Hundar är knappast petiga när det kommer till mat. De ställer sig ofta vid middagsbordet för att be om en godbit och slickar mer än gärna en tallrik. Men du undrar säkert: ”vad får hundar inte äta?” Det finns många matvaror som passar människor men som är giftiga för hundar. Dessa matvaror kan orsaka allvarliga sjukdomar hos hundar och kräver akut vård om din fyrbenta vän äter dem. I det här inlägget tar vi en närmare titt på vilka matvaror som din hund bör undvika för att vara trygg och frisk.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Håll ett öga på hundens hälsa

Få en överblick över hundens hälsa med hälsopoäng. Ange mål. Jämför med liknande hundar. Se över sömnen. Upptäck möjliga problem och håll hunden i form.

Köp hund- och katt-GPS

Vilka hundar löper risk för att förgiftas?

Alla vovvar kan äta mat som är farlig för hundar. Men hundar som naturligt är nyfikna, som gillar att nosa på allt eller som ofta tuggar på saker löper större risk. 

Även små hundar kan löpa större risk eftersom mindre mängder farlig mat kan orsaka en allvarlig reaktion på grund av hundens ringa storlek. 

Du känner säkert din hund väl, så det är upp till dig som hundägare att hålla ett vaksamt öga på vovven när det är matdags, på picknick eller familjemiddagar. Se även till att förvara farliga matvaror på platser där hunden inte kan nå dem. 

Bör hundar äta människomat?

Hundar har näringsmässiga behov som skiljer sig från människors behov. Hundens matsmältningssystem och tänder har anpassats till livet som allätare, vilket innebär att de kan äta både växter och grönsaker samt animaliska produkter. 

Vissa matvaror som vi människor äter, som viss färsk frukt, vissa grönsaker och magert kött, passar även för hundar i små mängder. Men att endast ge hunden rester från middagen räcker inte för att uppfylla dess näringsmässiga behov. Detta kan i själva verket göra att hunden äter saker som är skadliga. Och om du slutar att ge hunden mat vid bordet så slutar vovven att tigga!

Kommersiell eller hemlagad hundmat som uppfyller hundens näringsmässiga behov är mycket bättre än matrester från middagen. Hundmat ska innehålla alla viktiga vitaminer och mineraler som behövs för att hunden ska må bra. Och om du köper eller tillagar hundmat vet du att det är säkert för hunden.

Vad får hundar INTE äta? 15 matvaror som är giftiga för hundar

Människomat är till för människor, inte hundar. Många matvaror som vi människor äter varje dag kan orsaka kräkningar, diarré, njursjukdom, anfall eller till och med dödsfall hos hundar (beroende på hur stor hunden är och hur mycket hen ätit). För att skydda hunden är det viktigt att ha svaret på frågan ”vad får hundar inte äta?”. 

1. Kaffe, te och andra drycker med koffein

Du kanske behöver en koffeinkick på morgonen, men det gör inte hunden. Om din hund får i sig stora mängder kaffe, te, läsk eller energidryck med koffein så kan detta orsaka koffeinförgiftning

Om hunden lider av koffeinförgiftning kan hen få hjärtklappning, andas häftigt och uppleva muskelryck och rastlöshet. Har du någonsin har druckit för många koppar espresso? Då vet du hur det känns. Om hunden gillar att nosa runt i soporna måste du vara försiktig med hur du slänger kaffesumpen.

2. Choklad

Du kanske redan vet att hundar inte ska äta choklad, men vet du varför? Jo, choklad innehåller teobromin, vilket är en substans som orsakar skakningar, rubbad hjärtrytm, anfall och dödsfall hos hundar. Ju mörkare chokladen är, desto mer teobromin innehåller den.

Så även om det är fritt fram för dig att njuta av en god chokladbit är choklad absolut förbjudet för hunden.

Hund som sitter på golvet och tittar på en tom ugnsform med chokladrester

 3. Lök och vitlök

Olika typer av lök och vitlök innehåller sulfoxider och disulfider som kan skada hundens röda blodceller och orsaka anemi. Symptom på anemi inkluderar svaghet, blekt tandkött, aptitlöshet och håglöshet. Hundar ska inte äta någon typ av lök eller vitlök, vare sig löken är rå, tillagad, i pulverform eller torkad. 

Verkar det osannolikt att hunden äter vitlök eller lök? Se till att vovven inte snaskar på smått som trillar ner på golvet när du skär grönsaker till middagen. Och kom ihåg att färdigmat och halvfabrikat ofta innehåller lök- och vitlökspulver (även barnmat), så se till att läsa innehållsförteckningen. Lök och vitlök är liljeväxter och därför giftiga för hundar, likaså purjolök och vårlök. 

