Har du en hund som flämtar, skakar eller får krampanfall?
Lär dig att hantera en gammal hund som får krampanfall, flämtar eller skakar, och få mer information om att ha hand om gamla hundar samt hur du skyddar din fyrbenta vän.
Har du en gammal hund som flämtar, skakar eller får krampanfall? Läs vidare för att reda på vad det innebär, hur du hanterar krampanfall hos en gammal hund och hur du skyddar din fyrbenta vän på bästa sätt.
Håll ett öga på hundens hälsa
Få en översikt över hundens hälsa med hälsopoäng. Ange mål. Jämför med liknande hundar. Se över sömnen. Upptäck problem och håll din fyrbenta vän i form.
Hundar och ålder
Hur gärna vi än vill att de inte ska bli gamla så åldras våra fyrbenta vänner. Och eftersom den genomsnittliga livslängden för en hund är kortare än livslängden för en människa så åldras hundar snabbare än deras hussar och mattar. När du märker av att hunden blir äldre och upplever tecken på sin ålder (här kan du läsa om vanliga symptom på hög ålder) så kan hunden även ha vissa andra problem, som att hunden flämtar, skakar eller får krampanfall.
Precis som människor så kan hundar få krampanfall.
Men oroa dig inte! Det är bara en liten andel av hundar som upplever krampanfall¹. Innan vi tar en närmare titt på varför hunden flämtar, skakar eller får krampanfall ska vi gå igenom vanliga tecken på att hunden blir äldre:
Tecken på hundens åldrande
- Försämrad syn
- Försämrad hörsel
- Viktuppgång
- Brist på energi
- Artrit och problem med lederna
- Tunnare päls, minskad muskelton och försämrad elasticitet i hud och tänder
- Försämrat immunförsvar
- Minskad mental förmåga
I listan ovan kan du läsa om vanliga symptom på hundens åldrande. Men de olika symptomen kan även vara tecken på en allvarlig sjukdom. Om du har frågor om hundens hälsa eller misstänker att något inte står rätt till ska du ta med hunden till veterinären för att diskutera symptomen och få rådgivning. Din veterinär kan även hjälpa dig att diagnosticera eventuella sjukdomar. Om din hund lider av en sjukdom (snarare än åldern) kan du snabbt behöva vidta åtgärder för att mildra, behandla och om möjligt bota sjukdomen.
Min hund flämtar: vad betyder det?
Att flämta är hundens sätt att göra sig av med överflödig kroppsvärme. Alltså behöver du inte oroa dig om hunden helt enkelt flämtar för att det är varmt ute, eller när vovven har varit aktiv eller är uppspelt. Dock finns det vissa situationer då flämtande kan vara ett tecken på sjukdom hos din gamla (eller unga) hund.
Så känner du igen onormalt flämtande
Du kan känna igen onormalt flämtande hos hunden om hunden flämtar och det:
- låter ovanligt; är mer högljutt eller hest än vanligtvis
- verkar kräva mer energi för hunden
- verkar överdrivet eller
- sker på oregelbundna tidpunkter
… när du jämför med hundens vanliga beteende.
Onormalt flämtande hos hundar
Onormalt flämtande hos en gammal hund kan vara länkat till ett eller flera av följande fysiska eller psykiska tillstånd, så det kan vara allvarligt.
- Rädsla eller stress
- Smärta
- Värmeslag
- Övervikt
- Förgiftning
- Hjärtsvikt eller lungsjukdom
- Anemi
- Luftvägssjukdom
- Cushings syndrom²
Vi rekommenderar att du tar med hunden till veterinären så snart som möjligt om du har en gammal vovve som flämtar på ett onormalt sätt.
Min hund skakar: vad betyder det?
Om du har en gammal hund kanske du märker av att hen skakar ibland. Det är vanligt att hundar blir skakiga i bak- eller frambenen när de blir äldre. Om hunden skakar kan detta även vara ett tecken på att vovven har ont, är uppspelt, mår illa eller lider av en allvarlig sjukdom.
Gammal ålder, smärta, förgiftning, neurologiska sjukdomar, upphetsning, njursvikt och sjukdom i binjuren kan orsaka skakning hos äldre hundar.
Här gäller samma regel som med flämtande: om du tror att din gamla hund skakar för mycket eller skakar på ett onormalt sätt ska du ta med vovven till veterinären så att hen kan undersöka hunden.
Gamla hundar och krampanfall
Att en gammal hund får krampanfall är inte ett normalt ålderstecken. Det är bara en liten andel av hundar som någon gång får ett krampanfall. Krampanfall kan drabba såväl valpar som gamla hundar och kan bero på ett antal olika orsaker.
