Vår guide till koppelträning för din valp eller hund
Koppelträning är en viktig milstolpe i livet för varje hund (och hundägare). Lär hunden att gå i koppel på nolltid med våra tips, för fridfulla promenader tillsammans.
Som du säkert vet så faller det sig inte naturligt för hundar att gå i koppel – det krävs koppelträning. Det är viktigt för såväl din som hundens säkerhet, samt för andra runtom er. Och alla ekorrar som hunden kan jaga efter! Eftersom alla hundar har en jaktinstinkt, vilket kan göra att de springer bort och går vilse, är koppelträning mycket viktigt för din valp eller vuxna hund. Trots vad vovven (och kanske du) vill så är det inte alltid möjligt att springa lös. Så läs vidare för att ta reda på hur du koppeltränar din valp eller hund på enklast möjliga sätt.
- Tappa aldrig bort hunden
- När är det viktigt med koppelträning?
- När bör jag börja koppelträna min valp?
- Vad du behöver för att koppelträna en valp eller hund:
- Presentera hundhalsbandet och kopplet för hunden
- Tekniker för koppelträning
- Så löser du vanliga problem med koppelträning
- När måste jag använda koppel?
- Våra sista tips om koppelträning för din valp eller vuxna hund
- Mer hjälp för koppelträning
Tappa aldrig bort hunden
Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Se om hunden går för långt hemifrån. Håll vovven glad och frisk med hälsospårning. Och låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, spåra med dig.
När är det viktigt med koppelträning?
Som vi redan sagt så är det mycket viktigt att lära hunden att gå i koppel. Därför ska vi ta en titt på vikten av koppelträning. Här kan du läsa anledningar till att det är viktigt för dig som hundägare att koppelträna din valp eller vuxna hund:
- Om din hund drar i kopplet är det säkert frustrerande. Det kan till och med få dig att bli arg eller mindre sugen på att rasta hunden. Du kanske straffar hunden för det. Och detta kan leda till negativa effekter på ditt förhållande med din fyrbenta vän.
- Din hund blir också frustrerad om hen ”måste” dra i kopplet. Detta kan leda till att hunden blir aggressiv, eller helt enkelt stressad. Då blir det mer sannolikt att din hund hotar andra vovvar1.
- Att dra i kopplet hela tiden kan ha negativa effekter på hundens hälsa. Det kan orsaka skador på halsen och skapa alltför hög belastning på lederna.
- Kopplets sträckning (om det är löst eller åtdraget) är mycket viktig eftersom detta hjälper dig att kommunicera med hunden. Om kopplet plötsligt blir åtdraget kan det innebära att hunden är rädd eller redo att gå till attack. Och hur du håller i kopplet berättar för hunden du känner.
- Till sist: koppelträning är viktigt eftersom vi älskar våra hundar och vill skydda dem från faror (läs om hur Tractive GPS hjälper dig att skydda hunden.)
Som tur är kan det vara lättare än du tror att koppelträna hunden.
När bör jag börja koppelträna min valp?
Precis som med alla andra typer av hundträning är det mest effektivt om du börjar när hunden är ung. Du kan i själva verket börja koppelträna valpen redan vid fyra till sex veckors ålder. Precis som barn så lär sig valpar snabbt. Det är svårare att lära en gammal hund att sitta (eller gå i koppel, men det går!)
Vad du behöver för att koppelträna en valp eller hund:
För att börja koppelträna hunden behöver du:
- Koppel: vi rekommenderar att du använder ett fast koppel (inte ett flexikoppel)2 för att komma igång.
- Hundhalsband eller -sele: du kan använda ett hundhalsband med spänne eller ett justerbart hundhalsband.
- Godsaker: använd hundens favoritgodis.
- GPS-tracker (valfritt): valpar och hundar som inte har tränats kan när som helst springa bort. Men med en tracker är du redo för allt och kan hitta din fyrbenta vän på ett par sekunder.
- Tålamod: gott om tålamod och en positiv attityd är A och O.
Presentera hundhalsbandet och kopplet för hunden
Det första steget för koppelträning är att låta hunden vänja sig vid sitt hundhalsband eller sin hundsele, följt av kopplet. Se till att hundens nya accessoar är bekväm. Halsbandet eller selen får inte vara alltför distraherande eller tung(t).
Sedan är det dags att fästa kopplet på hundens halsband eller sele inomhus. Låt hunden vänja sig vid känslan och rikta uppmärksamheten mot något annat (inte kopplet eller halsbandet) så att det känns mer naturligt för hunden.
Låt hunden ha på sig kopplet och halsbandet under korta stunder medan ni leker och du ger vovven godis. Din hund kanske börjar uppskatta tiden med kopplet och halsbandet eftersom hen förknippar dessa stunder med godsaker och roliga lekar.
Tekniker för koppelträning
När du har all ”utrustning” är du redo att koppelträna din valp eller hund. Nedan kan du läsa om de vanligaste metoderna för koppelträning: promenad med slakt koppel och träning för att gå fot.
1) Lär hunden att gå med slakt koppel
Med den här metoden lär du hunden att gå med koppel utan att sträcka på kopplet. Du drar inte hunden, och hunden drar inte dig. I stället lär du hunden att gå inom kopplets längd. Följ stegen nedan för att lära hunden att gå med slakt koppel:
- Börja att öva inomhus, utan kopplet.
- Ropa på hunden och få vovven att stå bredvid dig. Sedan belönar du hunden med en godsak.
- Gå ett par steg framåt och engagera hunden. När hen återgår till din sida ger du vovven ännu en godsak.
