Det kan kännas oroväckande om hunden plötsligt slutar dricka vatten, men om din hund dricker mycket vatten (eller åtminstone mer än vanligtvis) kan det också vara ett tecken på att något inte står rätt till. Ibland dricker hundar mer vatten för att de helt enkelt är törstiga (till exempel på sommaren), men om hunden är väldigt törstig kan det också vara ett symptom på en sjukdom. Läs vidare för att ta reda på varför hunden dricker så mycket vatten och vad du bör göra.

Hur mycket vatten bör en hund dricka per dag?

Hur mycket vatten hunden bör dricka per dag beror på flera faktorer, som hundens storlek, aktivitetsnivå, kost, ålder och klimat. De flesta hundarna behöver cirka 60–80 ml rent vatten för varje kilo kroppsvikt, per dag1.

Du kan använda den här guiden för att ta reda på hur mycket vatten din hund bör dricka baserat på storlek, aktivitetsnivå, temperatur och typ av foder:

Infografik som visar hur mycket vatten hunden ska dricka baserat på vikt och temperatur
Zentek, Jürgen & Meyer, Helmut (2016).”Ernährung des Hundes: Grundlagen – Fütterung – Diätetik. Enke publishing house.

Om din hund dricker mycket vatten och du inte vet varför kan du rådfråga en veterinär.

Hur mycket vatten är för mycket för hunden att dricka?

Överdriven törst (vilket kallas för polydipsi) innebär vanligtvis att hunden dricker mer än 100 ml per kilo kroppsvikt, per dag2. Men den exakta mängden vatten som är ”för mycket” beror på hunden, baserat på faktorerna vi nämnde ovan. Kom ihåg att varje hund är unik och har unika behov.

5 ofarliga anledningar att din hund dricker mycket vatten

Precis som vi människor kan hunden bli mer eller mindre törstig under dagen. Och i vissa situationer (till exempel om en tik diar sina valpar) dricker hunden lite extra vatten. Så innan du börjar oroa dig kan du läsa igenom dessa ofarliga anledningar till att din hund dricker mycket vatten:

1) Varmt väder

Om det är varmt ute är det helt normalt att din hund dricker mer vatten än vanligtvis.

Precis som vi människor så påverkas hundar av värmen. De kan till exempel flåsa mer än vanligt, vilket gör att de tappar vätska från tungan, halsen och de övre luftvägarna. Detta svalkar hunden men gör att vovven tappar vätska, vilket orsakar törst.

När det är varmt ska du se till att hunden alltid har möjlighet att dricka rent vatten och vila i skuggan. Se även till att läsa våra tips om att förhindra överhettning eller värmeslag hos hundar.

2) Ökad aktivitet

Att röra på sig eller motionera mer kan såklart göra att hunden blir törstig.

⚠️ Alla hundar mår inte bra av ökad aktivitet – vissa kan få svårt att andas eller lida av överhettning om ni är ute på långa löprundor eller vandringar.

Se därför till att:

  • Anpassa aktiviteten till hundens ålder, kondition och ras.
  • Hitta rätt balans – för lite motion så kanske hunden blir överviktig och sjuk. Men för mycket kan leda till skador eller tillstånd som artrit.
  • Ta paus (för att dricka vatten) och gör en ordentlig uppvärmning innan ni börjar.

💡En hund-GPS hjälper dig att ange dagliga aktivitetsmål samt att se om aktivitetsnivån ändras.

3) Hjärngympa

Att hålla hundens sinne aktivt är en av de bästa investeringarna i hälsa och välmående. Du kan till exempel:

  • Lära hunden nya tricks
  • Gå igenom hundens lydnadsträning
  • Prova på nya träningsmetoder som klickerträning
  • Köpa aktiveringsleksaker och interaktiva leksaker
  • Öka tiden hunden tillbringar med andra husdjur och människor
Kvinna tränar hund inomhus

Även hjärngympa kan göra att hunden blir törstig.

Varför? Jo, precis som vi människor så har hunden en hjärna som består mestadels av vatten.

Ju mer hunden använder hjärnan på nya och olika sätt, desto mer vatten går åt.

4) Ändrad kost

Om du byter från vått foder till torrfoder eller ändrar hundens kost på annat sätt kanske det ökar törsten. Torrfoder ger mindre vätska än vått foder. Alltså är det normalt om hunden dricker mer vatten när hen äter torrfoder.

