Även de lugnaste katterna har naturliga instinkter som kan leda till intressant beteende. Som att jama entusiastiskt mitt i natten, hoppa på en leksak … eller klösa på möblerna. Om din katt klöser på möblerna undrar du säkert: varför? Och viktigast av allt: hur får du katten att sluta klösa på soffan, mattan och dörrarna?

Om katten har ställt in siktet på ditt senaste IKEA-fynd är det ett illavarslande tecken. Så i det här inlägget ska vi ta en titt på hur du får katten att sluta klösa på möblerna, varför katten klöser egentligen, och praktiska tips för att rikta missens energi mot något annat. Då kör vi!

Anledningen till att din katt klöser på möblerna

Katter klöser på saker på grund av deras naturliga instinkter.1 Och dessa instinkter kan användas för att markera kattens revir, ge utlopp för stress och annat. Så även om det är irriterande att komma hem till en sönderriven soffa är det viktigt att komma ihåg varför din katt klöser på möblerna:

Katten markerar sitt revir

Katter har doftkörtlar på tassarna. Så att din katt klöser på möblerna kan bero på att hen visar att bohaget är del av sitt revir. Då visar katten visuellt och med sin doft att möbeln tillhör missens revir och visar dess plats inom den komplexa katt-hierarkin.2 

En katt som ser över sitt revir i trädgården

Den här sortens ”klös” sker vanligtvis i hem med flera katter, där missarna ska visa varandra vem det är som bestämmer. Men beteendet kan även ses i det vilda. Till exempel markerar tigrar sina revir genom att klösa på träd.

Katten vässar klorna 

Att din katt klöser på möblerna kan vara på grund av att hen vill vässa bort klornas yttre lager, för att se till att klorna är friska och vassa. Om katten inte har en bra plats för sin manikyr kan hen välja att utföra den på gardinerna, soffan eller mattan. 

Även lata innekatter härstammar från vilda djur. Det finns med andra ord ett mäktigt lejon i missens inre. Vilda katter klöser på träd för att vässa klorna så att de kan jaga och fånga byten.

Katten vill sträcka på sig 

Katter sträcker på sig och spänner musklerna när de klöser, vilket faktiskt är en typ av träning.3 Men om det inte finns en lämplig plats för kattens yogapass kan hen klösa på soffan eller mattan. Nedan kan du läsa tips om hur du skyddar möblerna från kattens vassa klor.

Katten är stressad

Om din katt klöser på möblerna kan det bero på att hen är stressad, frustrerad eller har överflödig energi. Detta kan orsakas av att katten vill sträcka på benen och utforska världen, eller att missens rutin har störts (till exempel på grund av en flytt, ett nytt husdjur eller en ny person i hemmet). Förutom att katten klöser kan hen i detta fall jama eller till och med gråta för att få uppmärksamhet.

En katt sitter vid sin ägare på ett skrivbord vid ett tangentbord

Med dessa orsaker i åtanke ska vi ta en titt på praktiska tips för att få katten att sluta klösa på möblerna och rikta uppmärksamheten mot något annat.

Så får du katten att sluta klösa på möblerna

Din katt känner sig som en jägare som smyger efter byten och patrullerar i sitt revir. Så låt oss hitta en kompromiss och arbeta med kattens instinkter; inte emot dem. Här får du praktiska, proaktiva tips för att rikta kattens klös-instinkt bort från hemmets möbler:

Ge katten utlopp för allt ”klös”

Att klösa är ett naturligt beteende för en katt. Så när du ger katten en specifik plats att klösa på signalerar du att du inte bestraffar missen. Till exempel: du kan ge katten en klösmöbel eller klösbräda, eller skämma bort din pälskling med ett klösträd. Se till att klösmöbeln är tillverkad av material som liknar inredningens textur, som kartong eller trä.

Katt som sover på en klösmöbel
 • Vi rekommenderar att du börjar med att ställa klösmöbeln eller klösbrädan nära platsen där katten klöser som mest (som soffan eller sängen).
 • Sedan kan du gradvis flytta den längre bort.

På så sätt lär sig katten gradvis skillnaden mellan möbeln och ”rätt” plats att klösa på.

Belöna katten när hen klöser på ”rätt” plats

Katter lär sig precis som hundar att förknippa dina reaktioner med deras beteende. Så se till att du inte bara ger katten uppmärksamhet när hen klöser på soffan eller mattan (till exempel genom att säga ”nej!”). Om du bara ger katten negativ uppmärksamhet kan hen klösa för att få denna uppmärksamhet, till exempel om hen känner sig uttråkad.

