När var senaste gången du föll för ett par bedjande hundögon? Hur gullig vovven än är behöver du faktiskt ett effektivt – och positivt – sätt att träna hunden. Då är det läge för klickerträning: ett smart och roligt sätt att ge hunden positiv förstärkning och lära ut nya tricks.1

I det här inlägget kan du läsa vår guide som hjälper dig att komma i gång steg för steg. Vi berättar även hur du maxar fördelarna med klickerträning för din hund och dig själv. Då kör vi!

Vad är klickerträning för hundar?

Klickerträning handlar om att ge hunden positiv förstärkning2 när du lär ut nya beteenden. Detta sker med hjälp av en ”klicker” (eller ”clicker”), vilket är en liten enhet du håller i handen. En klicker kan vara mekanisk eller i plast och gör ett distinkt ”klick”-läte när du använder den.

Klickerträning för hundar baseras på ett enkelt koncept. När hunden följer dina anvisningar ska du …

  • Klicka med din klicker.
  • Vänta en halv sekund.
  • Ge hunden en godsak.

Ljudet från en klicker ger hunden en tydlig och konsekvent signal som meddelar ”Snyggt jobbat! Du gjorde helt rätt.” Det är ett supersmart, enkelt sätt att förbättra förhållandet till hunden och att kommunicera mer effektivt.

Hur fungerar klickerträning med betingning?

Klickerträning kan användas för både operant och klassisk betingning (vilket sker med hjälp av positiv förstärkning). Träningen fungerar genom att hunden lär sig att svara på ljudet från din klicker.

Klassisk betingning innebär att hunden lär sig kopplingen mellan ett ljud eller kommando (till exempel en klocka eller din klicker) och ett resultat (alltså belöningen i form av gos eller godis). Med klickerträning lär sig hunden att ljudet från en klicker är en positiv sak. Och att hen ska bete sig på ett visst sätt för att få höra klickerljudet och sedan omedelbart få en belöning.

Med operant betingning lär sig hunden själv att bete sig på ett visst sätt, eftersom hen vet att det blir mer troligt att hen får en belöning på detta vis. Med andra ord: hunden kan lära sig att vissa beteenden blir belönade med gos eller godis och att andra beteenden inte belönas. Till exempel om hunden ger dig en high-five eller ”spelar död” för att detta tidigare fått dig att skratta eller ge hundgodis.

Hur används klickerträning i vardagen? 

Golden retriever med K9-sele

Klickerträning är mer än ett sätt att lära hunden att sitta eller stanna. Det är en mångsidig och pålitlig metod som med fördel kan användas som del av vardagen. Till exempel:

Problematiskt beteende

Vissa hundar hoppar, skäller, springer bort eller drar i kopplet. Med klickerträning kan du långsamt och gradvis få vovven att sluta med dess aggressiva beteende.3

Lär en (gammal) hund att sitta … och rulla, spela död, springa agilitybana …

Alla skämt åsido så är klickerträning ett effektivt sätt att lära hunden nya saker och beteenden. Klickerträning kan användas för såväl valpar som gamla hundar.4 Du kanske till exempel vill lära hunden att rulla, ”spela död” eller till och med bemästra en agilitybana.

Träna tjänste- och servicehundar

Klickerträning hjälper tjänste- och servicehundar att prestera på högsta nivå för att hjälpa personer med funktionsnedsättningar5 eller ge känslomässigt stöd.

Kan jag använda klickerträning för en valp eller gammal hund?

Ja! Klickerträning fungerar oberoende av hundens ålder; från valp till gammal hund och alla vovvar däremellan. Oberoende av hundens ålder och personlighet så kommer hen att svara väl på positiv förstärkning.

  • Kom bara ihåg att börja långsamt och ta det lugnt med grundläggande kommandon så att vovven hänger med. På så sätt får du chansen att knyta an till hunden och skapa tillit för att främja positiv känslomässig utveckling.
  • Om du har en gammal hund kan du experimentera med vilka godsaker som motiverar mest. Om du till exempel har adopterat en vuxen hund har hen troligtvis en utvecklad personlighet. Det kan innebära att vovven svarar bättre på kramar än hundgodis.

Fördelarna med klickerträning för din hund

Förutom att det är riktigt roligt har klickerträning för hunden massor av fördelar:

Det stärker bandet mellan dig och hunden

Det är inte trevligt att behöva ”bestraffa” hunden eller säga till på skarpen när hen hittar på bus. Klickerträning baseras därför på positiv förstärkning. Det innebär att du belönar hunden för ”bra” beteende i stället för att straffa för ”dåligt” beteende. Med tiden kommer detta att stärka bandet mellan dig och din hund och öka tilliten och förståelsen mellan er. Det kan även hjälpa till att minska negativt beteende genom att rikta bort hundens uppmärksamhet.

