Min hund har diarré! Vad orsakar det, och hur gör jag?
Är du orolig för en hund med diarré? Läs allt du behöver veta om att hjälpa din fyrbenta vän med den jobbiga (men vanliga) åkomman.
Om din hund har diarré är du säkert orolig. Att hunden har diarré kan vara särskilt oroväckande om du har en nyinflyttad valp eller en gammal hund, då det kan vara ett tecken på sjukdomar eller tillstånd som måste behandlas så snart som möjligt. Läs vidare för att ta reda på mer om ämnet och vad du bör göra om din hund har diarré.
Vad är hund-diarré?
Som ansvarsfull hundägare är du van vid att plocka upp hundbajs flera gånger om dagen. Så du vet säkert hur normal avföring ser ut för hunden. Fast, brun och med avlång form; så ser normal och frisk avföring ut för en hund.
Om hunden har diarré innebär det att det finns en ökad mängd vätska i avföringen. Det märks på att avföringen är mycket lös och vattnig, och att hunden måste bajsa oftare än vanligtvis.
Om din hund har diarré kan det vara ett orosmoment (och svårt att plocka upp). Diarrén kan nämligen vara ett tecken på att hunden är sjuk, att hen har ont i magen eller att det är något allvarligt fel.
I princip alla hundar får diarré någon gång i livet, men det är vanligtvis lindriga fall som snabbt går över.
Om din hund har diarré är det viktigt att du vet varför detta kan hända, och hur du tar hand om din fyrbenta vän.
Vad orsakar diarré hos hundar?
Det finns många möjliga orsaker till att hunden får diarré. Vanliga anledningar är att hunden ätit sopor, gammal eller giftig mat, eller att hundens kost har förändrats. Diarré hos hundar kan orsakas av följande:
- Förändrad kost
- Att hunden äter för mycket
- Intolerans eller allergi
- Att hunden äter sopor eller gammal mat
- Att hunden råkar äta ett giftigt ämne, giftiga växter, stenar, ben, tyg, bitar av en matta eller andra material som inte går att smälta
- Allergisk reaktion på vissa födoämnen (t.ex. mjölk, vete och gluten, soja, majs, rött kött)
- En infektion på grund av bakterier eller virus
- Interna parasiter
- Njur- eller leversjukdom
- Cancer eller en annan sjukdom som orsakar tumörer i tarmen
- Vissa läkemedel
- Stress eller oro
- Kost av låg kvalitet
Om möjligt ska du försöka att identifiera vad som orsakat hundens diarré. Detta hjälper dig att ta hand om hunden och se till att hen inte får diarré i framtiden.
Vad bör jag göra när min hund har diarré?
I de flesta fallen är hundens diarré lindrig och det räcker med huskurer. Då behöver du alltså inte ta med hunden till veterinären. Nedan kan du läsa våra tips att använda när hunden har diarré:
1) Bit ihop och städa upp.
Om hunden har diarré kanske hen inte hinner ut för att uträtta sina behov. Då hamnar den illaluktande avföringen i stället i hemmet. Försök att städa upp så snart som möjligt och se till att desinficera platsen.
När du städar upp kan du ta tillfället i akt och se om avföringen innehåller blod eller slem, samt hur konsistensen ser ut. Detta är användbar information i fall du behöver rådfråga en veterinär. Som sagt bör du städa upp avföringen så snabbt som möjligt, men det kan även vara en god idé att samla in ett prov till veterinären. På så sätt kan veterinären undersöka avföringen för att ta reda på vad som orsakat hundens diarré.
2) Håll ett öga på hundens beteende.
När din hund har diarré är det viktigt att du håller ett öga på vovven och ser om du kan upptäcka några förändringar i beteendet som kan tyda på en allvarlig sjukdom. Om din hund ser sjuk ut, slutar att äta eller beter sig annorlunda är det dags att ringa veterinären!
Om hunden beter sig som vanligt, om det inte finns några tecken på sjukdom och om diarrén går över snabbt så behöver du inte oroa dig.
3) Ring veterinären.
Även om diarré vanligtvis inte är något farligt så kan vissa fall vara tecken på att hunden har en allvarlig sjukdom eller en skada, eller att hunden har blivit förgiftad. Om du ser följande tecken jämte eller efter diarrén bör du omedelbart kontakta veterinären:
- Håglöshet eller brist på energi
- Ingen aptit
- Blod i avföringen
- Feber
- Kräkning
- Obehag eller smärta
- Tecken på att hunden har svalt något giftigt eller främmande
- Blekt tandkött
- Svart, trögflytande avföring
- Diarré som inte avtar efter ett dygn
Om du har en valp är det särskilt viktigt att du ringer veterinären om vovven har diarré. Likaså om du har en gammal hund, eller en hund som lider av en sjukdom. Veterinären vet vad som är bäst för din fyrbenta vän.
Om en valp har diarré kan det vara allvarligt, så ring genast veterinären.¹.
Om du känner att något är fel ska du komma ihåg den gyllene regeln: är du osäker? Ring veterinären. Du känner din hund och det är bara du som kan se tecknen på att något inte står rätt till. Lita på magkänslan och om du behöver hjälp av en veterinär är det bara att lyfta på luren.
Så behandlar du en hund med diarré
När du har sett över läget (och om nödvändigt ringt veterinären) kan du följa våra rekommendationer för att behandla en hund med diarré:
1) Låt hunden fasta
Det är lika enkelt som det låter: ta bort all mat från hunden i 12 till 24 timmar. Att undvika mat i 8 till 12 timmar, med åtkomst till rent färskt vatten, ger hundens mage chansen att tömmas efter diarrén. Men innan du låter hunden fasta måste du vara säker på att vovven är frisk nog att klara av det. Valpar och gamla hundar kan till exempel behöva extra näringsämnen.
2) Se till att hunden dricker gott om vatten
När hunden fastar är det mycket viktigt att hen dricker tillräckligt mycket vatten för att ersätta vätskan som förlorats på grund av diarrén. Precis som människor så ska hundar alltid dricka tillräckligt med vatten, och gärna mer om de nyligen har haft diarré.
Diarré kan orsaka uttorkning, så det är viktigt att hunden alltid har gott om färskt vatten.
Om du märker att din hund inte dricker tillräckligt med vatten kan du ge hunden osaltad buljong eller iskuber, eller en dricksfontän för att uppmuntra vovven att dricka mer vätska.
3) Ge hunden lättsmält mat
Efter fastan ska hunden äta lättsmält mat: kokt vitt ris, kokt kyckling eller kokt nötfärs är bra alternativ. Det skadar inte att rådfråga veterinären om du är osäker på vad du borde ge hunden när hen återhämtar sig.
Ge inte hunden ben, godis eller ”människomat”. Detta kan nämligen irritera tarmen om hunden har haft diarré.
Du kan ge hunden lättsmält mat fördelat på flera mindre måltider under dagen. Efter varje mål mat väntar du 2 timmar för att se om hunden kräks. Om hunden inte kräks kan hen äta igen.
Öka gradvis mängden mat tills hunden har vanlig, fast avföring igen. När allt fungerar som det ska kan du gradvis gå tillbaka till hundens vanliga kost under den kommande veckan.
4) Behöver hunden kosttillskott eller läkemedel?
Till sist rekommenderar vi i vissa fall ytterligare åtgärder. Hunden kan till exempel behöva kosttillskott eller läkemedel för att behandla diarrén. Pumpa hjälper naturligt mot diarré hos hundar och probiotika kan hjälpa till att bibehålla en mikrobiell balans i hundens mage. Rådfråga din veterinär om du tror att du behöver läkemedel för att behandla hundens diarré.
Så behandlas hundens diarré: i ett nötskal
Den rekommenderade behandlingen för hundens diarré beror på orsaken. Du kan till exempel ändra hundens diet eller se över behovet av läkemedel. Försök att hitta grundorsaken till hundens diarré och rådfråga din veterinär om du tror att hunden kan ha en allvarlig sjukdom, förgiftning eller skada.
Behandling av diarré hos hund inkluderar vanligtvis:
- Att inte låta hunden äta på 8–12 timmar.
- Att se till att hunden dricker gott om vatten efter diarrén, för att undvika uttorkning.
- Att ge hunden lättsmält mat i några dagar.
- Att gradvis återgå till hundens vanliga kost.
- Att ringa veterinären om hundens diarré inte avtar efter 24 timmar eller om hunden lider av andra symptom som kräkning, blod i avföringen eller håglöshet.
- Att ge hunden pumpa, probiotika, kosttillskott eller läkemedel (som skrivits ut av en veterinär).
Prognosen för en hund med diarré
Om din hund nyligen har haft diarré behöver du inte oroa dig! Vanligtvis återhämtar sig hunden snabbt från diarré. Men om hunden har kronisk diarré eller en sjukdom som orsakar diarrén kan detta kräva specialkost på lång sikt eller läkemedel för att behandla tillståndet. Om hundens diarré inte avtar efter 24 timmar bör du rådfråga en veterinär.
Fler idéer för trygga och friska hundar
På de här sidorna får du tips och tricks för att ta hand om din fyrbenta vän och få sinnesro:
- Lär dig att känna igen symptom på demens hos gamla hundar.
- Prova att använda en hund-GPS med aktivitetsspårning.
- Ta reda på hur tekniken kan skydda din hund.
För mer information om att ta hand om en hund med diarré kan du ta en titt på den här videon från American Kennel Club: