mindre troligt att de får värmeslag i varmt klimat. 

Välj en hund som gillar att vara ute

En friluftshund är vanligtvis en hund som avlats för att arbeta och som har massor av ork. Dessa energiknippen älskar att springa, leka och hänga med sina människor. De ska ha gott om utrymme att springa på så att de kan bränna all överflödig energi. 

Friluftshundar älskar att umgås med människor

Bara för att en hund gillar att vara utomhus innebär inte att hen är en enstöring. Hundar är tamdjur som avlats för att vara del av familjens flock, och det är du som leder flocken! Därför ska du umgås med hunden flera gånger varje dag genom att bjuda in vovven att arbeta vid din sida eller hänga med på en rolig vandring, ett skojigt äventyr eller en campingresa. 

hund hundpejl och ung kvinna som hukar sig ner på en äng

De bästa anledningarna att skaffa en friluftshund

Om du väljer att skaffa en friluftshund bör du lägga så mycket tid som möjligt på att vara ute och springa, arbeta eller leka med hunden! 

Du tänker träna hunden

Din friluftshund måste tränas, precis som hundar som tillbringar mycket tid inomhus. Om du vill att vovven ska följa med på äventyr i grannskapet eller naturen behöver du en lydig hund. Med rätt träning vet hunden alltid vad du vill att hen ska göra.

Du har ett aktivt liv

Om du löper, campar, fiskar, vandrar eller jagar kan din friluftshund bli din bästa vän. Att ta med hunden på friluftsäventyr är det perfekta tillfället att knyta an till varandra. Och för hunden finns det inget som går upp mot att hänga med vid din sida! 

Du bor på en gård eller bondgård

Brukshundar avlas för att utföra specifika uppgifter och trivs bäst när det finns mycket att göra, särskilt när de får jobba tillsammans med dig. Vallhundar vill till exempel hålla igång genom att valla dina djur. En retriever hänger gärna med på jakten. Och att åka med på rundturer runt ägorna är något av det bästa som finns för en brukshund.

Du har en stor trädgård eller tillgång till en plats där hunden kan springa fritt

Ett lantligt område med stora fält eller en skog där en äventyrslysten vovve kan springa passar perfekt för en friluftshund. Om du bor i förorten mår en friluftshund bäst av dagliga promenader, löprundor, besök på hundrastgården eller livliga lekstunder.

svart friluftshund med hundpejl som springer utomhus

Att hålla ett öga på hunden med en Bluetooth- eller GPS-tracker är en god idé om ni tillbringar mycket tid utomhus. Med en Tractive GPS-tracker kan du dessutom skapa virtuella staket, få notiser om hunden lämnar ett tryggt område och följa hundens plats i realtid på kartan.

Skaffa Tractive GPS

Du har platser som skyddar hunden i ur och skur

Hundar är tamdjur, inte vilda djur. Alltså ska hundar aldrig gå ute dygnet runt. Även om du har en ”utehund” måste du ha en hundkoja eller annan plats där hunden kan söka skydd i trädgården, och du måste alltid ta in hunden om det blir väldigt kallt eller varmt.  Även brukshundar som gillar att sova i ladugårdar eller på andra platser utomhus ska vara inomhus när det blir dåligt väder. Du vill ju inte att din vovve ska lida när du helt enkelt kan hämta in din fyrbenta vän.

Anledningar att inte skaffa en friluftshund

Om du inte vill lägga mycket tid och energi på din hund ska du inte skaffa en friluftshund. Det går inte heller att skaffa en ”utehund” eftersom inga hundar ska gå ute hela tiden.

Du vill ha en hund som går ute och som inte kräver mycket arbete

Friluftshundar kräver minst lika mycket omsorg och arbete som andra hundar. Eftersom hundar är tamdjur som avlats för att vara del av familjens ”flock” behöver de umgås med människor flera gånger om dagen, varje dag. Att lämna hunden ensam i trädgården är inte bra för dig, för hunden eller för grannarna för den delen! Hundar som känner sig ensamma kan rymma, gräva, klösa på dörren eller skälla. 

Du har ont om utrymme utomhus

Hundar som lämpar sig väl för friluftslivet är vanligtvis stora och har massor av energi. Alltså trivs de inte i lägenheter. Om din trädgård är för liten för att rymma aktiva lekar måste du ta med hunden på långa promenader, löprundor eller besök i hundrastgården varje dag. Om din friluftshund inte är tillräckligt aktiv kommer vovven att rikta sin överflödiga energi mot förbjudna saker som att gräva eller rymma. 