Det gör det lättare för hunden att förstå ”bra” beteende

Du kanske säger ”Bra!” eller ”Nej!” som svar på hundens beteenden. Men rösten är inte alltid konsekvent och i vissa fall kanske hunden inte kan skilja mellan glädje och ilska. En klicker har däremot ett konsekvent ljud som hunden lätt känner igen. Med tiden kommer hunden att förknippa detta ljud med ”bra” beteenden och anpassa sig därefter.

Det hjälper hunden att snabbt lära sig nya saker

Med ljudet från en klicker kan du ge hunden omedelbar positiv feedback. Det gör det enkelt för hunden att koppla klickerljudet till en godsak, och därmed länka önskat beteende till ljudet.

Kvinna som njuter av att umgås med hunden under klickerträning.

Låter det roligt? Här kommer ett par tips på saker du bör tänka på innan du kommer i gång med träningen.

Innan du kommer i gång med träningen

Det finns ett par saker som vi rekommenderar att du tar en titt på innan du kommer i gång med klickerträning med hunden. 

Välj ut en bra klicker

Du bör välja en klicker som är bekväm att hålla och som har ett distinkt ”klick”. Du hittar klickers i din lokala djuraffär eller på nätet. Om du inte vill använda en klicker kan du i stället vissla eller göra ett annat ljud. Se bara till att vara konsekvent! Om din hund har nedsatt hörsel kan du använda dig av en lätt klapp på axeln.

Välj ut godsaker med omsorg

I bästa fall små, välsmakande godsaker som hunden älskar. Dessa behöver du för att belöna hunden för ”bra” beteende. Vi rekommenderar hundgodis som kan tuggas och som inte mättar hunden alltför mycket när ni tränar. Måste du använda ätbara belöningar? Nejdå, det beror helt på vad din hund anser vara en bra belöning. Det kan även vara ett dopp i poolen eller att ni leker tafatt. Det viktiga är att du är konsekvent med belöningen, inte vilken form denna belöning har.

Träna på en lugn, bekant plats

Detta förhindrar att hunden blir stressad och låter vovven fokusera utan distraktioner. Dessutom kan hunden tydligt höra din klicker om det inte finns annat som stör. Ni kan till exempel träna i trädgården eller i vardagsrummet; var din hund än känner sig bekväm.

Räkna med distraktioner

Vi blir väl alla distraherade då och då? Kombinera detta med ett energiknippe till hund så kan vovven slita sig lös eller springa bort när det finns lockande nya saker, dofter och ljud.

Klickerträning är ett bra sätt att hjälpa vovven att hantera detta och vänja sig av med att bli distraherad. Kom ihåg att orsaken till att hunden blir distraherad och springer bort kan vara dess naturliga instinkter, som jaktinstinkten. Då är det en god idé att arbeta med hundens vanor och instinkter; inte emot dem.

Om du precis har börjat med klickerträning och har en hund som springer bort utan förvarning kan du skaffa en hundpejl. Med Tractive GPS kan du till exempel följa hunden var och när som helst med platsuppdateringar var 2:a till 3:e sekund. På så sätt kan du och hunden öva med en klicker utan att du behöver oroa dig.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Håll ett öga på hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll vovven frisk och glad med hälsospårning. Och låt andra (som hundvakten eller hundrastaren) spåra med dig.

Köp hund-GPS


Så går klickerträning till: steg för steg

Låt hunden vänja sig vid sin klicker

Steg ett: låt hunden vänja sig vid ljudet av en klicker. Steg två: lär hunden att länka ljudet till en belöning (till exempel en godsak och gott om beröm från dig!) Så gör du för att komma i gång:

  • Börja träna på din utvalda lugna och bekanta plats.
  • Klicka med din klicker en gång och ge hunden en godsak på direkten.
  • Upprepa dessa steg ett par gånger. På så sätt lär sig hunden att förknippa ljudet av din klicker med en belöning.

Klickerträning med grundläggande kommandon

Ett barn som ger sin hund hundgodis efter att hunden har lärt sig att sitta.

Nu är det dags att lära hunden grundläggande kommandon. När vovven förknippar ljudet från din klicker med en belöning kan ni komma i gång med …

Sitt!

