Så får du din hund att sova hela natten
Sover hunden inte på natten? Läs våra tips för att få hunden att sova hela natten.
Om din hund inte sover gott på natten så får antagligen inte du sova gott heller. Det finns många möjliga orsaker till att hunden inte kan sova hela natten. I det här inlägget kan du läsa om dem, samt hur du får din hund att sova hela natten. På så sätt får du och hela familjen gott om vila!
6 anledningar till att din hund inte sover på natten
Vuxna hundar sover vanligtvis 12 till 18 timmar per dygn. Men om din hund sover mycket under dagen så kanske hen inte kan sova på natten. En hund som är rastlös eller vaken på natten sänder ett tydligt meddelande: hunden kanske känner sig obekväm eller stressad, eller så behöver vovven röra på sig mer på dagarna.
Håll ett öga på hundens hälsa
Få en översikt över hundens hälsa med hälsopoäng. Ange mål. Jämför med liknande hundar. Se över sömnen. Upptäck problem och håll hunden i form.
Valpar sover oregelbundet och sover sannolikt inte hela natten förrän de är minst fyra månader gamla. Valpar behöver även mer sömn än vuxna hundar, även om de vanligtvis sover under kortare stunder och sedan vaknar med massor av valpenergi. Om en valp sover på kvällen kanske de vaknar och är uppe i varv när det är läggdags.
Nu ska vi ta en titt på möjliga anledningar till att din vuxna hund eller valp inte sover på natten.
Hunden är inte trött
Om du är på jobbet på dagen och hunden är ensam hemma så kan vovven lätt bli uttråkad och därför sova på dagen. Även om tupplurar såklart är att föredra framför destruktivt beteende så har hunden en viss mängd energi att göra av med på dagen. Så om hunden sover hela dagen när du är på jobbet så kommer hen inte vara redo för läggdags; då vill vovven göra något roligt och hålla igång hela natten.
Hunden känner sig ensam
Hunden är väl din bästa vän? Om du inte är hemma på dagen så vill din vovve umgås så mycket som möjligt när du kommer hem, även på kvällen. Om du känner en kall nos mot foten mitt i natten så är det nog hunden som försöker väcka dig så att ni kan leka. Det är ett tydligt tecken på att hunden behöver mer tid med dig.
Så gör du för att lämna hunden ensam hemma utan skuldkänslor.
Hunden har ont
Om du har en hund som inte vill sova hela natten är det möjligt att vovven har ont. Din fyrbenta vän kanske har ont i lederna från artrit, till exempel. Problem med magen, som en intolerans eller allergi, kan också göra att hunden får svårt att sova på natten.
Om du märker att hunden vankar runt, gnyr, flämtar eller biter eller gnager på kroppen på ett skadligt sätt så är det möjligt att vovven har ett medicinskt tillstånd som stör sömnen.
Om du misstänker att din hund eller valp inte sover hela natten på grund av en sjukdom eller ett tillstånd så ska du ta med vovven till veterinären. När du har hittat orsaken till obehaget kan du försöka att behandla problemet och hjälpa hunden att sova hela natten.
Spåra hundens sömn och aktivitet. Se mönster och sömnstörningar med Tractive GPS hundpejl.
Hunden har inte en bekväm sovplats
Du vill såklart inte sova på en knölig gammal madrass, och det vill inte din hund heller. En bekväm hundbädd är mycket viktig för att hunden ska sova hela natten. Om hunden har ledvärk eller artrit (eller andra smärtsamma tillstånd) är det värt att investera i en extra bekväm hundbädd.
Hunden tycker att det är för varmt eller för kallt
Precis som vi människor så tycker hundar att temperaturen är viktig när det kommer till god sömn. Ta en titt på hundens sovplats. Är den för nära en dragig plats eller ett element?
Hunden behöver kissa eller bajsa
Din hund vet att det inte är okej att kissa eller bajsa i hemmet. Men vad ska en stackars vovve ta sig till om hen blir nödig mitt i natten? Då vaknar hen och vill gå ut för att gå på toa.
Så får du hunden att sova hela natten
När du vet varför hunden har svårt att sova hela natten så kan du anpassa vovvens rutin för att främja god sömn. Det kräver lite planering och kanske förändringar i vardagen, men det är väl värt mödan att utveckla goda vanor som hjälper hunden att sova.
