Har du en brunstig vovve eller en hund som löper och som inte har kastrerats? Då är det viktigt att känna igen tecknen på en hund som löper för alla hussar och mattar. Att känna igen tecknen hjälper dig att:

  • vara bättre förberedd för händelsen
  • förhindra oönskade graviditeter/nya hundvalpar
  • planera för önskade valpar
  • undvika farliga situationer; en hund som löper kan vara oförutsägbar och kan springa bort
  • hålla ett öga på din hund

Vilka är de vanligaste tecknen på en hund som löper? Vad bör du förvänta dig när din hund löper? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om hundar som löper.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om din hund går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, hjälpa dig att hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Köp trackers för katt och hund

Vad innebär det att en hund löper?

När en hund löper innebär det att en tik befinner sig i stadiet då hon är redo att para sig och bli gravid. Det är stadiet i hundens cykel då hon har ägglossning och därför kan befruktas.

Var på din vakt. När din hund löper kan hon bete sig underligt och visa upp vanliga tecken på att hon löper. Och eftersom hon är redo att para sig kan hon bli gravid. Alltså kan du behöva vidta åtgärder för att förhindra oönskad graviditet.

När hunden löper går hon igenom de fyra stadierna av cykeln, som du kan läsa mer om nedan.

När löper hundar?

En tik löper vanligtvis för första gången när hon når puberteten, vilket är åldern då en hund blir sexuellt mogen och redo att para sig. Detta inträffar vanligtvis vid cirka sex månader, men den exakta åldern kan variera beroende på rasen.

Små hundar når ofta puberteten tidigare än stora hundar. Större hundar och storväxta raser kanske inte når puberteten förrän 18 till 24 månader1.

Hundar kan löpa och para sig när som helst under året, inte bara under vissa årstider eller perioder. De enda undantagen är raserna Basenji och tibetanska mastiffer som vanligtvis bara löper på våren.

Hur ofta löper hundar?

I genomsnitt löper en tik två gånger om året, ungefär var sjätte månad. Men hur ofta tiken löper och intervallet kan variera beroende på den individuella hunden och hundrasen. Till exempel löper vissa stora raser bara en gång om året medan små hundar kan löpa tre gånger om året.

Hundar löper vanligtvis två gånger per år, men alla tikar kan löpa olika länge, blöda olika mängder och ha olika hormonförändringar.

Unga hundar kan ha oregelbundna cykler. Det kan ta upp till två år tills hundens cykel blir regelbunden.

Löper hanhundar?

Nej, hanhundar löper inte. Bara tikar löper. Att ”löpa” innebär att tiken går igenom de fyra stadierna av den reproduktiva cykeln. Under denna period kan tiken para sig och bli gravid.

Hanhundar löper alltså inte och har ingen ”cykel”. En hanhund kan para sig när som helst på året när han har nått puberteten runt sex månaders ålder. Om du har en okastrerad hanhund som är äldre än sex månader har du säkert märkt av att han kan bli brunstig. En hanhund som inte har kastrerats kan försöka para sig med saker och djur och springa bort vid varje tillfälle som ges (för att ”umgås” med tikar i närheten).

Även om hanhundar inte löper bör du vara medveten om att tikar som löper kan påverka din hanhund.

Hanhundar kan känna doften av tikar som löper tack vare feromoner som kallas för p-Hydroxibensoesyrametylester. Denna doft kan driva en hanhund till vansinne, särskilt om han blir upphetsad och bara vill jaga och para sig med tiken. Alla hundar som inte har kastrerats har en stark instinkt att föröka sig. Då kan det vara en bra lösning att spåra hunden med en hund-GPS så att din vovve inte springer bort.

Om hanhunden vill para sig kan han vara så fokuserad att han inte dricker vatten eller äter. För att undvika att din hund far illa kan du behöva övertyga vovven att dricka vatten.

Vanliga tecken på att en tik löper

1. Överdrivet slickande

Det är normalt att hunden slickar sig för att hålla sig ren. Men om du märker att din okastrerade tik slickar överdrivet mycket, särskilt på könsorganen, kan det vara ett tecken på att hon löper!