  • Hunden kanske redan sitter, men om inte vänta bara lite tills vovven slår sig ner. Eller så kan du varsamt föra hunden till sittande läge (kanske genom att själv sitta ner eller att vänligt men bestämt säga ”sitt”).
  • Så snart hunden sitter ner klickar du och ger vovven en belöning.
  • Upprepa tills hunden konsekvent sätter sig ner så snart hen hör din klicker.

Stanna!

  • Börja när hunden sitter ner.
  • Håll handen som att du säger ”stopp” och ta ett steg tillbaka. Eller säg långsamt och tydligt ”stanna”.
  • Sitter hunden fortfarande? Klicka och belöna.
  • Om inte, guida hunden att sitta och upprepa stegen ovan tills hunden stannar på plats.

Vi rekommenderar att du gradvis ökar tiden mellan klick för att uppmuntra hunden att ”stanna” längre.

Ligg!

  • Börja när hunden sitter ner.
  • Håll en godsak nära nosen och sänk denna tills du kan lägga den på marken. Säg långsamt och tydligt ”ligg”.
  • Hunden kommer att följa godsaken när du sänker den, tills den är låg nog att hunden måste ligga. Då ska du ”klicka” och ge hunden godsaken.

Klickerträning med avancerade kommandon

När hunden har bemästrat alla grundläggande kommandon ovan är hen redo för avancerade kommandon som …

Hit!

  • Be en vän eller familjemedlem att hålla hunden i koppel en kort bit bort.
  • Huka dig ner, öppna armarna och ropa på hunden med namn följt av ”hit!”
  • När hunden kommer till dig klickar du och belönar din pälskling.

Tass!

  • Nudda vid hundens tass och säg ”tass”.
  • När hunden ger dig sin tass, klicka och belöna.

Apport!

  • Kasta en av hundens leksaker en kort bit bort och säg ”apport”.
  • När hunden hämtar sin leksak och tar med den tillbaka, klicka och belöna.

Precis som med grundläggande kommandon ska du upprepa dessa steg för att ge hunden positiv förstärkning och en länk mellan klicker-ljudet och beteendet du vill lära ut.

Tips för fan-tass-tisk klickerträning med hunden

Ett par tar paus från klickerträning med hunden för att klappa och berömma hunden.

Arbeta med ett kommando åt gången

Det är bättre att bemästra ett kommando åt gången. Annars kan det bli förvirrande för hunden! Gå inte vidare till nästa kommando förrän hunden har bemästrat kommandot ni jobbar på.

Kort och gott är ledord för träningen

Det vill säga: träna inte i mer än en kvart åt gången. Hundar har svårt att koncentrera sig under längre stunder, så anpassa träningen därefter. På så sätt tappar inte hunden intresset och håller motivationen på topp.

Övning ger färdighet – för dig och hunden

Börja enkelt. Det är viktigt att vara konsekvent med din klicker så att du inte råkar belöna negativt beteende. Därför rekommenderar vi att du börjar öva med enkla beteenden som faller sig naturliga för hunden (som att nosa). Med tid och övning kommer du att bli bättre och mer konsekvent med att klicka precis när hunden har gjort något bra.

Ta gradvis bort hundgodiset

När hunden blivit en mästare på klickerträning ska du gradvis minska hur mycket och ofta du belönar med godsaker. I längden ska ljudet från din klicker vara belöning nog.

Var försiktig med var du använder din klicker

När ni inte tränar ska du inte använda din klicker. Om du använder en klicker utanför träningen kan det verka förvirrande för hunden.

Tålamod är A och O

Vissa hundar behöver lite mer tid på sig när det kommer till alla typer av träning. Och för andra faller det sig helt naturligt. Klickerträning fungerar för såväl valpar som gamla hundar, men alla vovvar har unika personligheter. Därför är det viktigt att ha gott om tålamod och att anpassa träningen till hur din hund lär sig.

Undvik bestraffning eller skäll

Klickerträning baseras på positiv förstärkning för att främja ”bra” beteenden. Alltså är det viktigt att du är tydlig med detta. Kom ihåg att hunden kanske inte förstår ett kommando, så ta det lugnt och stadigt.

En gladare, mer lydig hund – på ett par klick

Hundar svarar positivt på tydliga, förutsägbara belöningar. Och med en klicker som används konsekvent får du en gladare, mer lydig pälskling på nolltid. Kom ihåg: ta det lugnt och stadigt och öva på att använda din klicker så att hunden tydligt förstår vad som förväntas. Nu är det dags! Ta med dig hundgodiset och din klicker, så är du redo.

Vill du se hur klickerträning fungerar i praktiken? Den här videon från Battersea Dogs and Cats Home visar hur det går till: