Lär hunden att gå utan koppel
Att springa helt fritt är en dröm för många hundar. Men att släppa hunden lös medför risker. Se till att läsa på innan du låter hunden gå utan koppel, för att skydda din fyrbenta vän, dig själv och andra hundar.
Koppelträning för hunden är en viktig del av livet som hundägare. När din hund kan gå fint i kopplet bredvid dig kan du lära hunden att gå utan koppel. I Sverige är det lag på att hunden ska gå i koppel så länge hen inte lyder dig helt. Alltså måste du lära hunden att gå utan koppel innan du kan släppa din fyrbenta vän lös.
Om hunden vill få lite mer frihet och släppa loss måste du lära vovven att gå utan koppel. Precis som vi människor så vill hundar gärna sträcka på benen utan begränsningar. Och med lite träning kan du låta din hund springa fritt på platserna där detta är tillåtet.
I den här guiden kan du läsa om att lära hunden att gå utan koppel. Vi ger dig all information du behöver för att göra äventyren utan koppel så trygga som möjligt för dig själv, din hund och alla ni stöter på.
Tips: se till att hunden har en hund-GPS på halsbandet när hen går i koppel och springer lös. På så sätt kan du alltid hitta din vovve om hen sliter sig eller springer bort.
Tappa aldrig bort hunden
Följ hundens varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om vovven går för långt hemifrån. Se över hälsan med hälsospårning. Och låt andra (som hundvakten eller hundrastaren) hjälpa dig att hålla koll på din fyrbenta vän.
- Vad innebär det att hunden går utan koppel?
- Vilka hundraser kan gå utan koppel?
- Så vet du om hunden är redo att gå utan koppel
- Glöm inte riskerna
- Vad säger lagen om koppeltvång?
- Så lär du hunden att gå utan koppel
- Lär hunden att gå utan koppel: grunderna
- Grundläggande kommandon som alla lösa hundar ska kunna
- Om hunden börjar springa bort
- Fritt fram att utforska
Vad innebär det att hunden går utan koppel?
När hunden inte är fastspänd i kopplet innebär det att vovven går lös. Det kanske händer när ni promenerar, vandrar, campar, utforskar naturen eller leker i hundrastgården.
Det är viktigt att du lär hunden att gå utan koppel innan du släpper lös vovven. Att lära hunden detta är inte detsamma som lydnadsträning, även om grunderna från denna träning utgör basen för att lära hunden att gå utan koppel.
Vilka hundraser kan gå utan koppel?
Alla hundar har unika personligheter och även hundar som delar samma ras kan vara vitt skilda. Hundar som avlats för jakt, som retrievers och spaniels, är ofta lättare att träna. Detta innebär att de lämpar sig väl för aktiviteter som medför att de går lösa. När dessa hundar ”arbetar” med jakt kan de springa för att hämta bytet och återvända direkt till sina ägare. De lämpar sig även väl som terapihundar.
Om du planerar att ta med vovven på vandring, camping, jakt, terapi eller andra aktiviteter som medför att hunden springer lös så bör du rikta in dig på raser med lämpliga egenskaper innan du adopterar eller köper en hund.
Beroende på hundens personlighet så kan dessa raser lämpa sig väl för aktiviteter utan koppel:
- Border collie
- Labrador retriever
- Golden retriever
- Australian shepherd
- Korthårig vorsteh
Det finns även hundar som har mycket stark jaktinstinkt, som siberian husky, shiba inu, rhodesian ridgeback och coonhound. Dessa raser lämpar sig mindre väl för att gå utan koppel.
Hundar som uppvisar aggressivt beteende kan visserligen tränas att gå utan koppel. Men du måste vara mycket försiktig, och beroende på hundens personlighet kan det bli en ordentlig utmaning. Se till att läsa på först!
Så vet du om hunden är redo att gå utan koppel
Du kan inte göra en hemkär vovve till en pålitlig vandringskamrat utan koppel på direkten. Att lära hunden att gå utan koppel är en utmaning som kräver tid. Att lära hunden att gå lös kan ta flera veckor eller månader. Och du blir aldrig riktigt klar med träningen; hunden måste fortsätta att öva så att lydnad och positivt beteende känns naturligt.
Innan du börjar träna hunden att gå utan koppel ska du ta en titt på hundens personlighet:
- Visar hunden en positiv respons på grundläggande lydnadsträning?
- Är hunden duktig på att kontrollera sina impulser? Till exempel: om vovven ser en ekorre, kan hen motstå frestelsen att jaga efter den?
- Är hunden bra på att umgås med främlingar, andra hundar och små barn?
- Har hunden tidigare sprungit bort eller gått vilse?
Kom även ihåg dessa praktiska faktorer:
- Har hunden kastrerats? Hundens parningsinstinkt är mycket stark och kan orsaka att hunden springer efter en potentiell partner.