Din hund är inte lydig

Att din hund är olydig är inte en ursäkt att låta vovven gå ute. I stället ska du lägga tid (och pengar) på hundträning så att du och din fyrbenta vän kan hantera orsakerna till problemen. En lydig hund är en glad hund!

Skydda hunden när hen är ute

Livet utomhus kan vara mycket spännande och givande för en hund, men det är även fyllt av möjliga faror för äventyrslystna vovvar. Ta ansvar som hundägare och vidta åtgärder för att skydda din hund när hen är utomhus. 

Översyn

Se till att hålla ett öga på hunden när hen är utomhus. Att låta hunden gå lös utan uppsyn kan leda till att hen rymmer, stöter på farliga vilda djur eller utsätts för andra risker. Undvik detta genom att leka aktivt. Till exempel kan du och hunden öva på apport, eller så kan hunden få följa med dig när du påtar i trädgården eller jobbar. Att hänga med dig är det bästa hunden vet – du är ju trots allt flockens ledare i hundens ögon! 

Parasiter

Hundar kan få hjärtmask om de sticks av infekterade myggor. Hjärtmaskar är farliga parasiter som kan bli runt 30 cm långa och leva i hundens hjärta och lungor i flera år. Detta kan vara dödligt. Du kan få mer information om hjärtmask av din veterinär. En god nyhet är att hjärtmask inte är särskilt vanligt i Sverige. Här ses infektionen oftast hos hundar som har smittats utomlands (i södra Europa eller USA, till exempel).

Loppor och fästingar

Alla äventyrslystna hundar som tillbringar mycket tid utomhus stöter på loppor och fästingar. Loppor kan spridas av andra djur (till exempel lösa hundar, kaniner och katter). Fästingar lever i naturen och sitter ofta på grässtrån, där de är nära nog att bita sig fast på hunden. Både loppor och fästingar kan föra över sjukdomar, så rådfråga din veterinär om mediciner som håller ohyra borta från din hund. 

Vaccinering

Se till att hålla hundens rabiesvaccin uppdaterat och följ även veterinärens råd om andra vaccin som din hund kan behöva. 

Vädret

Om din hund tillbringar mycket tid utomhus bör du hålla ett öga på vädret. Se till att hunden har en hundkoja eller någon annan plats där det finns skugga och vatten att dricka. Om det börjar storma och hunden är ensam i trädgården kan vovven bli rädd. Denna rädsla hos hunden kan leda till negativa kopplingar till att vara utomhus. Du måste alltid skydda hunden mot dåligt väder, stormar och värme genom att hämta in vovven

Rymningar

svart och vit hund utomhus som springer genom gräset på en äng

En hund som rör sig mycket utomhus utan uppsyn blir snabbt uttråkad eller ensam, och kan därför rymma. Se till att kontrollera alla staket, grindar och lås innan du släpper ut hunden. Du kan även ge hunden leksaker som underhållning eller tillbringa tid med vovven utomhus, snarare än att lämna hunden utan tillsyn. Om din hund ändå springer bort bör du se till att vovven har en hund-GPS så att du kan spåra och hämta hem din fyrbenta vän.

Gift

Om området har behandlats med konstgödsel eller bekämpningsmedel ska du se till att hunden inte rör sig där under ett par dagar efter behandlingen. Du bör även vara medveten om att hunden kan stöta på giftiga ormar, spindlar eller paddor när vovven rör sig utomhus. Stillastående vatten kan innehålla parasiter som hunden kan råka dricka, så se till att motverka sådana pölar eller dammar.

Vilda djur

Oberoende av om du bor på landet eller i förorten är det sannolikt att din hund kommer att stöta på vilda djur. Rävar, grävlingar, lodjur och andra vilda djur kan ta sig in i din trädgård eller gård, särskilt på natten. Då kan dessa djur sprida loppor, hamna i bråk med din hund eller skrämma vovven. Därför bör du förhindra dessa möten genom att kontrollera alla staket och grindar, bygga en större hundkoja med ett tak och ta in hunden på natten

Frön från gräs och sädesslag

Sist men inte minst: frön från gräs och olika sädesslag kan vara farliga för hunden, så se upp om du har dem i trädgården eller andra delar av hundens revir. Gräs och säd kan verka harmlöst men vissa sorter har små taggiga, nålliknande delar som kan fastna under hundens hud, vilket kan orsaka skador och infektioner. Ta därför bort dessa fröer från hundens päls så snart du upptäcker dem.

brun och vit hund som står i fält med gräs

Vilka hundar trivs bäst utomhus?

