Har du en hund som är rädd för fyrverkerier?
Varför är hundar så rädda för fyrverkerier? Hur känner du igen tecknen på en skotträdd hund? Vi svarar på dessa frågor och hjälper dig att förhindra att hunden springer bort med smarta tips och tricks.
Har du en hund som är rädd för fyrverkerier? Då är du inte ensam. Runt jul och nyår är det många hundar som blir rädda och oroliga av fyrverkerier. Om du har en skotträdd hund som blir orolig när det smäller tycker hen säkert inte att det är roligt med fyrverkerier. Rädda hundar som blir oroliga av smällar kan frysa på plats, försöka att springa bort eller bli aggressiva när de hör fyrverkerier. Därför är det viktigt att du vet hur du kan lugna hunden när det smäller.
Vi ska börja med att ta en titt på varför hundar är rädda för fyrverkerier och hur du kan göra upplevelsen tryggare och bekvämare för din fyrbenta vän. Vi går även igenom det bästa sättet att förhindra att din hund springer bort.
Ta reda på vad hunden gör.
Läs merVarför är min hund rädd för fyrverkerier?
Den främsta anledningen till att hundar är rädda för fyrverkerier är helt enkelt att fyrverkerier låter mycket, till och med i våra mänskliga öron. Och våra hundar har bättre hörsel än vad vi har. Enligt FirstVet:
Hundar hör upp till 50 000 vibreringar per sekund (50,000 Hz), medan vi människor inte kan höra ljud som överstiger 20 000 vibreringar per sekund (20 000 Hz).
Hundens enastående hörsel innebär att hen är mer känslig för ljud. Och det förklarar även att hunden kommer springandes så snart man öppnar en påse chips eller hundgodis i ett annat rum. Samt att fyrverkerier kan vara mycket läskiga för våra fyrbenta vänner. Din hund upplever nämligen ljudet på en mer intensiv nivå än vad du gör.
En annan anledning till att hundar är rädda för fyrverkerier är att fyrverkerier är oförutsägbara. Du kanske gärna vill titta på fyrverkerier, och vet vad du kan förvänta dig, men din hund har ingen aning om vad som händer och kan inte heller förbereda sig mentalt på de höga ljuden. Från hundens perspektiv kommer smällarna mycket plötsligt. Och eftersom varje smäll och knall från fyrverkerierna ter sig slumpmässig kan hunden inte vänja sig vid ljudet.
Till sist: hundar är rädda för fyrverkerier eftersom de upplever fyrverkerierna som ett hot. De högljudda, oförutsägbara smällarna triggar hundens nervsystem och ”fly-eller-fäkta”-responsen. Denna respons aktiveras och hundens kropp förbereder sig inför att fly eller försvara sig själva. I detta tillstånd är hunden mycket rädd och kan frysa, springa bort eller bli aggressiv som respons på vad vovven upplever som ett allvarligt hot.
Tappa aldrig bort hunden
Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll formen med aktivitetsspårning. Och låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, hålla ett öga på hunden.
Nu när vi vet varför hundar är rädda för fyrverkerier ska vi ta en titt på tecken på att din hund är skotträdd och att fyrverkerierna är skrämmande.
Tecken på att din hund är rädd för fyrverkerier
Du märker säkert om din hund är orolig, rädd eller helt vettskrämd. Var uppmärksam på hundens beteende så att du kan känna igen symptomen på att hunden är skotträdd eller rädd för fyrverkerier. Hunden kan till exempel:
- ha uppspärrade ögon
- flämta
- salivera mer än vanligtvis
- skälla mer än vanligtvis
- skaka
- krafsa eller slicka mer än vanligtvis
- gömma sig eller krypa ihop
- följa dig på ett ängsligt sätt
- försöka att rymma eller springa bort
De 6 vanligaste anledningarna till att hundar springer bort
Så förhindrar du att hunden springer bort när det smäller
I värsta fall kan en hund som skräms av fyrverkerier springa bort utan att du kan göra något åt saken eller hitta din pälskling. Då behöver du en hundpejl. Med en Tractive GPS hund-tracker kan du se var hunden är när och var som helst, och hämta hem din vovve om hen springer bort eller går vilse.
