Att träna fysiskt och psykiskt varje dag hjälper till att hålla hunden i toppform. Att träna agility med hunden tar det hela till nästa nivå genom att förbättra vovvens kondition och självkänsla, och att stärka bandet mellan er. Dessutom får hunden en chans att hålla sig mentalt aktiv och samarbeta med sin favoritmänniska. Låt oss ta en titt!

Vad innebär det att träna agility med hunden?

Ordet ”Agility” eller ”smidighet” definieras som förmågan att röra sig snabbt och effektivt, i flera växlande positioner. För att bli duktig på agility måste hunden ha bra balans, hastighet, koordination, styrka och uthållighet. 

Agility är en hundsport med snabbt tempo och roliga utmaningar. Agilitytävlingar äger rum på banor med runt 15 hinder som kräver att hunden svänger runt stolpar, klättrar uppför sluttande brädor, stannar på ett bord, hoppar genom däck och springer genom tunnlar. Sporten innebär att ägare och hundar samarbetar som lag för att ta sig an hindren i rätt ordning.

Du och din hund kan träna agility för skojs skull eller anmäla er till tävlingar. Det är upp till dig om du vill ta dig an den utmaningen. Du kan till och med skapa en agilitybana i trädgården med hjälp av sopkvastar och barnens gamla leksaker. I vilket fall är agility ett fantastiskt sätt att få hunden i form och att stimulera sinnet och kroppen. Som bonus får även du röra på dig!

Vilka är fördelarna med att träna agility?

Agilityträning har många fördelar för hunden, som ordentlig träning som gynnar hjärtat samt problemlösning. Men oroa dig inte; vovven behöver inte bli nationell agilitymästare för att få alla sociala, fysiska och psykiska fördelar med agility. 

Fysisk och mental aktivitet

Alla hundar behöver röra på sig varje dag, men en kort promenad runt kvarteret eller ett par minuters dragkamp räcker inte alltid, särskilt om hunden tillbringar mycket tid inomhus i väntan på att du kommer hem från jobbet eller skolan. Att träna agility ett par minuter om dagen ger hunden en extra dos fysisk och psykisk aktivitet som engagerar vovvens hjärna och låter din pälskling bränna överflödig energi.

Agility kräver att hunden är uppmärksam på dina kommandon. Bara att bibehålla detta fokus är en utmaning för hunden och hjälper vovven att använda sina medfödda färdigheter. Psykisk aktivitet är precis lika viktig. Det märks direkt med agility. Och dessutom kan agility minska tristess, vilket förebygger oönskade beteenden som att tugga på möblerna eller dina skor.

Sund vikt och rörlighet

För att lyckas med agility måste hunden vara i bra form. Bruksraser är ofta duktiga på agility eftersom de naturligt har mycket energi. Men alla kan träna agility, till och med soffpotatisar (även om det blir i lite lägre tempo). Om du har en hund som inte är i form eller som är överviktig kan agility hjälpa till att få vovven i form. 

Agility kräver att hunden har en stark kärna så att hen kan kontrollera rörelserna från sida till sida. Det kan krävas lite övning för att göra hunden redo att träna agility, men alla hälsomässiga fördelar gör det väl värt mödan. En av de andra stora fördelarna med agility är det starka bandet som formas mellan dig och hunden. Att träna agility innebär att ni riktar uppmärksamheten mod varandra, vilket hunden kommer att älska. Och all tid ni lägger på att samarbeta som ett lag stärker ert vänskapsband. 

Två hundar som tar paus från agility i en tunnel.

Vad bör du tänka på innan du börjar träna agility? 

Agilityträning kan vara så enkelt som att lära hunden att hoppa upp på en låg bänk i trädgården, eller så avancerat som att tävla på proffsnivå. Se till att ta med hunden till veterinären så att hen kan undersöka hunden innan ni påbörjar någon form av träning. Sedan kan du bedöma huruvida agility är rätt typ av träning för dig och hunden genom att svara på följande frågor.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Följ hundens varje steg

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få en notis om hunden går för långt hemifrån. Håll vovven i form med hälsospårning. Och låt andra (som hundvakten eller hundrastaren) spåra med dig.

Köp hund-GPS

Kan min hund träna agility?

För att träna agility bör din hund ha allmänt god hälsa. Om du har en skadad eller gammal hund är det antagligen inte rätt läge att börja med agility. 

Om din hund inte är van vid att röra mycket på sig kan du rådfråga en veterinär eller hundtränare om trygga sätt att öka vovvens aktivitet. Se till att fråga innan ni sätter igång med agility. Vissa hundar, särskilt raser med korta ben och långa kroppar, kan ha det svårt med agility. Men ni kan fortfarande jobba på grundläggande lydnad för att se till att hunden får tillräckligt med mental stimulans varje dag. 

Hundens temperament är precis lika viktigt som den fysiska formen. Hunden bör känna sig bekväm bland andra vovvar, särskilt om du vill delta i agilitytävlingar. Ta reda på vad som motiverar din hund så att du kan hjälpa vovven genom utmanande (och ibland tröttsamma) träningssessioner och tävlingar. Hunden kanske blir nöjd med ett ”duktig hund” från dig, eller en bit hundgodis. 

Passar agility för mig?

Agility är en lagsport, och du är en del av laget. Du bör fundera på huruvida du kan hålla jämna steg med en snabb vovve och hänga med på agilitytävlingar. Du behöver med andra ord vara i hyfsat god form och ha orken att uppmuntra hunden när det blir svårt. Det kanske är dags att börja träna för att förbättra din form och balans så att du kan vara en bra lagkompis till din hund!

