GPS-tracker eller Apple AirTag för husdjur: vilket alternativ ger dig sinnesro?

13. april 2022

Hussar och mattar undrar om "Find My"-enheten från Apple, AirTag, kan användas för att spåra husdjur. Ta reda på vad en AirTag kan (och inte kan) och varför du bör satsa på en GPS-tracker för husdjur.

Frau hält Hund mit GPS Tracker in den Armen

Apple AirTag för husdjur? Sedan lanseringen av Apple AirTag i början av 2021 har många undrat om den nya teknikprylen kan hålla koll på husdjur. Därför har vi tagit en närmare titt på vad en AirTag kan åstadkomma för mattar och hussar. Kan man lita på en Bluetooth-tracker som skapats för att spåra nycklar för att hålla koll på sin fyrbenta vän? Hur fungerar Apple AirTag jämfört med en GPS-tracker för husdjur? Vi svarar på dessa frågor och hjälper dig att välja rätt teknik för dig och din fyrbenta vän.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om din hund går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, hjälpa dig att hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Köp trackers för katt och hund

Vad är en Apple AirTag?

Om du inte är bekant med enheten (eller är osäker på hur den fungerar) kommer det här i ett nötskal: Apple Air Tag är en pytteliten spårare som fungerar med iOS-enheter. Den har ett litet utbytbart batteri, inbyggd högtalare och Bluetooth samt Apples U1-chip. U1- eller ”ultra wideband”-chippet är unikt för Apples senaste enheter och låter dem kommunicera med varandra inom en begränsad räckvidd.

En AirTag fungerar genom att sända en Bluetooth-signal som kan plockas upp av andras iOS-enheter om de befinner sig i närheten av din AirTag. Sedan skickar de andra iOS-enheterna information till dig. Processen är trygg, anonym och krypterad.

För att Apple AirTag ska fungera måste det finnas en annan iOS-enhet i närheten. Detta gör att Apples AirTag är den perfekta lösningen för att till exempel hitta nycklarna på ett café eller hitta jackan om du är på fest med många iPhone-användare.

Men det är antagligen inte det bästa alternativet för att hitta din katt eller hund om de är ute på äventyr eller har sprungit bort.

Du kan ta reda på mer om hur AirTags fungerar i videon nedan.

Då passar en Apple AirTag

Det finns ingen tvekan om saken: Apple AirTag är en smart pryl som håller koll på värdesaker som bärbara datorer eller nycklar. Om du redan är en Apple-användare är det enkelt att komma igång med en AirTag. Och om du bor i ett område där det finns många andra iOS-användare ökar sannolikheten att hitta dina borttappade saker. Men fungerar AirTag för att spåra bortsprungna husdjur?

De största skillnaderna: GPS-tracker vs Apple AirTag

Syfte

I en pressrelease om den nya delen av ”Find My”-ekosystemet tydliggjorde Apple vad deras AirTag är till för:

AirTag är ett tillbehör som hjälper dig att hålla koll på och hitta saker såsom en handväska, nyckel eller ryggsäck.

Populära GPS-trackers för katter och hundar har däremot designats för att hitta husdjur på ett kick – när och var som helst. Apple AirTag har skapats för att hitta saker, inte husdjur.

Funktioner

Eftersom AirTag har utformats för att spåra saker har den begränsade funktioner för husdjur jämfört med Tractives GPS-trackers för katter och hundar.

AirTag-funktionerna inkluderar en lätt och anpassningsbar design (som även är vattentät), batteri som räcker länge och som kan bytas ut, iOS-kompatibilitet och ”Lost Mode” som låter andra iPhone- och Android-användare få åtkomst till dina kontaktuppgifter om de hittar din borttappade egendom.

Tractive GPS-trackers för hund har många fler husdjursanpassade funktioner som gör vardagen enklare. Till exempel:

  • LIVE-läge: hitta din fyrbenta vän på nolltid med platsuppdateringar var 2:a till 3:e sekund.
  • Obegränsad räckvidd: spåra din hund eller katt var i världen du än befinner dig och hur långt ifrån varandra ni än är.
  • Virtuella staket: skapa ett tryggt område, såsom trädgården, och få en notis om ditt husdjur går därifrån.
  • Platshistorik: se var din fyrbenta vän har varit under de senaste 365 dagarna.
  • Hitta-läge: hitta exakt plats för ditt husdjur när ni är nära varandra. Passar perfekt för att hitta hunden därhemma.
  • Familjedelning: låt vännerna, familjen och katt- eller hundvakten spåra med dig.
  • Aktivitetsspårning: ange dagliga mål, se hur det går för andra husdjur och håll din fyrbenta vän i form.
  • Energisparande zoner: spara batteritid på platser där ditt husdjur tillbringar mycket tid.

Redo att komma igång? Skaffa din Tractive GPS-tracker nu. Och se till att ta en titt på vårt Instagram-konto för att inspireras av hussar och mattar som använder Tractive GPS på sina äventyr!

glad hund i vatten med Tractive GPS springer i sjö bland berg
Håll koll på hunden vart hen än beger sig med Tractives hund-GPS.

Läs mer

Täckning

En GPS-tracker för husdjur, som Tractive GPS DOG, hittar ditt husdjur i realtid. Sedan skickas informationen i form av ett meddelande till dig, precis som när du får ett SMS. Det innebär att du alltid kan hålla ett öga på hunden, var i världen ni än befinner er, så länge du har täckning.

Detta innebär att en hund-GPS passar perfekt för alla som gillar friluftsäventyr och utomhusaktiviteter som vandring och cykling med sina fyrbenta vänner.

Hur fungerar AirTags i dessa lägen? Som Charlie Sorrel, journalist på Lifewire, skriver: ”AirTags är värdelösa om man tar långa promenader i vildmarken med hunden.” Han noterar att AirTags fungerar bättre i storstäder där det finns tillräckligt många iOS-användare.

Till skillnad från GPS-trackers för husdjur kan Apples AirTag inte ”hitta sig själv” eller aktivt skicka sina platsuppgifter till internet. Istället fångas AirTag-enhetens Bluetooth-signal upp av passerande iOS-enheter. Därför fungerar AirTags endast nära andra Apple-enheter i ”Find My”-nätverket. Dessutom är detta nätverk och precisionsdata ej tillgängliga i alla länder i skrivande stund.

Storlek

Ytterligare en skillnad mellan AirTags och GPS-trackers för husdjur är storleken. Tractives hund-GPS rymmer till exempel den senaste spårningstekniken i en liten, lätt enhet som enkelt kan fästas på hundhalsbandet. Den har kompakta mått på 71 x 28 x 17 mm och väger knappt 35 gram.

Men en AirTag är så liten (32 x 32 x 6 mm) att det finns en risk att din hund eller katt sväljer enheten. En annan fördel med Tractives GPS-trackers är att de designats för att hantera alla fyrbenta äventyr. Detsamma kan nog inte sägas för en AirTag!

man och kvinna med hund som har Tractive GPS utomhus

Sammanfattning om Apple AirTag för husdjur

Det skadar förmodligen inte att sätta en Apple AirTag på hunden eller kattens halsband, men det bästa du kan göra för ditt husdjur är att ge dem en GPS-tracker. På så sätt får du 100% sinnesro.

Våra GPS-trackers för husdjur har utformats för katter och hundar och låter dig hitta din fyrbenta vän när och var som helst. Apples AirTag har ett annat syfte: att skydda behörigheter såsom nycklar, en laptop eller en cykel.

Med mer än ett års batteritid kan en AirTag hjälpa dig att hitta ditt husdjur om de sprungit bort en längre tid, och om de dyker upp i ett område med gott om iOS-användare. Du kanske har turen på din sida och så säger det ping! när Bluetooth-signalen på husdjurets AirTag plockas upp av en iOS-enhet i närheten.

Men en AirTag fungerar endast i den begränsade Bluetooth-räckvidden av andra iOS-enheter. Och eftersom den kräver andra iPhones för att fungera är enheten inte lika pålitlig om du snabbt vill hitta ditt bortsprungna husdjur.

Däremot kan du med populära GPS-trackers för hundar och katter, som Tractive GPS, spåra ditt husdjur i hela världen (var det än finns mobiltäckning) och med obegränsad räckvidd. Du kan befinna dig i Indien, med hunden i USA, och ändå spåra vovven i realtid med LIVE-läget i Tractive GPS-appen.

Se hur det fungerar

Om du vill få total sinnesro och hitta hunden när och var som helst, så snart de springer bort, är en GPS-tracker för hund det bästa valet. Tractives GPS-trackers har designats för husdjur och är små och lätta. De kombinerar Bluetooth-liknande teknik, GPS och WiFi för att ge dig exakt information om ditt husdjurs plats. Dessutom har Tractive GPS massvis av andra smarta funktioner för din sinnesro.

Vad tyckte du om det här inlägget? Dela det med en vän!

Skaffa Tractive GPS

Du kanske även gillar ...

Behöver du hjälp med din tracker eller ditt konto? Gå till vårt hjälpcenter.

Fler artiklar