Som hundägare oroar du dig säkert för att din pälskling ska rymma eller gå vilse. Och sanningen är att hundar ofta springer bort, på grund av olika anledningar. Därför använder många djurägare GPS-halsband för att spåra sina fyrbenta vänner. Eftersom Apple nyligen lanserade sin senaste uppfinning för att hitta borttappade saker undrar många: kan man använda en Apple AirTag för hunden? Kan en Apple AirTag hjälpa mig att hitta en bortsprungen hund?

Även om en AirTag har vissa fördelar jämfört med GPS-spårare (som det låga priset och den långa batteritiden) så rekommenderar vi inte att du använder enheten för att spåra din hund.

I det här inlägget kan du läsa allt du behöver veta om at använda en AirTag för hunden.

GPS-spårare för hundar blir allt vanligare

Många hundägare tror att ett microchip eller en ID-bricka räcker för att hitta en bortsprungen hund. Och dessa saker är värdefulla hjälpmedel. Men de hjälper dig inte aktivt att hitta ditt husdjur.

I stället måste du vänta tills någon hittar din hund. Och om du litar på att ett microchip räcker för att hitta vovven får du hålla tummarna för att någon tar med din fyrbenta vän till en veterinär, som kan läsa av chippet. Det kan ta lång tid, och du lämnar mycket åt ödet.

Som tur är finns det ett annat alternativ: hund-GPS. Fördelen med en hund-GPS är att du kan se hundens aktuella plats på en karta, direkt i mobilen och i realtid. Dessutom fungerar våra trackers i hela världen (G:et i GPS står för global), så länge du har mobiltäckning.

Alltså: en hund-GPS hjälper dig att hitta en bortsprungen hund på direkten och kan till och med förhindra att hunden springer bort. Det är en vinnande kombination för hundägare som önskar sig sinnesro.

Tractive är en ledare inom GPS-spårare för hundar och katter. Kom ihåg: en AirTag är inte en hund-GPS.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om din hund går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, hjälpa dig att hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Köp tracker för hund och katt

Vad är en Apple AirTag, och kan enheten användas för att spåra hunden?

Vad är en Apple AirTag?

En Apple AirTag är en mycket liten spårare som har utformats för att hjälpa dig att hitta saker som ofta tappas bort. Till exempel nycklarna, väskan eller plånboken. Apple lanserade enheten år 2021.

Den lilla, runda ”taggen” har ett batteri som kan bytas ut, en inbyggd högtalare och Bluetooth samt Apple-chip. Enheten är kompatibel med iOS-enheter och låter dig hålla koll på saker med hjälp av Apples Hitta-app.

En AirTag har en diameter på 31,9 mm och en tjocklek på 8 mm. Den väger endast 11 gram. Du kan köpa en AirTag från Apples webbsida för 450 kronor, eller köpa ett fyrpack för 1 495 kronor.

En Apple AirTag är den perfekta lösningen om du till exempel har tappat bort nycklarna på ett kafé eller när du behöver hitta jackan på en fest där många av gästerna är Apple-användare.

AirTag och tillbehör på träbord

Fungerar en AirTag för hund?

Många hundägare och Apple-användare undrar om det går att använda en AirTag på hundhalsbandet för att kunna hitta vovven om hen springer bort. Därför ska vi ta en titt på AirTags och hur de fungerar, samt huruvida de lämpar sig för att spåra hundar.

Så fungerar en AirTag

 1. En AirTag skickar en Bluetooth-signal.
 2. Signalen plockas upp av kompatibla Apple-enheter inom räckvidd.
 3. Dessa enheter skickar platsuppgifter samt AirTag-enhetens identifierare till Apple-servrar.
 4. AirTag-ägaren loggar in på Hitta-appen för att se uppskattad plats för sin AirTag.

AirTags och hundar

För att använda en AirTag för att spåra hunden ansluter du din AirTag till din Apple-enhet och fäster sedan taggen på hundens halsband eller sele. När du behöver hitta hunden öppnar du Hitta-appen för att se aktuell plats. Om nödvändigt kan du ”pinga” din AirTag. Då kan din AirTag spela upp ett ljud för att hjälpa dig att hitta den.

Om hunden springer bort, och springer för långt bort, så är enheten inte längre inom räckvidd. Då kan du aktivera ”borttappad”-läget och få en notis om hunden rör sig nära en annan Apple-användare. Om någon hittar hunden kan hen trycka på hundens AirTag och se dina kontaktuppgifter.

Kvinna som sitter i gul stol med hund och mobiltelefon

Apple AirTag-räckvidd: hur långt bort kan en AirTag spåra min hund?

Tyvärr har Apple inte släppt någon information om vad en AirTag har för officiell räckvidd

AirTags använder Bluetooth och ultrabredband, som har en effektiv räckvidd på cirka 10–25 meter1. Apple-enheter inom denna räckvidd av din AirTag bör kunna plocka upp och rapportera dess plats.