- Upprepa övningen och gå runt hemma, tills hunden har lärt sig hur det fungerar och väntar med spänning på nästa godsak.
- Upprepa stegen igen med koppel och hundhalsband.
- När hunden har bemästrat att gå med slakt koppel inomhus kan du ta med vovven utomhus. Öva på en plats utan distraktioner tills hunden kan gå i koppel som ett proffs!3
(Och glöm inte att ge vovven beröm för att hen är så duktig!)
2) Lär hunden att gå fot
Det finns även en typ av koppelträning som går ut på att lära hunden gå fot. Som del av den här tekniken går hunden alltid vid din vänstra eller högra sida (det som passar bäst för dig). Din hund bör hålla samma takt som dig och stanna när du stannar. Att gå fot kan användas vid specifika omständigheter när hunden måste vara nära dig. Om hunden alltid går fot på era dagliga promenader kan detta begränsa vovvens rörelse och aktivitet alltför mycket.
Att lära hunden att gå fot liknar träning med slakt koppel, förutom att hunden ska stanna vid din sida:
- Locka hunden till din vänstra sida med en godsak. Belöna hunden när hen är bredvid dig.
- Belöna hunden ofta för att hålla vovven vid din sida, utan att röra på dig.
- Ta ett steg framåt, locka hunden med ännu en godsak och belöna vovven när hen är bredvid dig.
- Fortsätt att locka och belöna hunden. Belöna bara hunden när hen är bredvid dig. Om vovven blir distraherad ska du inte ge en belöning utan vägleda hunden tillbaka till din sida och börja om.
- Variera övningen. Du kan till exempel gå snabbare eller stanna oväntat. Belöna bara hunden när hen är bredvid dig.
- När hunden konsekvent håller sig bredvid dig använder du kommandot ”gå fot”. Säg det en gång och belöna hunden när hen kommer till din sida.
- När du är redo att stanna ger du hunden ett kommando för att sluta gå fot. Till exempel ”klart”. Kasta en godbit i en annan riktning.
- Upprepa stegen ovan utomhus tills din hund har bemästrat konsten att gå fot.
Så löser du vanliga problem med koppelträning
Under träningen kan hunden blir ovillig att samarbeta. Håll huvudet kallt och låt inte hundens drag, utfall eller skall göra att du tappar koncentrationen eller fattningen. Följ dessa tips när du lär hunden att gå i koppel:
Om hunden … | Då ska du … |
Leker dragkamp, drar i kopplet | Stanna omedelbart. Dra inte hunden till dig med kopplet. Ropa helt enkelt på hunden, beröm vovven när hen kommer till dig och fortsätt sedan att gå. Gå inte vidare när hunden drar i kopplet då detta kan skada din fyrbenta vän. Att dra i kopplet är ofta ett tecken på att hunden behöver röra på sig mer. |
Gör utfall, till exempel efter fåglar eller ekorrar | Rikta hundens uppmärksamhet mot något annat med en godsak, om möjligt innan utfallet. Öka avståndet mellan din hund och föremålet för utfallet. Håll ögonen på skaft och se till att läsa på om hundens jaktinstinkt. |
Skäller mycket | Se till att hundens kropp och sinne får tillräcklig stimulation, annars kan vovven börja skälla. Lek lekar med hunden, lär ut nya kommandon och prova aktiveringsleksaker. Ange dagliga mål med Tractive GPS DOG aktivitetsspårning och krossa målen varje dag. |
När måste jag använda koppel?
Som hundägare är det upp till dig att veta vad som gäller och att följa alla regler och lagar som gäller hundar i ditt område. Du kan gå till webbsidan för din stad eller kommun för att se vilka regler som är aktuella. Och självklart ska du se till att följa relevanta lagar när du reser med hunden.
Ta det säkra före det osäkra och använd kopplet: att strunta i koppeltvång kan ha allvarliga konsekvenser, som höga böter.
Utöver att du ska följa lagen är det en god idé att använda koppel:
- om hunden inte är tränad
- på våren och när vilda djur parar sig
- om hunden visar aggression eller har andra beteendestörningar
- på platser med mycket folk eller trafikerade områden
- när du oroar dig för att hunden kan springa bort
Förutom kopplet kan du använda en Tractive GPS hund-tracker som kan komma att bli din och hundens bästa vän. Med vår tracker kan du spåra hunden i realtid oberoende av hur långt bort vovven beger sig.
Våra sista tips om koppelträning för din valp eller vuxna hund
Kom ihåg: det krävs tid, tålamod och gott om positiv förstärkning för att koppelträna en valp eller vuxen hund. Alltså är det viktigt att du bibehåller lugnet och har tålamod med hunden. Med hjälp av tipsen nedan och konsekvent arbete kan du och hunden tillsammans bemästra konsten att gå i koppel på nolltid.
- Koppelträning är en viktig del av bandet mellan människa och hund
- Du kan börja koppelträna din valp från 4 veckors ålder
- Börja med att vänja hunden vid hundhalsbandet eller -selen
- Öva inomhus innan ni går ut
- Låt hunden komma till dig och belöna detta med godsaker
- Dra aldrig i kopplet
- Använd en hund-GPS för ökad säkerhet och total sinnesro
- Ha tålamod och en positiv attityd; var snäll mot hunden under hela träningen
Mer hjälp för koppelträning
Behöver du extra hjälp för att koppelträna din hund? Ta en titt på videon nedan från proffsen på McCann Dog Training: 5 anledningar till att din koppelträning inte fungerar: