Zelfs de meest gehoorzame katten vertonen natuurlijke instincten die op diverse interessante manieren naar voren kunnen komen. Dit kan zich uiten in luid miauwen ’s nachts, het bespringen van beweegbaar speelgoed of het krabben aan meubels. Maar waarom krabben katten graag? En nog belangrijker, hoe kun je voorkomen dat je kat aan je bank, gordijnen en tapijten krabt?

Als je hebt gemerkt dat je nieuwe meubels te lijden hebben onder het krabgedrag van je kat, lees dan gauw verder. In dit artikel kom je te weten hoe je kunt voorkomen dat je kat aan je meubels krabt, waarom katten krabben en hoe je de energie van je kat in een andere richting kunt sturen.

Waarom krabben katten?

Katten vertonen krabgedrag als gevolg van hun natuurlijke instincten.1 Ze kunnen dit gedrag om verschillende redenen vertonen, van het markeren van hun territorium tot het uiten van stress en meer. Dus hoewel het frustrerend kan zijn om bij thuiskomst krabsporen op je nieuwe bank aan te treffen, zijn er diverse redenen waarom onze katten graag krabben:

Territoriaal gedrag

Krabben is een manier voor katten om hun territorium af te bakenen. Door te krabben laat een kat niet alleen zichtbare krabplekken achter, maar zet hij ook zijn geur af dankzij de geurklieren in de voetzooltjes. Zo laat een kat aan soortgenoten weten dat dit zijn territorium is.2

Een kat houdt zijn territorium in de gaten in een tuin

Dit zie je vaker in huishoudens met meerdere katten. Ze kunnen dit doen om te laten zien wie de baas is. Maar dit gedrag is ook in het wild te zien. Tijgers markeren bijvoorbeeld hun territorium door krabsporen achter te laten op bomen.

Nagels scherp houden

Door te krabben komt de buitenste laag van de nagel los. Zo houden katten hun nagels scherp en gezond. Helaas kunnen katten aan gordijnen, banken of tapijten krabben wanneer er geen ander geschikt oppervlak beschikbaar is.

Katten en grote katachtigen behoren tot dezelfde familie, dus het is niet gek dat ze nog steeds bepaalde gedragskenmerken delen, zoals de neiging om aan bomen te krabben om de nagels scherp te houden. Scherpe nagels zijn enorm belangrijk voor katten tijdens het jagen en bij het vangen van prooien.

Rekken en spieren strekken 

Krabben is ook een manier voor katten om hun spieren te strekken. Vooral na een dutje wil een kat zich vaak uitrekken.3 Je kat kan aan je bank of tapijt gaan krabben als dat het enige beschikbare oppervlak voor je huisdier is. Hieronder bespreken we enkele manieren om je meubels te beschermen tegen het krabben van je kat.

Uiting van emoties

Katten vertonen krabgedrag wanneer ze zich gestrest, gefrustreerd voelen of opgekropte energie hebben. Deze gevoelens kunnen ontstaan wanneer ze langdurig binnenshuis worden gehouden of wanneer er aanzienlijke veranderingen in hun routine plaatsvinden, zoals een verhuizing of de introductie van een nieuw huisdier. In sommige gevallen kunnen ze ook miauwen of zelfs veel janken om je aandacht te trekken.

Een kat zit bij zijn baasje op een bureau met een laptop

Met deze overwegingen in gedachten kun je hieronder enkele tips vinden om te voorkomen dat je kat aan meubels krabt.

Zo voorkom je dat je kat aan je meubels gaat krabben

Het instinct van katten om te krabben is een gedrag dat hen helpt om te jagen en hun territorium te beheren. Het is raadzaam om dit natuurlijke instinct van je kat te stimuleren in plaats van te onderdrukken. Dit zijn enkele manieren om aan dit instinct tegemoet te komen, zodat je viervoeter zich niet tot je meubels wendt:

Andere krabmogelijkheden

Krabben is natuurlijk gedrag bij katten. Door je kat een aangewezen plek te bieden om te krabben, laat je zien dat je hem niet straft. Je kunt bijvoorbeeld je kat een krabpaal, krabplank of krabmat geven die gemaakt is van materiaal waarvan de textuur vergelijkbaar is met die van je meubels, zoals karton of hout.

Een kat slaapt bij een krabpaal.
 • In het begin is het een goed idee om de krabpaal in de nabijheid te plaatsen van de plek waar je kat doorgaans de neiging heeft om te krabben, zoals je bank of bed.
 • Na verloop van tijd kun je het krabvoorwerp geleidelijk aan verder weg verplaatsen.

Op deze manier kan je kat stapsgewijs wennen aan de aangewezen plek en daar naartoe gaan om te krabben.

Beloning voor krabben op de juiste plekken

Net als honden leren katten associaties te leggen tussen jouw reacties en hun gedrag. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je je kat niet alleen aandacht geeft wanneer hij aan je tapijt of bank krabt, bijvoorbeeld door je kat te straffen of nee te zeggen. Dit kan ertoe leiden dat je kat leert krabben om jouw aandacht te trekken, vooral als hij zich verveelt.

Nadat je een krabpaal hebt geplaatst en je ziet dat je kat deze gebruikt, is het belangrijk om goed gedrag te belonen. Dit kan inhouden dat je je kat trakteert op wat lekkers, hem complimentjes geeft en knuffelt. Katten reageren goed op positieve bekrachtiging, dus ze zullen het gebruik van de krabpaal gaan associëren met een positieve ervaring, zoals genegenheid en aandacht van hun baasje. Als je je kat consequent beloont met complimentjes en knuffels wanneer hij de krabpaal gebruikt, zal dit hem aanmoedigen om dit gedrag in de toekomst te herhalen in plaats van aan je meubels te krabben.

Een vrouw die over de kop van haar kat aait naast een bed

Als je op zoek bent naar een leuke en effectieve methode om je kat te trainen die is gebaseerd op positieve bekrachtiging, overweeg dan clickertraining. Net als honden zijn katten erg intelligent en reageren ze goed op clickertraining. Wanneer je de clicker gebruikt en vervolgens je kat onmiddellijk beloont, communiceer je op een consistente en positieve manier met je kat. Met andere woorden, krabben aan de krabpaal levert een beloning op, terwijl krabben aan meubels geen beloning oplevert.

Bank beplakken

Plak de plekken waar je kat doorgaans krabt af met dubbelzijdig plakband of leg er aluminiumfolie op. Katten houden over het algemeen niet van de plakkerige of gladde textuur, dus de kans is groot dat ze dan een ander plekje zullen vinden om te krabben.4

Nagels van je kat knippen

Wanneer de nagels bij je kat korter zijn, kan hij minder schade aan je bank, gordijnen of tapijt toebrengen. Het regelmatig knippen van de nagels kan dus helpen de impact van krabben te verminderen.5

Hieronder vind je enkele tips voor het knippen van kattennagels:

 • Knip de nagels van je kat elke 2-3 weken. Gebruik hiervoor een nagelknipschaartje voor katten, aangezien gewone nagelknippers voor mensen niet geschikt zijn.
 • Vermijd het knippen in het leven van de nagel. Het leven van de nagel bevat bloedvaten en zenuwen. Als je daarin knipt, kan dit pijn veroorzaken bij je kat.
 • Gebruik een guillotine nageltang om de nagels van je kat snel en nauwkeurig te knippen.

Als je kat voornamelijk buiten leeft, is het knippen van de nagels mogelijk niet nodig. Buitenkatten hebben meestal voldoende natuurlijke oppervlakken om hun nagels scherp te houden.

De poten van een kat met geknipte nagels

Op de lange termijn kan het regelmatig knippen van de nagels bijdragen aan het voorkomen van verwondingen die worden veroorzaakt door te lange nagels bij je kat. Als je niet zeker weet hoe je de nagels van je kat moet knippen, overweeg dan om contact op te nemen met je lokale dierenarts of een professionele trimsalon.

