Även om du har en innekatt är det en god idé att se till att din fyrbenta vän skyddas av ett microchip. Många katter är nämligen riktiga utbrytarkungar. Men hur gör man för att spåra katten? En gång i tiden gick det bara att fästa en enkel bricka med ditt namn och din adress på katthalsbandet. Men numera finns det många fler, och mer användbara, alternativ för spårning och identifiering, såsom trackers med GPS och Bluetooth, microchip och mer. Vad bör du välja för att skydda din katt?

I den här artikeln förklarar vi varför det inte går att spåra din katt endast med ett microchip. Vi kommer även att ta en titt på skillnaden mellan microchip, GPS och Bluetooth-trackers samt berätta vad du faktiskt behöver för att skydda din katt.

Följ kattens varje steg

Se kattens plats i realtid, oberoende av hur långt hemifrån din misse är. Få notiser när din fyrbenta vän går för långt hemifrån. Se alla tidigare platser och favoritområden. Låt andra spåra med dig.

Upptäck vår katt-GPS

Vad är microchip för katter?

Ett microchip för katter är ett verktyg för att identifiera djuret; ett elektroniskt chip som är lika litet som ett risgryn och som implanteras under kattens hud. Det unika chipet har ett ID-nummer som identifierar kattens ägare när det avläses av en veterinär. Chipet injiceras försiktigt mellan kattens skulderblad. Det är en smärtfri process som endast tar ett par sekunder.

När ett microchip har implanterats hjälper det till att identifiera missen om hen springer bort och lämnas av hos en veterinär eller ett katthem. Där kan man skanna chipet för att identifiera och förhoppningsvis kontakta dig som ägaren. Det är viktigt att du har aktuella kontaktuppgifter i databasen, annars går det inte att kontakta dig om katten upphittas.

⚠️ Endast ett microchip hjälper dig inte om du letar efter en bortsprungen katt eftersom det inte kan hjälpa dig att se platsuppgifter i realtid. 

Med ett microchip är du beroende av att någon hittar din bortsprungna katt och lämnar in missen hos en veterinär eller ett katthem. Dock är microchip för katter ett mer pålitligt sätt att identifiera dem än en bricka på katthalsbandet, som kan trilla av eller vara oläslig.

Bör du chippa din katt?

Det är en god idé att chippa alla dina katter med microchip (så att de kan identifieras) när de är gamla nog. Eftersom utekatter löper störst risk att springa bort eller stjälas är det särskilt viktigt att chippa dem. Utöver ett microchip bör du använda en GPS-tracker för katter (mer om det nedan).

I många länder regleras microchip för katter av lagen. Så är fallet i Sverige. Annars kan upphittade djur inte återförenas med sina ägare, och kan till och med avlivas. Därför är microchip för katter en grundläggande säkerhetsåtgärd som alla kattägare bör vidta.

Kommer du att flytta med din katt? Kom ihåg att ett microchip bara fungerar om du har aktuella kontaktuppgifter i registret.

Vilka är de möjliga fördelarna och användningsområdena för microchip?

Ett microchip för katter har i grunden ett enda syfte. Det är att identifiera din katt om hen springer bort och lämnas in hos en veterinär eller ett katthem. Alltså är du beroende av att andra hjälper dig att hitta din bortsprungna katt om du väljer att endast använda ett microchip.

Andra möjliga fördelar med att använda ett microchip för din katt är:

  1. Bevis på identitet och ägarskap vid dispyter;
  2. Möjligheten att använda en kattlucka som öppnas med hjälp av microchip;
  3. Möjligheten att resa med din katt, eftersom microchip krävs för att skaffa ett pass till katten och av regelverk såsom PETS;
  4. Matning med hjälp av enheter som skannar uppgifter från kattens microchip.

Använder microchip för katter GPS?

Nej. Microchip för katter använder inte GPS (Global Positioning System) eller annan teknik för navigering eller platsuppgifter.

⚠️ På grund av att microchip inte har GPS-teknik kan de inte användas för att aktivt spåra eller hitta en bortsprungen katt.

Microchip är helt enkelt för små för att ha GPS-teknik. De microchip som används för katter och hundar är desamma. Du kan läsa mer om det här ämnet i artiklarna nedan, för att se till att du skyddar alla dina fyrbenta vänner:

användning och begränsningar för microchip för katt

Vad har ett microchip för katt för begränsningar?

