Jaktinstinkten är ett av hundens vanligaste, men mest oförutsägbara, naturliga beteenden som vi som hundägare måste hantera. I princip alla hundar har någon form av jaktinstinkt vilket ofta skapar en utmaning för hussar och mattar. Dagens hundar behöver ju inte jaga för att hitta mat. Men ändå kan ljudet, doften eller sikten av ett rörligt objekt trigga hundens jaktinstinkt. Instinkten att spåra och jaga är en grundläggande del av hundens psyke. Alltså måste vi som hundägare lära oss att hantera denna instinkt på bästa sätt. Vi måste hjälpa våra hundar att använda den naturliga energin de har och skydda dem från faror.  Som tur är har vi samlat ett antal goda råd!

Vad är hundens jaktinstinkt?

Jaktinstinkten är allt beteende och alla instinkter som rör att jaga och fånga rov. Hur stark hundens jaktinstinkt är beror på den individuella hunden och rasen. Jaktinstinkten gör att vissa hundar lämpar sig väl för jakt och vallning, samt annat arbete, såsom att hjälpa brottsbekämpande myndigheter.

Å ena sidan värdesätter vissa jaktinstinkten och föder därför upp hundar för att utföra specifika uppgifter. Men å andra sidan kan jaktinstinkten vara en stor utmaning för många hundägare. Precis som hundar har även katter starka jaktinstinkter.

Vilka beteenden är länkade till hundens jaktinstinkt?

Jaktinstinkten kan vara förklaringen till varför din hund gör vissa saker eller har vissa beteenden, såsom:

  • Jakt
  • Sökning
  • Spårning
  • Bett för att fånga eller döda

För hunden kan jaktinstinkten visa sig på många olika sätt, såsom att jaga efter pinnar, löv, leksaker, bollar, insekter och smådjur i området. Kom ihåg att jaktinstinkten och dess uttryck kan se olika ut hos olika hundraser. Om en hund med en stark jaktinstinkt inte tränas kan vovven jaga efter allt som rör sig.

Hund som springer över ett fält

Vilka hundraser har starka jaktinstinkter?

Hundar som avlats för att valla eller jaga har vanligtvis starkast jaktinstinkt. Dessa raser inkluderar:

  • Australian Shepherd
  • Border collie
  • Terrier
  • Jakthundar såsom blodhundar
  • Retriever
  • Spaniel
  • Pointer

Dock kan även vissa raser som inte avlats för att jaga eller valla ha starka jaktinstinkter, som till exempel huskies eller boxers.

Vissa vattenälskande hundar låter inte lite vatten stå i vägen för att få fatt i sitt rov. Därför kan promenader med dem lätt bli till simturer!

Vilka faror kan hundens jaktinstinkt medföra?

Hundar med starka jaktinstinkter som inte har tränats eller kopplats ordentligt kan lätt hamna i farliga situationer. Därför är det ditt ansvar som hundägare att hantera jaktinstinkten, för att skydda din hund och omgivningen.

Till exempel kan hundens jaktinstinkt göra att din fyrbenta vän vill jaga efter och döda giftiga djur, eller bilar. Hunden kan lätt bli så distraherad av jakten att den ignorerar dina kommandon. Då kan en Tractive GPS-tracker vara en räddare i nöden som hjälper dig att hitta och hämta hem din hund från farliga situationer.

Följande är en berättelse från en hundägare som använde sin GPS-tracker för att hitta och hämta sina bortsprungna schäfrar:

Hur kan jag tämja hundens jaktinstinkt?

Det finns flera tips och metoder som du kan använda för att träna hunden och tämja jaktinstinkten, eller åtminstone hur mycket hunden drivs av instinkten. Jaktinstinkten är en naturlig, biologisk instinkt som inte helt kan tränas bort. Men du kan lära hunden att kontrollera jaktinstinkten och att minska dess intensitet.

1) Var medveten om hundens jaktinstinkt

För det första är det viktigt att du som hundägare är medveten om jaktinstinkten; både hos din hund och hos andra hundar som ni kan stöta på. Lär dig att känna igen jaktinstinkten hos din hund och hur den tar sig uttryck i olika beteenden. Ta reda på vad som fungerar bäst när det kommer till att tämja instinkten. Lär dig att känna igen potentiella mål (eller ”rov”) för hunden, samt potentiella faror i omgivningen. Och glöm inte att andra hundar som din fyrbenta vän kan stöta på kan ha starkare jaktinstinkter.