Se till att diskutera eventuella förändringar i hundens kost med en veterinär. Så att du kan vara säker på att hunden är så glad och frisk som möjligt.

5) Läkemedel

Vissa typer av läkemedel kan göra att hunden kissar oftare, vilket i sin tur gör att hunden dricker mycket vatten för att kompensera för det. Exempel på läkemedel som gör att hunden dricker mer vatten:

  • Vätskedrivande medel, som ofta används för att behandla njursjukdomar.
  • Glukokortikoider, som används för att behandla inflammation och allergier.
  • Kramplösande medel, som används för att behandla epileptiska anfall. Detta kan påverka hundens njurar eller orsaka en förändring i hundens elektrolytbalans.
  • Psykotropiska läkemedel, som används för att behandla beteendestörningar. Dessa kan påverka det centrala nervsystemet, hunden matsmältning eller urinering.

Om hunden tar något läkemedel bör du hålla koll på tecken på ökad törst och tala med din veterinär. Detta hjälper dig att ta reda på om hunden är extra törstig på grund av något underliggande problem, eller om det är helt normalt.

5 sjukdomar som orsakar ökad törst

När du har uteslutit vädret, motion och läkemedel finns det vissa sjukdomar som hundar kan lida av och som lätt kan missas. Dessa sjukdomar kan göra att din hund dricker mycket vatten:

1) Diabetes mellitus

Precis som vi människor så kan hundar lida av diabetes, särskilt om de är gamla eller överviktiga.

Om hunden lider av diabetes kan kroppen inte transportera socker från blodet till cellerna. Detta behövs för att få energi och sjukdomen orsakar både ökat blodsocker och ökad törst. Du kanske även märker att hunden går ner i vikt utan att kosten förändrats.

2) Mag- och tarmsjukdomar

Om du inte har hunden under konstant uppsikt är det möjligt att hen äter något olämpligt. Detta kan till och med vara giftigt – och dödligt.

Det räcker alltså inte att du själv vet vilka livsmedel hunden inte får äta. Se även till att informera dina nära och kära (så att de inte matar hunden med något skadligt vid middagsbordet).

Om hunden äter något skadligt och du inte omedelbart kan förhindra att det sväljs så kan hunden få ont i magen, kräkas eller få diarré. Dessa saker gör att hunden tappar vätska vilket i sin tur leder till att vovven dricker mer vatten för att kompensera.

TIPS: Du kan använda en GPS- och hälsospårare för hund för att hålla koll på hundens aktivitet, sömn och plats. En hund-GPS hjälper dig att se över hundens beteende och du får hälsonotiser som hjälper dig att tidigt upptäcka sjukdomar.

Tractive Dog 6

Skaffa Tractive

3) Lever- och urinvägssjukdomar

Hundens lever, urinblåsa och njurar är viktiga för kroppens vätskebalans. Så om hunden lider av en infektion kanske du märker av följande:

  • Hunden behöver kissa oftare än vanligtvis, men kissar även mindre mängder
  • Hunden har blod i kisset
  • Hunden kissar i hemmet
  • Hunden har en svullen, uppsvälld mage som är mycket känslig

Alla dessa sjukdomar kan göra att din hund dricker mycket vatten – för att kunna kissa ut skadliga ämnen.

4) Infektioner

Olika typer av infektioner (som virus och bakteriella infektioner som orsakar feber) kan göra att hunden blir mer törstig.

5) Cushings syndrom

Detta är ett syndrom som orsakas överproduktion av kortisol (stresshormon), vilket kan påverka hundens matsmältning och törst.

Har du en gammal hund som dricker mycket vatten?

När en gammal hund börjar dricka mycket vatten är det tyvärr sällan ett gott tecken. Att en äldre hund blir mycket törstig kan tyda på sjukdomar och tillstånd som:

  • njurinfektion eller njursvikt
  • leversvikt
  • diabetes
  • Cushings sjukdom
  • uttorkning
  • infektion av urinblåsan
  • infektion av livmodern (pyometra)
  • ökade kalciumhalter i kroppen
  • infektion i binjurar eller sköldkörtel

Om dessa sjukdomar och tillstånd inte behandlas kan de bli dödliga. Om du har en gammal hund som plötsligt dricker mycket vatten bör du alltså rådfråga en veterinär.

