Även om din vovve är riktigt kramgo (eller lite av en fegis) så har hunden en jaktinstinkt. Jaktinstinkten är vad som driver hunden att nosa efter, jaga och fånga byte. Detta byte kan vara små vilda djur, andra husdjur (inklusive katter) eller till och med löpare när ni är ute och går eller vandrar.

På grund av detta är jaktinstinkten en vanlig anledning till att hundar springer bort, antingen hemifrån eller genom att slita sig när ni är ute tillsammans.

Nackdelen med jaktinstinkten är att hundens lust att jaga är inrotad, vilket innebär att den inte kan tränas bort. Dock kan du lära dig att leva med jaktinstinkten och att hantera den.

Det finns faktiskt en fördel med jaktinstinkten! Du kan nämligen lära din fyrbenta vän att rikta sin naturliga energi med hjälp av ett par praktiska steg. Låt oss ta en titt på dem.

Vad är hundens jaktinstinkt?

Jaktinstinkten är allt beteende och alla instinkter som rör att jaga och fånga rov. Hur stark hundens jaktinstinkt är beror på den individuella hunden och rasen. Jaktinstinkten gör att vissa hundar lämpar sig väl för jakt och vallning, samt annat arbete, såsom att hjälpa brottsbekämpande myndigheter.

Å ena sidan värdesätter vissa jaktinstinkten och föder därför upp hundar för att utföra specifika uppgifter. Men å andra sidan kan jaktinstinkten vara en stor utmaning för många hundägare. Precis som hundar har även katter starka jaktinstinkter.

Läs mer: Allt om brukshundar: roller, raser och mer

Ett par irish setters i skogen med en man i jaktkläder

I princip alla hundar har en naturlig instinkt som driver dem att jaga, vilket kan vara en utmaning för dig som hundägare.

Jaktinstinkten kan bli ett problem eftersom din hund faktiskt inte behöver jaga för att äta. Men trots det kan ljudet, doften eller synen av något som rör sig aktivera instinkten och få hunden att sätta i väg i en rasande fart.

💡 Visste du? Katter har också jaktinstinkter. Precis som med hundar är det en vanlig anledning till att katter springer bort.

Vilka beteenden är länkade till hundens jaktinstinkt?

Jaktinstinkten kan vara förklaringen till varför din hund gör vissa saker eller har vissa beteenden, såsom:

 • Jakt
 • Sökning
 • Spårning
 • Bett för att fånga eller döda

Om du är en jägare eller om du tävlar med hunden kan dessa beteenden vara användbara!

Men om du (som majoriteten av hundägare) varken jagar eller tävlar med hunden kan jaktinstinkten leda till svårhanterligt beteende. Du kanske märker att hunden:

 • Drar i kopplet när ni promenerar
 • Jagar efter mindre husdjur eller till och med barn
 • Jagar efter löpare när ni är ute tillsammans
 • Springer bort i skogen när ni är ute och vandrar

⚠️ Dessa beteenden kan lätt bli irriterande för dig som hundägare, och farliga för hunden, särskilt om hunden hamnar i bråk med ett rovdjur, skadas i en fälla eller går vilse i skogen.

Hund som springer över ett fält

I hundens ögon kan byten till exempel vara:

 • Blad
 • Pinnar
 • Leksaker
 • Bollar
 • Insekter
 • Små djur (inklusive katter)

Olika hundraser kan faktiskt uttrycka jaktinstinkten på olika sätt. Och vissa otränade hundar med jaktinstinkt jagar allt som rör på sig!

Vilka hundraser har starka jaktinstinkter?

Hundar som avlats för att valla eller jaga har vanligtvis starkast jaktinstinkt. Dessa raser inkluderar:

 • Australian shepherd
 • Border collie
 • Terrier
 • Jakthundar såsom blodhundar
 • Retriever
 • Spaniel
 • Pointer

Dock kan även vissa raser som inte avlats för att jaga eller valla ha starka jaktinstinkter, som till exempel huskies eller boxers.

Vissa vattenälskande hundar låter inte lite vatten stå i vägen för att få fatt i sitt rov. Därför kan promenader med dem lätt bli till simturer!

En hund som hoppar i en sjö i skogen

Vilka faror kan hundens jaktinstinkt medföra?

Hundar med

 • starka jaktinstinkter
 • som inte har tränats eller
 • kopplats ordentligt

kan lätt hamna i farliga situationer. Därför är det ditt ansvar som hundägare att hantera jaktinstinkten, för att skydda din hund och omgivningen.

Till exempel kan hundens jaktinstinkt göra att din fyrbenta vän vill jaga efter och döda giftiga djur, eller bilar. Hunden kan lätt bli så distraherad av jakten att hen ignorerar dina kommandon.

En hund som har gått vilse i skogen

Då kan en Tractive GPS-tracker vara en räddare i nöden som hjälper dig att hitta och hämta hem din hund från farliga situationer.

Trustpilot-omdöme om Tractive

Spåra din hund

Hur kan jag tämja hundens jaktinstinkt?

Det finns flera tips och metoder som du kan använda för att träna hunden och tämja jaktinstinkten, eller åtminstone hur mycket hunden drivs av instinkten. Jaktinstinkten är en naturlig, biologisk instinkt som inte helt kan tränas bort. Men du kan lära hunden att kontrollera jaktinstinkten och att minska dess intensitet.

1) Var medveten om hundens jaktinstinkt

Steg ett: håll ett öga på hunden och se hur jaktinstinkten uttrycks. Hunden kan till exempel:

 • Jaga efter människor, andra djur eller saker som rör på sig
 • Smyga sig på små djur, som ekorrar eller fåglar
 • Valla runt människor eller andra husdjur
 • Gräva i trädgården (på jakt efter gnagare!)

Genom att ta reda på hur jaktinstinkten uttrycker sig i din hund kan du hjälpa hunden att hålla den under kontroll.

Du kan även belöna hunden för ”bra” beteende, som när vovven går vid din sida istället för att skälla, dra i kopplet eller jaga efter en ekorre.

En grupp hundar i koppel i en park

⚠️ Kom ihåg: andra hundar kanske har en starkare jaktinstinkt än din vovve. Se alltså till att prata med andra hundägare, särskilt om ni planerar lekstunder för hundarna.

2) Rikta hundens uppmärksamhet bort från rov

Under vardagens promenader eller lekstunder kan du lära dig att söka efter möjligt rov.

 • Om din hund får upp ögonen för något och vill jaga efter det ska du inte skrika eller skälla på hunden. Det kan nämligen göra att din vovve jagar ännu mer aktivt.
 • Istället bör du engagera och distrahera hunden så att uppmärksamheten riktas bort från rovet.
 • Håll ögonkontakt med hunden för att hjälpa hen att hålla fokus på er aktivitet snarare än möjligt rov.
stor brun hund som sitter på ett träd i skogen och tittar upp

3) Använd positiv förstärkning

Situationerna vi nämnde ovan kanske uppstår hela tiden med din hund – eller inte alls. Det viktiga är hur konsekvent du är för att förstärka hundens beteende.

Om du till exempel bara ger hunden ”uppmärksamhet” genom att ropa eller skrika när vovven springer bort eller jagar efter fåglar så kommer hunden lära sig att ”springa bort = uppmärksamhet från dig”. Då kan hunden upprepa beteendet bara för att få uppmärksamhet!

En kvinna som ger sin hund en belöning för lydnad

💡Se alltså till att belöna hunden när hen sitter lydigt vid din sida eller när du lyckas rikta hundens uppmärksamhet bort från byten. Ta med dig hundgodis på promenaderna, var generös med klappar och snälla ord, eller belöna hunden med en rolig lek.

På så sätt får hunden in vanan att följa och lyda dig – inte sin jaktinstinkt.

Läs mer: Klickerträning för hundar: träna hunden med hjälp av positiv förstärkning

4) Se till att du inte engagerar jaktinstinkten

Se till att du inte uppmuntrar jaktinstinkten hos unga hundar eller valpar, om du inte tänker jaga med din vovve.

Uppmuntra inte hunden att jaga andra djur för att få springa och röra på sig. Det gör nämligen att hunden njuter av jakten och fortsätter med det som vana.

En man som går över gatan med sin hund

💡Förutom GPS-spårning i realtid kan du använda din Tractive GPS-enhet för att spåra hundens dagliga aktivitet, tack vare den inbyggda rörelsedetektorn. På så sätt kan du se till att hunden är frisk och glad.

Ta en titt på hundens aktivitet i Tractive-appen. Rör vovven på sig tillräckligt? Om inte är det dags att göra något åt saken! En trött hund jagar inte efter byte.

Trustpilot-omdöme om Tractive

Upptäck aktivitetsspårning

5) Lär hunden att komma när du ropar

Att lära hunden att komma när du ropar gör det enklare och roligare att tillbringa tid tillsammans. Och det kan till och med rädda hundens liv.

När det kommer till grundläggande lydnadsträning för hundar är det viktigaste kommandot till för att fånga hundens uppmärksamhet (genom att ropa hundens namn, lära vovven att komma enligt ett kommando eller genom att vissla).

För att skydda din hund är det viktigt att hen kommer när du ropar. Då kan ditt kommando nämligen väga tyngre än jaktinstinkten och se till att hunden återvänder till dig istället för att försätta sig i en farlig situation.

En hund som springer mellan två personer i en skog

💡 Att hunden kommer snabbt när du ropar ger otaliga fördelar. Till exempel: hunden kan leka på hundrastgården, gå promenad utan koppel och vandra fritt i många olika situationer.

Läs mer: Så lär du hunden att komma när du ropar

6) Ta med hunden på promenader och andra friluftsaktiviteter utan koppel

Som sagt: en hund som får gott om motion har mindre energi att jaga efter byten i slutet av en lång dag.

Därför rekommenderar vi att du håller hunden aktiv genom att låta vovven:

 • Promenera eller löpa utan koppel
 • Simma
 • Klättra
 • Gräva
 • Söka efter godis
 • Leka lekar som dragkamp eller agility i trädgården

Kom bara ihåg att hunden ska vara redo för den fysiska aktiviteten och klarar av den, till exempel dessa hundraser som gärna hänger med på löprundan.

En svart och vit hund med sele som springer på ett fält

Om du väljer att låta hunden gå lös, och om hunden har stark jaktinstinkt, måste du tänka på att:

 • Välja platser och tider då det inte finns så många ”byten” (d.v.s. vid gryning och skymning). Med andra ord är det bäst att rasta hunden under dagen.
 • Om hunden gillar att jaga bilar kan du planera promenader på avstånd från vägar.
 • Kontrollera vad som gäller och om koppeltvång gäller i ditt område.

💡Du kan till och med logga de dagliga hundpromenaderna med Tractives roliga promenadfunktion! På så sätt har du koll och kan se över er rutin och alla gemensamma äventyr.

Rasta hunden med Tractive

7) Håll ett öga på hunden med en GPS-tracker

Även om du planerar och förbereder allt kan hundens jaktinstinkt göra att hen springer bort. Och ännu värre: din vovve kan gå vilse när hen sprungit bort.

Då är det en god idé att vara väl förberedd. Med andra ord: följ hundens steg i realtid med en hund-GPS.

Trustpilot-omdöme om Tractive

Det kostar mindre än en påse hundmat eller Netflix månadsavgift att skaffa ett abonnemang till din Tractive GPS.

Bäst av allt? Tractive DOG XL Adventure edition är redo för alla äventyr som hunden kan hitta på. Enheten är 100% vattentät, med bettsäkert fiberglasförstärkt hölje och 30-dagars batteritid.

På så sätt kan du springa, vandra simma och njuta av friluftslivet med din hund – med 100% sinnesro.

Tractive DOG XL Adventure Edition hund-GPS

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll vovven frisk och glad med hälsopoäng. Och låt andra, som hundrastaren eller hundvakten, hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Köp hund-GPS

Hantera jaktinstinkten för att skydda din hund

I ett nötskal: hundens jaktinstinkt är en del av livet. Den går alltså inte att träna bort; hunden kommer alltid att vilja jaga eller valla.

Men genom att vara konsekvent och tålmodig kan du minska jaktinstinkten och förbereda dig för att undvika farliga situationer.

Därför bör du:

 • Ta reda på hur hunden ger uttryck för sin jaktinstinkt. Det kan vara att hunden gräver, jagar eller uppvisar annat beteende. När du vet hur hunden ”jagar” kan du rikta uppmärksamheten bort från byten och undvika problem.
 • Rikta hundens uppmärksamhet genom att distrahera med leksaker eller andra aktiviteter.
 • Vara konsekvent med att belöna hunden, till exempel när hen sitter lugnt vid din sida eller när du lyckas att ”distrahera” från byten och jakt.
En kvinna som sitter md en brun labrador och en border collie i en park
 • Se till att du inte förstärker hundens instinkt att jaga. Då kan hunden börja jaga efter bollar, leksaker, andra husdjur eller något farligt, som vilda djur eller bilar.
 • Lära hunden att komma när du ropar. Att hunden konsekvent kommer när du ropar kan rädda vovvens liv genom att förhindra farliga situationer som orsakas av jaktinstinkten.
 • Motionera hunden. En trött hund har mindre energi att jaga efter ”byten”.
 • Planera inför och förhindra farliga situationer genom att följa hundens varje steg i realtid.

Med en Tractive GPS-tracker behöver du inte oroa dig för att tappa bort hunden.

Upptäck Tractive GPS

Vill du se hur Tractive DOG XL Adventure fungerar i praktiken? Här kommer en kort video som peppar inför nästa äventyr tillsammans!

Vi hoppas att den här artikeln hjälper dig att hantera hundens jaktinstinkt! Dela gärna inlägget med andra hundägare och hjälp oss att skapa en mer hundvänlig värld.