Nu har du vant din fyrbenta vän vid att vara utomhus. Eller så kanske missen alltid varit en utekatt. Och många katter älskar att vara ute, att utforska grannskapet, hitta på äventyr och följa sina instinkter. Även om katten regelbundet kommer hem oroar du dig säkert för att din fyrbenta vän kan springa bort. Eller att katten blir sjuk, skadad eller utsatt för en fara. Så vad kan du göra för att skydda din utekatt? I den här artikeln kan du läsa 10 saker att tänka på för att skydda din utekatt.

Följ kattens varje steg

Se kattens plats i realtid, oberoende av hur långt hemifrån din misse är. Få notiser när din fyrbenta vän går för långt hemifrån. Se alla tidigare platser och favoritområden. Låt andra spåra med dig.

Upptäck vår katt-GPS

Hur länge lever utekatter?

När tamkatter regelbundet släpps ut ökar det tyvärr chansen att de får en kortare livslängd än innekatter1. Därför är det mycket viktigt att skydda din utekatt och se till att du kan spåra din fyrbenta väns varje steg med en katt-GPS.

Varför lever innekatter längre än utekatter? Jo, det är mer sannolikt att en utekatt stöter på följande hot, som kan göra att katten inte lever lika länge. 😿 En utekatt kan till exempel:

  • Bli påkörd av en bil
  • Äta något giftigt såsom glykol (frostskydd)
  • Hamna i slagsmål eller bli attackerad av ett annat djur
  • Smittas med en sjukdom av ett vilt djur
  • Gå vilse och inte hitta hem igen
  • Fastna i ett litet utrymme
  • Stjälas
  • Skadas av en illasinnad person

10 sätt att skydda din katt

1) Se till att din katt alltid kan identifieras

Om du har en utekatt är du säkert orolig för att din misse kan gå vilse eller springa bort. Därför är det mycket viktigt att din fyrbenta vän kan identifieras om någon annan hittar katten.

Se till att din katt har:

  • ett katthalsband som sitter säkert och som har en säkerhetsmekanism
  • ID-bricka på katthalsbandet med ditt namn och telefonnummer
  • ett microchip (med aktuella kontaktuppgifter för dig)

Dessa tre åtgärder är grunderna som krävs för att skydda din katt. Eftersom en ID-bricka kan trilla av eller blekas med tiden, och eftersom kattens microchip inte aktivt kan hjälpa dig att hitta en bortsprungen katt, är det en god idé att öka säkerheten med en GPS-tracker för din katt. På så sätt kan du alltid hitta din katt och se alla tidigare platser.

Tractive GPS katt-trackers

@kodiakthetravelcat

Lätt lördagens höjdpunkt 😅 ##kodiakthetravelcat ##cutecatsoftiktok ##cutecatsonly ##petsoftiktok

♬ original sound – Kodiak The Travel Cat

2) Kastrera katten

Precis som ett microchip är det ett måste att kastrera katten innan du kan släppa ut din misse.

Att kastrera katten innan du släpper ut den hjälper till att skydda från oönskad graviditet, sjukdomar som kan spridas genom parning, att katten springer bort och slagsmål med andra katter. Dessutom kan slagsmål orsaka sjukdomar och skador för utekatter.

I vissa länder finns det krav på att kastrera utekatter. Se till att kontrollera vad som gäller där du bor innan du fattar beslutet att ha en utekatt.

3) Se till att katten är vaccinerad

Katter som vistas utomhus är mer utsatta för virus såsom kattsnuva. I vissa fall kan dessa virus till och med vara dödliga. Därför är det viktigt att vaccinera katten innan du släpper ut den. Din katt kan även behöva skydd mot andra hot i naturen, till exempel ohyra som mask eller loppor.

4) Tänk på miljön

så skyddar du din utekatt

Tänk på omgivningen och miljön där din katt kommer att röra sig. Alla platser kan utgöra olika typer av faror för katter, så se till att lära dig om riskerna för att minska dem om möjligt. Till exempel: bor du nära en motorväg eller har du en granne som hotat katten? Då kanske det är bäst att hålla katten inomhus. Men om du däremot bor i ett lugnt område, eller på en bondgård, kan du låta katten utforska fritt.

