Du njuter av en fridfull eftermiddag i trädgården med hunden. Men så tar vovven plötsligt sats och hoppar över staketet! Du springer genast efter hunden och undrar Varför blir det såhär varje gång? Om din hund hoppar över staketet bör du läsa vidare: vi berättar varför och hur du kan förhindra det!

dog

Ta reda på vad hunden gör.

Läs mer
Emballage för Tractive GPS DOG 4

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll vovven frisk och glad med hälsospårning. Och låt andra (som hundvakten eller hundrastaren) spåra med dig.

Köp nu

Möjliga anledningar till att din hund hoppar över staketet

Om du har en höjdhoppare till hund måste du omedelbart göra något åt saken. Hundar som springer bort eller går vilse stöter snabbt på faror som bilar, vilda djur eller arga grannar. För att skydda din fyrbenta vän och omgivningen måste du ta reda på varför din hund hoppar över staketet. 

Nedan kan du läsa om de vanligaste anledningarna till att hundar hoppar över staket och rymmer.

Tristess

Tristess är den vanligaste anledningen till att en hund hoppar över staketet i trädgården. Om din hund inte tycker att det är roligt i trädgården så kan hen söka efter skojiga saker att göra på andra sidan staketet. Men hur vet du om din hund är uttråkad? Jo, vovven kanske gräver bland soporna, gräver upp trädgården eller gör andra destruktiva saker. Dessa är tecken på att vovven inte känner sig stimulerad.

Ensamhet

Ensamhet kan också ge hunden lust att hoppa över staketet och rymma. Lämna inte hunden ensam i trädgården. Så snart du är utom synhåll kan hunden ta sats och hoppa över staketet. 

Parningsinstinkt

Hundens parningsinstinkt är en kraftfull instinkt hos hundar som inte har kastrerats. Alltså kan de hoppa över staketet för att hitta andra hundar att para sig med. Du kan rådfråga din veterinär om att kastrera din hund om rymningar är ett återkommande problem. Du kan läsa mer om hundar som löper här.

Separationsångest

Separationsångest kan orsaka att hunden rymmer från trädgården, särskilt om vovven ser dig på andra sidan staketet. 

Jaktinstinkt

En stark jaktinstinkt, eller instinkten att försvara hemmet, kan göra att din hund hoppar över staketet. Om din hund är bra på att hoppa så är staketet inget hinder om vovven ser ett potentiellt byte (som en ekorre), eller om det finns en möjlig inkräktare i området.

Skotträdd

Höga ljud som fyrverkerier eller åskväder kan skrämma hunden. För att försöka att fly undan ljudet kan vovven hoppa över staketet i ett huj. Du kan läsa mer om skotträdda hundar här.

svart och vit hund vid staket

Tips för att förhindra att hunden rymmer 

Om hunden hoppar över staketet på grund av tristess, överflödig energi eller ensamhet är det du som ägare som måste förändra hundens beteende, vovvens dagliga rutin eller din trädgård för att förhindra att hunden rymmer.

Här kan du läsa tips för att hålla vovven aktiv och minska lusten att rymma från trädgården.

Daglig aktivitet

Alla hundar behöver daglig aktivitet i form av promenader, lekstunder eller träning. Mängden aktivitet som din hund behöver beror på vovvens ras, ålder och ork. Raser med mycket energi, som border collies, behöver mer aktivitet än ”lata” hundar som bassethundar.

Läs mer: hur mycket motion behöver min hund?

Ta långa promenader eller vandra med hunden. Om du inte har tid till långa promenader kan du i stället rasta hunden med fler korta promenader varje dag. Se till att variera rutten ibland för att låta hunden uppleva nya områden, ljud och dofter. Då får hunden röra på sig, vilket stärker självförtroendet och främjar sömnen! I ett nötskal: om hunden är trött från en bra promenad så har hen inte ork eller lust att hoppa över staketet.

