Utekatter kan enkelt anpassa sig till olika väderlekar. Men på riktigt kalla vinterdagar kan de behöva hjälp från sina mänskliga vänner. Med en kattkoja och extra mat kan du hjälpa din utekatt genom vinterns kallaste dagar. I det här inlägget kan du läsa allt du behöver veta om att ta hand om din utekatt i vinter och att skydda missen när det blir kallt ute.

Kan en utekatt överleva vintern utomhus?

Katter som går ute året runt får tjockare päls när det börjar bli kallt. Din utekatt har även andra strategier för att hålla sig varm och torr under vintern, som hemliga gömmor där hen kan hålla sig undan snön, grannar som ställer ut kattmat eller en favoritplats för att jaga gnagare.

Det är en sak att överleva vintern utomhus och en annan att hålla sig frisk och stark. Du kan hjälpa din utekatt att må bättre i vinter genom att ge missen en kattkoja, gott om mat och vatten som inte frusit till is när det blir kallt utomhus. 

Vilken temperatur kan en utekatt överleva? 

Experterna är eniga om att temperaturer under noll grader kan utgöra en fara för katter som inte har åtkomst till lämpligt skydd. När temperaturen sjunker under nollgradigt kan detta leda till hypotermi och förfrysning, som båda är livshotande tillstånd. 

En innekatt som endast går ut då och då klarar inte av minusgrader längre än korta stunder (ett par minuter). Om du har en innekatt ska du se till att missen är inomhus när det blir kallare än 7 grader för att vara på den säkra sidan.

brun katt som går utomhus i snö

Hämta in katten

Det bästa sättet att skydda din utekatt på vintern är att hämta in katten så att hen kan ha det varmt och mysigt, med gott om vatten, mat och kramar. Om du har en innekatt behöver du alltså inte oroa dig när det blir kallt ute. 

Om du har en katt som går ut då och då bör du försöka att hämta in katten på kvällen när det är som kallast. Se även till att katten har åtkomst till ett skjul, en lada eller en kattkoja där hen har skydd från vintervädret under dagtid. 

Om du har en renodlad utekatt, eller om du tar hand om gatukatter, är det viktigt att ge dem skydd från vintervädret samt vatten (som inte fryser) och torrfoder. Kom ihåg att många av djuren som utekatter jagar, såsom möss och andra smådjur, går i ide under vintern. Alltså är utekattens åtkomst till byten begränsad när det är kallt ute.

Ge katten en torr och trygg plats

Om du inte kan hämta in din katt kan du istället skapa en enkel kattkoja där katten får torrt skydd och värme under hela vintern. En kattkoja är även en bra plats att erbjuda till grannskapets gatukatter eller vilda katter under vintern.

Bygga eller köpa kattkoja: vad är bäst för en utekatt?

Du kan bygga en stadig kattkoja av trä, precis som en hundkoja, med hjälp av ritningar och anvisningar som du hittar på nätet. Eller så kan du köpa en färdig kattkoja, eller ett kit som du enkelt bygger själv från flertalet butiker på nätet. 

En utekatt som är på jakt efter en varm plats att vila på bryr sig inte om vilken typ av kattkoja du har. Men dina grannar uppskattar garanterat en kattkoja som är relativt attraktiv, väl kamouflerad eller gömd bland buskar eller träd.

Du kan själv skapa en billig kattkoja av en plastback. Använd en tapetkniv för att skära öppningar i backens fram- och baksida. Öppningarna bör vara cirka 15 till 20 cm stora, så att de precis släpper in katten men håller den kalla luften ute. En gummibit över öppningarna skyddar ännu bättre från kylan. Se bara till att gummit inte förhindrar att katten kommer in i eller ut ur kojan. 

Varför behövs en andra öppning på baksidan av kattkojan? Jo, om en oönskad inkräktare (som ett vilt djur) kommer in i lådan kan katten använda denna bakre öppning för att snabbt fly. 

Använd silvertejp eller tätningsmedel för att fästa backens lock. Sedan ställer du backen på en pall, ett par brädor eller tegelstenar för att lyfta den bort från den kalla, fuktiga marken. Att lyfta upp backen en decimeter hjälper till att isolera den och förhindra att regn och snö kommer in genom öppningarna. 

Spelar kattkojans storlek någon roll?

Såvida du inte tänker värma upp kattkojan med el är det viktigt att den inte är alltför stor. För om kojan inte är uppvärmd är ju själva katten den enda värmekällan. 

I en liten kattkoja gör kattens kroppsvärme att utrymmet snabbt värms upp. Men om kojan är för stor försvinner kattens värme, och hen kan inte hålla sig varm. Se bara till att kattkojan är stor nog att katten kan stå upp och vända sig om i kojan.