4. Vindruvor och russin

Vindruvor och russin är väl bra att snacksa på? Jo, kanske för dig, men absolut inte för din hund. Dessa små godsaker är mycket giftiga för hundar och kan orsaka plötslig njursvikt eller dödsfall. Till och med en enda vindruva (eller ett enda russin) kan orsaka symptom som kräver akut vård. Undvik att lägga druvor i fruktskålen om den står på en plats som hunden kan komma åt. 

Russin är ju torkade vindruvor, så de är precis lika farliga för hunden som färska vindruvor. Se upp med russin i kakor och andra godsaker som kan vara lockande för hunden.

 5. Mjölk och andra mejeriprodukter

Mejeriprodukter innehåller laktos, som endast kan smältas av ett enzym som heter laktas. De flesta hundarna har inte tillräckligt med laktas för att kunna smälta laktos. Om hundar äter ost, mjölk, yoghurt eller glass kan detta orsaka gasbildning, uppblåsthet, magknip och diarré (med andra ord: symptom som liknar vad en laktosintolerant människa lider av om hen ätit en bit ost).

Se upp för mjölk och mjölkprodukter (till exempel mjölkpulver) i färdigmat som pizza, grädde eller milkshakes.

Hund som slickar på en glasstrut i handen på hundens ägare

6. Rått kött, råa ägg och rå fisk

Vad får hundar inte äta när det kommer till animaliska produkter? Jo, rått kött eller rå fisk som kan innehålla bakterier som orsakar matförgiftning. Den här varningen gäller även för människor. Visst rått kött och viss rå fisk innehåller parasiter (som dödas när maten tillagas). 

Du ska även undvika att ge hunden bacon, baconfett eller fett från köttbitar (eller ben). Eftersom dessa matvaror innehåller mycket fett kan de orsaka kräkning, diarré eller pankreatit, som är en potentiellt dödlig bukspottkörtelinflammation. 

Kom ihåg att hunden kan sätta ben i halsen. Ben kan även flisa sönder och sticka hål på hundens mag-tarmkanal. Som alternativ rekommenderar vi syntetiska tuggleksaker. 

Du bör aldrig ge hunden råa ägg. Dessa kan innehålla salmonella, som är giftigt för såväl hundar som människor. Salmonellaförgiftning från råa ägg kan orsaka feber, kräkning, håglöshet och uttorkning. Tillagade ägg i måttliga mängder är en bra proteinkälla för hunden, se bara till att inte tillaga äggen i smör eller olja och salta inte. 

7. Kryddstark mat

Riktigt kryddstark mat kan skapa problem i hundens mag-tarmsystem och orsaka kräkning, diarré och magsår. Alltså måste du stå emot frestelsen att dela med dig av dina hot wings. 

8. Salt

Salt eller saltad mat kan orsaka kräkning, diarré, tremor och anfall om hunden äter det. Salt finns överallt; i chips, snacks och många halvfabrikat samt färdigmat. Om hunden äter för mycket salt kan det störa vätskebalansen i kroppen och orsaka komplikationer.

Se upp för salt på oväntade platser, som i barnens trolldeg eller tösalt på infarten när det har snöat.

9. Macadamianötter, mandlar och pistaschnötter

Trädnötter är generellt sett inte ett bra val för hundar. Vissa nötter, som macadamianötter, är i själva verket giftiga för vovvar. Bara sex macadamianötter kan förgifta en hund. Se upp för nötter i kakor och andra godsaker som kan locka hunden. 

Andra nötter, som mandlar och pistaschnötter, kan utgöra en fara för kvävning för hundar på grund av nötternas storlek och hårdhet. 

Produkter som tillverkas av jordnötter är däremot ofarliga för hundar i måttliga mängder. Naturligt jordnötssmör utan salt eller sötningsmedel är en utmärkt godsak att ge hunden. Du kan till exempel stryka jordnötssmör på hundens favoritleksak för att få en riktigt glad vovve. 

10. Svampar

Vit hund utomhus på gräs med svampar

Om du inte är 100% säker på svampens art är det farligt för hunden (och dig!) att äta vild svamp. Vissa svampar, som stenmurkla, vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, gifthätting och toppig giftspindling är giftiga för människor och djur. 

Låt inte hunden äta vild svamp när ni är ute och vandrar eller utforskar. Det är helt enkelt för riskabelt såvida du inte är en expert på att identifiera svampar. 

Tvättade champinjoner från mataffären går däremot bra att ge hunden, även om hundmat eller hundgodis är att föredra.

Läs mer: Vad gör jag om hunden har ätit svamp?

11. Tomater och rå potatis

En mogen tomat från odlingen i trädgården är oemotståndlig. Och hunden kan äta den. Men kom ihåg att omogna gröna tomater är mycket farliga för hunden. Omogna tomater och tomatplantans gröna blad innehåller solanin, som kan orsaka problem med hundens tarm-magkanal.

Potatis och tomater är del av samma ”familj” och rå potatis är farlig för hundar, men tillagad potatis utan salt går bra. Eller lite pommes som trillade ner när du tog fram hämtmaten. 

Läs mer: Vilka grönsaker kan hundar äta?

12. Jäst och rå deg

Bakar du bröd? Då ska du se upp så att hunden inte smakar på degen när du har ställt den att jäsa. Alla matvaror som innehåller rå jäst, som bröddeg, kan expandera i hundens mage och orsaka extrem uppblåsthet och magont. Och när jästen fermenterar i hundens mage produceras alkohol, vilket orsakar ett annat allvarligt problem. 

13. Allt som innehåller xylitol

Xylitol är ett artificiellt sötningsmedel som finns i många matvaror som vi människor äter. Godis, tuggummi, dietmat, light-drycker, yoghurt, jordnötssmör och bakverk kan sötas med xylitol, och du kan inte vara säker på vad de innehåller om du inte läst förteckningen. Xylitol kan orsaka lågt blodsocker, anfall och leversvikt hos hundar. 

14. Tobak och nikotinprodukter

Vissa hundar äter allt, inklusive tobak! Om du använder någon form av nikotinprodukt ska du se till att hunden inte kan komma åt den. En cigarett på bordet, en full askkopp, snus, nikotintuggummi och e-vätska till din vape kan vara mycket farligt för hunden. 

Nikotin kan orsaka kräkningar, diarré, häftig andning, upprördhet, anfall, tremor och svaghet om hunden äter det. Om hunden utsätts för ämnet flera gånger kan det leda till koma eller till och med dödsfall. 

15. Alkohol

Även om alkohol inte egentligen är en matvara så serveras det ofta med maten och kan utgöra ett problem om hunden får i sig det. Att låta hunden ta en klunk vin eller slicka på spilld dryck kanske verkar skojigt, men alkohol kan orsaka allvarliga problem som hastig sänkning av kroppstemperaturen, anfall, andnöd eller till och med dödsfall.

Så gör du om hunden fått i sig något giftigt

Trots att vi gör vårt bästa kan hundar råka äta farliga saker. Så du måste vara redo att snabbt göra något åt saken om det händer. 

  • Läs listan i det här inlägget och se till att du håller dessa saker utom syn- och räckhåll för hunden.
  • Lägg in telefonnummer till din veterinär, närmaste djurakut och ditt försäkringsbolag i mobilen. På så sätt ödslar du inte tid på att leta efter nummer i ett nödläge.
  • Om hunden råkar äta något giftigt ska du hålla huvudet kallt. Försök att identifiera vad hunden har ätit. Kontakta din veterinär, eller närmaste djurakut om veterinären inte har öppet. 
  • Försök inte att göra allt själv. Sök alltid hjälp om du misstänker att hunden har ätit något giftigt. Du kanske till exempel tror att det är en god idé att få hunden att kräkas, men det kan vara helt fel beroende på vad hunden har ätit. 

När din hund har behandlats för förgiftning kan hen behöva återhämta sig med hjälp av specialkost. Vitt ris utan smör, olja eller salt är lättsmält och en bra grund för att hjälpa vovven att återhämta sig. Din veterinär kan även ge dig specifika riktlinjer för hundens kost.

Vit och brun hund som ligger på golvet bredvid en full hundskål

Vad får hundar inte äta? Ge vovven hälsosamt foder och undvik människomat

Även om det är skrämmande att tänka på allt som är farligt för hunden så finns det gott om mat som hunden kan njuta av utan risk. 

Börja med kommersiell eller hemmalagad hundmat (torrfoder eller våtfoder) som uppfyller alla hundens näringsmässiga behov. Sedan kan du lägga till hundgodis (som du köper eller gör själv) att belöna vovven med när hen lyder dina kommandon eller helt enkelt är duktig. 

Människomat som hunden kan äta inkluderar haricots verts, morötter (i stavar), skivad gurka, zucchiniskivor, äppelskivor (utan kärna), blåbär och skalade bananer. Kom ihåg att alla dessa godsaker ska ätas i måttliga mängder.  

Läs mer: Kan hundar äta vattenmelon?

När du ger hunden hälsosam mat och håller giftiga saker utom syn- och räckhåll ser du till att du och din fyrbenta vän kan tillbringa mer tid tillsammans och bege er ut på äventyr utan att behöva oroa er för hälsan!