Meubelhoezen of -beschermers

Een meubelhoes of -beschermer kan dienen als een beschermende laag voor het oppervlak van je bank of stoel.6 Hierdoor ontstaat een fysieke barrière tussen de klauwen van je kat en het meubilair, waardoor mogelijke schade wordt beperkt. We raden aan om hoezen te kiezen die afneembaar zijn en die kunnen worden gewassen.

Je kunt ook dekentjes gebruiken om je meubels te beschermen. Katten vinden de zachte textuur van dekens erg fijn en zullen er doorgaans niet aan krabben.

Afweermiddel voor katten

Katten hebben een hekel aan bepaalde geuren, zoals citronella, citrus en rozemarijn. Je kunt zelf een afweermiddel maken door een paar druppels etherische olie met water te mengen in een verstuiver en dit op je meubels te spuiten.7 De geur zal je kat weghouden bij de meubels. Zorg ervoor dat de ingrediënten die je gebruikt veilig zijn voor je kat.

We adviseren echter om deze optie alleen te overwegen als andere tips niet werken. Katten zijn gevoelig voor geuren en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je viervoeter zich prettig voelt. Wanneer je in een kleine ruimte woont, kan de geur van de zelfgemaakte spray zich door het hele huis verspreiden. Als je kat de geur onaangenaam vindt, kan dit leiden tot meer irritatie en onrustig gedrag bij je huisdier.

Stressvermindering

Katten zijn gewoontedieren en houden niet van grote veranderingen, omdat dit stressvol voor hen kan zijn. Als je merkt dat je kat veel krabt, huilt of miauwt, kan dit een indicatie zijn van stress. Het is belangrijk om de oorzaak van stress te achterhalen, zoals een verhuizing of de introductie van een nieuw huisdier. Geef je kat de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Zorg verder voor een veilige omgeving, voorzie je kat van speelgoed en kattensnoepjes en breng quality time door met je huisdier.

Een kat ruikt aan een bloem in een met gras begroeide tuin

Een groene binnenruimte met niet-giftige planten kan bijvoorbeeld een effectieve manier zijn om de omgeving van je kat te verrijken en zijn krabgedrag te sturen. Dit helpt je kat ook om aan zijn jachtinstinct te voldoen.

Je kat naar buiten laten

Door je kat naar buiten te laten, kun je zijn krabgedrag richten op objecten buiten je woning. Katten hebben zintuigelijke stimulatie nodig. Als ze te veel tijd binnen doorbrengen, kunnen ze zich gaan vervelen. Het natuurlijke jachtinstinct kan zelfs minder worden. Dit kan ertoe leiden dat je kat aan spullen gaat krabben om je aandacht te trekken.

Door je kat onder toezicht naar buiten te laten, geef je hem de gelegenheid om te bewegen, zijn gevoel van onafhankelijkheid te vergroten en te genieten van zonlicht en sensorische prikkels. Daarnaast kunnen binnenkatten bijvoorbeeld hun territorium uitbreiden van de bank naar de tuin en buiten aan een boom krabben in plaats van aan je meubelpoten.

Als je je zorgen maakt over de mogelijke gevaren voor je kat buitenshuis, overweeg dan te investeren in een GPS-tracker voor katten. Hiermee kun je altijd de locatie van je kat volgen, waar je ook bent. Met de Tractive GPS-tracker kun je bijvoorbeeld elke 2-3 seconden real-time updates krijgen over waar je kat zich bevindt. Ook kun je gebruikmaken van de Wellness Monitoring-functies om zowel het slaap- als activiteitsniveau van je kat te volgen.

Weet waar je kat heen gaat

Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.

Ontdek GPS-trackers voor katten

Wat moet je doen als je kat zijn krabpaal niet gebruikt?