Kom ihåg: den faktiska spårningsräckvidden för din AirTag beror på hur många Apple-enheter som finns i närheten.

Om hunden springer bort på en plats med massor av iPhone-användare är räckvidden sannolikt inget problem. Men om hunden går vilse på landet eller i skogen kan du antagligen inte hitta vovven med hjälp av en AirTag. I vissa områden kan en AirTag bli helt omöjlig att ansluta till.

I ett nötskal: AirTags har begränsad räckvidd, till skillnad från vår populära hundpejl som använder GPS och mobildata för att hjälpa dig att hitta hunden när och var som helst. 

”Precis som en AirTag så kan din Tractive GPS-tracker använda radiosignaler med kort räckvidd för att hitta ditt husdjur. Men till skillnad från en AirTag så använder Tractive även mobilnätet och GPS.

Så även om din tracker inte är i närheten av en mobil enhet kan den skicka uppgifter till Tractives servrar. På så sätt kan du snabbt och enkelt se husdjurets plats i appen.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

Här kan du se en kortfattad jämförelse mellan GPS- och Bluetooth-trackers samt varför skillnaderna är avgörande när det kommer till att skydda din hund:

bluetooth vs gps tracker jämförelse av enheter, Bluetooth med begränsad räckvidd
Följ hundens varje steg med obegränsad räckvidd och Tractive GPS

Varför marknadsför Apple inte AirTags för hundar?

Apple rekommenderar inte att du använder en AirTag för att spåra din hund. I själva verket har teknikjätten flera gånger sagt att en AirTag ska användas för att hitta saker; inte människor eller husdjur. Med andra ord lämpar sig enheten inte för att spåra din hund.

Det finns ett par teorier om varför Apple inte stöder användning av AirTag för att spåra hundar. Den mest sannolika anledningen är att Apple inte vill ställas till svars av de som inte kan hitta sina hundar med AirTags. Och det är ju logiskt: Apple utformade inte produkten för att spåra hundar, så de vill inte att hundägare litar på sina AirTags för detta ändamål.

Om du bestämmer dig för att ändå spåra din hund med en AirTag ska du komma ihåg att enheten kanske inte lever upp till förväntningarna.

Fördelarna med att använda en AirTag för att spåra hunden

Om du är Apple-användare och hundägare kan det kännas väldigt lockande att använda en AirTag för att hålla koll på din fyrbenta vän. Det är ju trots allt en smidig, prisvärd och användarvänlig lösning som hjälper dig att hålla ett öga på vovven.

Fördelarna med att använda en Apple AirTag för att spåra hunden:

 • Priset: AirTags kostar endast 450 kronor styck och kräver inget abonnemang.
 • Batteritiden: en AirTag har ett utbytbart batteri som räcker i cirka ett år, så att du inte behöver tänka på att ladda enheten.
 • Storleken: AirTags är små och lätta, så de är inte obekväma för hunden.

Dessutom kan AirTags graveras, och de står emot vatten och damm.

Nackdelarna med att använda en AirTag för att spåra hunden

Det finns flera viktiga anledningar till att du inte bör välja en AirTag för att spåra din hund:

 • AirTags fungerar inte överallt: enheten kanske passar perfekt i storstaden, men den är inte till mycket hjälp om det inte finns Apple-användare i närheten.
 • Fara för sväljning: AirTags kan lätt skadas eller till och med sväljas av din fyrbenta vän.
 • AirTags är inte hundpejl: AirTags har utformats för att hitta saker, inte äventyrslystna hundar.

Nu ska vi ta en närmare titt på var och en av dessa nackdelar.

AirTags fungerar inte överallt

Att använda en AirTag för att spåra hunden kan verka lockande, men det finns en stor nackdel som du inte får missa. AirTags är beroende av nätverk av andra Apple-användare i närheten för att fungera. Så om det inte finns några iOS-enheter i närheten kan din AirTag inte rapportera in sin position.

Med andra ord: om hunden rymmer på en plats där det inte finns några Apple-användare så kan du inte använda din AirTag för att hitta vovven.

Fara för sväljning: faran med att använda AirTags för att spåra hunden

Wall Street publicerade nyligen en artikel som visar en annan potentiell fara med att använda AirTags för hundar: risken att hunden tuggar på eller sväljer enheten.

Eftersom en AirTag har en diameter på drygt 3 cm kan den lätt sväljas av en medelstor eller stor hund. I vissa fall kan hunden kräkas upp en hel AirTag (eller låta den komma ut andra vägen). Men ibland krävs en operation. Om enheten skadas blir läget mycket mer allvarligt. Då kan batteriet orsaka skador i hundens mun eller mage och kan komma att förgifta hunden.

Så om din hund sväljer en Apple AirTag måste du få ut den så snabbt som möjligt2.  På grund av faran för sväljning varnar veterinärer för att använda AirTags för att spåra hundar.

Om du använder en Apple AirTag för hunden, se till att fästa enheten ordentligt så att hunden inte kan tugga på den. Undvik att hänga din AirTag på halsbandet där din fyrbenta vän (eller en annan hund) kan tugga på eller svälja enheten.

View this post on Instagram

A post shared by The Wall Street Journal (@wsj)

AirTags är inte hundpejl

Till sist: AirTags och hundpejl är två helt olika produkter. Eftersom AirTags utformats för att spåra saker (inte levande varelser) så saknar enheten de husdjursvänliga funktionerna som du får med en hund-GPS. Och en AirTag är inte heller robust nog för att hänga med på hundens alla äventyr.

Hund som springer i vatten utomhus

Därför bör du välja en hundpejl i stället för AirTag för hunden

När det kommer till att spåra och skydda hunden är experterna eniga: det är bättre att använda en hund-GPS än en Apple AirTag. 

En hund-GPS utformas för att spåra husdjur och har massor av hundvänliga funktioner. Och dessutom använder hund-GPS precis som namnet antyder GPS, samt mobil teknik och andra funktioner så att du kan hitta din hund när och var som helst. Oberoende av avståndet.

Här får du en översikt över de fan-tass-tiska funktionerna som du kan använda med en Tractive GPS hund-tracker (som du inte får med en AirTag):

 • LIVE-läge: hitta din fyrbenta vän på nolltid med platsuppdateringar.
 • Obegränsad räckvidd: spåra din hund eller katt var i världen du än befinner dig och hur långt ifrån varandra ni än är.
 • Virtuella staket: skapa ett tryggt område, såsom trädgården, och få en notis om ditt husdjur går därifrån. Du kan även skapa förbjudna platser och få en notis om hunden rör sig där.
 • Platshistorik: se var din fyrbenta vän har varit under de senaste 365 dagarna.
 • Hitta-läge: se exakt plats för ditt husdjur när ni är nära varandra. Passar perfekt för att hitta hunden därhemma.
 • Familjedelning: låt vännerna, familjen och katt- eller hundvakten spåra med dig.
 • Hälsospårning: se hur aktiv hunden är, upptäck sömnmönster och identifiera tidigt möjliga hälsoproblem för att hålla din fyrbenta vän i form.
 • Energisparande zoner: spara batteritid på platser där ditt husdjur tillbringar mycket tid.

Dessutom är våra GPS-trackers kompatibla med både Android och iOS, så de passar alla mobiler och alla djurägare.

Man och kvinna med hund med hundpejl utomhus

Borde jag använda AirTag eller microchip för min hund?

När det kommer till frågan om AirTag eller microchip för hunden är det viktigt att komma ihåg att en AirTag inte kan ersätta ett microchip. En AirTag kan trilla av, tappas bort eller sväljas. Microchip implanteras däremot under huden. Alltså är ett microchip en viktig, permanent lösning för att skydda hunden. Det är lag på att hunden ska ha microchip, medan veterinärer inte rekommenderar AirTags för hundar.

Två kvinnor ute på vandring som sitter ner bredvid en golden retriever hund i en sjö i bergen

”Happy är en duktig hund och kommer alltid tillbaka i slutet av dagen. Förutom den gången jag tog med honom på vårt första besök i Siusi-alperna. Bergen är kända för slingriga stigar och vacker miljö. Jag var där med Mac, Happy och min familj när Happy gick vilse. Jag vet inte om det hände för att han jagade efter ett rådjur eller något annat. Men en sak var säker: han var borta.

Men så kom jag ihåg att Happy hade på sig sin hund-GPS. Jag slog omedelbart på LIVE spårning och kunde pusta ut när jag såg hans plats. Jag kunde följa hans väg i realtid, direkt i mobilen, och positionen var så exakt att … jag äntligen hittade Happy, där han stod och drack vatten från en källa på bergskanten.”

Francesca och Happy, Italien

Sammanfattning: kan jag använda AirTag för hunden?

Teoretiskt sett, ja. Du kan sätta en AirTag på hundhalsbandet. Den lilla enheten från Apple kan hjälpa dig att hitta hunden i vissa situationer. Tack vare den ringa storleken och det låga priset kan en AirTag verka som den perfekta lösningen för Apple-användare som vill kunna spåra sina hundar.

Men att använda en AirTag för hunden medför även nackdelar. Enheten kan sväljas, vilket kan kräva en operation. Och eftersom AirTags har utformats för att spåra saker (inte husdjur) är de inte lika exakta som hund-trackers med GPS. De fungerar inte överallt och saknar smarta husdjursvänliga funktioner.

Vår hund-GPS har utformats för att skydda hunden och ge dig sinnesro. Så om du vill kunna hitta hunden när och var som helst bör du välja en GPS-tracker för hunden, till exempel Tractive GPS.

Du får mer information om att använda AirTags för hundar i videon nedan.

Vad tyckte du om det här inlägget? Dela det med en vän!