Orsaker till krampanfall hos hundar
- Externa faktorer: till exempel om hunden äter något giftigt
- Sjukdom: till exempel hjärntumör, epilepsi, njursjukdom, diabetes eller Cushings syndrom
- Gener: vissa raser löper större risk för krampanfall än andra
Om du har en gammal hund som får krampanfall kan detta innebära att vovven har blivit förgiftad eller lider av en allvarlig sjukdom. Du bör ta med hunden till veterinären för att hitta orsaken till krampanfallet.
Vilka raser drabbas oftare av krampanfall?
Idiopatisk epilepsi är en vanlig orsak till krampanfall hos hundar. Sjukdomen är ärftlig och drabbar oftast följande hundraser: australian shepherd, belgisk vallhund (tervueren), beagle, berner sennenhond, bordercollie, border terrier, cavalier King Charles spaniel, tax, engelsk springer spaniel, finsk spets, golden retriever, labrador, irländsk varghund, keeshond, lagotto romagnolo, petit basset griffon vendéen, shetland sheepdog, pudel och vizsla³.
Dock är det viktigt att komma ihåg att epileptiska anfall samt andra typer av anfall kan drabba hundar i alla raser och åldrar. Kom även ihåg: bara för att du har en hund som tillhör en av raserna ovan så innebär det inte nödvändigtvis att hen kommer att få ett epileptiskt anfall.
Hanhundar drabbas enligt forskningen oftare av krampanfall än tikar¹.
Viktigast av allt är att du kan känna igen tecknen på att hunden får ett krampanfall. På så sätt är du redo att vidta rätt åtgärder för att skydda hunden om hen någon gång drabbas.
Symptom på krampanfall hos gamla hundar
Om din hund drabbas av ett krampanfall innebär det vanligtvis att hunden:
- kollapsar och faller åt sidan
- rycker eller blir stel
- får muskelryckningar
- tappar medvetandet
- tuggar på tungan eller luften
- dreglar eller fradgar
- kissar eller bajsar på sig
Att se på när en älskad hund drabbas av ett krampanfall är hjärtskärande. Du kanske känner dig handfallen och osäker på vad du borde göra för att hantera den nya, skrämmande situationen. Nedan kan du läsa våra tips på vad du bör göra om hunden får ett krampanfall:
Så gör du om din hund får ett krampanfall
Om din hund får ett krampanfall ska du:
- Hålla huvudet kallt. Bibehåll lugnet.
- Ta bort saker som kan skada din hund från platsen.
- Hålla dig borta från hundens huvud och mun. För inte in något i hundens mun.
- Ta tid på anfallet om möjligt.
- Lugna hunden genom att fläkta, eller fukta tassarna med kallt vatten.
- Prata lugnt med hunden för att lugna ner vovven. Undvik att röra hunden.
- Ta med hunden till veterinären så snart krampanfallet är över.
När det kommer till gamla hundar och krampanfall är det bäst att diagnostisera tillståndet så snart som möjligt. Låt inte tillståndet fortsätta utan diagnos. Så snart du misstänker att din hund har fått ett krampanfall ska du kontakta veterinären. Din veterinär kan utföra en fysisk undersökning av hunden och, om möjligt, skriva recept på läkemedel som kan kontrollera anfallen.
Det bästa sättet att skydda din hund
Som du säkert vet finns det otaliga situationer och förhållanden som kan utgöra faror för din älskade fyrbenta vän. Vardagen, rädsla eller upprymdhet, nya platser och människor, fyrverkerier, att hunden blir äldre eller får demens, hundens parningsinstinkt, hundens jaktinstinkt och andra faktorer i hundens omgivning eller psyke kan leda till att en gammal hund springer bort eller går vilse.
En gammal hund är sårbar och kanske inte alltid hittar hem eller bort från en farlig situation om hen sprungit bort eller gått vilse.
Om du har en hund som lider av en psykisk eller fysisk sjukdom, eller om vovven helt enkelt är nyfiken, lekfull eller aktiv, så är det en god idé att investera i en hund-GPS så att du alltid kan se var din fyrbenta vän är. Med hjälp av den medföljande Tractive GPS-appen för Android eller iOS kan du spåra hundens plats i realtid och hitta din fyrbenta vän om hen går för långt hemifrån eller befinner sig i fara.
Ta en titt på berättelsen nedan, som delades av polisen i St. Louis, om beageln Bailey som fastnade och räddades tack vare sin Tractive GPS-tracker:
Tyckte du att det här inlägget om hundar som får krampanfall, skakar eller flämtar var intressant? Då kan du dela det med en vän som också kan behöva informationen. Det kan till och med rädda livet på en hund!