Att rasta hunden i mörker skiljer sig från promenader på dagtid. Till exempel är det lättare hänt att du tappar bort hunden om hen sliter sig från kopplet när det är mörkt ute. Eftersom du har sämre sikt blir det svårare att hitta hunden. Dessutom löper både du och hunden högre risk att skadas av bilar eller cyklister som inte kan se er. Och du måste även ha vilda djur, farliga gångvägar och hundens specifika behov i åtanke.

Men oroa dig inte: med lite förberedelser och våra smarta tips kan du tryggt rasta hunden i mörker. Och det kan bli en trevlig del av rutinen med din fyrbenta vän. Därför presenterar vi nu våra 10 tips för att rasta hunden i mörker, utan risk!

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få en notis om hunden går för långt hemifrån. Se till att vovven är frisk och glad med hälsonotiser. Och låt andra (som hundrastaren eller hundvakten) hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Köp nu

10 tips för att rasta hunden i mörker

1. Se till att hunden har en ID-märkning

Innan du går ut med hunden på kvällen (eller morgonen, för den delen) ska du se till att vovven kan identifieras om hen springer bort. Du vill ju inte tappa bort hunden och stå utan något sätt att återförenas med din pälskling.

Hundens ID-märkning ska bestå av:

  • en ID-bricka på hundhalsbandet, med hundens namn och ditt telefonnummer tydligt läsbart; samt
  • ett microchip som implanteras av en veterinär, med aktuella kontaktuppgifter i databasen.

Tyvärr återförenas endast 15% av bortsprungna hundar utan ID-bricka eller microchip med sina familjer.

Källa: American Humane

Kom ihåg: Det är omöjligt att spåra en hund i realtid med hjälp av ett microchip – ett microchip är endast en typ av identifikation som används om en bortsprungen hund lämnas in hos en veterinär eller ett hundstall. Dock kan du följa vovvens varje steg med en GPS-tracker.

2. Fundera på huruvida du bör kastrera hunden

Det kan vara en god idé att kastrera vovven innan du går ut med hunden i mörker. Detta eftersom det är mycket mer troligt att ej kastrerade hanhundar och tikar som löper springer bort. En hund som följer sin naturliga (starka!) parningsinstinkt är redo att jaga efter varje möjlighet att få en dejt!

Om du ska gå ut med hunden i mörker innan hen är kastrerad måste du använda koppel. Och glöm inte att …

3. Investera i hundträning

Det är viktigt att rasta hunden varje dag, och vardagens promenader blir mycket enklare om hunden lyder dig. Du kan anlita ett proffs för att träna hunden eller göra det själv. I vilket fall lönar det sig när hunden kan gå fridfullt bredvid dig i stället för att dra i kopplet eller jaga efter varje ekorre. Att träna hunden är en viktig del av att vara en bra husse eller matte. Och med lite träning blir det en fröjd att rasta hunden i mörker eftersom du kan lita på vovvens förmåga att följa grundläggande kommandon. På så sätt ökar säkerheten för er båda när ni är ute på kvällen.

4. Använd ett koppel

Kvinna som går ut med hunden i mörker på en strand med koppel

De flesta använder koppel när de ska rasta hunden i mörker. Oberoende av om du har en nyfiken valp som kan springa bort eller en gammal vovve som kan gå vilse (eller om du helt enkelt vill respektera andra genom att hålla koll på hunden) så ska du använda koppel. På många platser gäller koppeltvång enligt lagen eller lokala regler. För vissa hundar kan det även vara en god idé att använda en munkorg.

Om du tar med hunden till en bekant och säker plats kan du självklart låta vovven springa fritt så länge det är tillåtet. Om du låter hunden gå lös kan du fästa en hund-GPS på hundhalsbandet för att kunna följa varje steg och få sinnesro.

