Alla katter är jägare och har instinkter som driver dem att fånga och döda byten. Men när missen ligger och myser i soffan kan det vara svårt att tro att hen är en mäktig jägare med blixtsnabba reflexer och iskalla instinkter. Om din katt jagar är du säkert nyfiken på anledningarna, samt hur du kan tämja katten. Vi kan börja med att tipsa om vår katt-GPS som hjälper dig att hålla koll på din söta jägare när hen är ute och jagar, och kanske går lite för långt hemifrån.

cat

Ta reda på var katten tillbringar sin tid.

Läs mer

Min katt jagar. Varför?

När katten föds har hen redan allt som krävs för jakt: vassa tänder, blixtsnabba reflexer, utmärkt mörkerseende, enastående hörsel, hastighet, kraft och kanske till och med förmågan att jaga i grupp, beroende på art. Tamkatter och vilda katter som lejon och leoparder tillhör i själva verket samma familj: kattdjur.

Vilda katter och tamkatter har mycket gemensamt. Vilda katter jagar andra djur så att de kan äta köttet och mata sina ungar. Och precis som tamkatter så jagar de flesta vildkatterna enskilt (i stället för i grupp).

En lejonunge som sitter på en trädgren på savannen

Genom århundradena har små vildkatter utvecklat ett förhållande med människan (tänk på antikens Egypten!). I början användes katter för att döda möss och andra skadedjur som åt böndernas spannmål där det förvarades. Men de var inte husdjur! De var tvungna att själva hitta sin föda varje dag.

Dessa katter, som var mästare på att jaga små byten och hitta mat, är tamkattens förfäder.

Att jaga är en naturlig instinkt som är del av katten. Tamkatter som rör sig utomhus får utlopp för sin jaktinstinkt genom att fånga möss, fåglar eller till och med små harar. Innekatter använder jaktinstinkten på ett annat sätt, genom lek i vardagen. Att en katt jagar, och drivs till det av sina instinkter, är i själva verket en vanlig anledning till att hen springer bort.

Tractive katt-GPS med katthalsband och förpackning

Följ kattens varje steg

Se kattens plats i realtid, oberoende av avstånd. Få notiser om missen går för långt hemifrån. Se platshistorik och upptäck kattens favoritplatser. Låt andra spåra med dig.

Köp katt-GPS

Så går det till när en katt jagar

Tänk dig en leopardhona som hukar sig på den afrikanska savannen. Varje muskel är spänd. Hon har laserfokus på en antilop som betar gräs i närheten. Hon vickar lätt på höften och går till attack. Hon springer i rasande fart och fångar bytet med sina kraftfulla framtassar. Sedan är det dags för nådastöten: det dödliga bettet i antilopens strupe.

En leopard som jagar i naturen

Din katt är en mini-version av den afrikanska leoparden. En katt som jagar i grannskapet fångar såklart inga antiloper, utan mindre byten som fåglar eller möss. Men kattens teknik är densamma som hos ett lejon, en leopard, en lokatt eller en puma.

Många kattdjur använder samma teknik: att smyga fram och sedan gå till attack när de jagar. Kattdjuren ser sina byten och kryper långsamt mot dem. När de är nära nog kan de snabbt hoppa fram och ta bytet. Vissa kattdjur föredrar dock att ligga i bakhåll och vänta på bytet. Då måste de vänta tålmodigt på rätt ögonblick och sedan hoppa fram för att gå till attack.

Brun katt som jagar utomhus på grönt gräs

I båda fallen dödas bytet med ett bett mot strupen. Kattens skarpa huggtänder biter i ryggraden samtidigt som den kraftfulla käken krossar luftröret.

Min katt jagar trots att jag matar regelbundet!

Tamkatter har inte avlats lika selektivt som hundar. Därför har de kvar mycket av sina förfäders jaktinstinkt. För katten faller sig jakten lika naturligt som att sova eller äta

Att katten känner sig manad att jaga är inte länkat till hunger. Vildkatter jagar hela tiden, även om de inte är hungriga, eftersom de inte vet när de kommer att få nästa mål. Om en vildkatt väntar tills hungern är olidlig är hen redan för svag för att fånga ett byte. 

Din lilla pälskling behöver såklart inte jaga för att överleva, men har trots det en stark jaktinstinkt. Alltså kanske din katt jagar trots att du ger gott om näringsrik mat. Och jaktinstinkten kan även ligga bakom beteende som att klösa på fönstren eller jama oupphörligt för att släppas ut.

En katt som sitter vid ett fönster

Varför ger katten mig djur och fåglar i ”present”?

Brukar katten lämna ”presenter” i form av döda möss vid ytterdörren? Eller kanske levande möss! Det kan vara ett tecken på att katten känner att du är del av familjen. Missen delar med sig av sitt byte, precis som en kattmamma som delar med sig med sina kattungar.

Katten ser dig faktiskt som en stor (och klumpig) misse! Så om din fyrbenta vän har med sig ”presenter” hem försöker katten lära dig att jaga.

Innekatter jagar också, men deras byten är leksaksmöss eller bollar. Då kan katten ge dig dessa i ”present” trots att det inte går att äta leksakerna. Att släppa ut katten, under uppsyn, ger missen utlopp för sina jaktinstinkter och möjligheten att utveckla dessa.

Varför leker katten med bytet?

När en katt leker med sitt byte efter en första attack kanske det ser ut som att missen roar sig på bytets bekostnad. Men i själva verket tröttar katten ut bytet tills det är säkert att bita och döda det.

Med tanke på vilka djur katter oftast jagar är beteendet faktiskt logiskt. Till exempel:

  • Möss och råttor har vassa tänder som kan bita och skada katten.
  • Fåglar har spetsiga näbbar som också kan orsaka skador.

Genom att trötta ut sitt byte tills det är utmattat kan katten undvika skador. Först när bytet är helt oskadliggjort biter katten för att bryta ryggraden och döda bytet. 

Katt som går genom gräs och tittar rakt fram, på jakt efter byte

Katter kan även kasta upp bytet i luften, vilket kan se ut som en lek för missen. Men detta gör i själva verket att bytet trillar ner på marken, så att ben bryts, eller bytet blir förvillat. Då kan katten slå till med ett sista dödligt bett.

En annan möjlig anledning till att katten leker med bytet är att missen har måttlig erfarenhet av jakt.

  • Kattungar slipar på sina kunskaper genom att titta på när kattmamman jagar och följa med henne för att öva.
  • En katt som tidigt separerats från sin mamma kanske inte har fått möjlighet att öva på jakt (genom lek eller övning). Det är mer sannolikt att dessa katter lider av separationsångest.
  • Innekatter som bara rör sig utomhus då och då kanske inte är så bra på att döda byten, men katten kan ändå ”leka” med bytet genom att putta på det med tassarna.

Hur känner jag igen kattens jaktinstinkt?

Även när katten inte aktivt jagar uppvisar hen sin jaktinstinkt (ja, även innekatter). Unga katter övar inför jakten genom att hoppa på allt som rör sig, till exempel den egna svansen eller kanske dina skosnören! 

Att jaga, smyga, hoppa och slå är del av kattens beteende när hen jagar. Du kan se dessa beteenden när du leker med katten. Om du vill släppa loss kattens inre jägare kan du använda:

  • En papperskasse: Öppna en stor papperskasse på golvet. Låtsas att du är en mus och dra med fingrarna på kassens baksida. Snart nog kan du se att katten riktar in sig på rörelsen, vickar på höften och går till attack mot kassen. Se upp med fingrarna!
  • En stav eller ett spö: Knyt ett band eller snöre runt staven eller spöt. Ställ dig runt hörnet från katten så att hen inte kan se dig. Kasta bandet eller snöret mot katten. Vänta en kort stund och dra sedan lite mot dig. Katten kommer att uppmärksamma bytet och ”jaga” det. Dra lite igen. Och gör dig redo för attacken!
Två katter som leker med en kattleksak på snöre
  • Ett snöre: Lägg ett snöre på golvet och täck det mesta av det med en liten matta, så att bara 5 till 10 cm sticker ut nära katten. Dra långsamt i snöret så att det ”försvinner” under mattan. Och se på när katten försöker lista ut vart det tagit vägen!

Finns det risker när en katt jagar?

Katter är som sagt födda jägare. Men om du låter katten fånga byten utomhus utsätts missen för risker. Katten kan till exempel skadas av de vassa tänderna på en gnagare eller bli sjuk av att äta vilda djur.