Hundägaren Solène berättar om när hennes adopterade hund Sira blev rädd för fyrverkerier och trillade i havet 😨
”Min hund räddades och lever idag tack vare hennes tracker. Jag bor på en ö i Frankrike. Den 13 juli firade många den franska nationaldagen med fyrverkerier. Min hund blev rädd och rymde. Hon sprang till piren och trillade ner i vattnet kl. 23.50. Jag fick ingen GPS-signal på en timme, troligtvis när hon var i vattnet. Kl. 00.50 kom signalen tillbaka. Hon befann sig på en sten mitt i havet.”
”Jag ringde runt för att se om någon kunde åka och hämta henne med båt. De letade efter henne i runt en timme innan de till slut kunde hitta och rädda henne. De var tvungna att fånga henne med ett fiskenät eftersom hon var så rädd.”
”Jag är så tacksam att hennes tracker fortfarande fungerade efter en timme i havet. Tack, Tractive!”
Utöver en GPS-tracker är det viktigt att din hund har ett microchip samt en ID-märkning på halsbandet, särskilt inför fyrverkerier. Detta ökar chansen att återförenas med din fyrbenta vän om hen springer bort.
Lugna en hund som är rädd för fyrverkerier
När det kommer till hundar och fyrverkerier finns det flera saker som du kan göra i förebyggande syfte, för att se till att hunden är så bekväm och trygg som möjligt. Här kan du läsa våra bästa tips för att lugna en hund som är rädd för fyrverkerier:
- Planera inför händelsen: ta reda på när fyrverkerierna kommer att avfyras så att du kan vara redo att lugna hunden då.
- Mat och aktivitet: se till att hunden har ätit, rastats och rört på sig inför fyrverkerierna. En hund som är mätt, glad och trött blir sannolikt mindre orolig.
- Håll hunden inomhus: om du har en hund som tillbringar mycket tid utomhus (till exempel i trädgården) kan du hämta in vovven för att skydda från smällar och fyrverkerier, och förhindra att hunden springer bort.
- Skapa en trygg plats: se till att hunden har en bekväm plats i hemmet. Det kan vara i ett mindre rum, eller på en annan plats där hunden känner sig bekväm. Ta med hundens leksaker, filtar och hundbädd till denna plats så att hunden känner sig trygg.
- Be någon att stanna med hunden: se till att någon tar hand om och stannar med hunden när fyrverkerier smäller.
- Använd musik eller vitt ljud: du kan spela musik eller spela upp vitt ljud för att rikta uppmärksamheten bort från smällarna.
- Prova hörlurar för hundar: det finns brusreducerande hörlurar för hundar som kan hjälpa till att skydda hundens hörsel och minska oron.
- Använd ett lugnande hundtäcke: denna typ av hundtäcke kan hjälpa till att lugna en orolig hund. Du kan även prova att använda vikttäcken eller tröjor som utvecklats specifikt för hundar.
- Öva med exponering: hundar som redan har hört höga smällar blir mindre rädda. Därför är det en god idé att spela upp ljudet av fyrverkerismällar medan du leker med hunden och ger godsaker. Du kan höja volymen gradvis med tiden.
- Håll huvudet kallt: ditt beteende kan påverka din hund. Se därför till att inte göra något som skrämmer hunden när det smäller.
- Använd läkemedel om nödvändigt: om du har en hund som är extremt skotträdd eller orolig kan du använda ångestdämpande läkemedel så att hunden inte gör sig illa1. Du ska alltid rådfråga veterinären innan du ger din hund läkemedel.
Ytterligare tips som rör hundar och fyrverkerier
Hundar och fyrverkerier är ingen bra kombo. Din hund blir sannolikt riktigt rädd när det smäller. Så kom ihåg:
- Utöver att de är läskiga så är fyrverkerier giftiga för hundar. Därför ska du alltid förvara fyrverkerier utom syn- och räckhåll för din fyrbenta vän.
- Låt inte hunden nosa runt bland skräp och rök från fyrverkerier; hundar är mycket känsliga för dofter.
- Vissa hundar är helt enkelt inte rädda för fyrverkerier. Om du har en hund som inte är skotträdd har du haft turen på din sida. Men se till att hålla koll på vovven när det smäller och brakar.
- Du kan vänja hunden vid fyrverkerier och smällar genom att exponera vovven för ljud. Kom ihåg att detta tar tid.
- Om oron påverkar hunden alltför mycket kan du anlita en hundtränare för att hjälpa vovven att övervinna sin rädsla.
Viktigast av allt: glöm inte att ta väl hand om hunden när du firar med fyrverkerier och annat festligt. Då kommer din vovve att belöna dig med pussar, kärlek och lojalitet. Som alltid. 🐶💗