Vad du bör lägga i kattkojan

Kattkojans huvudsakliga syfte är att skydda katten från kyla, regn och snö. Ställ inte in mat i kattkojan, utan använd istället en täckt plats för matning. Kattmat kan nämligen dra till sig oönskade besökare till kattkojan och på så sätt utgöra en risk för katten. 

Halm är det bästa materialet att lägga på kattkojans golv. Halm avvisar nämligen fukt, passar bra som isolering och kan användas av katten för att hålla värmen. Kom ihåg att halm och hö inte är samma sak. Hö blir lätt mögligt och isolerar inte lika väl som halm. Kom även ihåg att regelbundet byta kattkojans halm under hela vintern.

Isolera kattkojan för att skydda mot fukt och kyla

Lägg inte in handdukar i kattkojan. Dessa drar nämligen värme från katten snarare än att isolera. Handdukar och filtar drar även till sig fukt, vilket skapar en otrevlig miljö med fukt och kyla. 

Täta till alla sprickor och öppningar på kattkojan för att hålla regn och snö ute. Du kan använda tätningsmedel eller silvertejp för att göra det. Om plastbackens lock inte vill sitta fast, eller om hela kattkojan (backen) är så lätt att den kan blåsas omkull, lägg tegelstenar eller stenar på kattkojan för att skydda den. Se till att kontrollera kattkojan efter hällregn eller snö, för att se till att kojans inre är torrt och att fukt inte har trängt in genom öppningarna. 

Ge katten gott om mat och vatten (som inte är fruset!)

När det blir riktigt kallt kan mat och vatten som du ställer ut till katten frysa innan hen hinner äta upp. Om du inte vill ställa ut mat och vatten flera gånger om dagen kan du därför använda uppvärmda skålar

Hur mycket mat behöver en utekatt på vintern?

Katter som tillbringar mycket tid utomhus på vintern behöver extra mat. Dessa katter lägger nämligen extra energi på att hålla värmen, så ge dem mer mat än på våren och sommaren. Kom ihåg: om din katt brukar jaga blir det svårare på vintern eftersom gnagare och andra smådjur sover ide eller gömmer sig.

Våtfoder fryser snabbt när det är kallt ute. Ge istället torrfoder, i stora portioner! Det kommer din katt att uppskatta.

Där ska du ställa mat och vatten

Du bör ställa ut mat och vatten där katten tillbringar sin tid utomhus. Eftersom du måste ställa ut mat och vatten varje dag bör du välja en plats som passar dig. Om möjligt vill du ju slippa att klafsa runt i lera eller pulsa genom snön! En täckt matplats är en god idé. Det förhindrar att regn och snö faller på maten och gör det lite trevligare för din katt när det är matdags.

Så förhindrar du att utekattens mat och vatten fryser

Uppvärmda skålar kan förhindra att kattens våtfoder och vatten fryser. Dessa skålar behöver anslutas till en kontakt, så ha detta i åtanke när du planerar och se till att kontakten och sladden inte skadas. Det kan vara en god idé att ha de uppvärmda skålarna på altanen. Kom bara ihåg att de kan dra till sig andra oinbjudna gäster. 

Om du inte använder uppvärmda skålar kan du välja plast istället för rostfritt stål, eftersom stål fryser snabbare. Vissa typer av plastskålar är flexibla så att du kan vrida dem för att ta bort is om vattnet fryser. 

Spåra kattens vinteräventyr med en katt-GPS

En GPS-tracker för katter är ett måste om du har en utekatt som vistas ute på vintern. Med hjälp av din GPS-tracker kan du se kattens äventyr och plats, hur länge missen varit ute och hur långt bort din fyrbenta vän beger sig. Med en katt-GPS kan din katt leka samtidigt som du får sinnesro eftersom du kan hitta din fyrbenta vän var och när som helst.

Här berättar kattägaren Rickard om sin upplevelse av Tractive GPS:

Vi började låta vår Louie gå ut ensam. Han hade på sig en Tractive-tracker så att vi inte skulle behöva oroa oss. Vi kunde spåra honom varje dag och se att han rörde sig längre och längre hemifrån varje dag han var ute. Han kom alltid hem innan det blev mörkt, men vissa dagar behövde vi gå ut och hämta honom med hjälp av hans tracker. En kväll började vi oroa oss: enligt vår tracker hade han varit på samma plats i flera timmar. Det började bli mörkt så till slut gick vi ut för att hitta honom. Hans tracker ledde oss cirka en kilometer bort. Vi letade i området men kunde inte hitta Louie. Vi fortsatte att leta efter enheten i buskarna, samtidigt som vi letade efter Louie på ett större område. Till sist hittade vi Louie längst upp i ett träd, precis där enheten hade visat. Han hade fastnat i ett träd runt 6 till 7 meter upp och verkade rädd för att göra något väsen av sig. Vi pratade med markägaren som hade sett Louie tidigare på dagen, och som berättade att hans schäfer hade jagat bort katten. Vi lånade en stege och klättrade (vanskligt) upp. Till sist kunde vi få tag i Louie utan några skador. Hans tracker har räddat livet på honom en gång och kan göra det igen.