  • Många vilda djur (till exempel möss, råttor och fåglar som katten kan fånga) har parasiter i tarmen, till exempel rundmask. Dessa parasiter kan orsaka diarré och kräkningar och kan även spridas till andra djur eller människor. 
  • Toxoplasmos är en vanlig parasit som drabbar utekatter. Katterna kan få i sig parasitens ”ägg” när de äter infekterade gnagare, eller om de kommer i kontakt med infekterad avföring eller jord. Parasiten slutför sedan sin livscykel i kattens kropp.

    Katter som infekterats av toxoplasmos kan vara fria från symptom, men kan föra över parasiten till människor genom kattsand och damm därifrån. Gravida kvinnor kan få allvarliga komplikationer om de infekteras av toxoplasmos.
En gravid kvinna som klappar en katt inomhus

Andra sjukdomar, som pest (japp), leptospiros och hantavirus kan också föras över från gnagare till katter eller direkt till människor om katten tar med sig gnagaren in i hemmet. 

För att vara på den säkra sidan: ta på dig plasthandskar om du ska hantera byten som katten tagit med sig in i hemmet och släng det döda djuret på en säker plats. Om möjligt, förhindra att katten äter bytet. Och tvätta alltid händerna grundligt med tvål och vatten när du har gjort rent i kattlådan.

Se till att utekattens avföring kontrolleras regelbundet för att upptäcka eventuella parasiter i tarmen. Du kan vidta åtgärder för att förhindra fästingar och loppor om du har en katt som vistas utomhus. 

Kan jag förhindra att katten jagar?

Att katten jagar och tar hem byten kan vara obehagligt, och det är en fråga som diskuteras på många olika håll. Till exempel pågår forskning i hur tamkatter påverkar områdets vilda djur.1 För att förhindra att katten jagar kan du:

Hålla katten inomhus

Ett effektivt sätt att förhindra att katten jagar är såklart att hålla katten inomhus. Se då till att katten har en bra och intressant miljö (samt gott om tid med dig).

Vit katt som vilar inomhus bredvid en orkidé i kruka

Kom ihåg att även innekatter mår bra av att röra sig utomhus (under uppsyn). Då får de sträcka på benen, njuta av naturligt ljus och insupa alla intressanta dofter i naturen. Att hålla katten inomhus för länge kan i själva verket göra missen uttråkad, stressad eller orolig.

Skapa en kattvänlig plats utomhus

Om din katt vill tillbringa tid utomhus kan du investera i en uteplats för katten, som en ”catio” (alltså en inhägnad). Med en inhägnad kan du berika kattens tillvaro utan risker (som ohyra, giftiga ämnen, andra människor, rovdjur och annat farligt). Kom ihåg att se upp för växter som är giftiga för katter.

Följ kattens varje steg i realtid med en katt-GPS

En katt-GPS från Tractive hjälper dig att hålla koll på din fyrbenta vän om hen rör sig utomhus. Jaktinstinkten är faktiskt en av de vanligaste orsakerna till att katter springer bort.

Kvinna som håller i katt med katt-GPS utomhus

”Innan jag hade Tractive var det svårt att hitta och hämta hem katterna varje kväll. Men tack vare Tractive kan jag enkelt hitta dem även om de är ute och jagar och struntar i att jag ropar på dem.

Och tack vare ljudfunktionen kan jag ropa på dem när de är för långt bort. De har nämligen lärt sig att komma hem när jag slår på ljudfunktionen!

Tractive är det bästa jag köpt till katterna!”

Visste du? På vintern kan snö och kyla påverka kattens luktsinne. Det gör det svårare för katten att hitta hem till dig. Så om katten begett sig ut för att jaga i snön kan du använda Tractive GPS för att hämta hem missen och se till att din pälskling är trygg och glad.

Clair Chesterman, kattuppfödare och ägare av FluffyMeowPaws

”Tractive är min topp-rekommendation när det kommer till katt-GPS. Och den bästa kvaliteten på marknaden. Jag kunde ange trygga områden, som mitt hem, och när min katt går utanför dem så får jag en notis på direkten.

