Vilka växter är giftiga för katter?
Tror du att dina krukväxter är ofarliga? Tänk om. Många vanliga krukväxter är giftiga för katter, så håll missen borta från växter du är osäker på. Läs vidare för mer information om de vanligaste växterna som är giftiga för katter.
Alla gillar väl färgsprakande blommor i trädgården eller i krukor? Men se upp! Vissa vackra växter är giftiga för din katt och kan orsaka allvarlig sjukdom. I det här inlägget kan du läsa om de vanligaste giftiga växterna för katter så att du kan hålla dem på behörigt avstånd från din inne- eller utekatt.
Ta reda på var katten tillbringar sin tid.
Läs mer- Om växter och din katt
- Följ kattens varje steg
- Vilka delar av växten är giftiga för katter?
- Vilka växter är giftiga för katter?
- Andra vanliga krukväxter som är giftiga för katter
- Hur undviker jag giftiga växter?
- Kan blombuketter innehålla giftiga växter?
- Vad gör jag om katten ätit en giftig växt?
- Vilka är tecknen på att min katt ätit en giftig växt?
- Är snittblomsnäring farligt för katter?
- Vilka växter är inte giftiga för katter?
- Skydda din katt i trädgården
- Min katt äter gräs. Är det farligt?
- Kattens säkerhet är A och O
Om växter och din katt
Du skulle ju aldrig medvetet skada din pälskling. Men det kan gömma sig farligt gift i blad och blommor i hemmets och trädgårdens växter. Varje år får veterinärer och försäkringsbolag otaliga samtal från hussar och mattar vars katter ätit giftiga växter.
Katter är nyfikna varelser och kan tugga på eller gnida sig mot växter för att undersöka dem. Ta en titt på dina krukväxter för att se om det finns tuggmärken eller andra tecken på att katten gnager på dem. Om du tror att din katt kan ha ätit en del av växten ska du vara uppmärksam på symptom såsom ökad salivproduktion, kräkning och diarré. Du bör även ta reda på vilken växt som katten har ätit på. Om det är en växt som är giftig för katter ska du omedelbart kontakta veterinären.
Gifterna i växter kan orsaka vitt spridda problem, från lindriga till allvarliga. Katten kanske bara kräks, eller så kan missen få mycket värre symptom såsom anfall eller koma, beroende på vilken giftig växt (och hur mycket) katten ätit.
Följ kattens varje steg
Se var katten är i realtid, oberoende av avstånd. Få notiser om din misse går för långt hemifrån. Se platshistorik och upptäck alla favoritplatser. Låt andra spåra med dig.
Vilka delar av växten är giftiga för katter?
Hur giftig en växt är varierar beroende på vilket giftigt ämne som finns i växten, och var i växten det finns. I vissa fall är alla delar av växten giftiga, inklusive blad, stjälk, blomblad och pollen samt lökar och knölar. I andra fall är endast delar av växten farliga om katten äter dem.
Vilka växter är giftiga för katter?
Liljor (alla arter)
Alla liljor (inklusive påskliljor, tigerliljor och dagliljor) är mycket giftiga för katter och kan orsaka njursvikt eller dödsfall, till och med om katten bara ätit mycket lite av växten. Och även om din katt inte äter blommorna, stjälkarna eller bladen kan pollen fastna i kattens päls om hen gnider sig mot växten. Om katten sedan slickar bort pollen från pälsen kan missen bli mycket sjuk. Att dricka vatten från en vas som innehåller liljor kan också vara livshotande för katter. Som kattägare bör du alltså inte ha liljor varken i hemmet eller trädgården.
Om din katt har ätit någon del av en lilja ska du omedelbart ta med katten till en veterinär eller ett djursjukhus. Vänta inte!
Visste du? Tulpan, hyacint, tidlösa (colchium autumnale), vitlök och lökväxter är i själva verket liljor. Därför är de precis lika giftiga som andra liljor, och du bör vara lika försiktig med dem.
Oleander
Oleander kallas ibland för nerium eller rosenlager och växer i varma klimat. Det är en populär växt med vackra blommor, men alla delar av växten är giftiga för katter (även vattnet i vaser med oleander!). Om din katt äter oleander kan detta orsaka ökad salivproduktion, kräkning, diarré, skakningar och livshotande hjärtrytmrubbningar. Om du har en katt ska du alltså inte ha oleander hemma.