2) Rikta hundens uppmärksamhet bort från rov

Under vardagens promenader eller lekstunder kan du lära dig att söka efter möjligt rov. Om din hund får upp ögonen för något och vill jaga efter det ska du inte skrika eller skälla på hunden. Det kan nämligen göra att din vovve jagar ännu mer aktivt. Istället bör du engagera och distrahera hunden så att uppmärksamheten riktas bort från rovet. Håll ögonkontakt med hunden för att hjälpa hen att hålla fokus på er aktivitet snarare än möjligt rov.

stor brun hund som sitter på ett träd i skogen och tittar upp

3) Använd positiv förstärkning

Om din hund svarar positivt på situationen och om du kan distrahera vovven från möjligt rov ska du belöna din hund för detta med hjälp av godsaker eller annan positiv förstärkning. På så sätt kan du träna hunden att följa och lyda dig snarare än sin jaktinstinkt.

Bonus: här kan du läsa tips på att träna aggressiva hundar till trevliga husdjur för familjen.

4) Se till att du inte engagerar jaktinstinkten

Se till att du inte uppmuntrar jaktinstinkten hos unga hundar eller valpar, om du inte tänker jaga med din vovve.

Uppmuntra inte hunden att jaga andra djur för att få springa och röra på sig. Din hund kommer då att gilla jakten och fortsätta med det som vana.

Din hund förstår inte skillnaden mellan att jaga något som rör på sig i trädgården, eller på andra sidan gatan. Det innebär att hunden kan utsätta sig själv för en allvarlig fara, och kan även vara en fara för andra, om hen jagar efter cyklar, fordon eller djur på andra sidan vägen.

5) Lär hunden att komma när du ropar

Oberoende av om du vill använda hundens jaktinstinkt eller ej är den viktigaste saken du kan lära din valp att komma till dig när du ropar. Därför är det en god idé att låta valpar gå lydnadsträning. Om du går på kurs med hunden är det första du får lära dig att fånga hundens uppmärksamhet. Att hunden alltid kommer när du ropar kan rädda vovvens liv och är nyckeln till att ha ett fungerande liv tillsammans, vare sig hunden ska vara familjens trogna vän eller din jaktkompis.

Hundar som snabbt och konsekvent svarar när du ropar kan få större frihet än andra hundar. De kan leka i parken, promenera utan koppel och undvika faror.

6) Ta med hunden på promenader och andra friluftsaktiviteter utan koppel

Se till att din hund rör på sig tillräckligt och att hen är tillräckligt aktiv, till exempel genom att promenera eller springa utan koppel, klättra, gräva eller leta efter belöningar. Men kom ihåg att du måste säkerställa att hunden är fysiskt frisk och lämpad för aktiviteterna. Till exempel lämpar sig dessa hundraser bäst som följeslagare på löprundan.

Om du rastar hunden utan koppel bör du välja tider då det är mindre sannolikt att det finns rov att jaga efter. Eftersom många bytesdjur är mest aktiva vid gryning och solnedgång bör du undvika dessa tider! Med andra ord är det bäst att promenera under dagtid. Och om din hund tycker om att jaga efter bilar bör ni självklart undvika trafikerade vägar.

7) Håll ett öga på hunden med en GPS-tracker

Även om du förbereder dig så gott som möjligt kan det finnas tillfällen då du helt enkelt inte kan kontrollera hundens jaktinstinkt. Det är även möjligt att din fyrbenta vän rymmer, går vilse eller beger sig iväg för att jaga. Förbered dig och skydda din hund genom att alltid hålla ett öga på din vovve med hjälp av en GPS-tracker.

Vår lätta, vattentäta GPS-tracker för hundar är tillgänglig i de flesta länderna (såsom i Sverige) och kostar endast 599 kronor. Det är ett prisvärt alternativ för alla hundägare. Tractives hund-GPS har obegränsad räckvidd och kan enkelt fästas på ett vanligt hundhalsband eller en sele. Med hjälp av vår medföljande app kan du spåra hunden i realtid när och var som helst. Läs mer om världens mest populära hund-GPS här.

Skaffa Tractive GPS

Titta på den här videon av Academy for Canine Educators för mer information:

Vi hoppas att den här artikeln hjälper dig att hantera hundens jaktinstinkt! Dela gärna inlägget med andra hundägare och hjälp oss att sprida information om jaktinstinkten.