Så gör du om din hund dricker mycket vatten

Om du märker att hunden dricker mycket mer vatten än vanligtvis bör du:

  • Aldrig begränsa vattenintaget. Att inte låta hunden dricka mycket vatten kan göra att vovven blir uttorkad och att underliggande problem blir värre.
  • Se över hundens kost. Välj hundgodis med låga natriumhalter och mat med mer vätska (som vått foder) när du har pratat med en veterinär.
  • Svalka hunden. Om det är varmt ute ska du se till att hunden får skugga, rent vatten och gott om vila för att undvika överhettning.
  • Regelbundet ta med hunden till veterinären. Regelbundna kontroller kan upptäcka möjliga problem tidigare och se till att din hund är så frisk som möjligt.

Borde jag oroa mig?

Det är helt normalt att hunden dricker lite extra vatten när det är varmt ute. Men om du märker av följande ska du ta med hunden till veterinären:

  • Hunden dricker stora mängder vatten i 24 till 48 timmar.
  • Hunden kissar oftare eller kissar plötsligt inomhus.
  • Hunden har gått ner i vikt, kräks eller är håglös.

Att tidigt upptäcka dessa symptom kan vara avgörande för hundens hälsa.

Tekniken som håller koll på hundens hälsa

Visste du? Veterinärer rekommenderar att du spårar hundens dagliga aktivitet3. Detta eftersom en plötslig förändring i hundens vanliga aktivitetsnivå eller sömn kan tyda på att något inte står rätt till.

Med Tractives hälsonotiser kan du upptäcka ändringar i hundens beteende, som ökad rastlöshet eller minskad aktivitet. Vår smidiga hundpejl skickar en notis så snart hundens aktivitet minskar, så att du kan ta med vovven till en veterinär.

Få hälsonotiser för hunden

Hunden kan inte berätta om något inte står rätt till. Men om enheten upptäcker förändringar i rutinen får du en notis, så att du tidigt kan upptäcka potentiella problem.

Köp hund-GPS

Kombinera detta med GPS-spårning så kan du hålla koll på hundens hälsa och säkerhet när och var som helst, för att få total sinnesro.

Vattenförgiftning hos hund

Om hunden dricker för mycket vatten (eller förorenat vatten) ska du vara på din vakt; det kan nämligen orsaka vattenförgiftning. Hunden löper risk för detta om hen dricker minst en tredjedel av sin kroppsvikt i vatten.4 När hunden får så mycket vatten i blodomloppet kan kroppens elektrolytbalans störas, särskilt natriumbalansen. Om detta inte behandlas kan det vara dödligt.

Symptom på vattenförgiftning hos hund

Om du tror att hunden druckit alldeles för mycket vatten kan det vara dödligt. Se därför till att vara på din vakt och spana efter dessa symptom:

  • Uppsvälld mage
  • Bleka slemhinnor
  • Dreglande
  • Vidgade pupiller
  • Trötthet
  • Kräkning
  • Okontrollerad urinering
  • Ryckningar i musklerna
  • Förvirring eller brist på koordination

Vad ska jag göra om min hund druckit för mycket vatten?

Vattenförgiftning kan som sagt vara dödligt. Om du märker av dessa symptom ska du ta med hunden till veterinären så snart som möjligt. Om möjligt bör du ringa veterinären så att mottagningen är redo för din hund.

På vägen till veterinären kan du ge hunden något salt att äta, som salttabletter eller salta kakor om du har det.

Förhindra vattenförgiftning hos hund

Om du har en hund som älskar att plaska och simma är det en god idé att:

  • Hålla koll på hur länge hunden simmar eller befinner sig i vattnet
  • Se till att hunden tar pauser
  • Spana efter symptom på vattenförgiftning eller överansträngning
  • Använd en frisbee eller annat alternativ för apport istället för en boll (så att hunden inte har munnen helt öppen i vattnet)
  • Håll koll på hundens plats så att du kan förhindra att hen går till platser med pooler, dammar eller sjöar
Upptäck Tractive GPS

Gillade du inlägget? Dela det med dina nära och kära – och hjälp oss att skapa en tryggare, snällare värld för våra fyrbenta vänner.