I själva verket kan det ha räddat livet på min katt, den gången hon jagade efter en fågel och fastnade. Hon var så rädd, men jag kunde hitta henne med hjälp av GPS-spåraren. Tractives chip beräknar ofta kattens plats, som uppdateras på kartan var 2:a till 3:e sekund. Dessutom har den LED som hjälper dig att hitta din fyrbenta vän på kvällen.”

Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws2

Spåra katten med Tractive GPS

Rikta kattens jaktinstinkt mot lekar

Se till att engagera katten med flera korta men intensiva lekstunder under dagen. Katter är mest aktiva vid gryning och skymning, så planera in lekstunder vid dessa tider. Du kan använda leken för att lära katten att lyda enkla kommandon. Din katt kommer att älska att vara aktiv och engagerad, och att tillbringa tid med dig såklart. 

Se till att din utekatt syns och hörs

Genom att helt enkelt fästa en bjällra på katthalsbandet kan du förhindra att katten smyger sig på vilda djur och attackerar dem. Råttor, möss och fåglar kan då höra när katten kommer och fly undan i god tid.

En katt som jagar utomhus med bjällra på katthalsbandet

Fåglar har utmärkt färgseende, så en färgstark sele eller ett halsband i en iögonfallande färg ökar kattens synlighet. Då kan fåglarna se missen innan det är för sent. 

När du har valt ett katthalsband (med eller utan bjällra) ska du se till att det har en mekanism som släpper om katten fastnar. Detta skyddar katten om halsbandet eller bjällran fastnar på ett staket eller en gren. Läs mer i vårt inlägg om hur du lär katten att ha på sig halsband.

Välj leksaker som liknar naturligt byte

Leksaksmöss kan vara bra måltavlor för kattens naturliga jaktinstinkt. Genom att leka aktivt med katten ger du utlopp för jaktinstinkten och ser till att katten bränner överflödig energi som annars används till jakt.

Se till att katten får näringsrik och intressant mat

Välj kattmat som innehåller mycket kött för att efterlikna kattens naturliga byten.

  • Ge små mål ofta under dagen för att anpassa måltiderna till kattens naturliga instinkter.
  • Prova att gömma mat på olika platser i hemmet så att katten får ”jaga” efter maten.
  • Använd aktivitetsleksaker med mat för att ge katten en utmaning.

Tänk på när du släpper ut katten

Många djur som är kattens naturliga byten är som mest aktiva vid gryning och skymning. Se därför till att hålla katten inomhus under dessa tider för att skydda katten och minska möjligheterna till jakt. 

Katt som sitter vid fönster vid skymning

Håll ett öga på katten och jaktinstinkten

Det går faktiskt inte att ta bort kattens jaktinstinkt. Den är del av missen! Men genom att förstå instinkten kan du skydda din katt samtidigt som du respekterar dess naturliga instinkter.

  • Skapa en intressant miljö inomhus. Rikta kattens jaktinstinkt mot lekar i stället för byten. Använd interaktiva leksaker som liknar byten (som leksaksmöss) eller aktivitetsleksaker med mat.
  • Ge katten en trygg miljö utomhus. Se upp så att katten inte stöter på något farligt när hen vistas utomhus, till exempel växter som är giftiga för katter.
  • Fäst en bjällra på katthalsbandet. Detta förhindrar att katten lyckas fånga ett byte (och ta med sig det hem!).

Att jaga efter byte är en av de vanligaste anledningarna till att katter springer bort. (Och inte kommer hem igen.) Därför rekommenderar vi att du följer kattens rörelser med en katt-GPS. När du använder Tractive GPS kan du spåra katten i realtid, utan begränsningar och oberoende av hur långt bort katten beger sig.

Spåra din katt med Tractive GPS

Din katt har säkert favoritplatser där hen tycker om att jaga i grannskapet. Är du nyfiken på dessa platser? I videon nedan visar vi hur du kommer i gång med Tractives platshistorik för att spåra katten, till och med om du inte har något nätverk eller dålig täckning:

Gillade du inlägget? Vi har även ett inlägg om hundars jaktinstinkt för dig som har en vovve som gärna springer efter alla intressanta ljud och dofter. Och om du har en vän eller familjemedlem vars katt lämnar ”presenter” i hemmet kan du dela artikeln för att hjälpa till!