Trötta ut hunden med fysisk och mental aktivitet
Såväl vuxna hundar som valpar behöver fysisk och mental stimulering. Och det är upp till dig att tillhandahålla det.
Om du är hemma med hunden hela dagen, eller del av dagen, kan ni ta flera promenader eller leka livligt och roligt.
Om din hund är ensam hemma på dagen och sover tupplurar eller sitter vid ett fönster och tittar ut så blir vovven sannolikt inte trött nog att gå och lägga sig när du tycker att det är läggdags.
För hundar som är ensamma hemma hela dagarna kan en lång kvällspromenad hjälpa till att bränna energi och stimulera sinnena (det är bra för dig också!) Ni kan även leka en stund efter middagen; det skulle hunden älska. Som bonus hjälper dessa aktiviteter till att stärka banden mellan dig och din hund. Se bara till att ha lekstunden ett par timmar efter middagen, så att hunden sedan har tid att varva ner innan läggdags.
För att se till att hundens sinne stimuleras på dagen kan du prova en aktiveringsleksak. Det är en leksak som kräver att hunden ”jobbar” mentalt för att få sin mat eller sitt godis. Hunden kan till exempel trycka på en knapp eller gräva efter maten, vilket gör måltiden till en interaktiv (snarare än passiv) upplevelse. Du kan söka på nätet och rådfråga din veterinär för att hitta en aktiveringsleksak som passar hundens storlek och personlighet.
En daglig session för att träna hunden med grundläggande kommandon som ”sitt” och ”stanna” ger vovven mental och fysisk träning. Det ger dig även möjligheten att knyta an till din fyrbenta vän.
Använd tuggleksaker för att lugna hunden innan läggdags
Att slicka och tugga på något kan hjälpa hunden att släppa stress och slappna av. Använd denna naturliga instinkt genom att ge hunden en tuggleksak för att lugna vovven innan läggdags. Du kan till och med stryka på jordnötssmör på leksaken för att göra den ännu roligare och smaskigare.
Lägg leksaken (kanske med jordnötssmör) nära hundens säng när du gör dig redo för läggdags. Till och med den mest motsträviga valpen kommer att följa leksaken direkt till hundbädden!
Kontrollera om hunden har loppor eller en sjukdom
Om din hund verkar rastlös och undviker att lägga sig ner är det dags att ta med vovven till veterinären. Du kanske har märkt att hunden har loppor som orsakar klåda och obehag? Eller har hunden något annat medicinskt problem, som artrit? Din veterinär kan hjälpa dig att utesluta allvarliga tillstånd och rekommendera behandlingar. När du har fått hundens tillstånd under kontroll kan du och din vovve äntligen få en god natts sömn.
Skapa en bekväm sovplats till din hund
Du kanske vill att hunden sover bredvid dig i sängen, men det kommer antagligen att leda till att ni båda vaknar på natten. Din hund förtjänar en bekväm sovplats som är alldeles egen – och det gör du också!
Du behöver inte betala dyrt för en snofsig hundbädd. Din hund kanske nöjer sig med ett mjukt täcke eller en filt som du viker och lägger i hörnet av rummet. Eller så kan du slå på stort med en fleecefodrad bädd med minnesskum för ultimat hundlyx.
Var hunden sover är också viktigt. Är rummet tyst eller finns det elektronik som piper och som kan väcka hunden? Tåg, trafik, larm och annat som kan väcka dig kan även väcka hunden. Försök att spela rogivande musik eller vitt brus för att dränka oönskade ljud som kan störa hundens sömn.
Vissa experter hävdar att en hundbur är den bästa sovplatsen. Detta är vanligt i vissa länder, till exempel i USA. Men i Sverige är det förbjudet att ha hunden i bur inomhus. Även om du lämnar burens dörr öppen! Det enda undantaget är om du helt monterar bort dörren till buren. Du får inte heller hålla hunden i en inhägnad som liknar en lekhage, inte ens om det inte finns något tak på den.
Gå på toa innan läggdags (begränsa dricksvattnet på kvällen!)
Att dricka tillräckligt mycket vatten är viktigt för hundens hälsa. Men om vovven blir kissnödig och vill gå ut mitt i natten så kan du bli tvungen att begränsa åtkomsten till dricksvatten på kvällen.