De 15 populära hundraserna i vår lista har valts ut av experter eftersom de trivs ute tack vare höga energinivåer och avel som brukshundar. Du bör själv undersöka olika hundraser för att bestämma vilken ras som passar din livsstil, din familj och din trädgård eller gård. 

Om du önskar dig en ”utehund” som inte kräver mycket tillsyn bör du komma ihåg att alla hundar behöver grundläggande träning och gott om uppmärksamhet från dig. Att investera i träning och umgänge skapar ett livslångt band mellan dig och din vovve.

1. Alaskan malamute

En alaskan malamute väger runt 34 till 39 kg (tikar respektive hanhundar) och har avlats för att dra stora lass på slädar i snöig terräng. Dessa robusta, lojala hundar har tjock päls som värmer under vintermånaderna. De kan vara envisa, men är även intelligenta och flitiga.

2. American foxhound

American foxhound är en ras som lämpar sig väl för livet på landet, där det finns gott om utrymme att springa på, eftersom rasen har avlats för att vara snabb. American foxhounds är riktiga energiknippen som gärna hänger med på löprundan. Som vuxen väger en american foxhound cirka 18 till 29 kg. Experterna rekommenderar grundlig träning för bästa resultat. Den här rasen är mycket ovanlig i Sverige.

3. Australian cattledog

Australian cattledog är en populär friluftshund. Den mellanstora storleken (cirka 16 till 20 kg) och rasens lojalitet och intelligens gör att den lämpar sig väl för familjer. Se till att visa att det är du som leder flocken och hålla hunden aktiv så kan du och din australian cattledog trivas mycket väl tillsammans.

4. Australian shepherd

Australian shepherd är en hund som avlats för att vakta boskap, och var därför ett självklart val för amerikanska cowboys. Rasen kallas för ”aussie” och står ut från mängden när det kommer till agility, tävlingar, vandring och löpning. Australian shepherds väger cirka 15 till 31 kg och behöver mycket rörelse för att trivas.

5. Bearded collie

Bearded collies är intelligenta och smidiga. De avlades ursprungligen för att valla boskap. Hundarna har lång lurvig päls och väger cirka 15 till 27 kg. På grund av den lurviga pälsen behöver de ofta kammas. En bearded collie är en rolig lekkamrat för hela familjen.

6. Belgisk vallhund

Det finns fyra olika typer av belgiska vallhundar, som endast skiljer sig åt när det kommer till pälsens färg och struktur. De är alla lättlärda, smidiga och lydiga. Belgiska vallhundar är även duktiga på att spåra, så arbetar ofta med spanings- och räddningstjänst. Eftersom hundarna gärna spårar har de en stark jaktinstinkt, vilket innebär att de jagar allt som rör på sig. Det här är en storvuxen ras som väger 20 till 30 kg, så du måste ha ett robust staket för att hålla dem inhägnade. Eftersom de klarar av både värme och kyla passar de utmärkt som friluftshundar. 

7. Berner sennenhund

Berner sennenhund avlades i Schweiz för att vakta och valla. Dock har rasen ett lugnare temperament än de flesta andra vallhundarna. Den stora storleken på 31 till 52 kg ligger i stark kontrast mot den vänliga personligheten som gör att rasen passar barnfamiljer. Den tjocka pälsen skyddar mot kyla, men du bör vara medveten om att de fäller hela året runt. 

8. Schäfer

Lojala intelligenta och modiga. Det är tre ord som beskriver schäfrar och som gjort dem till populära val som polis-, vakt- och servicehundar. En schäfer har ett lugnt temperament som gör rasen till ett bra val för familjer. Hundarna väger 34 till 43 kg och är starka och smidiga. De behöver röra på sig varje dag. Schäfrar trivs bra året runt men deras tjocka päls kan utgöra en risk när det är mycket varmt ute. 

9. Pyrenéerhund

Pyrenéerhundar har tjock päls som skyddar mot kyla. De väger upp till 59 kg och är friluftshundar som kräver måttlig aktivitet. De är intelligenta men kan vara ointresserade av lydnadsträning. Pyrenéerhundar är bergshundar som avlades för att vakta och valla boskap i Pyrenéerna. 

10. Grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund är en stark och kraftfull ras. De avlades i de schweiziska bergen för att dra lass och vakta boskap. Grosser schweizer sennenhund väger cirka 38 till 64 kg och är mindre energiska än andra vallhundar. Dock vill de gärna vara del av familjens aktiviteter och behöver röra på sig varje dag. Den korta pälsen innebär att hundarna trivs både på vintern och sommaren. 

11. Irländsk varghund

En irländsk varghund väger upp till 54 kg och har en mankhöjd på närmare en meter, vilket gör hunden till en av de största raserna. På grund av storleken behöver irländska varghundar gott om utrymme utomhus, där de kan springa och leka. Den sträva pälsen innebär att de trivs i olika klimat. Trots den stora storleken, som kan verka skrämmande för vissa, är irländska varghundar inte aggressiva och passar bra för aktiva familjer.  

12. Labrador retriever

Tre ord för att beskriva labrador retrievers: trogna, lekfulla och energiska. De avlades ursprungligen för att hjälpa jägare och fiskare. Dessa aktiva hundar behöver gott om mental och fysisk aktivitet, vilket kan utgöras av lek, arbete eller interaktioner med människor. En vuxen labrador retriever väger 25 till 36 kg och kan ha olika färger på pälsen, från gyllene till chokladbrun.

13. Rottweiler

Om din familj tillbringar mycket tid utomhus kan en rottweiler passa er aktiva livsstil. Det här är en energisk hund som väger cirka 38 till 59 kg. Rottweilers kan vara måna om sina revir och passa som vakthundar, men även skojiga lekkamrater. Eftersom rottweilers är korthåriga klarar de allt väder förutom extrem kyla eller värme. 

14. Samojed

Samojedhundar avlades som brukshundar i Sibirien, för att dra slädar och vakta renar. De är snälla hundar som är lojala till sina ägare, vilket innebär att de passar perfekt för barnfamiljer. Samojedhundar har tjock päls som skyddar väl mot kylan. De är kända för att vara lekfulla och vänliga. 

15. Siberian husky

husky som hoppar utomhus i snö

En siberian husy är en livlig och kärleksfull hund, vilket innebär att rasen passar bra för barnfamiljer. Hundarna väger cirka 16 till 27 kg och är brukshundar som avlats för att dra slädar över snön. De är energiska och aktiva hundar som älskar att springa. Alltså kan de lätt springa bort om de får chansen, så se till att ge en siberian husky gott om motion för att undvika det.

Andra lämpliga friluftshundar

Det finns även många andra hundraser som älskar aktiva äventyr och friluftslivet. Du kan till exempel ta en titt på: akita, kangal çoban köpeği, keeshond (tysk spets), mastiff, ungersk vizsla och rhodesian ridgeback.  

Finns det små hundraser som klarar av kallt väder?

De flesta friluftshundarna (eller ”utehundar”) är stora eller mellanstora. Det är på grund av att stora hundar hanterar kallt väder bättre än små hundar. Stora hundar har större kroppsmassa som kan bibehålla värmen. Vanligtvis har små hundar helt enkelt inte tillräckligt mycket kroppsmassa för att trivas utomhus i kylan i flera timmar åt gången

hund med hundjacka som promenerar ute i snön

Läs mer: Hur kallt är för kallt för hundar?

Enligt experterna finns det tre mindre hundraser som kan tillbringa mer tid utomhus, beroende på vädret. Norsk älghund, tibetansk terrier och welshterrier kan hantera kallt väder, men inte extrem kyla. Precis som alla friluftshundar behöver dessa raser åtkomst till plats inomhus där de kan tillbringa tid med dig och vara trygga och friska.

De bästa friluftshundarna för varmt väder

Om du bor på en plats som är mycket varm (alltså inte någonstans i Sverige) kan du skaffa en korthårig hund. Långhåriga hundar klarar inte av höga temperaturer, så de lämpar sig inte för friluftsäventyr när det är varmt, även om de har gott om energi.

kvinna som springer utomhus med hund

Njut av en aktiv livsstil med din äventyrslystna friluftshund!

När du tillbringar tid ute med hunden får ni ha det roligt tillsammans. Dessutom är det riktigt bra för såväl den psykiska som den fysiska hälsan. Se till att komma ut och röra på dig året runt och låt din friluftshund hänga med på allt det roliga. Då kan ni skapa många härliga minnen tillsammans!