Vi behöver vatten för att leva. Precis som vi människor så måste katter dricka vatten varje dag för att hålla sig friska. Så om du märker att din katt inte dricker vatten är det dags att ta en närmare titt på missens hälsa.

Viste du? Att en katt dricker mycket vatten kan också vara ett sjukdomstecken! Särskilt äldre katter kan lida av sjukdomar och tillstånd som gör att de dricker mer vatten än vanligt. Därför är det viktigt att rådfråga veterinären om din katt dricker väldigt mycket vatten. Veterinären kan ge dig tips och råd för att ta hand om din fyrbenta vän.

Hur mycket vatten borde en katt dricka?

Eftersom katter har sina rötter i ökenlandskap så har deras kroppar utvecklats för att leva på relativt små mängder vatten, alltså dricker de inte särskilt mycket vatten varje dag. Men att ha tillgång till färskt vatten är mycket viktigt för kattens hälsa. 

En katt som väger runt 4,5 kg ska dricka 20 till 27 cl vatten om dagen. Det motsvarar ungefär en stor mugg. Mindre katter dricker mindre mängder vatten, och större katter dricker lite mer.

Kattens aktivitetsnivå och klimatet där ni bor kan påverka hur mycket vatten som katten dricker under dagen. En mycket aktiv katt som tillbringar tid ute och patrullerar sitt revir på en varm sommardag behöver mer vatten. En lat katt som slappnar av i ett luftkonditionerat hem dricker troligtvis mindre vatten. 

Spåra kattens hälsa

Få en översikt över kattens mående med hälsopoäng. Se om missen rör på sig tillräckligt. Kontrollera sömnmönster. Upptäck tidigt möjliga sjukdomar och håll missen i form.

Se katt-GPS

Äter din katt torrfoder eller våtfoder? Typen av mat som katten äter påverkar också hur mycket vatten som katten behöver dricka per dag. Katter som äter torrfoder dricker vanligtvis mer vatten än katter som äter våtfoder. Katter som äter våtfoder får nämligen en del av dagens vattenintag från maten. 

Så vet du om din katt dricker mycket vatten

Hur vet du om din katt dricker mycket vatten? Det kan vara svårt att avgöra, särskilt om du har flera katter som delar på en vattenskål. 

Såvida du inte vill isolera katten och mäta hur mycket vatten hen dricker per dag så måste du leta efter andra ledtrådar för att ta reda på om missen dricker för mycket vatten. Du kan till exempel hålla koll på katten och spana efter följande tecken på ökat vattenintag:

  • Katten går till vattenskålen oftare än vanligtvis
  • Kattens vattenskål blir tom och måste fyllas på oftare
  • Katten börjar dricka vatten från nya platser, som kranar, pölar eller toaletten (om katten alltid har gjort detta behöver du inte oroa dig)
  • Katten går på kattlådan eller kissar oftare 
vit och beige katt som dricker vatten

Varför dricker min katt så mycket vatten?

Om din katt dricker mycket vatten kan det finnas flera möjliga orsaker.

  • Om det är varmt väder ökar katter ofta vattenintaget, särskilt om de tillbringar mycket tid utomhus. Under sommarmånaderna bör du vara uppmärksam på tecken på värmeslag hos katter.
  • Ökad fysisk aktivitet kan också göra att din katt dricker mycket vatten. Tips: du kan se exakt hur aktiv katten är (och vart hen beger sig) med en katt-GPS.
  • Vissa läkemedel, såsom vätskedrivande medel som används för att behandla hjärtsjukdom, kan göra att katten dricker mer vatten än vanligtvis. 

Om inget av ovanstående stämmer in på din katt är det möjligt att något inte står rätt till: den vanligaste anledningen att en katt dricker mycket vatten är att missen har en sjukdom. 

Läs vidare för att ta reda på vilka sjukdomar och tillstånd som kan göra att en katt dricker mycket vatten.

Sjukdomar som gör att en katt dricker mycket vatten

Vissa sjukdomar kan göra att katten dricker mer vatten än vanligtvis. Om du tror att din katt har någon av dessa sjukdomar ska du ta med missen till veterinären så snart som möjligt.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus uppstår när kattens kropp inte kan behandla glukos (socker) som katten får i sig från sin mat. Detta innebär att glukosen inte blir tillgänglig för att driva kroppens system, vilket i sin tur leder till höga halter av blodsocker. Därför dricker katten mer vatten; för att spä ut sockret. Katter som har diabetes blir ofta håglösa och kan gå ner i vikt trots att de äter mer mat. 

Gamla katter och katter som är överviktiga löper störst risk för diabetes. Genom att hjälpa katten att bibehålla en sund vikt kan du minska risken.

Om du tror att din katt har diabetes ska du ta med missen till veterinären. Då tar veterinären blod- och urinprov för att mäta nivåerna av glukos i kattens kropp. Behandlingen för diabetes hos katter liknar behandlingen för människor. Detta kan till exempel innebära att ändra kattens diet eller ge insulin.

