Kan hundar få covid?
Det stämmer: covid kan smitta hundar och katter. Läs allt du behöver veta om husdjur och covid, och ta reda på hur du skyddar familjen.
Nyheterna handlar fortfarande om covid. Det går inte att undvika. Som husdjursägare undrar du säkert vad det innebär för din fyrbenta vän. Om vi människor kan smittas, kan hundar få covid? Oroa dig inte. Vi besvarar alla frågor om hundar, katter och covid-19 i det här inlägget. På så sätt kan du få sinnesro.
Så: kan hundar få covid?
Ja. Trots vad de tidigare rapporterna angav vet vi nu att både hundar och katter kan få covid-19. Det finns flera dokumenterade fall världen över. Men det är inte vanligt. Och de goda nyheterna är att de flesta husdjuren som smittas av viruset endast får milda symptom och vanligtvis återhämtar de sig helt1.
Tappa aldrig bort hunden
Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om din hund går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, hjälpa dig att hålla ett öga på din fyrbenta vän.
Symptom på covid-19 hos hundar och katter
Det kan vara svårt att upptäcka covid-19 hos hundar eftersom symptomen liknar en vanlig influensa och eftersom hundar och katter kan vara smittade utan symptom. Dock kan en hund eller katt med covid-19 få:
- hög feber
- hosta
- nysningar
- rinnsnuva
- rinniga ögon
- andfåddhet
- letargi
- kräkningar
- diarré
Vad bör jag göra om mitt husdjur har covid?
Om du tror att din katt eller hund kan ha covid rekommenderar vi att du:
- börjar med att ringa din veterinär för att få råd
- undviker att ta husdjuret till veterinären om du själv har covid
- följer dessa riktlinjer från Folkhälsomyndigheten för att skydda dig själv och andra från covid
- håller katter och hundar som testat positivt för covid hemma
- håller ett öga på husdjurets symptom; och
- rådfrågar din veterinär om du tror att tillståndet förvärras
Din veterinär kan rekommendera att du isolerar husdjuret hemma eller ger annan behandling. Enligt gällande råd kan ditt husdjur återgå till normala aktiviteter om djuret är symptomfritt i minst 72 timmar utan sjukvård och om det har gått minst två veckor sedan det senaste positiva testet. Eller om uppföljande prover för infektion är negativa.
Visste du? Forskare i Dortmund jobbar för närvarande på en elektronisk ”hundnos” som kan lukta sig till covid-19. Det är en enhet med känsliga sensorer som har inspirerats av hundar och som kan avgöra om du har viruset baserat på din andedräkt.
Kan hundar smitta människor med covid?
Generellt sett är det möjligt för vissa typer av covid att smitta från djur till människor – pandemin har troligtvis sitt ursprung hos fladdermöss. Men det är mycket mer troligt att covid smittar från människor till andra människor när viruset delas via droppar som vi utsöndrar när vi hostar, nyser eller pratar på nära avstånd.
Enligt världshälsoorganisationen finns det bevis för att minkar har fört över covid till människor.
Men risken för att ett djur smittar en människa med covid anses vara mycket låg. Det är inte omöjligt i teorin, men det är inte heller sannolikt att din hund kan ge dig covid.
Dock rekommenderar världshälsoorganisationen (WHO) att du tvättar händerna med tvål och vatten om du har haft kontakt med husdjur, för att vara på den säkra sidan. Detta skyddar även från otrevliga bakterier som salmonella och E. coli.
Vi vet att det kan verka jobbigt, men det är bäst att stå emot frestelsen att kramas med din fyrbenta vän om hen är sjuk.
Nu har vi svarat på frågan: kan hundar få covid? Dags att ta reda på vad du bör göra om ditt husdjur smittas.
Måste jag berätta för någon om min hund eller katt får covid?
Din veterinär kan ge dig information om ditt husdjur har covid. Men måste du rapportera fallet till någon myndighet? Hittills har diskussionen kring viruset lagt fokus på människor. Men i Tyskland diskuteras det nu huruvida det borde vara obligatoriskt att rapportera in ett positivt test. Detta skulle innebära att veterinärer blir tvungna att meddela relevanta myndigheter. Teorin är att systemet skulle ge experterna en tydligare bild av risken för infektion hos djur.
För närvarande verkar detta system inte införas i några länder, men vi håller ett vaksamt öga på utvecklingen.
Hur gör jag om jag måste sitta i karantän?
Som hundägare är det en god idé att förbereda dig så att du kan ta hand om såväl din fyrbenta vän som dig själv om du blir sjuk. Här kommer ett råd från RSPCA i Storbritannien:
När du är sjuk måste en annan person i hushållet ta hand om djuren och följa råd för hygien, som att grundligt tvätta händerna efter kontakt med djuren eller några av deras saker (t.ex. sängar, sängkläder och matskålar).
Om du bor själv eller behöver stöd från någon utomstående är det bäst att fråga vänner, familjemedlemmar eller grannar i förväg, så att de kan hjälpa dig om du blir sjuk. Om detta inte är möjligt kan du använda pålitliga tjänster för husdjurspassning. Du kan även ta en titt på lokala Facebook-grupper.
Behöver du hjälp? Du kan kontakta välgörenhetsorganisationer med fokus på husdjur, som Djurskyddet eller Svenska djurskyddsföreningen för rådgivning.
Glöm inte: se till att samla alla hundens eller kattens mediciner och kostinformation (samt all annan viktig information) på en plats så att du enkelt kan komma åt uppgifterna vid behov.
Måste husdjur sitta i karantän?
Egentligen bör djur sitta i karantän, men vi vet att det kanske inte är möjligt i alla fall. Med det sagt erbjuder vissa veterinärer enheter för karantän. Precis som med människor är karantänperioden två veckor.
Så kan du underhålla hunden hemma
Måste du stanna inomhus? Du kan fortfarande ha det kul med hunden! Dessutom får ni lite enskild tid, vilket är bra för er båda. Ha det roligt tillsammans, lär hunden nya kommandon och underhåll hunden med dessa tio tips. Att göra saker tillsammans ser till att ni båda blir på bättre humör vilket är bra för ert välmående.
Vi gör vårt bästa för att hålla den här guiden uppdaterad. Dock är covid ett föränderligt ämne, så det kan ta ett litet tag innan vi kan lägga till ny information. Det ser också till att vi kan säkerställa att informationen är korrekt, trygg och hjälpsam för dig.