Om du inte kan promenera med hunden varje dag kan du be familjen, vännerna eller grannarna om hjälp. Du kan till exempel rasta grannens hund ett par gånger i veckan i utbyte mot att hen promenerar med din hund ett par gånger. Då får hunden samtidigt en promenad-kompis! Om du inte kan be någon du känner att rasta hunden kan du anlita en hundrastare att promenera med hunden minst en gång per dag. 

Lekstunder

Lek med hunden! Ni kan till exempel leka dragkamp, apport eller kurragömma i trädgården. Att leka stimulerar hundens sinne och kropp, och stärker bandet mellan er. Att leka intensivt 10 minuter en eller två gånger om dagen bränner överflödig energi och visar hunden att du bryr dig. 

Mental träning

Inkludera träning som stimulerar hjärnan, som en aktiveringsleksak med mat, en hinderbana eller ett besök i hundrastgården i hundens dagliga rutin. Dessa roliga aktiviteter ser till att hundens sinne aktiveras och minskar vovvens tristess. 

Lydnadsträning

Arbeta med grundläggande lydnadsträning och kommandon som ”hit”, ”sitt” och ”stanna”. Att träna på detta sätt stimulerar hundens sinne och kropp. Ett par minuters lydnadsträning per dag kan vara guld värt om hunden hoppar över staketet. Då kan du ropa ”hit!” så återvänder din fyrbenta vän till dig, och du slipper jaga efter hunden i grannskapet.  

Skapa en lekplats i trädgården

Gör trädgården till en rolig plats för hunden så att hen inte blir uttråkad och rymmer. Här kan du läsa idéer som hjälper dig att skapa ett paradis för vovven.

Lek och ge godsaker

Att leka tillsammans är ett härligt sätt att knyta an till din hund. Du kan även gömma godsaker i trädgården och låta hunden hitta fram till (och äta!) dem. 

kvinna som ger hund hundgodis

Du kan installera en sandlåda för hunden att gräva i, så att vovven kan rikta instinkten att gräva mot något positivt och roligt (i stället för att gräva upp blomlådan). Du kan även ge hunden en lekhage att hänga i när det är lekdags. Eller skapa en hinderbana som inkluderar träning med grundläggande kommandon, samtidigt som hunden får röra på sig. 

Gör trädgården till en trevlig plats

Blir det riktigt varmt i trädgården på sommaren? Eller riktigt kallt och blåsigt på vintern? Se till att det finns utrymmen där hunden kan få skydd från ur, skur och gassande sol. 

Plantera träd och växter

Gör trädgården till en vacker plats där du vill tillbringa tid med hunden. Träd, buskar och blommor skapar en härlig stämning, särskilt på sommaren. Kom bara ihåg att ge hunden gott om möjligheter att leka i trädgården så att hen inte gräver upp de nya plantorna. 

Häng med hunden i trädgården

Att hänga med dig är det bästa hunden vet. Ge hunden odelad uppmärksamhet varje dag, i minst ett par minuter. Klappa på magen och klia bakom örat när hunden vilar och du lutar dig tillbaka i trädgårdsstolen. 

Genom att tillbringa tid med hunden i trädgården hjälper du vovven att förknippa trädgården med positiva upplevelser. Å andra sidan: om hunden är ensam i trädgården och inte har något roligt att göra så förknippas platsen med negativa upplevelser. Då är det mer sannolikt att hunden rymmer. Här kan du läsa fler tips för att skapa en hundvänlig trädgård.

kvinna som sitter med hundar på gräs och klappar hundarna

Ta bort saker som hunden kan klättra på

Hundar är smarta och motiverade. Om hunden är för liten för att hoppa över staketet men vill rymma så hittar hen en väg. Hunden kan till exempel stå på ett bord, en trave med ved, en sten eller en gunga för att ta sig över staketet. Se därför till att flytta saker som kan användas som språngbrädor från staketet. 

Förbättra staketet

Om du har försökt med allt och hunden ändå hoppar över staketet kan det vara dags att ändra själva staketet. Om du ändrar ett befintligt staket är det en god idé att dubbelkolla så att du inte bryter mot någon lokal förordning eller riktlinje.

