Lär din katt att ha kattsele: 7 enkla steg
Vill du låta katten sträcka på benen utan att tumma på säkerheten? Lär katten att gå i koppel med en kattsele. Vi delar våra bästa tips i det här inlägget.
Som kattägare vet du säkert att katter behöver såväl fysisk aktivitet som mental stimulation för att vara friska och glada. Precis som vi människor mår de bäst när de inte sitter inne och trycker hela dagarna. Frisk luft, härlig natur, en trevlig promenad tillsammans … allt fler kattägare går ut med sina missar. Från att resa till att vandra med katten – det är bara fantasin som sätter gränserna när du har lärt katten att ha kattsele och gå i koppel, och ni kan bege er ut på äventyr tillsammans.
Följ kattens varje steg
Se kattens plats i realtid, när och var som helst. Få notiser om missen går för långt hemifrån. Se platshistorik och upptäck alla kattens favoritplatser. Låt andra spåra med dig.
Katter är egensinniga, så att lära missen att ha på sig en kattsele och gå i koppel är lättare sagt än gjort. Men med rätt kunskaper, lite tålamod och gott om beröm kan de flesta katterna vänja sig vid selar. Läs vidare för att ta reda på hur du lär din katt att gå i koppel med en kattsele på 7 enkla steg. Dessutom svarar vi på frågor du kanske har om att lära katten att ha på sig kattsele.
För att lära katten att ha katthalsband på sig, ta en titt på vår guide.
Ta reda på var katten tillbringar sin tid.
Läs mer- Är det säkert för katten att gå i koppel?
- För- och nackdelar med en kattsele
- Så väljer du rätt kattsele
- Lär katten att ha på sig kattsele på 7 enkla steg
- Så sätter du på kattens sele
- Så gör du om din katt inte tycker om sin kattsele
- Fler tips för att lära katten att använda sele
- Sammanfattning om kattselar
- Fler tips för att gå ut med katten
Är det säkert för katten att gå i koppel?
Innan du sätter kattsele och koppel på din fyrbenta vän vill du säkert veta: är det säkert för katten att gå i koppel? Eller kan det vara farligt för din pälskling?
Dessa är såklart viktiga frågor. Och vissa katthalsband (särskilt modeller utan säkerhetsmekanism som släpper om katten fastnar) har orsakat allvarliga skador. I värsta fall kan ett halsband som inte passar eller används på rätt sätt leda till kvävning eller dödsfall. Alltså är säkerheten A och O när du ska lära katten att gå i koppel med ett halsband eller en sele.
Selar är generellt sett säkra att använda så länge du följer våra säkerhetstips:
- Välj en sele med lämplig storlek för din katt.
- Justera selen så att den sitter bekvämt på katten (du ska kunna föra in ett eller två fingrar mellan selen och kattens kropp).
- Se alltid till att fästa kopplet på en kattsele, inte ett halsband.
- Håll ett vaksamt öga på katten när hen har selen på sig.
- Använd endast selen när katten ska gå i koppel; katten ska inte ha på sig selen 24/7.
För- och nackdelar med en kattsele
När det kommer till kattselar finns det både för- och nackdelar.
Den största fördelen med att lära katten att ha på sig selen är att missen kan röra sig utomhus utan att stöta på samma risker som utekatter. En katt som går i koppel med en sele löper mindre risk att skadas av andra katter, vilda djur eller bilar. Och dessutom är det mindre troligt att katten springer bort eller går vilse.
Proffstips: För ökad säkerhet kan du fästa en Tractive GPS katt-tracker på kattens sele eller halsband. På så sätt får du sinnesro när din katt utforskar världen.
Vilka nackdelar finns det med kattselar? Jo, de begränsar kattens rörelser, vilket inkluderar möjligheten för katten att följa sina naturliga instinkter. Till exempel påverkar en sele kattens möjlighet att försvara sig om hen stöter på ett hot. Missen begränsas även när det kommer till att jaga eller smyga efter byten.
En kattsele kan även fastna (till exempel på en gren eller ett stängsel) vilket ökar risken för skada när katten utforskar världen på egen hand.
Därför ska katten endast ha på sig en sele under en begränsad tid (när ni promenerar tillsammans) och när du har uppsyn över läget. Håll ett öga på katten och var uppmärksam på tecken på orolighet eller smärta som kan orsakas av selen.
Men allt är inte dystert. Att utforska världen genom att gå i koppel med en sele kan ge katten många härliga och roliga stunder.
Så väljer du rätt kattsele
Nu är du redo att lära katten att gå i koppel med en sele. Då gäller det att välja rätt sele. Och när det kommer till att välja en bekväm och trygg sele finns det ett par saker som du bör ha i åtanke.
Typer av kattselar
Det finns många olika sorters kattselar. Vissa har minimalt med material och kontaktyta medan andra ger mer täckning och bekväm kattform. Du kan välja bland dessa typer av kattsele:
Kattselar i olika storlekar
Det finns många olika storlekar att välja på när det kommer till kattselar, så se till att välja rätt storlek för din katt. Kom ihåg att storlekar som ”small”, ”medium” och ”large” kan variera i faktisk storlek beroende på märket.
För bästa resultat bör du mäta katten innan du köper en kattsele. Använd ett måttband för att mäta kattens bröstkorg, precis bakom frambenen.
Det bästa materialet för en kattsele
Kattselens material ska vara mjukt och bekvämt för katten, så undvik material som du tror kan störa missen.
Lär katten att ha på sig kattsele på 7 enkla steg
När du har skaffat en kattsele kan du följa dessa sju steg för att lära missen att ha på sig selen och gå i koppel:
- Börja med att presentera kattselen. Låt missen nosa på selen och ta en närmare titt.