Att träna agility med hunden är tidskrävande, men det är värt det när du och din hund blir till en dynamisk duo på agilitybanan.  

Börja träna tidigt

Valpar och unga hundar kan skadas av hinder eller höga hopp, så de flesta hundarna som tävlar i agility börjar runt 1 eller 2 års ålder. Du kan få ett försprång genom att lära valpen grundläggande lydnad innan hen är gammal nog att träna. Arbeta på att bemästra kommandon som ”sitt”, ”ligg”, ”gå fot”, ”stanna” och ”hit”. 

När du ska lära hunden grundläggande lydnad ska du alltid använda positiv förstärkning i form av godsaker eller uppmuntran när hunden lyder dig. Använd aldrig bestraffning för att träna hunden – det kommer inte att ha önskad effekt och kan förstöra tilliten som hunden har till dig. 

Valpar har bristande koncentrationsförmåga. Därför bör era träningssessioner vara korta och alltid ha ett positivt slut, i form av lydnad följt av en godbit eller klapp på magen. 

I stället för att själv träna din valp kan ni gå på kurser i grundläggande lydnad. På kursen får valpen lära sig mer om socialt umgänge med andra hundar och människor, och du får lärdomar som du kan dra nytta av i resten av hundens liv. 

Träna agility hemma

En valp som leker i en trädgård.

Innan du påbörjar agilityträningen ska du se till att hunden kommer ihåg sin grundläggande lydnadsträning om du inte har använt dessa kommandon på ett tag. De hjälper dig och din hund att kommunicera under träningens gång. 

Du behöver ingen dyr utrustning för att träna med hunden därhemma. Börja i trädgården och öva med enkla hinder som en bänk eller ett litet bord som hunden hoppar upp på eller kryper under. Öva på att runda en flaggstång eller stolpe. Lägg en sopborste över två tegelstenar för att skapa ett minihinder att hoppa över. Öka gradvis svårighetsgraden i takt med att vovven blir mer självsäker. Försök att genomföra två eller tre korta träningssessioner, följt av gott om uppmuntran, godsaker, ”duktig hund” och kli bakom örat. Sedan är det dags för en paus.

För att lyckas med agilityträning måste hunden hålla kvar sin uppmärksamhet på dig, till och med om det finns distraktioner i omgivningen. Öva på kommandon som ”titta” eller ”mot mig” (följt av en godbit om hunden lyder) så att vovven lär sig att lägga fokus på dig. Att träna agility sker vanligtvis utan koppel, så du måste vara helt säker på att hunden kommer när du ropar, även om det finns andra människor eller hundar i närheten.

Agility kräver rörelser som kan kännas onaturliga för hunden, som att gå bakåt, gå runt snäva hörn eller kravla längs smala utrymmen. Öva på dessa rörelser innan du tar med hunden till hinderbanan. 

Kontaktfält

När din vovve har bemästrat grunderna och kan följa grundläggande kommandon kan du introducera hinder som används på agilitybanor. Hinder med kontakt (kontaktfält) är hinder som hunden måste röra vid med minst en tass under tävlingen. Öva genom att lägga godbitar vid kontaktpunkten och ge hunden bara belöningar om hen sätter tassen på rätt plats. 

Kontaktfält används på agilitytävlingar och kan till exempel bestå av en brant gångbro som hunden måste gå uppför eller en balansbom som hunden ska balansera på. Låt kreativiteten flöda och använd saker från förrådet för att återskapa dessa typer av hinder och träna agility i trädgården. 

Hopp

För hundens första hopp kan du börja med ett hinder som är max 5 cm från marken. Låt hunden gå i koppel, gå raskt mot hindret tillsammans och ge hunden kommandot för att hoppa. Om hen lyder ska du belöna med en godbit och massor av snälla ord.

Om hunden försöker att gå runt hindret kan du placera det i en smal hall i stället för på en öppen plats. Stå på andra sidan hindret från hunden. Uppmuntra vovven så kommer hen sannolikt att hoppa över stången (eller åtminstone kliva över den). Öva i ett par minuter varje dag. Höj stången lite varje vecka. Snart nog kommer hunden att vara en fena på att hoppa över hinder.

Tunnlar

Lär hunden att röra sig genom tunnlar genom att börja med ett gammalt bildäck eller en stor kartong som är öppen på båda sidorna. Lägg ett par godbitar i ”tunneln” eller be en vän att stå på andra sidan med en belöning. Ge hunden kommandot för att gå genom tunneln när hen går igenom. När vovven känner sig bekväm med korta tunnlar kan du gradvis öka längden. För att maxa svårighetsgraden kan du lägga till kurvor så att hunden inte kan se slutet av tunneln. 

Bygg upp självförtroendet med rörliga hinder

Rörliga agilityhinder (som gungbrädor) är en riktig utmaning för nybörjare. Gungbrädan som används på agilitybanor fungerar precis som en vanlig gungbräda på en lekplats, och hunden ska gå från den ena sidan till den andra. Du kan hjälpa hunden att förbereda sig inför aktiviteten genom att balansera en bit plywood på en tennisboll för att göra ytan ostabil. Om hunden visar intresse eller lägger tassen på brädet kan du ge en belöning. Så småningom kommer vovven att balansera som ett proffs.

Om du tycker att det är svårt att träna agility hemma kan du ta med hunden på agilityträning. Du kanske lär dig nya tekniker som hjälper din hund att bli en riktig stjärna på banan! 

Låt hunden komma i form med agility!

Om du och din hund gillar utmaningar så kan agility vara den perfekta sporten för er. Både vovven och du själv får bättre kondition, fitness och mental träning. Bäst av allt är att ni knyter an till varandra och bygger tillit. Prova på!