5. Öka synligheten

Försämrad sikt på kvällen kan skapa risker när du ska rasta hunden i mörker, till exempel skador, att hunden springer bort eller att hen skadas av vilda djur1. För att minimera risker som mörkret medför är det mycket viktigt att öka din och hundens synlighet. Du kan använda dessa produkter för ökad synlighet när du ska gå ut med hunden på kvällen:

  • Reflexer: Dessa är en god idé för både dig och hunden. Du hittar halsband, selar, koppel, västar, jackor och mer med reflexer i närmaste djuraffär. Reflexer speglar ljuset och ökar synligheten för dig och din fyrbenta vän.
  • Ljus: Självklart kan du använda ljus för att öka synligheten. Du kan till exempel skaffa ett LED-halsband eller ett hundhalsband med ljus som blinkar (eller till och med ett koppel med ljus). Se även till att ta med en ficklampa, särskilt som du ska gå till en mörk plats.
  • Självlysande produkter: Du kan använda självlysande produkter för att öka synligheten, till exempel ett självlysande fodral till Tractive GPS DOG eller en självlysande hundleksak.
Svart hund med reflexhalsband i mörker
Närbild av hund med självlysande fodral till Tractive GPS DOG

6. Kom ihåg hundens unika behov

Glöm inte bort vovvens unika behov när du ska rasta hunden i mörker. Till exempel: om du har en liten hund som lätt blir frusen kan hen få en varm hundjacka eller väst att ha på sig på kalla vinterkvällar. Kom ihåg att ta på dig ordentliga kläder också! Om du ska promenera i ett blött, lerigt eller stenigt område kan hundskor vara en god idé för att skydda vovvens små tassar.

Har din hund korta ben, eller är det en trubbnosig ras? Har du en gammal eller sjuk hund? Då rekommenderar vi en kortare promenad i stället för en lång vandring eller löprunda. Och blir din vovve lätt skrämd? Ha då detta i åtanke och undvik att utsätta hunden för saker som kan vara skrämmande.

7. Lär dig om hundens beteende i mörkret

Trots att hundar har bättre mörkerseende än människor så kan din fyrbenta väns beteende förändras på kvällen. Om det är kallt ute kanske andra har på sig stora jackor, halsdukar och mössor. Det kan verka skrämmande för hunden. Då kan din fyrbenta vän reagera på ”hotet” genom att gå till attack eller springa bort.

Skräckens 4 uttryck: har du en rädd hund?

Här kan du läsa mer om hundar och rädsla.

8. Använd en hund-GPS för att skydda vovven

Som vi nämnde ovan kan en hund-GPS vara en räddare i nöden när du ska rasta hunden i mörker. Hur väl förberedd du än är så kan olyckor inträffa. Var redo för allt med en hund-GPS som sitter bekvämt på vovvens halsband. Med en hundpejl från Tractive kan du:

  • Följa hundens varje steg i appen.
  • Se vovvens plats när som helst med LIVE spårning.
  • Slå på enhetens ljud och ljus för att göra det lättare att hitta hunden vid dålig sikt.
  • Låta hunden släppa loss; enheten står emot lera och vatten 100%. Äventyrssäker, med andra ord!
  • Skapa ett virtuellt staket och få en notis om hunden lämnar ett tryggt område.
  • Dela vovvens plats i realtid med dina nära och kära (om du behöver hjälp med att hitta hunden).
  • Se hur aktiv (eller lat) hunden är med aktivitetsspårning.
  • Se alla tidigare platser med platshistorik.

9. Var smart och förbered dig på allt

Till sist: kom ihåg att det även finns andra faktorer att ha i åtanke när du ska rasta hunden i mörker. Till exempel kan promenader på vintern skapa faror i form av vägsalt som är skadligt för hundens tassar. Och finns det en frusen sjö i närheten? Då ska du hålla ett vaksamt öga på hunden så att hen inte springer i väg och går igenom isen. Finns det hundtjuvar i området? Då ska du inte släppa hunden utom synhåll.

Välj en promenadväg som är trygg, belyst och hundvänlig. Se till att vara vaksam på andra personer och hundar, bilar, cyklister eller vilda djur som kan röra sig i närheten.

Man och hund som blickar ut över en mörk stad på kvällen

10. Njut av alla kvällspromenader

Viktigast av allt är att du och din fyrbenta vän njuter av era promenader. Att rasta hunden är en del av rutinen, men även en chans att visa hunden kärlek och föra er närmare varandra.

När du kommer hem ska du visa att du bryr dig genom att se till att hunden har gott om rent vatten att dricka och en varm och ren sovplats. Du kan använda en fuktig handduk för att ta bort smuts eller kemikalier som kan ha fastnat på hundens päls. Om du låter hunden sova i din säng är det dags att bädda mysigt och säga gonatt! Och att se fram emot morgondagens äventyr och gos.


Gillade du inlägget? Dela det med en hundkär vän!