Tikar slickar när de löper eftersom vulvan sväller och eftersom de har flytningar som del av reproduktionscykeln. De flesta hundarna kan själva hålla sig rena när de löper. Men om hundens flytningar eller blödningar är rikliga kan du använda tikskydd/hundblöjor och/eller våtservetter för hundar.

2. Ändrade vanor (urinering)

Det kan hända att en tik som löper inte kissar som vanligt. Det är den andra ledtråden till att hunden löper. Att inte kissa som vanligt kan innebära att hunden:

  • kissar oftare än vanligt
  • lyfter benet för att kissa (eller lyfter benet när hon ser en hanhund)
  • kissar oftare när det finns hanhundar i närheten

Så om din hund inte kissar som vanligt och avviker från rutinen kan det vara ett tecken på att hon löper.

två bruna och vita hundar som nosar på varandra på gräs

3. Umgänge med hanhundar

Ett annat vanligt tecken på att hunden löper är att hon blir attraherad av och mottaglig för hanhundar. Då är hon troligtvis mer sällskaplig med hanhundar, samtidigt som de visar ökat intresse för henne.

När en tik löper kan hon till exempel låta hanhundar lukta och slicka på hennes kön, vilket hon vanligtvis inte skulle tillåta. Att hunden viftar ovanligt mycket på svansen kan också vara ett tecken på att hon är mer mottaglig för hanhundar och bjuder in till fysisk kontakt.

4. Ändrad hållning och svans

När tiken befinner sig i cykelns andra stadie (östrus) är hon redo att para sig, och visar detta genom sin hållning och hur hon håller svansen. Hunden kan då hålla sig på ett sätt som är inbjudande för hanhundar. Hon kan lyfta lätt på svansen och flytta den åt sidan. Detta beteende blir ännu mer tydligt om en hanhund rör vid henne.

5. Gnidning och juckning

När tiken blir upphetsad kan hon gnida sig mot eller jucka på saker. Det är alltså inte bara hanhundar som gör det. Detta är ett av de mest uppenbara tecknen på att hunden löper. Då kan hon jucka mot såväl tikar som hanhundar och andra saker som ser ut som hundar.

Hunden kan även bli hyperaktiv när hon löper. Om din tik är på jakt efter en hanhund att para sig med kan hon smita från trädgården eller slita sig från kopplet. Då kan du spåra henne med en Tractive GPS-tracker för hundar. Om din fyrbenta vän springer bort kan du använda enhetens LIVE-funktion för att snabbt och enkelt spåra och hitta vovven på nolltid.

6. Oro, rastlöshet och häckning

Till sist kan en hund som löper bli orolig eller till och med aggressiv när hon löper. Det är även vanligt att hon ”häckar” och skapar ett litet bo inför graviditeten.

Självklart är dessa sex tecken inte det enda som kan tyda på att hunden löper. Tiken kan även bli mer kärleksfull, latare eller mer upphetsad, visa upp tecken på stress eller lugn, eller springa bort. Hur en hund som löper beter sig beror i allra högsta grad på den individuella hunden och dess temperament.

Om din hund visar upp tecken på sjukdom när hon löper bör du kontakta veterinären.

två hundar som nosar på varandra utomhus med blad på marken

De fyra stadierna för en hund som löper

För att få en bättre förståelse för din hund som löper ska vi ta en närmare titt på de olika stadierna av reproduktionscykeln. Nedan kan du läsa om de fyra stadierna som okastrerade tikar genomgår:

1. Proöstrus

När en tik löper kallas det första stadiet för proöstrus. Detta stadie kan vara 3 till 17 dagar långt, men är i genomsnitt 9 dagar. Det första tecknet på detta stadie är att vulvan svullnar. Det är ett av de tydligaste tecknen på att en hund börjar att löpa. Under proöstrus kan du märka av följande tecken på en hund som löper:

Personlighetsförändringar:

Dessa kan vara mindre eller markanta förändringar. Ibland kan en tik bli mer tillgiven och efterhängsen, och ibland kan hon verka tjurig.