Två grå katter som gosar på en stol
Louie, hemma igen med sin bästis Baloo

Följ kattens varje steg

Se platsens katt i realtid, oberoende av hur långt hemifrån din misse beger sig. Se alla tidigare platser och favoritplatser. Låt andra spåra med dig.

Upptäck vår katt-GPS

Gatukatter, vilda katter och utekatter: vad är skillnaden?

Du kanske ser flera olika typer av katter utomhus under året. Vissa kattälskare ser till att ge gatukatter, eller utekatter från området, mat, vatten och husrum året om. 

Oberoende av om katter är utekatter eller gatukatter tillhör de samma art, felis cattus. Det är viktigt att komma ihåg att gatukatter, vilda katter och utekatter kan vara olika vana vid människor. Alltså ska du inte förvänta dig att kunna kela med dem. Det är även viktigt att tänka på att din utekatt som utforskar området på dagarna kan komma att stöta på gatukatter.  

Vad är det som skiljer utekatter, vilda katter och gatukatter åt? De flesta utekatterna har ägare och får regelbunden mänsklig kontakt. De matas till exempel regelbundet, får vård hos veterinären och kanske vistas inomhus under vissa tider på dygnet. Med andra ord har de en trygg bas; ett hem. 

Gatukatter har ofta levt inomhus vid någon tid i livet och har haft regelbunden kontakt med människor, men har sedan lämnat sina hem eller övergivits. De har inte längre någon regelbunden kontakt med människor. Eftersom de tidigare varit tama kan de under dagtid närma sig människor eller hem. Det är även mer troligt att de tar emot mat och att de hittar husrum nära människor.

Vissa vilda katter har aldrig haft någon kontakt med människor, eller endast haft minimal kontakt. Därför söker dessa katter inte mänsklig kontakt. De är vanligtvis endast aktiva under nattetid. Generellt sett är vilda katter inte kastrerade. Därför finns det på vissa platser program som går ut på att vilda katter fångas in, kastreras och sedan släpps lösa igen. Detta sker för att förbättra deras liv och förhindra att de parar sig och får kattungar.

Alla typer av katter kan dras till bekvämligheterna som du ställer ut åt din utekatt, som kattens koja, mat eller vatten. Glöm inte att de olika katterna som rör sig i området har olika personligheter och kan vara vilda eller tama i olika utsträckningar.

ljusbrun mönstrad katt som sitter i en tall på en gren och tittar ut över vinterns landskap

Säkerhetstips för gatukatter på vintern

Om du vill hjälpa gatukatter i ditt område att klara sig under vintern kan du följa våra tips:

  • Innan du sätter dig i bilen, knacka tydligt på motorhuven för att se till att det inte gömmer sig en katt under bilen eller under motorhuven där katter kan söka sig till värmen. Se även till att kontrollera hjulen, eftersom detta är ännu en vanlig gömma för katter.
  • Kontrollera att bilen inte läcker kylvätska, som är giftigt och som katter kan slicka på när de rengör sina tassar efter att ha gått igenom en pöl med vätskan. Kylvätska ska förvaras på en plats som katter inte kan råka komma åt.
  • Undvik att använda kemikalier för att smälta snö och is på din infart och andra områden med asfalt. Dessa ämnen kan vara giftiga, vilket utgör en fara om en katt går på ett behandlat område och sedan slickar bort kemikalierna från sina tassar. 

Så får du vilda katter eller gatukatter att använda din kattkoja och äta kattmaten du ställer ut

Gatukatter och vilda katter kan vara ovilliga att närma sig ditt hem eller att använda kattkojan du skapat åt dem. Placera därför kattkojan en kort bit från hemmet, men inte så långt bort att du inte regelbundet kan kontrollera den. Ställ även ut mer än en koja så att katterna kan välja favoriten eller hitta husrum om andra katter också vistas i området och i kojorna. 

Locka katterna att använda din kattkoja genom att lägga ut lite kattmynta eller kattgodis precis utanför ingången. 

Om katterna inte vill använda din kattkoja kan du ta reda på var de sover (som under en uteplats eller i ett skjul) och göra den platsen mer bekväm genom att lägga ut halm som katterna kan sova på. 

Gör katten till en del av vinterns rutin

Att vistas utomhus kan vara en utmaning även för anpassningsbara katter. Du kan hjälpa utekatter att överleva det kalla vädret genom att regelbundet ge dem mat, vatten och husrum så att de har allt de behöver för att trivas på vintern.