Springa med hunden? Tips för trygga och roliga löprundor
Det är lättare att hålla igång med träningen om du har en partner. Och din fyrbenta vän hänger gärna med på löprundan. Läs våra tips om du ska springa med hunden.
Att springa med hunden är ett utmärkt sätt att knyta an till din fyrbenta vän, att hålla dig i form och att se till att vovven får röra på sig tillräckligt. Men den största fördelen med att springa med hunden är inte så självklar: att hunden blir mindre sugen på att rymma eller springa bort.
Det kanske verkar enkelt att springa med hunden, men kom ihåg att en hund kan springa mycket snabbare än dig om hen känner för det. Det kan vara bra att veta att den genomsnittliga hastigheten för en hund som springer är 24 till 32 km per timme1 (och aktiva, energiska raser kan springa ännu snabbare.)
Innan du beger dig ut på en löprunda med vovven rekommenderar vi att du läser våra tips för roliga och trygga äventyr tillsammans. Du kan till exempel följa hundens varje steg i realtid med en GPS-tracker om hunden springer bort från dig.
- Kan min hund springa?
- Steg 1: gå i koppel …
- … och bemästra grundläggande kommandon
- Öka takten med uppmuntran
- Öva på uthållighet
- Skaffa rätt utrustning
- Håll ett öga på hunden
- Tänk på vädret
- Välj en rutt som passar hunden (och tassarna)
- Plocka alltid upp efter hunden
- Räkna med att hunden springer bort
- Tappa aldrig bort hunden
- Säkerheten är A och O!
Kan min hund springa?
Se upp! Innan du börjar springa med hunden måste du ta reda på om vovvens storlek, hälsa och ras faktiskt lämpar sig för en löprunda. Vissa hundar kan inte springa alls, medan andra är avlade för att springa.
- Ta en titt på vår guide till hundar med mycket spring i benen för mer information om vad som påverkar huruvida hunden kan springa eller ej.
- Och självklart ska du rådfråga en veterinär om du är osäker på huruvida hunden orkar springa, innan du påbörjar en ny träningsrutin.
Tycker min hund om att springa? Att tänka på
- Har du en ung hund? Valpar kan vara riktiga energiknippen, men de har faktiskt gränser. En valp kan faktiskt bli för uppvarvad för långa promenader (då hen kan distraheras, springa bort och gå vilse).
Vänta därför tills din fyrbenta vän är fullvuxen innan du börjar springa med hunden. Att springa kan faktiskt vara farligt för valpar, eftersom deras ben fortfarande utvecklas och växer2. En valp kan även smittas av en sjukdom (som valpsjuka) om hen kommer i kontakt med smittorisker innan sina vaccinationer.
- Har du en gammal hund? Gamla hundar kan lida av sjukdomar som påverkar lederna, som artrit. Då blir en springtur eller lång promenad alltför smärtsam. Äldre hundar kan även lida av tillstånd som demens, vilket kan göra att de går vilse när ni springer eller promenerar. Om en hund med demens går vilse kan hen inte hitta hem igen, så då är det mycket viktigt att du kan spåra din vovve.
- Har du en trubbnosig hund? Hundar med korta nosar, som pugs och bulldoggs, kan inte hänga med på löprundan eftersom de ofta lider av andningssvårigheter.
Till sist gäller det att ha hundens personlighet, temperament och form i åtanke. Och se till att få veterinärens godkännande innan du påbörjar en ny rutin med vovven.
Steg 1: gå i koppel …
Säkerheten är A och O. Som hundägare vet du redan att träning är en viktig del av att uppfostra och ta hand om en vovve. Innan du kan springa med hunden måste ni bemästra konsten att gå i koppel. Det kan nämligen vara farligt om hunden drar i kopplet (särskilt om ni båda springer i full fart!)
När det är dags att springa med hunden måste du se till att din fyrbenta vän har tränats att springa bredvid dig – inte framför dig eller lite var som helst. Annars kan du skada dig om du snubblar på eller trasslar in dig i kopplet.
⚠️ På vissa platser råder koppeltvång (i vissa länder är det till och med lagen). Se till att du vet vad som gäller i området innan du beger dig ut med hunden.
Läs mer: Koppelträning för din hund
… och bemästra grundläggande kommandon
Om din hund inte kan uppföra sig när ni promenerar är hen inte redo att springa. Lär hunden grundläggande kommandon så att du kan använda dessa när ni springer tillsammans.
- ”Låt bli” är ett bra kommando som du använder för att lära hunden att låta bli godbitar som finns längs vägen (som gamla matrester).
- Lät hunden ”sitt” och ”stanna”. Dessa är viktiga kommandon, särskilt när ni befinner er nära vägar och övergångsställen.
- ”Stopp” är också viktigt att lära hunden, särskilt om hen har mer energi än vad du har!
- ”Sväng vänster/höger” kan hjälpa hunden att anpassa sig till din takt och är riktigt användbart om ni är ute och springer på slingriga stigar.
💡 För trygga och smidiga löpturer kan du använda en rolig och praktisk metod som klicker-träning för hundar (baserat på positiv förstärkning).
Om din hund gärna vandrar iväg när ni är ute och springer kan kommandot ”hit” vara avgörande.
Läs mer: Lär hunden att komma när du ropar
Öka takten med uppmuntran
När hunden kan gå i koppel som en duktig vovve kan du gradvis och långsamt öka takten. Då är det en god idé att använda uppmuntran i form av en signal som berättar för hunden att det är dags att springa.
Du kan till exempel säga ”nu går vi” för att meddela att det är dags för en promenad. Sedan kan du säga ”spring!” när ni ska springa tillsammans.
💡 Se till att lära hunden ett kommando som berättar när det är dags att sakta ner (som ”okej, sakta ner” eller liknande). Använd samma fraser konsekvent för bästa resultat.
Öva på uthållighet
Om du har bemästrat de tidigare stegen är det dags att öva på uthållighet. Som löpare måste vi bygga upp styrka och uthållighet med tiden, och det gäller även för hundar. Att göra alltför mycket på direkten ökar risken för skada, både för dig och hunden.
Börja med att springa korta sträckor under vardagens promenader med hunden. Öka långsamt och gradvis hur långt ni springer med varje promenad. Snart nog kommer du och din vovve att vara i toppform!
💡Att spåra hundens dagliga aktivitet är ett bra sätt att hålla motivationen på topp och hålla igång med träningen (jämför med din Duolingo-streak).
Dessutom har din Tractive-tracker har en inbyggd rörelsedetektor så att du kan se hur aktiv hunden är under dagen. På så sätt kan du se till att hunden rör på sig tillräckligt och att vovven är frisk och glad.
Skaffa rätt utrustning
Den perfekta löprundan med hunden kräver rätt utrustning – för dig och för hunden. Utöver din utrustning för att springa behöver din fyrbenta vän:
- Ett hundhalsband eller en sele. Se till att hunden har på sig sitt halsband eller sin sele så att du kan fästa ID-bricka, koppel och tracker. Om din hund drar i kopplet när ni går eller springer är det bäst att välja en sele. Det blir mer bekvämt för hunden om hen drar eller om ni måste stanna tvärt.
- En ID-bricka med dina kontaktuppgifter.
- Ett koppel för löpning. Använd ett koppel för löpning så att du har händerna fria och ser till att hunden stannar vid din sida.
- Ett bälte eller en ryggsäck till dig. Där du kan lägga hundbajspåsar, mobilen, nycklarna och vatten.
- Salva till hundens tassar. För att skydda de små tassarna.
- En hundjacka, om det blir kallt.
- En hopfällbar vattenskål. Så att hunden inte blir alltför törstig under löprundan.
”När jag ska springa med hundarna använder jag ett löpbälte, ett stötdämpande koppel och en sele.
Vi har provat med olika selar på hundarna och låtit dem springa och dra för att hitta rätt alternativ som passar perfekt, inte stör deras rörelser och sitter bekvämt.”
Marina Selinger, UX-designer på Tractive och matte till fyra hundar
💡En hund som springer bort kan tappa sin ID-bricka, vilket är en av många goda anledningar att du måste ge hunden ett microchip (eller en tatuering).
Ett microchip är som en permanent ID-bricka för hunden, och sitter under huden, mellan skulderbladen. När din hund har fått sitt microchip kan en veterinär (eller ett hundstall, till exempel) skanna chippet för att hämta dina uppgifter och kontakta dig.
Att implantera ett microchip gör inte ont, det tar bara 10 minuter och kostar inte så mycket. Du kan boka tid för att chippa hunden hos din veterinär.
Håll ett öga på hunden
När du är ute och springer med hunden gäller det att du håller ett öga på din hunds beteende och anpassar dig till det.
- När ni springer kan hunden bli törstig, kissnödig, skadad eller öm.
- Ta korta pauser för att ge hunden vatten och se hur hen mår.
- Självklart måste du stanna om hunden visar tecken på obehag, skada eller sjukdom.
⚠️ Även hundar som lider av sjukdomar, skador eller infektioner kan te sig som vanligt och se friska ut. Men om du spårar hundens rörelser och aktivitet med din hund-GPS kan du upptäcka förändringar (som minskad eller ökad aktivitet) så snabbt som möjligt.
Dessutom kan din Tractive-enhet skicka hälsonotiser om hunden är mindre aktiv än vanligtvis. Då kan du ta med vovven till en veterinär för att göra en undersökning och förebygga allvarliga sjukdomar (och dyra akutbesök i framtiden).
Tänk på vädret
Hundar reagerar inte på varmt och kallt väder som vi människor. Du vet säkert redan att du inte ska springa med hunden när det är för varmt eftersom det kan orsaka värmeslag.
Hundar har färre svettkörtlar än människor. Därför är det svårare för dem att hantera värme. På sommaren kan du prova att springa tidigt på morgonen eller senare på kvällen när det blir svalare och solen inte står så högt på himlen. Du kan även försiktigt prova dig fram för att se hur hunden mår i olika temperaturer.
Din hund kan inte säga till när hen är törstig, så se till att regelbundet pausa för att dricka vatten tills du får en uppfattning om hur mycket vatten som krävs för att vovven ska må bra.
Ge extra mycket vatten under sommarmånaderna. Detta eftersom hundar snabbt kan överhetta. Mycket snabbare än vi människor, faktiskt, på grund av all päls och att de inte svettas. När det blir kallt behöver du inte oroa dig för det, men dock att hunden kan frysa. Därför kan en jacka eller hundskor vara en god idé.
Läs mer:
- Hur kallt är för kallt för hundar?
- Hundar och värme: håll hunden sval på sommaren
- Värmeslag hos hundar: symptom, behandling och förebyggande
Välj en rutt som passar hunden (och tassarna)
Det bästa med att springa med hunden är att ni kan bege er vart som helst. Men vissa platser lämpar sig bättre för vovven. Gator och trottoarer kan vara påfrestande för hundens kropp. Gräs är mjukare och är mer skonsamt mot hundens leder. Kom bara ihåg att se upp för ojämna ytor och gropar.
- Om du springer på varma sommardagar ska du se upp med trottoarer som blir mycket varma och kan skada hundens tassar. Om marken är för varm att vila handen på är den för varm för hundens tassar
- Och om du springer på vintern när det finns snö och is bör du undvika gator med vägsalt och kemikalier som kan vara skadliga för hunden.
- Är du ute och vandrar med hunden och känner dig sugen på en löprunda? Se till att välja en hundvänlig stig att springa på.
💡 Har du redan en Tractive-enhet? Om du stöter på risker när du är ute och springer kan du markera dem på kartan i Tractive-appen.
Du kan till exempel markera platser med giftig svamp, giftiga växter, fällor med gift, fällor för vilda djur, vilda djur och andra saker som kan utgöra faror för hundar.
Bäst av allt? Dina farorapporter visas för andra användare så att de också kan skydda sina fyrbenta vänner.
Plocka alltid upp efter hunden
Visa hänsyn mot andra löpare och plocka upp efter hunden! Det finns väl inget värre än att gå rakt i hundbajs som tar evigheter att få bort från löparskorna?
Du kanske inte har utrymme för en hel rulle med hundbajspåsar när du är ute och springer med hunden, men ta med en eller två påsar för att visa hänsyn! Att hålla miljön ren gör löpningen roligare och trevligare för alla.
Räkna med att hunden springer bort
Till och med lydiga hundar kan påverkas av starka instinkter som driver dem att:
- Jaga efter vilda djur
- Bege sig ut för att hitta tikar som löper
- Springa bort om de blir skrämda av fyrverkerier
- Eller springa bort på grund av tristess.
- Vissa hundar springer till och med bort för att bränna överflödig energi!
💡 Tänk dig att du kan få total sinnesro tack vare möjligheten att spåra hunden, vart hen än beger sig. I realtid och med obegränsad räckvidd. På så sätt behöver du inte bli rädd och orolig när hunden springer bort.
Istället kan du ta en titt på mobilen och spåra hunden i realtid, för att hitta din pälskling på nolltid.
Som de här nöjda hundägarna från hela världen:
Gillar du och hunden att bege er ut på friluftsäventyr? Då vet vi att det kan gå vilt till.
Därför har Tractive DOG XL Adventure edition ett bettsäkert hölje som är förstärkt med fiberglas samt 30-dagars batteritid. Så att du och hunden kan springa, vandra, jogga och simma ute i naturen, 100% stressfritt.
Tappa aldrig bort hunden
Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få en notis om hunden går för långt hemifrån. Se till att vovven är glad och frisk med hälsospårning. Och låt andra, som hundrastaren eller hundvakten, hålla ett öga på din fyrbenta vän.
Säkerheten är A och O!
Det finns en god anledning till att så många hundägare fullkomligt älskar att springa med sina fyrbenta vänner. Vad kan det vara? Jo, hundar är ofta villiga och motiverade att springa med dig. De älskar löpning som rutin och vänjer sig snabbt vid det. Din hund kommer aldrig att klaga på vädret och hjälper dig att hålla motivationen på topp varje dag.
Samtidigt måste du hålla ett öga på hundens säkerhet och välmående, och det ska du göra redan innan ni börjar springa tillsammans.
- Orkar din hund springa med dig? Om du har en gammal, mycket ung eller trubbnosig hund rekommenderar vi inte att du börjar springa på direkten.
- Lär hunden grundläggande kommandon. Hunden ska kunna enkla kommandon och vara duktig på att gå i koppel. Du bör även lära hunden kommandon som används specifikt för löpningen, som att sakta ner.
- Börja försiktigt och öka gradvis. Att lägga fokus på uthållighet (snarare än snabbhet) hjälper hunden att springa regelbundet och vänja sig vid rutinen.
- Se till att du har rätt utrustning. Detta ska inkludera ett hundhalsband eller en sele med en ID-bricka. Hunden ska även ha en tatuering eller ett microchip så att vovven kan identifieras om hen går vilse.
- Håll koll på hunden när du springer. Detta så att du märker om hunden visar tecken på skada eller utmattning. Att spåra hundens aktivitet hjälper dig att tidigt upptäcka tecken på sjukdom eller skada.
- Anpassa dig efter vädret. Om det är för varmt eller för kallt ute är det bättre att du och hunden stannar hemma och leker istället.
- Tänk på hundens tassar. På vintern kan vägsalt skada, och på sommaren kan trottoarer och gator bli stekheta.
- Plocka alltid upp efter hunden.
Och till sist …
Spåra hundens varje steg i realtid
Använd en hund-GPS för att spåra hundens rörelser i realtid, med obegränsad räckvidd. I ett akut läge kan det vara skillnaden mellan att hitta hunden och att aldrig få krama om din pälskling igen.
Dessutom har din Tractive-enhet aktivitetsspårning och hälsonotiser. På så sätt kan du se till att hunden rör på sig tillräckligt och se när det är dags att ta med vovven till veterinären (till exempel om antalet aktiva minuter sjunker markant).
“Allt vi skapar lägger fokus på husdjur och djurägare. Därför har vi utvecklat en enhet som spårar alla aspekter av djurets säkerhet; från plats till hälsa. På så sätt får du en helhetsbild och kan se till att ditt djur är tryggt och mår bra.”
Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och djurvakt på deltid
Vi hoppas att du njuter av att springa med hunden och att ni får härliga löpturer tillsammans. För fler tips från ett proffs inom området kan du ta en titt på den här videon:
Har du en inspirerande berättelse eller söta bilder av hunden som springer med Tractive GPS? Vill du dela det med oss? Dela dina bilder med Tractive på Facebook eller Instagram för att få chansen att visas upp på våra sociala medier!
Du kanske även gillar dessa artiklar: