Har du en sjuk hund? Tyvärr kan hunden själv inte svara på den frågan. Och eftersom hundar är duktiga på att dölja vad som stör dem i början av en sjukdom så kan det vara svårt att avgöra när de inte mår bra. Men du känner ju din fyrbenta vän väl och kan säkert känna av när något inte stämmer. Har hunden till exempel slutat äta? Sover vovven mer än vanligtvis? Eller beter sig hunden konstigt? I den här guiden ska vi ta en titt på symptom som hundar kan uppvisa, möjliga orsaker och hur du förhindrar och behandlar sjukdomar som kan påverka din hund.

Hur vet jag om jag har en sjuk hund?

Om du undrar om din hund är sjuk bör du börja med att se om vovven beter sig som vanligt. Precis som vi människor så brukar hundar inte bete sig som vanligt om något är fel. De kan bli mindre intresserade av mat, mindre uppspelta när det är lekdags, eller vara mindre aktiva i allmänhet. Du kanske även märker av förändringar när det kommer till hundens sömn.

Om något inte känns riktigt rätt, eller om hunden inte beter sig som vanligt, är det dags att rådfråga en veterinär.

Men hur håller du koll på om hundens beteende förändras? Att vara uppmärksam på hunden kan berätta en hel del, men se även till att använda en Tractive GPS-tracker för att se (svart på vitt) huruvida hunden rör på sig och sover mer eller mindre än vanligtvis. Tractive GPS har nämligen sömn- och aktivitetsspårning utöver platsspårning i realtid. Det är även bra information att dela med din veterinär!

Symptom på sjukdom hos hund

En sjuk hund kan bete sig på olika sätt, beroende på olika orsaker, från ofarlig kräkning (som när hunden äter gräs) till allvarliga tillstånd (som rabies eller cancer). Symptomen beror på typen av sjukdom och dess orsak. I listan nedan kan du läsa om de vanligaste varningstecknen hos sjuka hundar och se när det är dags att ta med hunden till veterinären.

Håglöshet, sömnighet, rör inte på sig

Var uppmärksam på hur mycket hunden vanligtvis rör på sig och sover. Om du märker att hunden plötsligt inte rör på sig särskilt mycket eller är mycket ”latare” än vanligtvis är det möjligt att du har en sjuk hund. En hund som har ont är vanligtvis mindre aktiv än en frisk hund. Om din hund är håglös är det möjligt att vovven lider av:

 • Virusinfektion
 • Parasiter
 • En smittsam sjukdom
 • En bakteriell sjukdom
 • Anemi
 • Skada
 • Förgiftning eller bieffekter från läkemedel

Om du märker att hunden är mindre aktiv än vanligtvis bör du rådfråga din veterinär.

Hunden sover dåligt

En sjuk hund sover vanligtvis mer, men har sämre sömnkvalitet. Smärta och obehag kan störa sömnen, och precis som vi människor så behöver hundar en god natts sömn för att vara friska och glada. Med Tractive GPS-appen kan du spåra sömnens varaktighet och sömnmönster samt se hur många gånger din hund vaknade under natten.

hund som sover i bakgrunden med Tractive GPS-appen i förgrunden, med sömn- och aktivitetsspårning i appen

Hunden sover hela dagen

Det är normalt att hunden sover halva dagen. Vissa hundar sover ännu mer än så! I regel sover valpar, stora hundar och gamla hundar mer, medan små hundar och brukshundar ofta sover mindre. Utöver sömnen är det normalt att hundar lägger ytterligare 30% av tiden på att ”hänga”. Alltså att chilla och göra ingenting (#drömlivet).

Enligt veterinärer kan dock ovanliga förändringar i hundens sömnmönster vara oroväckande tecken1. Så om du märker att hunden plötsligt sover mer på dagen kanske din fyrbenta vän är sjuk. Att sova mer kan till exempel orsakas av:

 • Diabetes
 • Njursjukdom
 • Hypotyreos
 • Hjärtsjukdom
 • Artrit

Om du märker att hunden sover mer än vanligt kan du rådfråga veterinären. Se till att hålla koll på hundens sömnmönster med en Tractive GPS-hundpejl:

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Håll ett öga på hunden när och var som helst

Se till att hunden får tillräckligt med aktiv tid och vila. Upptäck förändringar i hundens sömnmönster. Hitta hunden när och var som helst.

Köp hund-GPS

Hunden kräks

Om du märker att hunden kräks är det ett tydligt tecken på att vovven är sjuk eller har problem med magen. Kräkning och diarré är de vanligaste första tecknen på sjukdom. Om din hund kräks men beter sig normalt i övrigt behöver du antagligen inte oroa dig. Men kom ihåg att kräkning kan vara ett tecken på allvarlig sjukdom. Håll ett öga på hunden och ring veterinären om hunden kräks flera gånger på en dag, kräks med blod eller har något av symptomen nedan.

Att hunden kräks kan orsakas av:

 • En smittsam sjukdom
 • Allergi eller känslighet
 • Att hunden ätit något giftigt
 • Magsjukdom
 • Metabolisk sjukdom
 • Cancer
 • Parasiter
 • Tarmvred
 • Uppblåst mage
 • Parvovirus
 • Njur- eller leversvikt
 • Addisons sjukdom
 • Pankreatit2

Diarré

Diarré är ett annat vanligt symptom på att du har en sjuk hund. Att hunden har diarré innebär att avföringen är flytande och att hunden behöver bajsa oftare än vanligtvis. Normalt och friskt hundbajs ska vara fast, brunt och långsmalt. Om du märker att hundens bajs är ovanligt blött eller flytande har hunden sannolikt diarré.

Att hunden har diarré kan orsakas av många olika saker, som till exempel känslighet för viss mat, stress, dålig mat, förgiftning, allergi, infektion, parasiter, för mycket mat, sjukdom och läkemedel.

Aptitlöshet

De flesta hundarna är matglada och ser fram emot alla måltider och godsaker de kan få. Många äter allt de kan nå! Så om du märker att hunden plötsligt inte äter, eller gradvis förlorar aptiten med tiden, så är det ett möjligt tecken på att hunden är sjuk.

Obs: det är normalt att hunden äter mindre när det är varmt ute och när vovven är mindre aktiv än vanligtvis. Kom även ihåg att gamla hundar inte behöver lika många kalorier som vuxna hundar.

Om hunden inte äter upp sin mat som vanligtvis är det en god idé att rådfråga veterinären.

Vad kan jag ge en hund som har dålig aptit?

Om du har en sjuk hund med dålig aptit bör du mata med skonsam kost som är lätt att smälta. Här nedan har vi samlat förslag:

 • Kyckling och ris: en enkel måltid som du kan ge hunden för att lugna magen. Använd kycklingbröst utan ben och vitt ris. Lägg inte till olja, smör eller kryddor eftersom detta kan göra tillståndet värre. Koka helt enkelt kycklingen och riset (separat) och ge det till hunden i portionsbitar. Se till att kycklingen är helt tillagad innan du serverar den. Enkel strimlad kyckling är också ett bra alternativ om du har en sjuk hund. Det håller sig i kylen i upp till fyra dagar och i frysen i upp till sex månader.
 • Benbuljong: ett gott och närande alternativ som uppmuntrar hunden att äta när hen inte mår så bra. Du kan själv göra benbuljong genom att koka märg, kyckling eller kalkonben i en gryta, eller i en tryckkokare med lite vatten. Koka på låg värme i upp till 24 timmar. Ta bort benen och ställ in buljongen i kylen i ett par timmar. Ta sedan bort det hårdnade lagret med fett. När du ska servera buljongen värmer du den helt enkelt tills den är flytande igen (inte het!). Att använda buljong är även ett bra sätt att ge torrt hundfoder lite vätska.
 • Pumpa: ett annat bra alternativ för sjuka hundar är den här Halloween-favoriten. Pumpa innehåller gott om fiber och stöder hundens matsmältning. Du kan ge hunden pumpa som har skalats och kokats, utan salt eller andra kryddor eller ingredienser. Pumpa ger hunden många näringsämnen som kroppen behöver och hjälper även till om hunden är förstoppad.

Hunden kissar inte som vanligt

Om din hund börjar kissa oftare eller mer sällan än vanligtvis, eller om det verkar som att hunden har svårt att kissa, kan detta vara ett tecken på att något inte står rätt till. Det kan till exempel orsakas av sjukdomar som urinvägsinfektion eller till och med njursvikt. Du bör rådfråga veterinären om möjliga problem så snart som möjligt, särskilt om du upptäcker blod i hundens urin.

Hunden dricker för mycket eller för lite vatten

Ett annat tecken som kan tyda på sjukdom hos hundar är att vovven blir mer eller mindre törstig. Om du har en hund som inte vill dricka vatten eller dricker för mycket vatten kan det vara ett symptom på att hunden är sjuk och har feber eller problem med njurarna.

valp med rött halsband i förgrunden och vattenskål i bakgrunden

Ökad eller minskad vikt

Om hunden går upp i vikt, eller går ner i vikt, utan förklaring kan detta vara ett symptom på sjukdom. Du kan använda vår BMI-kalkylator och hälsoinformation för att se om din fyrbenta väns vikt är inom det friska intervallet. Om din hund ser mager ut eller har gått upp några kilo bör du rådfråga veterinären för att ta reda på orsaken.

Problem med att gå

Hundar som har problem med lederna, höftdysplasi, artrit, brutna ben, infektioner eller andra sjukdomar kan ha svårt att ställa sig upp eller gå. Om din vovve verkar stel eller halt kan hen få en ledig dag att vila upp sig, så kan du se om det återgår till det normala. Om inte, eller om du märker av andra symptom, bör du ta med hunden till veterinären.

Beteendeförändringar

Plötsliga beteendeförändringar, som att hunden blir aggressiv, biter eller skyddar delar av sin kropp, kan vara symptom på en sjukdom. Till exempel så är bett och aggression hos hundar symptom på rabies. I andra fall kan gräsfrön orsaka sår som i sin tur gör att hunden beter sig ovanligt på grund av smärtan. I vilket fall; om hunden inte beter sig som vanligt bör du rådfråga veterinären.

Andningssvårigheter

Hundar som har svårt att andas kan även hosta, väsa, kväljas eller bli andfådda. Dessa symptom är inte normala och kan tyda på:

 • Influensa hos hund
 • Hjärtsvikt
 • Smittsam luftvägssjukdom
 • Hjärtmask

⚠️ Om din hund har andningssvårigheter eller verkar ha svårt att andas ska du omedelbart ta med hunden till veterinären.

Nysning eller rinnsnuva

Om hunden nyser, har rinnsnuva eller rinniga ögon kan även detta tyda på att hunden är sjuk. Hundar kan precis som vi människor smittas av förkylning (eller till och med av covid-19) så var uppmärksam på förkylningssymptom hos din fyrbenta vän.

Blekt eller missfärgat tandkött

Om hunden är frisk ska tandköttet vara rosa, som bubbelgum, eller en liknande nyans. Se till att notera färgen på hundens tandkött när hen är frisk, så att du kan se om något förändras. Blekt tandkött är ett vanligt tecken på sjukdom hos hund och kan tyda på många olika sjukdomar, som uttorkning, uppblåsthet eller till och med cancer. Om hunden har lila, gult, blått eller rött tandkött är det sannolikt ett tecken på att hunden inte mår bra och att du bör rådfråga en veterinär.

Feber

En sjuk hund kan även få feber. Använd en digital termometer för att kontrollera hundens temperatur. En frisk hund ska ha en kroppstemperatur på cirka 38 till 39 ºC. Om hunden har feber kan detta orsakats av:

 • Förgiftning
 • Bakteriell sjukdom, virus eller svamp
 • Öroninfektion
 • Ett infekterat bett eller sår
 • Infektion i munnen eller tänderna
 • Urinvägsinfektion
 • Problem med immunförsvaret
 • Cancer

Om hundens temperatur ligger över 39 °C kan du försöka att svalka med en fläkt eller med en handduk eller trasa som blötts med kallt vatten. Fortsätt att hålla ett öga på hundens temperatur.

Om hundens temperatur fortsätter att öka eller ligger över 40 °C ska du ringa veterinären eller ta med hunden till djurakuten.

Du ska aldrig ge hunden läkemedel som utformats för människor; dessa kan vara giftiga för hundar.

Klåda, gnagning eller pälsavfall

Ett annat tecken på att hunden behöver vård är att hen kliar, biter eller gnager på en viss del av kroppen. Hundar som kliar eller gnager överdrivet kan ha loppor, infektioner eller allergier.

Om hunden har klåda bör du rådfråga en veterinär, särskilt om hunden även har pälsavfall, rodnad, svullnad, sekretion eller ovanlig lukt.

liten hund som ligger ner och sover på beige hundbädd

De vanligaste sjukdomarna hos hundar: symptom och behandling

Som du kan se finns det många olika sjukdomar som kan påverka hundar, precis som vi människor. Hundar kan lida av otaliga sjukdomar och virus kan smitta från andra sjuka husdjur, eller vilda djur. Som tur är så kan många vanliga sjukdomar hos hundar förebyggas med vaccin.

Nedan hittar du en tabell över de vanligaste sjukdomarna hos hundar, med symptom och möjliga behandlingar. Om din hund är sjuk bör du alltid rådfråga veterinären och se till att hunden får en ordentlig undersökning och korrekt diagnos.

SymptomBehandling
ÖroninfektionKliar eller sätter tassen mot öronen, skakar på huvudet, rodnad, sårskorpor, skorpor eller pälsavfall runt öronen, problem med balansen, smärta, nedsatt hörselRengör och torka örat, och använd antibiotika eller svampmedel beroende på typen av infektion
Valpsjuka*Varig vätska rinner från ögonen, feber, aptitlöshet, håglöshet, kräkning, diarré, lunginflammation, anfall, förhårdnade dynor på tassarnaBehandling av individuella symptom
Rabies*Anfall, aggression, paralys, brist på koordinationIngen behandling finns, sjukdomen är ofta dödlig
CancerKnölar, lukt, sekretion, svullnad, sår, viktnedgång, håglöshet, smärta, förändrad aptitCellgiftsbehandling, strålning och/eller naturliga läkemedel
DiabetesÖkad törst, kissar oftare än vanligtvis, förändrad aptit, viktnedgång, håglöshet, kräkningOrala läkemedel, insulinsprutor, förändrad diet, kastrering
Hjärtmask*Hosta, andningssvårigheter, kräkning, viktnedgång, trötthetSprutor som dödar hjärtmask, antibiotika
Hepatit*Rinner från ögon och näsa, nästäppa, törst, aptitlöshet, feber, gulnande ögon, tandkött och hud, röda prickar på huden, svullnad, anfallAntibiotika eller immunsuppressiva läkemedel, behandling med dropp, behandling på djursjukhus
Kennelhosta*Torrhosta, kväljningar, feber, slem i halsen, rinnsnuvaBehandling kan inkludera isolering från andra hundar, läkemedel, luftfuktare och extra omsorg hemma
Parvovirus*Kräkning, diarréBehandling med dropp, läkemedel
RingmaskRöd, inflammerad hud med sårskorpor, i ett runt mönster, pälsavfallMycket smittsamt; alternativ för behandling inkluderar schampo/kräm eller oral medicinering, att rengöra smittade saker och områden
Parainfluensa*Hosta, nysningar, rinnsnuva, feber, trötthet, aptitlöshetAntibiotika
Borrelia*Hälta, svullna lymfkörtlar, feber, ledinflammation, trötthet, aptitlöshetAntibiotika
Kikhosta*Hosta, nysningAntibiotika
Leptospiros*Sjukdom som påverkar lever och njurar, med symptom som ofta ej upptäcksAntibiotika
GiardiaDiarré, kräkning, viktnedgång, ibland utan symptomAntibiotika
Övervikt Överflöd av fett, svårt att känna hundens bröstkorg, håglöshetHälsosam kost, portionskontroll och träning
VärmeslagFörhöjd temperatur, hunden flämtar och dreglar, törst, svaghet, blekt tandkött, kräkningSvalka, vatten; akut behandling kan krävas

*Kan förhindras med hjälp av vaccin, avmaskning och/eller förebyggande läkemedel

För de flesta sjukdomarna som påverkar hundar är vila en viktig del av behandlingen. Fråga din veterinär om råd för bäst behandling för din hunds tillstånd.

