Det är en välbekant och härlig känsla. Katten kommer nära dig och du kan känna av när missen spinner. Det händer när katten gosar med dig, när du pratar med din fyrbenta vän eller när du helt enkelt tittar på din pälskling. Vi människor spinner inte (så vitt vi vet) så vad är det som händer? Hur spinner katter? Varför spinner katter? Det ska vi ta en titt på. Och kom ihåg: om din honkatt är extra tillgiven och spinner så kanske hon löper. Här kan du läsa mer om honkatter som löper.

Är du orolig för att din fyrbenta vän kan springa bort? Spåra din katt (eller dina katter) med den senaste tekniken: Tractive GPS katt-tracker!

Läs mer

Hur spinner katter? Så fungerar det biologiskt

Precis som katternas förmåga att spinna så är varje katt unik. Det vet du såklart. Men nu ska vi ta en titt på hur en katt spinner. Sedan kan vi ta ett djupdyk i varför.

Kattens kropp gör det möjligt att spinna tack vare struphuvudet (larynx) och dess muskler i halsen, samt en neural oscillator i hjärnan.

🧠 Först skickas en signal från kattens hjärna till halsen, vilket gör att halsmusklerna snabbt dras ihop. Denna rörelse gör att utrymmet mellan stämbanden snabbt öppnas och stängs.

💨 Luft från kattens in- och utandning rör sig förbi de vibrerande musklerna och skapar det bekanta ljudet när katten spinner. 🐈

🔊 Lyssna på bedårande kattungar som spinner när de myser och sover tillsammans i videoklippet nedan (ljud på):

Varför spinner katter?

Nu när vi vet hur katter spinner ska vi ta en titt på varför de spinner. Att katter spinner har varit ett mysterium under många år. Det är först på senaste tiden som vi har börjat få en förståelse för vad som ligger bakom fenomenet. Det finns flera teorier om varför katter spinner. Du kanske tänker att det finns ett självklart svar: att katter spinner när de är glada! Men sanningen är lite mer komplicerad.

🎭 Vi människor kan le när vi är glada, eller när vi är nervösa. Och katter kan spinna när de upplever såväl välbehag som smärta. Alltså orsakas kattens spinn inte bara av glädjen din pälskling känner när ni myser, även om det kan vara en möjlig orsak.

Så vad triggar fenomenet: varför spinner katter? För att hitta svaret på den frågan ska vi ta en titt på vanliga scenarier då katter spinner. Katter spinner när de:

  • är glada, nöjda, eller känner behag
  • klappas, kittlas eller är engagerade
  • är i sin kull eller nära sina mammor
  • sköter om varandra, till exempel genom att slicka på pälsen
  • löper
  • har ont, är rädda eller känner sig oroliga
  • föder ungar eller ammar
  • är sjuka eller känner smärta, eller när de är stressade
  • dör eller avlivas

Som du kan se finns det många möjliga situationer då katter spinner. Men vad är då syftet med att spinna?

Syftet med att spinna

1) Kommunikation och sammanhållning

En teori är att kattens spinn är en typ av kommunikation1, som liknar när vi människor pratar, gråter eller ler. Till exempel så kan en katt spinna för att berätta för sin biologiska mamma: ”Jag är här, jag mår bra.” En liten kattunge som spinner kan också hjälpa mamman att hitta sin unge, och vice versa. Kattungar som inte har utvecklat hörseln än kan följa vibrationerna som skapas av en kattmamma som spinner2. Detta innebär att spinn kan hjälpa till att stärka bandet mellan kattunge och kattmamma.

Med det sagt krävs mer forskning i katternas kommunikation för att förstå hur de kommunicerar genom at spinna. Tills vidare ska vi ta en titt på ett par andra möjliga orsaker till att katter spinner.

2) Läkning och ro

Det finns även forskning som visar på att kattens spinn har läkande kraft. Eftersom spinn faktiskt släpper endorfiner (glädjehormon) i kattens hjärna tror experterna att kattens spinn är ett sätt för missen att lugna sig själv3. Katter spinner alltså för att få ro eller kanske till och med för att läka och minska smärta. Vibrationerna som skapas när katten spinner har en frekvens som förknippas med läkning inom mänskliga behandlingar4. Man tror också att spinn faktiskt kan hjälpa till att hålla kattens ben starka.

via GIPHY

Varför spinner min katt?

För att ta reda på varför katten spinner kan du hålla ett vaksamt öga på missen. Spinner katten när hen gosar och ligger i knät? Då tyder spinnet säkert på att ni har det mysigt. Spinner katten tungt när hen slickar pälsen? Då bör du vara uppmärksam på tecken på smärta eller skada. Och om en nyfödd kattunge, en gravid katt eller både mamma och kattunge spinner är det sannolikt en normal del av processen för att knyta band mellan mamma och unge.

Håll koll på min katt

Spinner min katt när jag inte är hemma?

Ja. Tvärtemot vad många tror så spinner katter inte bara för oss människor. Katter spinner till exempel ofta när de är små, för att kommunicera med sina mammor. Och katter spinner när de föder barn samt i slutet av livet när de dör. Kattens spinn hänger med genom hela livet, inte bara när missen umgås med sina favoritmänniskor.

Spinner alla katter?

I princip alla tamkatter spinner, samt vissa större kattdjur (till exempel rödlo, gepard och puma). Lejon, tigrar, jaguarer och leoparder spinner inte. Detta är på grund av skillnaden i benstrukturen i stämbanden. Kattdjur med ”mjuk” benstruktur kan ryta, och katter med hård struktur kan skapa vibrationerna som gör att de spinner.

Utöver katter kan djur i familjen viverrider (eller sibetdjur) också spinna. Och andra djur gör liknande ljud när de äter, till exempel björnar, rävar, hyenor, kaniner, grävlingar och ekorrar.

Varför spinner katter innan de bits?

Ibland ligger katten i knät och myser. Hen spinner nöjt. Och så plötsligt bits katten! Vad hände? Din fyrbenta vän kanske mådde dåligt från början och tyckte att du klappade på fel sätt. Eller så fick du ett kärleksfullt nafs, vilket är ett tecken på tillgivenhet. Bett kan även tyda på aggression hos katter, så var uppmärksam på vad din katt gillar och ogillar och ge missen lite utrymme så att hen inte bits. Den bästa regeln: låt katten komma till dig för att mysa och respektera när kroppsspråket visar ”nej”.

För mer insikter om hur och varför katter spinner kan du ta en titt på videon nedan.


Gillade du inlägget? Dela det med andra kattmänniskor!