Se över hur mycket vatten hunden dricker på dagen. Du ska självklart ge hunden gott om färskt vatten under dagen, och ge extra efter aktiviteter. Om hunden blir kissnödig på natten kan du dock begränsa åtkomsten till dricksvatten efter hundens middag.
Behöver du begränsa hundens dricksvatten? Se till att lämna en liten mängd vatten i skålen under natten. På så sätt får hunden ett par klunkar, men inte en hel skål vatten.
Det kanske säger sig självt, men kom ihåg att släppa ut hunden så att hen kan kissa precis innan läggdags. Men se upp! Det är inte lekdags. Se till att hunden faktiskt kissar när du släpper ut vovven.
Valpar behöver tränas i ett par månader innan de blir rumsrena. Det krävs tid för att utveckla vanan att kissa (och inte bara leka) när de är utomhus.
Släck alla lampor
Det är svårt att sova när alla lampor är tända. Då blir det alltför mycket stimulerande intryck för vovven. Ett mörkt rum är A och O när det kommer till att skapa en rogivande sovplats. Dra för gardinerna eller dra ner rullgardinen och släck lamporna. Om du tycker om att somna med Tv:n på, och om din hund sover i samma rum, ska du se till att stänga av Tv:n eller göra så att den automatiskt stängs av efter en viss tid.
Om det ändå kommer in ljus genom gardinerna, till exempel på sommarnätter, kan du använda mörkläggningsgardiner. De blockerar allt ljus och kan användas i kombination med dina befintliga gardiner för att göra rummet extra mörkt och mysigt. Du kan ha en liten nattlampa så att du inte slår i tån om du går upp i mörkret.
Har du nyligen flyttat? Det kan ta ett tag att vänja sig
Om du nyligen har flyttat, eller om ni är på resande fot, kan hunden känna sig lite förvirrad, vilket kan störa sömnen. Försök att återskapa hundens gamla sovplats och vanorna som hjälpte hunden att sova hela natten. Om du har för vana att använda en apparat med vitt brus eller att spela rogivande musik ska du se till att göra det från den första natten på den nya platsen. Det hjälper hunden att få nattro.
Du bör dock räkna med att det tar ett par nätter för hunden att vänja sig vid det nya hemmet. Var uppmärksam på saker som kan hålla hunden vaken, som strålkastare från trafiken eller det nya grannskapets ljud. Åtgärda alla problem så snart som möjligt så att hunden kan återgå till god sömn på natten.
En bra rutin för hundens läggdags
Du har säkert en egen rutin när det börjar bli läggdags. Du varvar ner från dagen, borstar tänderna. Du kanske läser en bok eller tittar på Tv. Så varför inte skapa en rutin för din hund?
De flesta hundarna mår bättre av en rutin än oregelbunden sömn. Hundar känner sig som mest bekväma när de vet vad som kommer att hända. De är inte så förtjusta i överraskningar. Hundens rutin bör spegla dina vanor för att göra livet så enkelt som möjligt. Med andra ord: vovven ska gå och lägga sig när du gör det, och vakna när du går upp på morgonen.
Här kan du läsa ett exempel på en kvällsrutin. När familjen kommer hem från jobbet eller skolan får en familjemedlem i uppdrag att umgås med hunden och leka livligt för att bränna överflödig energi som byggts upp under dagen.
- Ge hunden middag ungefär samtidigt som familjens middag. Det ger hunden gott om tid att smälta maten innan det är läggdags.
- Efter middagen: ta med vovven på en så lång promenad som möjligt. Målet är att stimulera hundens sinne och låta kroppen röra på sig. Och att promenera är bra för dig också. Vänta inte för länge med kvällspromenaden – hunden ska ha tid att varva ner efter promenaden och innan läggdags.
- Låt hunden slappna av hemma efter promenaden. Kela och gosa eller ge hunden en skön massage. Börja att stänga av hemmets elektronik och släcka lamporna.
- När ni har kommit så här långt med kvällens rutin bör hunden veta att det snart är läggdags. Då släpper du ut hunden så att hen kan kissa en sista gång på kvällen.
- När hunden går och lägger sig i sin hundbädd kan du ge vovven en tuggleksak med jordnötssmör.
- Dra för gardinerna, slå på rogivande musik eller vitt brus och släck lamporna efter dig.
Dags att gå och lägga dig för att få din väl förtjänta vila efter en lång dag. Gonatt!