- Har hunden ett microchip och en ID-bricka?
- Har hunden fått sina vaccin och behandling mot fästingar/loppor?
- Vet du vad som gäller för koppeltvång i ditt område?
Om du kan svara ”JA!” på alla dessa frågor kan din hund vara redo att påbörja träningen.
Glöm inte riskerna
Innan du påbörjar träningen för att lära hunden att gå utan koppel ska du se över riskerna som din hund kan stöta på när hen går lös.
Att låta hunden gå utan koppel ökar oddsen att hen springer bort. Din hund kan till exempel skrämmas av något, få panik och springa i godtycklig riktning. Utan ett koppel måste du vara säker på att hunden kommer när du ropar.
När hunden går utan koppel kan hen stöta på faror i form av bilar som kan köra på vovven, bråk med andra hundar eller vilda djur, att hunden går vilse eller att hen äter något giftigt.
En hund som går lös kan även skada andra människor och djur. Hunden kan hamna i slagsmål med en annan hund, bita någon eller springa framför en cyklist och orsaka en olycka. Du känner visserligen din hund, men du kan inte förutspå alla möjliga situationer som kan uppstå när hunden går utan koppel. Är du redo för konsekvenserna som detta kan medföra?
Det må verka härligt för hunden att springa lös, men det finns andra som inte håller med om det. Vissa är mycket rädda för hundar och kommer inte att uppskatta att din entusiastiska vovve vill säga hej. ”Oroa dig inte, hon är så snäll!” kanske du ropar. Men hundens beteende kan verka aggressivt för hundrädda som har all rätt att promenera ostört. Se till att göra en bedömning av området och var medveten om hur din hund kan påverka andra.
Vad säger lagen om koppeltvång?
Alla (ja, till och med hundvänner) blir stressade när en stor vovve springer hit och dit i grannskapet, tvärs över trädgårdar och gator. I Sverige gäller koppeltvång på i princip alla platser, med särskilt stränga regler för perioden 1 mars till 20 augusti.
Enligt Naturvårdsverket: ”Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken ska hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.” Även under resten av året gäller reglerna om koppeltvång. Om du bryter mot denna lag kan du få böter på flera tusen kronor.
I ett nötskal: du ska ha mycket bra koll på hunden om du låter hen gå lös. Se till att läsa på om vad som gäller i ditt område och andra platser du vill besöka med hunden.
Så lär du hunden att gå utan koppel
Är du och hunden redo att påbörja träningen? Då ska vi dela våra bästa tips som hjälper er att komma i gång.
Var lugn och bestämd
När du ska lära hunden att gå utan koppel är det viktigt att ta befälet. Det är DU som bestämmer. Detta fungerar eftersom hundar är flockdjur som ser till alfahunden (dig) för att få signaler om vad de bör göra och när. Hundar följer gärna sina ledare, det är deras instinkt. Om du tillåter att hunden blir ledaren så kommer du inte att lyckas med träningen.
Börja med lydnadsträning
Innan hunden kan lära sig att gå utan koppel måste hen kunna grundläggande kommandon som:
- Sitt – hunden slutar vad hen gör och sitter, med uppmärksamheten riktad mot dig
- Stanna – hunden stannar på plats oberoende av vad som händer i omgivningen
- Ligg – hunden lägger sig vid dina fötter
- Gå (och lägg dig) – hunden går till en specifik plats, som sin hundbädd
- Gå fot – hunden går bredvid dig, inte bakom eller framför dig
- Hit – hunden kommer när du ropar
Du lär vanligtvis hunden detta med röstkommandon, men du kan även välja att använda handgester, en vissla eller en ”clicker”. Kom ihåg att belöna vovven med godbitar eller kel under träningen. Vi rekommenderar att du inkluderar tio minuters träning i hundens dagliga rutin för att gynna vovvens psykiska hälsa.
Om du stöter på problem med att lära hunden grundläggande lydnad så kan du anlita en professionell hundtränare eller titta på videor på nätet. Börja inte att träna hunden att gå utan koppel innan hen har bemästrat grundläggande lydnad.
Målet är att vara en tålmodig, lugn och bestämd ledare för att ta kontrollen över hundens beteende och bibehålla denna om något oväntat inträffar.
Lär hunden att gå utan koppel: grunderna
Att lära hunden att gå utan koppel är en förlängning av grundläggande träning som kräver att du helt kan lita på hunden i alla lägen.
Använd ett långt koppel
Innan du låter hunden gå lös kan du träna med ett långt koppel som du fäster på hundens sele eller halsband. Det långa kopplet ger hunden lite mer frihet. På så sätt kan du låta hunden utforska omvärlden och samtidigt använda grundläggande kommandon för att få din fyrbenta vän att gå fot, komma när du ropar eller rikta uppmärksamheten mot dig. Upprepa detta när ni tar era promenader och se till att ha hundgodis i fickan så att du kan belöna vovven när hen lyder.
Efter ett par promenader med ett långt koppel är det dags att utvärdera huruvida du kan lita på hunden om hen går lös. Om hunden inte lyssnar på dina kommandon för att hen är alltför upptagen av att utforska världen så måste ni träna mer innan hunden kan gå utan koppel.
Testa att gå utan koppel på en trygg plats
Om du tror att hunden är redo att gå utan koppel kan ni börja öva i trädgården eller en annan inhägnad plats. Ta av kopplet, var lugn och bestämd, ge hunden kommandon och belöna med vänliga ord när hen lyder.
Upprepa övningen igen följande dag, men be en vän eller familjemedlem att försöka att distrahera hunden. Fortsätt att ge hunden kommandon och var uppmärksam på vovvens beteende. Om det går bra och ni kan upprepa övningen framgångsrikt så kan hunden vara redo att gå utan koppel på riktigt!
Utan koppel för första gången – i verkliga världen
Du bör undvika populära parker i innerstaden den första gången du ska släppa hunden lös. Där finns det nämligen för många distraktioner och risker. Hitta i stället ett lugnt naturområde med lite folk. Ta med dig hundgodis och ett koppel att använda i nödfall. Öva en kort stund och avsluta med att hunden kommer när du ropar.
Håll regelbunden kontakt med hunden
När du låter hunden springa lös ska du hålla regelbunden kontakt. Det gör du genom att ropa på hunden ofta och belöna med en godbit eller ”duktig hund” när vovven kommer till dig. Fortsätt att förstärka detta beteende så att du och din fyrbenta vän är redo för allt.
”Sitt!” och ”Ligg!”
Utöver att hålla kontakten genom att regelbundet kalla hunden till dig så bör du öva på ”sitt” och ”ligg”. Prova att använda dessa kommandon när hunden är nära, och längre fram på vägen. Vi kan tänka oss att en ryttare och häst närmar sig på stigen. Då ska du ropa på hunden eller säga till hunden att sitta tills hästen och ryttaren har passerat. Jaga inte efter hunden; detta kan verka som en rolig lek som får vovven att gå upp i varv eller springa ännu längre bort.
Motivera med godbitar
Hundgodis är ett utmärkt verktyg. Om du använder godis för att träna hunden ska du alltid ta med det när hunden ska gå utan koppel. När hunden är nära dig och du vill fånga uppmärksamheten tar du fram ett par godisbitar så att hunden kan se dem. Om vovven befinner sig en bit bort kan du prassla med påsen.
Grundläggande kommandon som alla lösa hundar ska kunna
Utöver grundläggande lydnad så ska alla hundar som går utan koppel kunna bete sig på ett tryggt sätt. Detta skyddar hunden från farliga situationer som bråk med vilda djur, att hunden tuggar på något farligt eller att hen beger sig ut på en sjö med alltför tunn is. Dessa kommandon ska du och hunden öva på varje dag.
- Hit nu – om hunden inte lyder dig första gången du ropar ”hit”
- Titta – hunden riktar blicken mot dig eller mot något annat
- Loss– hunden släpper vad hen har i munnen
- Lämna det – hunden lämnar ett objekt eller överger en jakt
Om hunden börjar springa bort
Hundar kan vara egensinniga. Därför kan du aldrig garantera att vovven inte springer bort. Vad händer om hunden beger sig ut på jakt efter en ekorre och inte kommer tillbaka? Då är det dags att dra nytta av alla kommandon ni övat på.
Se hundens plats i realtid med Tractive GPS
Håll huvudet kallt
Kom ihåg: du är alfahunden. Ledaren. Håll huvudet kallt och ropa på hunden med bestämd, jämn röst. Försök att inte låta arg eller orolig.
Jaga inte hunden
Undvik att jaga efter hunden. Detta kan nämligen få vovven att tro att ni leker något roligt, och då springer hen ännu snabbare. Då kommer du aldrig i kapp. Använd i stället hundens träning och ropa ”hit”.
Visa hundgodiset
Ta ut ett par godbitar från fickan och visa dem för hunden. Eller prassla med påsen för att fånga hundens uppmärksamhet.
Vänd dig
Vänd ryggen mot hunden och gå i motsatt riktning samtidigt som du ropar på hunden. Hen kan bli nyfiken och komma för att undersöka vad som händer.
Fritt fram att utforska
Att låta hunden gå utan koppel och springa lös (tryggt) är en härlig upplevelse för er båda. Din hund får chansen att sträcka på benen och röra på sig. Och det får du också!
Det bästa är att tiden du lägger på att träna hunden och lära ut grundläggande kommandon skapar ett starkt, varaktigt band mellan dig och hunden. Inget går upp mot det!