En hundsele gör promenaderna med vovven ännu säkrare. Hunden kan inte glida ur selen och för hundar som drar i kopplet avlastar en sele halsen. En hundsele gör det även enklare att rasta hunden i koppel genom att minska hundens instinkt att dra i kopplet. Dessutom blir det lättare att styra hundens riktning. Men att sätta på en hundsele för första gången kan vara en utmaning, särskilt om din vovve inte är van vid att prova nya saker. Läs vår guide som berättar hur du gör steg för steg för att göra det enklare för dig och hunden. Snart nog är ni redo för trygga, bekväma promenader tillsammans. 

Så sätter du på en hundsele: steg för steg

Steg 1. Låt hunden nosa på selen

Låt hunden ta en titt på selen innan du sätter på den. Håll selen framför hunden så att hen kan nosa på den, eller lägg selen på golvet så att vovven kan utforska i egen takt.

Det här enkla steget hjälper hunden att bekanta sig med selen. Förhoppningsvis minskar det oron som hunden kan uppleva när hen ska ha på sig selen för första gången.

Steg 2. Låt hunden stå lugnt och fint bredvid dig

Det är mycket lättare att sätta på en hundsele om hunden är lugn. Om nödvändigt ska du vänta tills hunden slutar hoppa eller röra på sig innan du försöker att sätta på selen.

Steg 3. Vänd selen åt rätt håll 

Innan du försöker att sätta på hundselen ska du se till att den är vänd åt rätt håll. När du använder en ny sele är det lätt hänt att banden hamnar åt fel håll eller vrider sig, särskilt om du försöker att sätta selen på en hund som vrider och vänder på sig. 

Bekanta dig med selen och hitta ringen som fäster i hundkopplet. Den sitter vanligtvis mitt på bandet som löper över hundens rygg.

Steg 4. Sätt på selen

Om du använder en sele som träs över huvudet: för selen över hundens huvud och se till att den sitter korrekt över hundens bröstkorg. Fäst sedan bandet över hundens rygg, bakom frambenen.

Om du använder en sele som hunden kliver i: för in hundens framtassar genom trianglarna på var sida av bandet som går över bröstkorgen. Sedan fäster du selen runt hundens rygg.

Numera finns det otaliga hundselar på marknaden, så de exakta stegen för att sätta på selen kan variera. Vissa selar är busenkla att sätta på medan andra har flera olika fästpunkter. Ta en titt på hundselens förpackning. Där finns det vanligtvis ett diagram som visar hur selen ska sitta.  

Steg 5. Justera remmarna för att passa din hund

Nu när du har satt på hundens sele är det dags att justera den för korrekt passform. Ta en titt på hunden i sin sele och se om du behöver justera något. 

Ser selen ut som att den kan glida av? Är den lös på någon plats? Eller sitter den åt för mycket så att den begränsar hundens rörelser?

Selen ska sitta åt så att den inte kan glida av hunden (inte ens om vovven sitter eller ligger ner). Samtidigt ska en hundsele inte sitta åt så att den blir obekväm för hunden. Du ska kunna föra in två fingrar mellan selens remmar och hundens kropp. 

Steg 6. Fäst en hund-GPS på selen

Hund med hundsele och hund-GPS utomhus
På bilden: Tractive GPS hund-tracker

För att skydda hunden får du inte glömma att fästa en hund-GPS på selen innan ni går hemifrån

Se till att enheten sitter korrekt för konsekvent och trygg spårning. Om din hundsele har en ficka kan du förvara din hund-GPS där.

Tractive GPS har obegränsad räckvidd och låter dig spåra hunden om hen springer bort – oberoende av avstånd. Starta helt enkelt LIVE-läget i appen för att spåra vovven i realtid.

Upptäck Tractive GPS

Tractive GPS låter dig även hålla koll på hundens aktivitetsnivå så att du kan se hur hunden mår och upptäcka eventuella förändringar. 

Steg 7: Belöna hunden

När hunden har på sig sin sele ska du belöna med uppmuntran och godsaker för att förstärka beteendet. Hunden kan känna sig obekväm i selen, men ju mer beröm och uppmuntran hen får desto snabbare kommer allt att kännas bra igen. 