Amaryllis
Dessa vackra blommor är populära att ge bort i december och runt julen. Men alla delar av en amaryllis är farliga för både katter och hundar. Om din katt äter amaryllis kan detta orsaka kräkning, magknip, skakningar eller ökad salivproduktion.
Påsklilja
Dessa söta blommor är vårens favoriter och finns i de flesta svenska trädgårdarna. Påskliljor och deras släktingar i narcissus-arten är giftiga för katter. Hela växten är giftig, men löken är den allra giftigaste delen.
Giftet i dessa växter kallas för lykorin och kan orsaka ökad salivproduktion, kräkningar och magknip. I extrema fall kan giftet leda till problem med hjärtat, sänkt blodtryck, andningssvårigheter och kramper.
Azalea och rhododendron
Det finns fler än 1 000 arter av blommande buskar och träd som tillhör ”familjen” azalea och rhododendron. Vissa är giftigare än andra, men alla delar av plantorna innehåller någon mängd av giftet. Om du har dessa växter i trädgården ska du inte låta din utekatt komma i kontakt med dem, och ta inte in sticklingar i hemmet. Giftet i växterna kan orsaka skakningar, anfall, koma eller till och med dödsfall.
Sagopalm
Det finns många typer av tropiska palmväxter i form av krukväxter. Sagopalmen (cycas revoluta) är ett mycket populärt val. Men alla delar av sagopalmen är giftiga för katter. Växtens frön innehåller stora mängder cykasin, vilket kan orsaka allvarlig leverskada. Om du tror att din katt har ätit sagopalm ska du omedelbart ta med missen till veterinären.
Paradisträd
Paradisträd är mycket farliga för din fyrbenta vän. Även om katten äter små mängder paradisträd kan detta orsaka livshotande symptom. Därför är det bäst att inte ha paradisträd hemma.
Julstjärna
Precis som namnet antyder så är julstjärnor populära i juletider. Men de kan vara mycket farliga om katten äter dem. Om du får en julstjärna i present kan du ställa den på en plats där katten inte kan nå växten. Eller så kan du ta med den till jobbet och ge kontoret lite julstämning!
Aloe vera
Aloe vera är känd för att vara en läkande växt som kan lindra solbränna och sår. Men växten lämpar sig inte för katter. Se alltså till att inte ta in aloe vera i hemmet.
Andra vanliga krukväxter som är giftiga för katter
- Fredskallor är giftiga för katter eftersom de innehåller olösligt kalciumoxalat. Detta ämne kan orsaka njursvikt hos katter om de äter växten.
- Gullranka (epipremnum aureum) är en vanlig krukväxt. Även denna växt innehåller olösligt kalciumoxalat. Detta kan irritera munnen, orsaka ökad salivproduktion samt leda till kräkning och svårigheter att svälja.
- Prickblad är ytterligare en vanlig krukväxt som är giftig för katter.
- Svärmorstunga (sansevaria) är en populär krukväxt eftersom plantan är mycket lättskött. Dock kan växten vara giftig om katten äter den, och kan då orsaka illamående och kräkning.
- Murgröna (hedera helix) är en mycket vanlig växt i trädgårdar här i Norden. Det är även en vanlig krukväxt. Själva bladen är mer giftiga än bären. Om katten tuggar på murgröna kan detta påverka magen och orsaka bland annat kräkning och diarré.
Hur undviker jag giftiga växter?
Som kattägare vill du såklart skydda din pälskling mot fara. Därför är det viktigt att se till att du inte har några giftiga växter i trädgården eller hemmet. Ta reda på vilka växter du har. Det är en god idé att hitta de latinska namnen eftersom de används konsekvent, till skillnad från de vanliga namnen som kan variera i olika länder och regioner. När du har växtens latinska namn kan du söka på nätet efter information, till exempel hos försäkringsbolag.
Undersök saken
Som sagt ska du se till att du vet vilka växter du har i hemmet. Om några av dem är det minsta giftiga för katter ska du omedelbart plocka bort dessa.
Om du inte vet vilka växter du har kan du ta en titt på lappen som brukar sitta i krukan när du köper en planta. På lappen står vanligtvis växtens vanliga namn och dess latinska namn. Detta är mycket viktig information.
Om det inte finns någon lapp i krukan kan du använda en app för att identifiera växten. Ladda ner en sådan app och ta en bild av växtens blad, stjälk och blommor, så föreslår appen möjliga namn. När du har namnet kan du söka på växten för att se om den är giftig för katter.
Kan blombuketter innehålla giftiga växter?
Alla (även katter!) tycker väl att det är spännande när det kommer bud med en bukett? Men innan du ställer fram buketten bör du identifiera blommorna i den. Många buketter innehåller till exempel liljor, som är giftiga för katter. Om du är osäker på vilka blommor som finns i buketten kan du fråga floristen som levererade den. Skriv ner namnen på växterna så att du kan söka efter dem på nätet och kontrollera om de är giftiga för katter. För att vara på den säkra sidan bör du ställa buketten på en plats där katten inte kan nå den.
Vad gör jag om katten ätit en giftig växt?
Om du tror att katten har ätit en giftig växt ska du omedelbart ringa veterinären (eller närmaste djursjukhus om du inte kan få tag i veterinären). Försök att identifiera vilken växt som katten har ätit, eller ta med en liten bit av plantan till veterinären.
Vilka är tecknen på att min katt ätit en giftig växt?
Om din katt har ätit en giftig växt kan hen uppleva vissa av eller alla symptomen i listan nedan:
- Ökad salivproduktion
- Kräkning
- Diarré
- Anfall
- Skakningar
- Andnöd
- Kramp
- Koma
Om din katt plötsligt utvecklar något av dessa symptom ska du se över dina krukväxter för att se om katten tuggat på någon av dem. Om du hittar bevis på att katten har tuggat på en växt bör du omedelbart kontakta veterinären.
Är snittblomsnäring farligt för katter?
De små paketen som medföljer buketter innehåller socker, citronsyra och en liten mängd blekmedel för att förhindra att bakterier växer i vattnet. Om din katt dricker vattnet med snittblomsnäring kan detta orsaka magknip, men det är allt. Om du är orolig för att katten dricker detta vatten kan du helt enkelt använda vanligt vatten utan blomnäring och byta vattnet ofta för att hålla blommorna fina så länge som möjligt.
Vilka växter är inte giftiga för katter?
Om du gärna vill ha krukväxter ska du välja arter som inte är giftiga för dina husdjur. Blomsterlandet har en utförlig lista på växter som inte är giftiga för katter.
Se till att placera växterna på platser där din katt inte kan nå dem. Katter kan lätt komma åt fönsterbleck och arbetsytor i köket, så dessa platser lämpar sig inte för växter.
Hängande krukor är ett smart val för krukväxter eftersom de kan hängas tillräckligt högt så att katten inte kan nå dem. Det finns attraktiva alternativ som inte är giftiga för katter och som passar fint i hängande krukor, som olika typer av ampelliljor och ormbunkar.
Om du inte hittar en tillräckligt säker plats till dina krukväxter kan du istället välja konstgjorda blommor. Det finns många attraktiva alternativ som ser ut precis som äkta växter. Dessutom behöver de inte vattnas!
Skydda din katt i trädgården
Att skydda katten utomhus är en större utmaning än att hålla missen trygg inomhus. Detta är på grund av att katter (särskilt utekatter) gärna utforskar andra delar av grannskapet. Men se till att åtminstone din trädgård är en trygg plats genom att undvika alla växter som är giftiga för katter, som dagliljor och påskliljor.
Om du odlar grönsaker i trädgården bör du vara medveten om att vissa växter, som tomater (och alla andra potatisväxter) innehåller solanin. Detta ämne kan orsaka allvarliga problem med magen och sänkt hjärtrytm. Om du har tomater samt en katt som rör sig utomhus kan du sätta ett stängsel runt grönsaksodlingen. Självklart finns det även grönsaker som inte är farliga för katter, till exempel grönkål.
Det kan vara en god idé att skapa en inhägnad uteplats (en ”catio”) till din inne-/utekatt. Med en catio får katten en trygg plats att få frisk luft och titta på omvärlden utan att riskera att äta giftiga växter eller stöta på andra faror.
Min katt äter gräs. Är det farligt?
De flesta katterna äter gräs ibland. Det är inget farligt. Katter är köttätare, men gräset kan verka som laxeringsmedel eller göra att katten kräks, vilket hjälper till att få bort material som magen inte kan smälta. Gräs innehåller folsyra, en vitamin som stöder produktionen av hemoglobin i blodet. Men kom ihåg: katten ska inte äta gräs som nyligen har behandlats med kemikalier.
Kattens säkerhet är A och O
Här kommer en enkel regel för att skydda katten från giftiga växter: se till att du kan identifiera alla växter i hemmet och trädgården. Och plocka bort giftiga arter. Ditt husdjurs hälsa hänger på dig, så se till att läsa på och ta det säkra före det osäkra.