När du har ställt fram en klösbräda eller klösmöbel och ser att katten använder denna ska du förstärka det positiva beteendet. Ge katten godbitar och gott om kel. Katter svarar på positiv förstärkning och kan börja förknippa klösbrädan med något positivt (det vill säga att du ger uppmärksamhet och gos). Var konsekvent med att ge katten klappar, kramar och vänliga ord när hen använder klösbrädan eller klösmöbeln. På så sätt uppmuntrar du missen att klösa på denna i stället för möblerna.

En kvinna som klappar sin katt på huvudet bredvid sängen

Om du är på jakt efter en rolig och praktisk metod att ge katten positiv förstärkning kan du prova på clicker-träning. Precis som hundar så är katter smarta och bra på att lära sig nya saker. Och de svarar positivt på clicker-träning. När du klickar med din clicker (och ger katten en godsak på direkten) signalerar du ett konsekvent och positivt meddelande. Det vill säga: klösbrädan = belöning och klösa på möblerna = ingen belöning.

Använd kattvänliga metoder

Du kan prova att fästa dubbelsidig tejp, aluminiumfolie eller gummimattor på eller nära möblerna. Katter ogillar dessa texturer så de undviker dem som regel.4

Klipp kattens klor

Kortare klor ger mindre skador på soffan, gardinerna eller mattan. Att regelbundet klippa kattens klor gör att du kan minska de potentiella skadorna som kattens klös kan ha på möblerna.5

För att göra det rekommenderar vi att du:

 • Klipper kattens klor var andra till tredje vecka. Se till att använda en klosax som är godkänd av veterinär, eftersom en vanlig nagelsax inte lämpar sig för katter.
 • Ser till att inte klippa pulpan. Denna del av klon har ett blodflöde och gör illa katten om du klipper den.
 • Använder en klosax eller klotång med vassa blad för snabba, exakta klipp.

Är du osäker på hur du gör? Här kan du läsa en guide som visar hur du själv klipper kattens klor hemma på fem enkla steg. Kom bara ihåg: om du har en utekatt är det inte alltid nödvändigt att klippa klorna. Utekatter har vanligtvis tillräckligt med ytor att vässa klorna på så att de inte blir för långa.

Katt-tassar med prydligt klippta klor

Att kattens klor är klippta ser i långa loppet till att du undviker skador som kan orsakas av alltför långa klor. Om du är osäker på hur du gör för att klippa kattens klor kan du rådfråga veterinären eller närmaste djuraffär.

Använd sofföverdrag eller -klädsel

Klädsel eller överdrag skyddar soffor, fåtöljer och andra möbler.6 De skapar en fysisk barriär mellan kattens klor och möbeln, för att minimera eventuella skador från klös. Vi rekommenderar klädsel som enkelt kan tas av och tvättas.

Du kan även använda filtar. Katter älskar mjuka filtar och brukar inte klösa på dem.

Spreja möblerna med en doft katten ogillar

Det finns vissa dofter som katter avskyr, som citronella, citrus och rosmarin. Du kan skapa en hemmagjord sprej genom att blanda ett par droppar eterisk olja med vatten och spreja det på möblerna.7 Detta håller katten borta från möblerna på grund av doften. Se bara till att använda ämnen som inte är farliga för katten.

Det här alternativet ska bara användas om våra andra tips inte fungerar. Katter är mycket känsliga för dofter och de ska vara bekväma i sina hem. Om du bor i en liten lägenhet kan doften av en sprej sprida sig i hela hemmet. Och om katten inte tycker om doften i hemmet kan hen bli ännu mer irriterad och olydig.

Minska missens stress

Katter gillar rutin. Och förändringar kan vara jobbiga. Så om du märker att din katt klöser, ”gråter” eller jamar mycket kan detta vara ett tecken på stress. Ta dig tid att undersöka vad som kan orsaka detta (till exempel om du nyligen flyttat eller skaffat ett nytt husdjur). Ge katten tid att anpassa sig och se till att missen har en trygg och säker miljö med gott om leksaker, godsaker och umgänge med dig.

Kattunge som luktar på blomma på en gräsmatta i trädgård

En ”grön” plats i hemmet med gott om kattvänliga växter är ett bra sätt att berika kattens omgivning och rikta uppmärksamheten bort från negativt beteende som att klösa. Det hjälper även katten att få utlopp för sina jaktinstinkter, genom att leka ”jägare” bland alla växter.

Rikta kattens ”klös” utanför hemmet

Att släppa ut katten riktar allt ”klös” mot saker utanför hemmet. Om din katt tillbringar för mycket tid inomhus kan hen bli uttråkad och sakna sensorisk stimulering. Det kan till och med minska kattens naturliga jaktinstinkt. I dessa fall kan katten klösa på saker på grund av tristess, och för att fånga din uppmärksamhet.