Öka höjden på staketet

Att göra staketet högre är ett självklart sätt att göra det svårare för hunden att rymma. Vissa hundägare monterar träspaljéer på ett befintligt staket för att göra det högre. Detta kan dock vara ett dyrt alternativ. 

Bambuvägg på rulle

Ett billigare alternativ till träspaljéer är att fästa bambuvägg (på rulle) eller hönsnät på det befintliga staketet. Se till att fästa bambuväggen eller hönsnätet på stadiga stavar eller brädor så att staketet inte lutar.

Ett extra staket

Vi tänker oss att din trädgård har ett trästaket som är två meter högt. Då kan du installera ett extra staket cirka en meter innanför det yttre staketet. Detta inre staket kan vara drygt en meter högt och bestå av stängselnät, bambu eller hönsnät. Det extra staketet förhindrar att hunden tar sats och hoppar över det högre, yttre, staketet. Med ett extra staket måste hunden hoppa över två staket efter varandra, vilket gör det mindre sannolikt (men inte omöjligt) att hunden kan rymma.

Att använda ett extra staket i hela trädgården kan bli dyrt. Därför kan du välja att endast montera ett extra staket på platserna där hunden vanligtvis hoppar över det befintliga staketet. 

Horisontella PVC-rör

Det här är en relativt billig DIY-lösning som förhindrar att hunden hoppar över staketet. På engelska kallas det för ”coyote rollers” (används för att hålla prärievargar borta) och består av rör som rullar och på så sätt gör staketet rymningssäkert.

Hundar tar ofta tag i staketets övre för att hoppa över. Med horisontella PVC-rör som snurrar kan hunden inte få fäste. Rören sitter på en kabel så att de kan snurra fritt och är ett billigt alternativ som ser till att hunden inte hoppar över staketet och rymmer.  

Installera ett ”fönster” i staketet

Om du har ett trästaket som skymmer sikten och gör att hunden rymmer för att se vad som finns på andra sidan så kan du installera ett ”fönster”. Skär ut ett 30 cm brett hål och montera en bit akrylplast. Eller köp ett färdigt ”hundfönster” på nätet. Sedan kan hunden se vad som händer på andra sidan staketet och blir mindre sugen på att hoppa över det. 

Montera paneler som skymmer sikten

Om din hund ofta blir frestad att jaga efter ekorrar eller andra hundar som kan ses genom ett stängsel kan du montera paneler som skymmer hundens sikt. På så sätt blir hunden mindre distraherad och kan lägga fokus på alla de roliga sakerna att leka med i trädgården. 

På jakt efter mer inspiration? Ta en titt på våra 15 idéer för hundstängsel.

Spåra hunden

Om du har en utbrytarkung till hund oroar du dig säkert för att vovven ska hoppa över staketet och rymma. Då måste du se till att du kan återförenas med din hund. Här kan du läsa tre bra tips för att se till att du inte tappar bort din fyrbenta vän:

  1. Sätt en ID-bricka på hundhalsbandet.
  2. Se till att hunden har ett microchip.
  3. Använd en hund-GPS för att kunna hitta hunden när och var som helst.

Se till att hundens ID-bricka har ditt telefonnummer och namn. Du kan även inkludera din stad. ID-brickan ska sitta säkert på hundens halsband eller sele. Du ska även se till att hunden har ett microchip. Det är ett litet chip (stort som ett risgryn) som implanteras under huden. Chippet kan läsa av en skanner som finns hos veterinärer (eller hundstall). 

microchip vs hund-GPS (infografik)

En hund-GPS sitter på hundens halsband och låter dig se hundens exakta plats direkt i din smartphone.  

Håll hunden trygg i trädgården

Som hundägare vill du att din hund ska vara trygg och glad. Det är viktigt att skydda vovven. En hund som hoppar över staketet kan se skojig ut, men rymningar utsätter hunden för risker (och det är inte heller populärt bland grannarna!).

Genom att hantera rymningar med hjälp av träning eller att anpassa staketet kan du skydda din fyrbenta vän.