Diabetes är en kronisk sjukdom som kräver regelbundna besök hos veterinären. Det är viktigt att du som kattägare håller koll på kattens hälsa och diet. Men med rätt omsorg kan diabetes hos katter behandlas framgångsrikt.

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion kallas även för cystit och orsakas av en inflammation i urinblåsan. Inflammationen leder till att katten inte kan kissa och kan även orsaka smärta. 

Urinvägsinfektion kan orsakas av en infektion, eller (oftare) av stress. Katter som har urinvägsinfektion kan kissa utanför kattlådan. Det kan se ut som att de har svårt att kissa och du kan även märka av blod i urinen eller att katten slickar på sina genitalier oftare än vanligt.

katt som sitter på kattlåda

Om din katt har urinvägsinfektion kan veterinären skriva ut smärtstillande medel. Eftersom stress kan bidra till urinvägsinfektioner kan du även behöva minska stressen i hemmet. Du kan till exempel ge hemmets katter separata matskålar och kattlådor för att minska risken för bråk om revir. Ge katten en trygg och enskild plats att sova på, skild från andra husdjur, för att minska missens stress.

Urinvägsinfektion kan bli ett kroniskt problem och kan kräva löpande behandling. Din veterinär kan ge dig råd för att ta hand om din katt och behandla sjukdomen.

Kronisk njursjukdom

Att njurarna fungerar som de ska är mycket viktigt för kattens hälsa. Njurar för bort giftämnen från blodet, hjälper till att kontrollera blodtrycket och producerar hormoner som säger åt kroppen att skapa nya röda blodceller. 

I takt med att katter bli äldre är det ganska vanligt att de får problem med njurarna. Dessa problem kan uppstå gradvis över flera månader eller till och med flera år.

Katter som har kronisk njursjukdom dricker ofta mycket vatten eftersom njursjukdomen gör att de känner sig törstiga. Katter med kronisk njursjukdom kan även bli håglösa och tappa aptiten eftersom gifterna som vanligtvis rensas bort av njurarna stannar kvar och ackumuleras i kroppen.

Det är möjligt att upptäcka kronisk njursjukdom i katter vid ett tidigt stadie med hjälp av blod- och urinprov. Veterinärer utför ofta dessa prover rutinmässigt när katten börjar bli gammal. Om din katt har en kronisk njursjukdom kan behandlingen inkludera ändringar i kattens diet eller läkemedel. 

Leversjukdom

Att en katt dricker mycket vatten och är mycket törstig kan även vara ett symptom på leversjukdom. Levern är ett viktigt organ för kattens hälsa och kontrollerar många av kroppens kemiska processer som krävs för normal funktion. 

Förutom att katten dricker mer vatten än vanligtvis så uppvisar katter med leversjukdom ofta symptom på gulsot. Gulsot kallas även för ikterus och kan identifieras genom att ögon och slemhinnor får en gul ton. Ett annat symptom är att magen sväller upp på grund av att det samlas vätska där. 

Leversjukdom kan behandlas så länge sjukdomen upptäcks tidigt. Att anpassa kattens kost kan hjälpa till att minska belastningen på levern och sakta ner sjukdomens utveckling. Leversjukdom är ett komplext tillstånd som kräver långsiktig behandling och kontroller hos veterinären. 

Vanliga frågor

Är min katt sjuk?

Precis som många andra djur så är katter experter på att dölja sjukdomar. Det är alltså upp till dig som djurägare att vara uppmärksam på förändringar i kattens dagliga rutin, till exempel om hen börjar dricka väldigt mycket vatten. Exempel på andra symptom:

  • Ändrad aptit; om katten äter mer eller mindre än vanligt
  • Förändringar i beteendet, till exempel om katten är aggressiv
  • Förändringar i sömnen, som att katten sover mer än vanligtvis, eller att hen sover på nya platser
  • Diarré eller andra sjukdomstecken

Om du märker av något av symptomen ovan i kattens beteende, eller om du är orolig för att kattens vanor har förändrats, ska du boka en tid hos veterinären. Veterinären kan hjälpa dig att utesluta underliggande tillstånd och berätta hur du tar hand om din fyrbenta vän på bästa sätt om katten har någon sjukdom.

Tips: spåra kattens plats, aktivitet, sömn och hälsa med en Tractive katt-GPS.

Hur gör jag om min katt dricker mycket vatten?

Om din katt dricker mycket vatten, om missen plötsligt dricker mer vatten, eller om intaget av vatten har förändrats på något annat sätt, ska du kontakta veterinären. Veterinären kan utföra kontroller för att se om katten har ett underliggande problem som kräver behandling. Se alltid till att följa veterinärens anvisningar för att hjälpa ditt husdjur att återhämta sig.

Som husse eller matte vet du vad som är ”normalt” för din katt. Du bör inte tveka att berätta om plötsliga förändringar i kattens rutin för veterinären. Som kattägare är det du som ansvarar för kattens hälsa. Genom att vara uppmärksam på missen kan du se till att hen får ett långt och friskt liv.