Fler tips för att sätta på en hundsele

Prova selen utan att gå hemifrån 

När hunden ska ha på sig sin sele för första gången bör detta inte vara precis innan en promenad. 

Att sätta på en hundsele för första gången när det är dags att gå ut gör hela situationen jäktig. Hunden vill gå ut på stört och du kommer sannolikt att bli frustrerad när vovven inte vill samarbeta och ta på sig selen.

I stället bör du vänja hunden vid selen genom att ta på den i lugn och ro och låta vovven ha på sig den en stund hemma. 

Försök att gradvis arbeta för att fästa selen

Om du har en orolig hund (eller en vovve som slingrar sig) kan det ta flera försök innan hunden låter dig fästa selen. Och det är helt okej!

Om hunden inte vill ta på sig selen ska du använda positiv förstärkning (som godsaker och beröm) för att hjälpa hunden att slappna av. I vissa fall måste du gradvis arbeta med att fästa selen. Det första försöket kan helt enkelt bestå av att du lägger selen runt hundens hals och ger en belöning. 

När hunden känner sig bekväm med selen runt halsen kan du försöka att knäppa en av remmarna. Beroende på hur bekväm hunden känner sig kan det ta några dagar att nå hela vägen fram till en fäst sele. Ha tålamod och ge gott om beröm; det kommer att gå så småningom.

Gå inte hemifrån med en alltför löst eller åtsittande sele

Du vill ju inte att hunden glider ur selen när ni är ute på promenad. Eller att selen sitter åt så mycket att den förhindrar hundens rörelser. Därför är det mycket viktigt att justera selen så att den sitter korrekt.

Låt hunden ha på sig selen en stund hemma. På så sätt kan du se om selen sitter rätt och göra eventuella justeringar.

Vilken typ av hundsele är bäst?

Det finns ett par olika sorters hundselar på marknaden. Du kan behöva pröva dig fram för att hitta rätt alternativ till din fyrbenta vän.

Den huvudsakliga skillnaden mellan olika typer av selar är hur de fästs på hunden (över huvudet eller att hunden kliver i selen) och hur selen fästs på kopplet.

Av dessa två aspekter är den viktigaste hur selen fästs i kopplet eftersom detta påverkar hur du kontrollerar hunden.

Nu ska vi ta en titt på de tre vanligaste typerna av selar:

Sele med främre fäste 

En sele med främre fäste låter dig fästa kopplet fram på selen, på hundens bröst. Dessa selar används vanligtvis för att förhindra att hunden drar i kopplet.

Eftersom kopplet fästs fram på selen kan du leda hunden tillbaka till dig om hen drar i kopplet och påminna om att vovven ska följa riktningen du anger.

Även om dessa selar hjälper hunden att gå i rätt riktning så fastnar kopplet ofta i hundens ben, om det inte är sträckt. Det kan lätt bli ett irritationsmoment för dig och hunden, särskilt om du vill ta med hunden på löprundan

Sele med bakre fäste

En sele med bakre fäste har en fästpunkt för kopplet på hundens rygg (vanligtvis mellan skulderbladen). Dessa selar passar i synnerhet små hundar eftersom de håller kopplet ur vägen och ger dig kontroll över hundens rörelser.

Hund med hundsele, hund-GPS och koppel utomhus i skogen

Sele med två fästen

Dessa typer av selar har två fästen; ett som sitter över bröstkorgen och ett som sitter på ryggen. På så sätt kan du välja var du vill fästa kopplet. 

Om du är osäker på vilken typ av fäste som passar din hund så är en sele med två fästen det perfekta valet.

När du ska sätta på en hundsele för första gången är tålamod A och O. Vissa hundar är mycket samarbetsvilliga och har gärna på sig selen. Men andra tycker att det är obehagligt och behöver gott om positiv förstärkning från dig. 

Kom ihåg att det finns otaliga selar på marknaden. Det kan krävas ett par försök innan du hittar det rätta valet för din hund.

När du och hunden har bemästrat selen är det dags att ta en titt på vår guide till koppelträning.

Videoguide: så sätter du på en hundsele

Videon nedan ger dig en tydlig bild av hur du sätter på en hundsele:


Gillade du inlägget? Dela det med en vän!