- Låt selen ligga bredvid kattbädden eller kattens matskål i 1 till 2 veckor innan du sätter på selen. På så sätt sprids kattens doft till selen. Katten känner igen sin doft och förknippar selen med något som känns vant och bekvämt.
- Valfritt: Vid det här stadiet kan du även använda klicker-träning för att skapa en positiv länk mellan katten och selen.
- Sedan är det dags att sätta selen på katten genom att följa stegen nedan.
- Belöna katten med godsaker och beröm så att hen förknippar selen (och att ha den på sig) med något positivt.
- Håll ett öga på kattens beteende när hen har selen på dig. Om katten beter sig som vanligt när selen sitter på kan du gå vidare till det sjunde steget. Om katten inte tycker om att ha selen på sig kan du läsa om du hanterar detta nedan, innan du går vidare till nästa steg.
- Låt katten ha på sig selen i 10 till 15 minuter om dagen och ge missen gott om positiv förstärkning och roliga distraktioner under tiden. Efter ett kort tag kan du öka tiden som katten har selen på sig och börja ta korta promenader utomhus eller i trädgården.
Så sätter du på kattens sele
Följ anvisningarna nedan för att sätta på kattens sele på rätt sätt.
Om katten tillåter kan du lägga en hand över missens bröst för att förhindra att hen rör på sig när du sätter på kattselen. Eller så kan du ge katten en bit mat för att distrahera från selen.
- Börja med att ta en närmare titt på kattselen. Se till att du kan skilja mellan öppningen för huvudet och kroppen. Knäpp upp eller öppna selen.
- Sätt selen på katten.
- ”Åttan” eller H-sele: För den mindre öglan över kattens huvud (och knäpp spännet om selen har ett sådant). ”Midjan” lägger du över kattens rygg, mellan skulderbladen. Sedan fäster du denna rem runt kattens bröstkorg.
- Heltäckande sele: Lägg selen på kattens rygg eller under magen beroende på kattselens stil. Fäst spännena runt halsen och bröstkorgen. Se till att öglan till kopplet sitter på kattens rygg.
- Se till att du rätar ut banden så att selen sitter bekvämt på katten.
- Justera bandens längd och kattselen tills den sitter korrekt. En kattsele ska sitta åt så att den inte vrider sig, men du ska alltid kunna föra in ett eller två fingrar mellan selen och kattens kropp.
För att se en demonstration som visar hur du anpassar kattselen till din misse, ta en titt på videon nedan:
Så gör du om din katt inte tycker om sin kattsele
Om din katt verkar förvirrad eller slutar röra på sig när du har satt på selen kanske missen behöver lite extra tid för att vänja sig vid den. Så gör du då:
- Ta fram kattens favoritleksak och rör på den för att fånga missens uppmärksamhet. Detta distraherar från selen och gör att katten rör på sig som vanligt.
- Mata katten innan du sätter på selen, när missen har selen på sig och när du tar av den.
- Om det inte fungerar …
- se till att katten endast har på sig sin kattsele under korta stunder
- ge katten gott om beröm och
- godsaker som belöning för att bära selen
På så sätt kommer katten att förknippa selen med något positivt.
Försök inte att tvinga katten att ha selen på sig. Alla har vi dåliga dagar, och det kan katten också ha. Varning: om katten får panik ska du avbryta och försöka igen om ett par dagar.
Fler tips för att lära katten att använda sele
När du ska gå ut med katten med hjälp av kattsele och koppel, kom ihåg våra tips:
- Ge katten tillräckligt med tid att vänja sig. Kopplet och kattselen är ovana saker för de flesta katterna. Så ha tålamod.
- Katter rör på sig på ett sätt som skiljer sig från hundar. Så ge katten lite utrymme att utforska.
- Katter är inte långdistanslöpare. Se till så att ni inte tar alltför långa promenader. 15 till 20 minuter räcker i början. Sedan kan du gradvis öka tiden. Vid längre promenader bör du ta raster och ta med vatten till katten.
- Se upp för möten med fåglar och hundar. Katter kan även reagera aggressivt på främmande missar, så det är bäst att undvika möten. I början bör du gå ut med katten själv.
- Välj lugna platser att promenera på. En vacker äng är att föredra framför myllrande gator i rusningstrafik. Se även till att undvika hundrastgårdar och liknande platser.
Sammanfattning om kattselar
Även om en kattsele begränsar kattens naturliga rörelser till viss del är det ett bra sätt att ge katten spännande tid utomhus, samtidigt som du skyddar din misse. Se till att kattens sele sitter korrekt och att den sitter fast i kopplet. Håll alltid ett vaksamt öga på katten när hen har på sig sin sele. Med lite tålamod och en nypa kärlek kan i princip alla katter lära sig att ha på sig selar. Eftersom promenader kan vara överväldigande för vissa katter är det en god idé att börja försiktigt och ge missen gott om tid att vänja sig. Lite beröm (och ett par godbitar) kan göra under.
För att läsa mer om att skydda katten, ta en titt på vår guide till att ta hand om utekatter eller upptäck vår katt-GPS som kan rädda livet på din fyrbenta vän.
Vart ska du och katten bege er? Dela era äventyr med oss genom att tagga @Tractive på Instagram eller använd taggen #Tractive.
Fler tips för att gå ut med katten
För ännu fler tips och tricks som rör kattselar och att gå i koppel, ta en titt på den här videon från Albert och den äventyrliga bengalkatten Mia ❤️