Har du en äldre misse som beter sig underligt? Hen kanske gör konstiga ljud, sitter och stirrar rakt ut i luften eller glömmer att använda kattlådan? Precis som äldre människor som löper risk för att få Alzheimers så kan hög ålder jämte andra faktorer orsaka demens hos katter, vilket medför kognitiva nedsättningar. I det här inlägget kan du läsa om symptomen på demens hos katter samt hur du hjälper en gammal katt att hantera sjukdomen.

Tractive CAT Mini katt-GPS med katthalsband och förpackning

Följ kattens varje steg

Se kattens plats i realtid oberoende av avstånd. Få notiser om missen går för långt hemifrån. Se platshistorik och upptäck alla favoritplatser. Låt andra spåra med dig. Spåra sömn och aktivitet.

Skaffa Tractive GPS

Kan katter få demens?

Ja. Precis som vi människor som kan uppleva fysiska och psykiska förändringar med åldern så kan katter få demens. Demens hos katter kallas även för kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS) och drabbar 50% av katter som är äldre än 15 år1. Numera lever katter längre än någonsin och kan ofta bli 10 till 21 år gamla2. Så om du har en äldre katt är det troligt att hen upplever vissa symptom på demens. Dock är det viktigt att demens hos katter diagnostiseras korrekt, eftersom symptomen kan maskera andra sjukdomar som katten kan lida av.

Brun gammal katt med skada på halsen: om demens hos katter och andra sjukdomar

Visste du? Hundar kan också få demens.

Vad är demens hos katter?

Demens hos katter, som också kallas för kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS), är en sjukdom som påverkar hjärnan och som är länkad till gammal ålder. Precis som kroppens andra organ så försämras hjärnans funktion med åldern, vilket leder till minskade kognitiva förmågor. Människor med Alzheimers kan glömma namnen på sina nära och kära, vilket liknar en katt med demens som kan glömma bort sin vanliga rutin eller bli mer förvirrad och rädd. Detta är såklart svårt för dig som kattägare att se, men att förstå symptomen och de möjliga behandlingarna hjälper dig och din katt att anpassa er till den nya situationen.

Demens hos katter uppstår när försämring av hjärnans vävnad, vilket orsakas av ålder och andra faktorer, leder till förändringar i kattens beteende, minne och medvetenhet.

För att skydda din fyrbenta vän kan du skaffa en katt-GPS som låter dig se missens plats när som helst. Det kan till och med rädda livet på katten, om hen till exempel glömmer vägen hem.

Vid vilken ålder får katter demens?

De flesta katterna som får demens börjar vanligtvis få symptom från 10 till 15 års ålder3. Sjukdomen utvecklas ofta i ökad takt när katten blir äldre och är mycket vanlig hos katter över 15 år.

Symptom på demens hos katter

Skador på hjärnan och kognitiv dysfunktion (det vill säga demens hos katter) orsakar förändringar i kattens beteende och medvetande. Nedan kan du se de vanligaste tecknen och symptomen på demens hos katter. Katten kan …

  • glömma sin träning eller välbekanta vägar
  • verka förvirrad eller desorienterad
  • irra och gå till främmande platser
  • ha minskad lust att leka
  • sova mycket mer eller få förändrade sömnmönster
  • putsa alltför mycket eller alldeles för lite
  • ha minskat intresse för mat eller vatten
  • stirra rakt ut i luften eller på tomma platser
  • ha minskat intresse för socialt umgänge
  • kissa eller bajsa utanför kattlådan
  • yla eller jama högljutt
  • bli mer aggressiv och lättirriterad

Uppvisar din katt några av dessa symptom? Skriv ner det förändrade beteendet du märker av hos din katt så att du kan rådfråga en veterinär om demens hos katter och hjälpa till att göra rätt bedömning och ställa rätt diagnos.

Du kan även hålla ett öga på katten 24/7 och se förändringar i missens beteende med en Tractive katt-GPS. Så gör du:

  • Se om katten leker mindre med hjälp av aktivitetsspårning
  • Se om sömnmönstret ändras med hjälp av sömnspårning
  • Hitta katten på nolltid oberoende av avstånd

Med andra ord: Tractive ger dig total sinnesro.

Kvinna som kelar med katt på soffa

Din katt kan lida av någon annan sjukdom

Om din katt uppvisar några av symptomen ovan är det inte uteslutet att hen lider av en annan sjukdom som har symptom som överlappar med symptomen på demens hos katter. Din katt kan till exempel lida av:

  • hypertyreos (en överaktiv sköldkörtel)
  • hypertoni (högt blodtryck)
  • försämrade sensoriska förmågor som nedsatt hörsel eller syn
  • artrit eller kronisk smärta
  • hjärntumörer eller en annan neurologisk sjukdom
  • njursjukdom

Se till att ta med katten till veterinären för att genomföra tester och en grundlig undersökning. Veterinären kan se till att din katt får korrekt diagnos och vård. När det kommer till diagnoser är det alltid bäst att lita på veterinären.

Går det att bota demens hos katter?

Eftersom demens hos katter orsakar permanent degenerering av hjärnans vävnad så finns det för närvarande inget som botar sjukdomen3. Med andra ord: när hjärnans vävnad väl har skadats är det inte möjligt att reparera den med hjälp av dagens medicin eller teknik.

Så tar du hand om en katt med demens

Katter som lider av demens blir mindre aktiva. De kan äta mindre, vila mer och tycka att det är svårt att göra saker som tidigare var självklara, som att använda kattlådan eller hoppa upp till favoritplatsen på fönsterblecket. För att ta hand om din gamla katt med demens och se till att hen har det så bekvämt som möjligt så rekommenderar vi:

  1. Mata katten regelbundet enligt ett schema.
  2. Undvik att ta hem en ny katt eller något annat djur.
  3. Ställ en kattlåda i varje rum.
  4. Se till att kattlådans väggar inte är alltför höga.
  5. Se till att katten får gott om E-vitamin och antioxidanter.
  6. Ställ ut fler mat- och vattenskålar på olika platser i hemmet.
  7. Installera ramper eller ”trappor” för att hjälpa katten att komma upp till sina favoritplatser.
  8. Undvik att möblera om eller göra andra stora förändringar i hemmet.
  9. Se till att katten har en lugn och bekväm plats att sova på.
  10. Använd en nattlampa till katten.
  11. Spåra katten med en katt-GPS för att se till att hen inte går vilse och för att hålla ett öga på missens aktivitet.
  12. Bli inte arg eller irriterad på din katt. Se till att behålla lugnet och ge din fyrbenta vän gott om kärlek.
  13. Fråga veterinären om fler tips och råd för att ta hand om en katt med demens.

Upptäck Tractive GPS

Katten Peggy som sitter på en stol utomhus med en katt-GPS

”Jag har precis skaffat Tractive till min katt Peggy, som har demens och ofta går vilse i vår (trygga) trädgård. Vi får sinnesro eftersom vi alltid kan se var hon är. Och om hon någon gång skulle gå hemifrån så ser vi det. Tack vare Tractive kan hon fortsätta att njuta av sin älskade trädgård.”

/Wendy


Med hjälp av råden ovan kan du ta väl hand om din katt med demens. Kom ihåg att ge missen all kärlek hen förtjänar för att göra livet med demens lite lättare. Din kärlek räcker långt när det kommer till att ta hand om en katt med demens! 🐈💗


Lärde du dig något nytt av inlägget? Dela artikeln med en vän och sprid medvetenheten om demens hos katter.