Att klippa hundklor är mer än en skönhetsbehandling; det är något du bör göra regelbundet och något du som hundägare borde lära dig. Alltför långa klor kan nämligen leda till smärta och att hunden får sämre livskvalitet. Att ta hand om hundens tassar är ett viktigt ansvar du har som hundägare, så läs vår kompletta guide till att klippa hundklor. Vi förklarar processen steg för steg och gör det enklare att klippa hundens klor!

Tractives kompletta guide till att klippa hundklor

Varför är det viktigt att klippa hundens klor?

När hundens klor blir alltför långa kan det orsaka smärta och allvarliga problem. Med tiden kan din hund utveckla problem med ryggraden och hållningen (så att hen står eller sitter underligt) på grund av för långa klor. Alltför långa klor kan till och med leda till att hunden får problem med att gå, att hunden haltar eller får en allvarlig skada; särskilt om klorna är så långa att de rör golvet. Med andra ord: alltför långa klor kan begränsa hundens rörelser.

Långa hundklor minskar markant kvaliteten på hundens liv.

Så snart hundens klor rör vid marken och växer förbi hundtassens dyna är det dags att göra något åt saken!

Så vet du när det är dags att klippa hundens klor

Låt din fyrbenta vän stå framför dig med frambenen under skuldrorna. Ta en titt på hundens klor. Når klorna golvet? Då är de för långa. Och om du kan höra hundens klor klicka mot golvet eller ser att klorna vrider sig är det hög tid att klippa hundklorna. Du bör kunna föra ett pappersark mellan hundens klor och golvet.

Illustration för att klippa hundklor: hur långa bör hundens klor vara? För korta och för långa hundklor

Långa klor hindrar hundens rörelser. Men hur gör du för att klippa hundklor på din fyrbenta vän?

Så klipper du hundens klor hemma

Steg 1: Förbered utrustningen

  • Klotång/sax/fil till hundklor
  • Ficklampa (för mörka klor)
  • Valfritt: kräm till tassarna

När du har allt du behöver är du redo att sätta eller ställa hunden på en bekväm plats. Om vovven blir nervös kan du lugna med godsaker eller gos. Det gör att hunden känner sig tryggare när du klipper klorna.

Steg 2: Bedöm hur mycket av klorna du ska klippa

Var extra försiktig när du bedömer var du ska klippa, eftersom hundens klor innehåller blodkärl. Det kallas för klons pulpa. Om du råkar klippa på fel plats kan det vara mycket smärtsam för hunden. Om din vovve har genomskinliga eller ljusa klor är det lätt att se var du bör klippa, men med mörka klor blir det svårt. Som tur är kan du använda en ficklampa för att se bättre.

Illustration: klippa hundklor, så mycket ska du klippa hundens klor

Kom ihåg våra tre tips för att klippa hundklor:

  • Det perfekta stället att klippa på är precis under pulpan
  • Det är mer sannolikt att de främre tassarna får alltför långa klor
  • Du ska alltid klippa parallellt med klons nedre 

Steg 3: Klipp hundens klor

Har du bestämt var du ska klippa? Bra! Din hund är (förhoppningsvis) avslappnad. Du har all utrustning redo. Dags att klippa hundklor!

Illustration: så klipper du hundens klor, klipp nedanför pulpan

Klipp genom att ta det steg för steg och använd belöningar för att hålla hunden bekväm. Om du lyckas klippa hundklor utan blod och om hunden beter sig som vanligt så har du gjort allt rätt!

När du har klippt hundens klor kan du mjuka upp huden runt klorna med speciell kräm. Det är valfritt men kan kännas skönt för hunden. Klipp pälsen mellan tårna för perfekta resultat.

Steg 4: Belöna din pälskling

Glöm inte att belöna din hund när du har klippt klorna! På så sätt ser du till att hunden förknippar den obehagliga upplevelsen (att klippa hundklor) med något positivt och minskar rädslan. Vem skulle säga nej till en godsak bara för att man måste klippa naglarna?!

Så klipper du alltför långa klor

Har du en hund som redan har fått alltför långa klor? Ta en titt på videon nedan för att få tips om hur du klipper dem på ett säkert sätt. Om du oroar dig för hundens klor, tassar eller hälsa bör du rådfråga din veterinär. Hen kan ge dig bäst rekommendationer för att ta hand om din vovve.

Så förhindrar du att hundens klor blöder

Även om du är mycket försiktig kan problem uppstå när du klipper hundens klor. Den gyllene regeln: få inte panik om du ser lite blod på hundens klo. Försök i stället att stoppa blodflödet och förhindra att såret blir smutsigt (för att undvika infektion). Om blodflödet inte avtar på en halvtimme bör du kontakta din veterinär.

Om du inte får tag i veterinären kan du använda blodstillande pulver eller medel (som du köper på apoteket) på såret. Om du inte har blodstillande pulver eller medel och om apoteket har stängt kan du använda iskuber.

Hur ofta bör du klippa hundens klor?

Svaret på den frågar varierar. Hundar som vanligtvis går på mjukt underlag (som stigar eller skogsmark) kan få mer ”vildvuxna” klor än hundar som går på hårt underlag (asfalt). Och det är inte den enda faktorn som påverkar frågan. Hur ofta du behöver klippa hundens klor beror också på:

  • Genetiska faktorer
  • Hundens ras
  • Hundens matvanor
  • Hur aktiv hunden är

Som tumregel rekommenderar vi att du klipper hundens klor varannan vecka för att undvika att de blir för långa. Och ju mer du klipper långa klor desto längre tillbaka dras pulpan. Alltså är det viktigt att regelbundet klippa hundens klor.

Fler idéer för att hålla hunden frisk och glad

Nu har du läst allt du behöver veta för att klippa hundens klor. Som en bonus ska vi berätta våra bästa fem tips för att få en frisk och glad vovve:

  1. Lär hunden att följa grundläggande kommandon för säkerhetens skull.
  2. Håll farliga ämnen och gifter utom syn- och räckhåll för hunden.
  3. Se till att hunden aldrig springer bort med hjälp av en hund-GPS.
  4. Se till att hunden rör på sig tillräckligt mycket.
  5. Lär dig att ta hand om en hund som löper.

Att klippa hundklor: i ett nötskal

Många hundägare försummar hundens klor eftersom de ser kloklippning som en skönhetsbehandling. Men att klippa klorna är en viktig del av att ta hand om hunden. Nu när du har läst vår guide är du redo att ta hand om hunden på bästa sätt och klippa hundklor som ett proffs.