Katten zijn intelligente dieren en soms kunnen ze een beetje terughoudend zijn als je ze een nieuwe krabpaal of -plank aanbiedt. Volg de onderstaande tips om je kat te helpen wennen aan het nieuwe krabvoorwerp, zodat hij niet aan je meubels gaat krabben:

Laat je kat wennen aan het nieuwe krabvoorwerp

Het kan zijn dat je kat aarzelt om de nieuwe krabpaal of krabplank te gebruiken omdat hij er niet vertrouwd mee is. Introduceer de krabplank geleidelijk aan je kat, zodat hij eraan kan wennen.

 • Speel met of knuffel je kat in de buurt van de nieuwe krabpaal.
 • Plaats het favoriete speelgoed van je kat in de nabijheid van het krabvoorwerp, zodat hij langzaam vertrouwd raakt ermee.
 • Zet de krabpaal op de favoriete plek van je kat in huis, zodat je hem kunt afleiden van ander meubilair. Je kunt het krabvoorwerp bijvoorbeeld naast de slaapplaats van je kat plaatsen, zodat hij ’s ochtends gelijk eraan kan krabben.

Probeer verschillende vormen, formaten en materialen uit

 • Vorm: Probeer verschillende vormen krabpalen uit. Sommige katten krabben liever verticaal dan horizontaal. Over het algemeen houden katten van plekken waar ze hun omgeving goed kunnen overzien. Experimenteer dus met diverse vormen om te ontdekken welke de voorkeur heeft van je kat.
 • Formaat: Als je kat aan de grotere kant is, zal hij waarschijnlijk de voorkeur geven aan een grotere, stevigere krabpaal, omdat hij geneigd is om er met zijn hele lichaam tegen aan te schuren. 
 • Materiaal: Laat je kat krabpalen uitproberen die gemaakt zijn van diverse materialen, zoals tapijt, hout of zelfs touw, om te bepalen welk materiaal het beste past bij de behoeften van je huisdier.
Een bruine kitten zit naast een verticale krabpaal

Maak gebruik van geuren

Katten zijn eerder geneigd om een krabpaal te gebruiken als deze vertrouwd ruikt. Je kunt proberen om wat favoriete snoepjes van je kat op de krabpaal te leggen om je kat te stimuleren het krabvoorwerp te gebruiken.

Als je van kamerplanten houdt, overweeg dan om kattenkruid te gebruiken. Het is niet alleen een prachtige groene aanvulling aan je interieur, maar katten zijn er ook dol op. Kattenkruid is veilig voor katten om te eten. Als je dus op zoek bent naar kamerplanten die veilig zijn voor katten, overweeg dan om kattenkruid in huis te halen. Wrijf wat catnip over de nieuwe krabpaal, zodat het krabvoorwerp onweerstaanbaar wordt voor je kat.

Probeer verschillende krabvoorwerpen uit

Krabvoorwerpen dragen bij aan een gevarieerde leefomgeving voor je kat. Vroeg of laat kan je kat verveeld raken met dezelfde krabpaal. Zorg daarom voor meer krabmogelijkheden, zoals krabkleden en krabmatten. Zorg er ook voor dat je deze voorwerpen regelmatig afwisselt om je kat af te leiden van je meubels.

Simpele tips om te voorkomen dat je kat aan meubels krabt

Onthoud dat krabben hoort bij het natuurlijke gedrag van een kat. Daarom is het van belang om dit instinctieve gedrag niet te onderdrukken, maar eerder een veilige omgeving te creëren die het krabgedrag van je kat stimuleert.

Om te voorkomen dat je kat aan meubels, banken en tapijten krabt, is geduld, begrip en een proactieve aanpak vereist. Met onze tips kun je ervoor zorgen dat er voldoende krabmogelijkheden zijn voor je kat.

Bekijk ook de onderstaande video voor enkele handige tips om het krabben van je kat aan meubels af te leren:

Ken jij iemand met een kat die graag alles aan flarden krabt? Deel dan dit artikel!

.