Så förhindrar du att din hund blir sjuk

Förutom att hålla ett vaksamt öga på hundens form och beteende finns det många saker du kan göra för att förhindra att hunden blir sjuk:

 • Tvätta händerna: det kanske låter enkelt, men att tvätta händerna ordentligt förhindrar att sjukdomar sprider sig i familjen, inklusive till hunden.
 • Regelbundna kontroller hos veterinären: ta med hunden till veterinären minst en gång om året för att göra en allmän kontroll.
 • Ta med hunden till veterinären om du är osäker: så snart du märker av ovanliga symptom eller tecken på sjukdom bör du ta med hunden till veterinären.
 • Vaccinera hunden (och se till att vaccinen är aktuella): se till att hunden har alla nödvändiga vaccin för aktuell miljö och livsstil.
 • Använd medel för att förebygga loppor, fästingar och parasiter: ge hunden de läkemedel och medel som rekommenderas av veterinären för att skydda mot smittsamma sjukdomar som loppor, fästingar och parasiter kan bära på.
 • Skydda hunden från andra djur: se till att skydda hunden från andra husdjur och vilda djur som kan bo i området, som gnagare och rävar. Andra djur kan nämligen bära på sjukdomar som kan överföras till din hund med bett.
 • Håll ett öga på hunden: en hund som springer bort eller går vilse löper större risk för sjukdom eller skada. Se därför till att följa hundens varje steg och säkerställ att du kan hitta vovven om nödvändigt med hjälp av en hund-GPS.
 • Håll ett öga på vad hunden äter: hundar blir ofta sjuka av att äta dålig mat, att dricka förorenat vatten eller få i sig andra ämnen som är giftiga för hundar. Se till att hunden inte äter något som kan leda till sjukdom.
 • Städa upp: se till att regelbundet plocka upp och städa hundens miljö och saker. Du bör rengöra golvet, hundbädden och hundleksakerna samt hålla området fritt från skadliga objekt (som glas, gräsfrön och flisor), bakterier och parasiter.
 • Se till att köttet är genomstekt: rått kött kan smitta hunden, så se till att allt kött som hunden äter är genomstekt.4

Så tar du hand om en sjuk hund

Beroende på sjukdomen och symptomen finns det många möjliga sätt att ta hand om och behandla en sjuk hund. Det är bara en yrkeskunnig veterinär som kan fastställa korrekt diagnos för hundens tillstånd. Alltså är det viktigt att du rådfrågar en veterinär så snart din hund visar tecken på sjukdom. Veterinären kommer att tala med dig och göra en undersökning av hunden för att kunna ge dig mer information om alternativ för behandling. Vilket alternativ du än väljer är upp till dig. Se till att fatta beslutet med veterinärens råd och din hunds unika situation i åtanke.

Det mest effektiva sättet att behandla sjukdom är att förebygga den.

Kom ihåg: många sjukdomar som kan påverka hundar kan förebyggas med vaccin och läkemedel, så du ska alltid ge hunden rekommenderade medel för att förhindra sjukdom. Mycket av detta förebyggande sker när hunden är valp. Din veterinär kan berätta mer om vilka vaccin och läkemedel som passar din hund, beroende på var du bor och hundens livsstil.

Det är viktigt att hålla god hygien och att se till att hunden äter bra kost, dricker tillräckligt med vatten och rör på sig. Du bör även kunna hålla ett öga på hunden och spåra din vovve, så att du kan hitta din fyrbenta vän om hen springer bort. Kombinera detta med gott om kärlek och omsorg så kan du och vovven få ett långt och friskt liv tillsammans.

För mer information om varningstecken som kan tyda på att hunden är sjuk kan du ta en titt på den här videon från Continental Kennel Club:

Obs: innehållet i det här inlägget är ämnat för informativa syften. Du bör alltid rådfråga din veterinär för att få en korrekt diagnos och information om behandling.