5) Ge katten tillräckligt med mat och vatten

Utekatter rör på sig mer än innekatter. Kom därför ihåg att mata katten tillräckligt och se alltid till att det finns rent vatten att dricka. Om du undrar hur aktiv katten har varit (och vill se hur många kalorier missen bränt) kan du använda en katt-GPS med aktivitetsspårning.

6) Se upp för giftiga växter

Om du bestämmer dig för att släppa ut katten bör du vara medveten om giftiga växter i området, som kan utgöra en fara för kattens välmående. Det finns många växter som är giftiga för katter och som i vissa fall till och med kan orsaka leversjukdom och dödsfall. Se upp för dessa vanliga växter som är giftiga för katter:

  • Azalea och rhododendron
  • Murgröna
  • Oleander
  • Liljekonvalj
  • Tulpan
  • Påsklilja

Kom även ihåg att ta reda på vilka växter som är giftiga innan du väljer krukväxter!

7) Använd en katt-GPS med aktivitetsspårning

Självklart blir du nyfiken på vad katten har för sig när hen är ute. Det är även vanligt att bli orolig. Det bästa sättet att hålla ett öga på katten är att använda en katt-GPS. För samma pris som ett paket kattgodis per månad kan du få sinnesro när och var som helst. Till skillnad från Bluetooth-trackers kan du använda Tractive GPS för att spåra din katt oberoende av hur långt hemifrån hen beger sig, tack vare obegränsad räckvidd och global täckning. Dessutom kan du se till att missen håller formen med hjälp av aktivitetsspårning för katter.

kvinna på gunga med katt i famnen, med Tractive GPS-tracker utomhus

8) Lär katten att återvända hem

De tryggaste utekatterna är katterna som är lydiga nog att komma hem regelbundet, eller håller sig i närheten av hemmet. Du kan använda godsaker för att locka katten, ropa på missen och ge gott om kärlek för att hålla din fyrbenta vän i närheten. Vissa Tractive GPS-användare har till och med lärt sina katter att komma hem när de hör att GPS-enheten ”piper”.

9) Skapa en inhägnad till katten

Om du vill hålla din utekatt i närheten kan du skapa en inhägnad (eller ”catio”, från engelskans ”cat” och ”patio”). Inhägnaden kan användas i trädgården eller på altanen, där din katt tycker om att vistas.

Här kommer lite tips för att skapa en inhägnad till katten:

  • Om du själv bygger inhägnaden ska du välja nät som katten inte kan klösa sönder.
  • Beroende på storleken på inhägnaden kan du inkludera klätterträd och klösbrädor. Se bara till att de står emot vatten, eller ta in dem när det regnar.
  • Använd hyllor i olika storlekar och höjder för att ge katten fler platser där hen kan njuta av utsikten.
  • På vintern, när det är kallt, kan du täcka inhägnadens golv med tyg för att skydda kattens tassar från frost. Du kan även lägga ut filtar och värmedynor för att göra inhägnaden riktigt mysig.
  • Om du inte har en trädgård kan du skapa en inhägnad som fästs på altanen eller balkongen. Det skapar en mindre inhägnad men ger ändå katten gott om frisk luft och en intressant utsiktsplats.

10) Se till att din utekatt är varm på vintern

Om din katt vistas ute under vintermånaderna är det viktigt att hen håller värmen. Här kommer våra tips för att hålla din utekatt varm:

  • Se till att kattungar, gamla katter och sjuka katter är inne när temperaturen ligger under 8°C1.
  • Om möjligt, ge katten någonstans att vistas eller bygg en kattkoja utomhus.
  • Se till att kattkojan är torr och varm genom att använda vattentät isolering.
  • Lägg in en uppvärmd kattbädd i utekattens inhägnad.
  • Ge katten uppvärmd mat och vatten som skyddas från regn och snö.
  • Installera en kattlucka så att din utekatt kan komma in i värmen när hen än vill.

Nu har du läst våra bästa tips för att skydda din utekatt! Vi hoppas att de hjälper dig att ta hand om din fyrbenta vän och att ge missen ett långt och hälsosamt liv. Finns det något tips som du tycker borde finnas med i listan?

Ta en titt på videon nedan för ännu fler tips:


Gillade du inlägget? Dela det med dina vänner!