Aptitförändringar:

Det är inte ovanligt att en tik tappar matlusten under den första veckan, eller så kan hon bli hungrigare än vanligtvis. Oberoende av detta är det viktigt att notera förändringen, som kan
vara ett viktigt tecken på att tiken löper.

Svullen vulva:

Hur svullen hundens vulva blir varierar från hund till hund. Vissa blir bara lite svullna medan andra svullnar mycket. Även blödning varierar från hund till hund men är vanligtvis lätt under de första dagarna och blir mer riklig i mitten av den första veckan.

Svansen mellan benen:

Detta är en reaktion för att skydda vulvan. Antingen kan tiken sticka svansen mellan benen eller sätta sig ner när en annan hund närmar sig.

Informationsbild med de fyra stadierna av en hund som löper

2. Östrus

Östrus-stadiet varar vanligtvis i 3 till 21 dagar, och i 9 dagar i genomsnitt. Under detta stadie kan din hund bli gravid (det är nu hon höglöper) och äggstockarna börjar att släppa ägg som kan befruktas. Under östrus blir tiken mottaglig för hanhundar. Hon kan lyfta svansen mot sidan och kanske vill vara utomhus mer än vanligtvis. Hon följer sin instinkt att para sig. Under denna period kan symtomen inkludera:

Lättare blödning/flytningar:
Blödningen som var klarröd kan nu ljusna till en rosa färg.

Mjuknande vulva:
Vulvans svullnad lättnar och vävnaden mjuknar för att möjliggöra parning.

Flirtande:
Tiken kan tidigare ha stoppat svansen mellan benen för att avvisa hanhundar, men nu kan hon börja flirta. Till exempel kan tiken bjuda in hanhunden genom att vända baken mot honom och hålla upp svansen.

3. Diöstrus

När diöstrus inträffar innebär det slutet på tikens fertila cykel. Detta stadie kan vara i 60 till 90 dagar och innebär att hunden inte längre är fertil. Om hunden har blivit gravid varar diöstrus från slutet av östrus och tills valparna föds (cirka 60 dagar). Tecken på diöstrus kan vara:

Vulvans svullnad avtar gradvis:
Det mesta av svullnaden försvinner inom en vecka, men vulvan kan fortsatt vara något utvidgad.

Mindre flirtande:
Oberoende av om tiken är gravid eller ej tappar de intresset för parning och flirtande.

4. Anöstrus

Anöstrus är sista stadiet för en hund som löper. Det är det vilande stadiet. Anöstrus är det längsta stadiet och varar från 100 till 150 dagar. Efter denna tid börjar cykeln om.

Hur länge löper hundar?

En hund som löper i stadiet östrus (höglöper) visar vanligtvis tecken på detta i 3 till 21 dagar, eller 9 dagar i genomsnitt. För mer information kan du läsa den detaljerade förklaringen ovan. Hundar löper vanligtvis två gånger per år, men alla hundar löper olika länge, blöder olika mycket och har skilda hormonförändringar.

kvinna klappar en hund som ligger på gräs

Har hundar mens?

Du kanske undrar: har hundar mens? Tikar blöder visserligen när de löper. Men till skillnad från kvinnor som blöder cirka en gång om månaden så blöder hundar under fasen ”östrus”.

En hund som löper har vanligtvis blodfärgade flytningar och en svullen vulva. Tiken kan löpa i upp till tre veckor. Flytningarna börjar vanligtvis som mörkt blodfärgade och blir ljusare med tiden.

Hur fungerar tikskydd och hundblöjor?

Precis som kvinnor så är tikar vanligtvis mycket renliga när de löper. Men detta varierar beroende på hunden. Vissa hundar är mycket noggranna med hygienen medan andra inte håller rent. Dessutom kan blödningarna variera i styrka.

Om du har en hund som löper och som fläckar ner saker kan du använda ett tikskydd eller en hundblöja. Det finns:

  • återanvändbara tikskydd: dessa tikskydd är bättre för miljön och plånboken men måste tvättas regelbundet
  • hundblöjor: dessa passar som en snabb och bekväm lösning

    Självklart kan det ta lite tid för hunden att vänja sig vid tikskyddet eller blöjan. Du kan börja med att förbereda innan hunden löper, så att hon har tid att vänja sig.