Även om det absolut är en god idé att ge din katt ett microchip hjälper det inte alltid om katten springer bort. Ett microchip kan användas för att identifiera kattens ägare om någon hittar djuret men du kan inte hitta en bortsprungen katt med hjälp av ett microchip.

Microchip för katter har följande begränsningar:

  1. De kan inte hjälpa dig när du aktivt letar efter din katt.
  2. Du är helt beroende av att någon annan lämnar in katten hos en veterinär eller ett katthem.
  3. Ett microchip har ingen GPS-teknik, så det går inte att spåra i realtid.
  4. Ett microchip hjälper inte om kontaktuppgifterna i systemet inte är aktuella, eller om man inte har en chip-läsare.

Nu när du vet hur microchip för katter fungerar kanske du undrar vad det finns för alternativ för spårning. Då har vi goda nyheter:

🐾 För att spåra din katt i realtid och få total sinnesro: använd en GPS-tracker för katt.

Du kan läsa mer om GPS-trackers för katter i nästa del.

Hur fungerar GPS-trackers för katter?

Till skillnad från microchip kan du med en GPS-tracker få platsuppgifter i realtid och se kattens plats direkt i din smartphone. På så sätt kan du både hålla ett öga på katten för säkerhetens skull och ta reda på vad din busiga katt har för sig på alla äventyr!

Här får du en översikt över funktionerna du får med en Tractive GPS-tracker för katt:

Liten, lätt enhet som bekvämt passar kattens halsband eller sele

✓ Erbjuder spårning i realtid med platsuppdatering var 2:a till 3:e sekund

Obegränsad GPS-räckvidd så att du kan hitta katten vart hen än beger sig

✓ Fungerar i fler än 150 länder i hela världen

Utbytbart batteri som räcker i 2 till 5 dagar på en laddning

Ser över kattens aktivitetsnivå utöver platsuppgifterna

Aktiv sökning vid behov så att du inte är beroende av andra (eller turen!) om katten springer bort

kvinna med katt som har GPS-tracker för katt utomhus

Implanterat microchip eller GPS-tracker för katt: vilket alternativ är bäst för din fyrbenta vän?

Nu vet du hur microchip och GPS-spårning för katter fungerar. Så vilket alternativ bör du välja? Det finns ett enkelt svar på den frågan: båda delarna! För när det kommer till kattens säkerhet är bara det bästa gott nog.

Kom ihåg: Att katten ska ha ett microchip krävs av lagen i Sverige. Tyvärr räcker det inte om din katt springer bort.

Till skillnad från microchip kan en GPS-tracker för katt (eller ett GPS-halsband) runt kattens hals hjälpa till att hitta din fyrbenta vän när det behövs. I realtid! Alltså bör du skydda din misse med både microchip och en GPS-tracker.

Kan en GPS-tracker hjälpa mig att hitta en bortsprungen katt?

Ja, absolut! Tractive har varit den ledande GPS-lösningen för katter och hundar i flera år. Under den tiden har många användare delat berättelser om kattägarens värsta mardröm: att missen springer bort!

Men med hjälp av en katt-GPS kunde de aktivt söka efter sina katter och återförenas på nolltid. Här kan du läsa en berättelse från en tacksam Tractive-användare:

Fungerar Bluetooth-trackers för katter?

Sist men inte minst: hur fungerar Bluetooth-enheter för att spåra katter och hundar? Fungerar det över huvud taget? Svaret är att Bluetooth-trackers fungerar mycket väl för att hitta saker i din närhet, till exempel nycklarna eller handväskan när du är hemma.

Bra att veta: när det kommer till att se exakt plats för ditt husdjur räcker inte en Bluetooth-tracker. Detta på grund av att denna typ av tracker har en räckvidd på endast cirka 20 meter.

Om din katt befinner sig längre bort än så kan du inte hitta din kära misse med Bluetooth. Läs mer om de viktigaste skillnaderna mellan Bluetooth och GPS här!

Videoguide: så implanteras ett katt-microchip

I följande video kan du se hur ett microchip implanteras. Ta en titt för att få en bättre förståelse för själva ingreppet:

Sammanfattningsvis: den viktigaste skillnaden mellan microchip-implantat och katt-GPS är möjligheten att aktivt leta efter din katt om hen springer bort eller går vilse. Den enda typen av enhet som låter dig göra det med obegränsad räckvidd är en GPS-tracker med spårning i realtid.


Läs mer om GPS-trackers för katter och hundar och glöm inte att dela den här artikeln med en vän som älskar sin katt lika mycket som du gör!