Att låta katten gå ut medan du håller ett öga på läget ser till att missen får röra på sig, stärka sitt oberoende och njuta av solsken och sensorisk stimulering. Detta gäller även för innekatter, som kan utöka sina revir från soffan till trädgården och klösa på ett träd i stället för ett bordsben.

Om du är orolig för farorna som katten kan stöta på utanför hemmet kan du använda en katt-GPS. På så sätt kan du alltid se kattens plats, oberoende av var du är i världen. Med Tractive GPS kan du till exempel få platsuppdateringar som visar var katten är i realtid (var 2:a till 3:e sekund) och använda appens hälsofunktioner för att spåra missens sömn och aktivitet.

Tractive CAT Mini katt-GPS med förpackning

Följ kattens varje steg

Se var katten är i realtid, oberoende av avstånd. Få notiser om missen går för långt hemifrån. Se kattens platshistorik och alla favoritplatser. Låt andra spåra med dig.

Upptäck vår katt-GPS

Om katten inte vill använda sin klösbräda

Katter är smarta. Och de kan mycket väl bli misstrogna när du ställer fram en ny klösbräda eller möbel. Då kan du använda våra tips för att hjälpa katten att känna sig bekväm och rikta allt klös bort från din inredning:

Låt katten bekanta sig med den nya klös-platsen

Katten kan tveka inför den nya klösbrädan eller -möbeln eftersom den är främmande. Låt det ta tid. Introducera gradvis klösbrädan för katten så att missen kan vänja sig vid den nya saken.

 • Lek eller gosa med katten nära den nya klösbrädan.
 • Lägg kattens favoritleksaker i närheten för att gradvis hjälpa katten att känna sig bekväm.
 • Ställ den nya klösbrädan på kattens favoritplats i hemmet. På så sätt kan du snabbt och säkert ”distrahera” katten bort från möblerna. Du kan till exempel ställa klösbrädan (eller -möbeln) i närheten av kattens sovplats så att hen kan få utlopp för allt klös på morgonkvisten.

Prova på olika former, storlekar och material

 • Former: Din katt kanske inte är så sugen på en liggande klösbräda men älskar sitt klösträd. Som regel gillar katter utsiktsplatser där de kan hålla ett öga på omgivningen. Så prova på olika former för att hitta kattens favorit.
 • Storlekar: Om du har en stor katt behöver hen sannolikt en stor, robust klösmöbel. Detta eftersom katter vanligtvis gnider hela kroppen mot klösmöbeln. 
 • Material: Du kan även prova på klösmöbler i olika material. Till exempel matta, trä eller rep. På så sätt kan du hitta den perfekta klösmöbeln som katten kommer att älska.
En brun kattunge som sitter bredvid en stående kattmöbel

Få klösmöbeln att dofta kattgodis

Det är mer sannolikt att katten närmar sig en klösbräda eller klösmöbel om den har en bekant och lockande doft. Prova att gnida en bit kattfoder på klösmöbeln för att uppmuntra katten att närma sig och prova på.

Om du föredrar en naturlig lösning rekommenderar vi kattmynta. Du kan använda växten för att skapa en härlig och frodig plats inomhus och för att få en nöjd katt. Kattmynta utgör ingen som helst fara om katten doftar eller tuggar på växten som du kan odla hemma. Om du är på jakt efter krukväxter som är säkra för katten så är kattmynta ett utmärkt val. Gnid helt enkelt lite kattmynta på klösbrädan så kommer katten att dras till platsen på direkten.

Använd flera klösbrädor eller -möbler

Klösbrädor, klösmöbler och katträd ger katten en mer intressant och bekväm miljö. Men så småningom kan katten tröttna på samma gamla klösbräda. Då finns det en risk att missen återgår till att klösa på möblerna. Prova i stället att ha flera ”klösplatser” i hemmet. Du kan till exempel använda en klöspelare, klösbräda och klösmöbel. Rotera dessa då och då för att hålla kattens uppmärksamhet riktad bort från dina möbler.

Håll kattens klös under kontroll med våra tips

Kom ihåg: att klösa är ett naturligt beteende som drivs av kattens instinkter. Ditt mål som kattägare är inte att jobba emot kattens instinkter utan att ge missen en trygg och säker miljö.

Att förhindra att katten klöser på möblerna, soffan och mattan kräver tålamod, förståelse och ett proaktivt tillvägagångssätt. Med hjälp av våra tips kan du skapa en kattvänlig miljö utan att offra inredningen.

Vill du se hur en expert gör för att rikta kattens uppmärksamhet? Ta en titt för att få fler smarta tips som håller kattens klös borta från soffan:

Har du en vän, följare eller familjemedlem med en ”rivig” katt? Dela artikeln för att hjälpa till.