    Kom ihåg: hundblöjor och tikskydd förhindrar inte att hunden parar sig! Okastrerade hanhundar kan trots blöja eller tikskydd hitta sätt att para sig med tikar som löper.

    Att hantera en hund som löper

    Släpp aldrig ut hunden själv i trädgården:
    Skydda din tik från hanhundar och oönskad graviditet. Om du har en hund som löper ska du följa med ut i trädgården. Du kanske till och med behöver använda ett koppel.
    Släpp inte hunden lös:
    Även om din hund är mycket lydig ska du inte släppa henne lös när hon löper. Det finns ingen lydnadsträning som väger tyngre än naturliga instinkter.
    Hitta rätt balans mellan aktivitet och vila:
    Olika hundar reagerar olika när de löper. Vissa känner sig mycket trötta medan andra blir rastlösa. Det är viktigt att vara uppmärksam på hundens beteende och välja rätt mängd vila och aktivitet.
    Rådfråga en veterinär:
    En hund som löper är inte sjuk, men det kan ändå vara en god idé att tala med din veterinär om du stöter på oväntade problem.
    Mentol på svansspetsen:
    När ni ska promenera är det här ett trick för att maskera tikens doft. Det kan vara användbart om ni möter hanhundar på promenaden, då mentol ser till att de inte kan känna av att tiken löper.
    Använd en Tractive GPS-tracker:
    Om en hund som löper plötsligt springer bort för att hitta en partner visar en Tractive GPS-tracker exakt vart hunden är på väg. På så sätt kan du snabbt och enkelt hitta din tik och skydda henne från oönskad graviditet.

    Klara, färdiga, spåra!

    Så går det till när hundar parar sig

    Följande bild visar hur det går till när två hundar parar sig.  De olika stadierna och längden på parningen är:

    1. Första stadiet, coitus (cirka 2 minuter)
    2. Hängning/vändning (cirka 5 sekunder)
    3. Andra stadiet, coitus (5 till 45 minuter)

    Parningen börjar med att hanhunden bestiger honan (första stadiet, coitus). Om de skulle stanna i denna position skulle de få kramp. Därför byter de position (hängning eller vändning). Sedan fortsätter parningen med andra stadiet, som du kan se i bilden nedan. När hundar parar sig används tikens livmoder, vagina och vulva samt hanhundens penis och dess svällkroppar.

    förklarning av hundar som parar sig

    Något du måste veta om hundar som parar sig är att det är förbjudet att separera hundarna eftersom detta kan orsaka allvarliga skador.

    Parningen: kan jag separera hundar som parar sig?

    Det finns ett enkelt svar på den frågan: NEJ, absolut inte! Det kan skada båda hundarna eftersom hanhundens penis har svällt upp och tikens muskler har dragit ihop sig.

    Parningen kan ta längre tid än väntat. Processen kan ta upp till 30 minuter och kan verka generande för människor.

    tips för att hantera en hund som löper

    Har tikar klimakterium?

    Nej, din tik kan bli gravid även i gammal ålder. Om hon missar att löpa kan det vara ett tecken på sjukdom. Om du märker av detta bör du ta hunden till en veterinär.

    Oönskad hundgraviditet? Om abort

    Trots tips och tricks kan din fyrbenta vän råka bli gravid. Dessa val har du vid en oönskad hundgraviditet:

    Abort (spruta): detta är ett alternativ som medför risk och bör endast använda i mycket akuta lägen.

    Hormonbehandling: denna behandling kan orsaka flera olika sjukdomar som påverkar hundens livmoder. Om detta alternativ måste användas får veterinären endast ge sprutan under hundens hormonella paus för att inte skada livmodern.

    Om du tror att din hund snart kommer att löpa kan du köpa en hund-GPS för att hålla din fyrbenta vän trygg.

    Vill du få fler användbara tips? Följ oss på Facebook eller Instagram eller prenumerera på Tractives nyhetsbrev.