Har du en sjuk hund? Tyvärr kan hunden själv inte svara på den frågan. Eftersom hundar är bra på att dölja om något besvärar dem är det lätt hänt att du missar sjukdomstecken (innan det är för sent och du får en saftig räkning från veterinären … eller något värre).

Har hunden till exempel slutat äta? Sover vovven mer än vanligtvis? Eller beter sig hunden konstigt?

I den här guiden ska vi ta en titt på sjukdomstecken hos hundar, samt hur regelbunden aktivitets- och sömnspårning förhindrar sjukdomar. Nu kör vi!

Hur vet jag om jag har en sjuk hund?

Om du undrar om din hund är sjuk bör du börja med att se om vovven beter sig som vanligt. Precis som vi människor så brukar hundar inte bete sig som vanligt om något inte står rätt till.

Hunden kanske till exempel verkar:

 • Mindre intresserad av mat
 • Mindre intresserad av lekstunder
 • Trött från att inte sova tillräckligt – eller för mycket eller
 • Mindre aktiv

Om något inte känns riktigt rätt, eller om hunden inte beter sig som vanligt, är det dags att rådfråga en veterinär.

En kvinna som klappar en vit trött hund

Men hur håller du koll på om hundens beteende förändras?

Det går ju inte att hålla koll på hunden dygnet runt. Och om man missar en dag är det lätt att det blir till två dagar, och sedan tre … och vid det laget kanske hunden har blivit sämre.

Men att spåra hundens aktivitet är precis vad veterinärer rekommenderar. Det hjälper dig att se hur aktiv hunden är vanligtvis och på så sätt tidigt upptäcka möjliga problem.

En sjuk hund som ligger i en säng under täcke

Håll koll på hundens energinivå, särskilt hur långt hunden kan promenera.

Om du noterar en markant minskning kan det vara ett symptom på smärta, hjärtsjukdom eller ett annat tillstånd.”

VCA Animal Hospitals

Du skulle kunna anteckna hundens symptom för att hålla koll på din pälskling.

💡Eller så kan du få praktisk information från en aktivitets- och sömnspårare som har utformats för hundar, hussar och mattar.

Skärmbild av Tractive GPS app

Med Tractive kan du lätt se om hunden:

 • Rör på sig mindre
 • Tar fler tupplurar
 • Eller sover mindre än vanligtvis

Det ger dig en bra grund för ett produktivt samtal med veterinären och möjligheten att tidigt upptäcka problem (så att du slipper dyra veterinärkostnader).

Trustpilot-omdöme om Tractive

Upptäck aktivitetsspårning

Symptom på sjukdom hos hund

En sjuk hund kan bete sig på olika sätt, beroende på olika orsaker, från ofarlig kräkning (som när hunden äter gräs) till allvarliga tillstånd (som rabies eller cancer). Symptomen beror på typen av sjukdom och dess orsak.

I listan nedan kan du läsa om de vanligaste varningstecknen hos sjuka hundar och se när det är dags att ta med vovven till veterinären.

Håglöshet

Var uppmärksam på hur mycket hunden vanligtvis rör på sig. Om du märker att hunden plötsligt inte rör på sig särskilt mycket eller är mycket ”latare” än vanligtvis är det möjligt att du har en sjuk hund.

Som tumregel är hundar som har ont mindre aktiva än friska hundar. Till exempel rör sig äldre hundar med tillstånd som påverkar rörligheten (som artrit) mycket långsammare än spralliga valpar.

En gammal hund som vilar i en hundbädd inomhus

Om du har en aktiv hund som plötsligt rör mindre på sig är det dags att ringa veterinären för att boka en undersökning.

Läs mer:

Hunden sover dåligt

En sjuk hund sover vanligtvis mer, men har sämre sömnkvalitet. Smärta och obehag kan störa sömnen, och precis som vi människor så behöver hundar en god natts sömn för att vara friska och glada.

Friska hundar sover faktiskt väldigt mycket (runt 12 till 14 timmar om dagen!) vilket innebär att det är lätt att missa förändringar i sömnen, det vill säga om hunden sover mer, mindre eller dåligt.

Med det sagt: hur kan man spåra hunden när man själv ska sova också?

💡Jo, med en hund-GPS med sömnspårning!

Hund som sover i bakgrunden och Tractive GPS-app med sömn- och aktivitetsspårning i förgrunden

Med Tractives sömnspårning kan du se:

 • Hur mycket din hund sover i vanliga fall
 • Hur ofta hundens sömn störs
 • Huruvida hundens sömnmönster har förändrats

… mycket snabbare än utan sömnspårning!

Trustpilot-omdöme om Tractive

Skaffa sömnspårning

Hunden sover hela dagen

Det är normalt att hunden sover halva dagen. Och vissa hundar sover ännu mer än så! I regel sover valpar, stora hundar och gamla hundar mer, medan små hundar och brukshundar ofta sover mindre.

Utöver sömnen är det normalt att hundar lägger ytterligare 30% av tiden på att ”hänga”. Alltså att chilla och göra ingenting (#drömlivet).

Läs mer: Varför sover hundar så mycket?

A dog sleeping on a blue mat indoors

Enligt veterinärer kan ovanliga förändringar i hundens sömnmönster vara oroväckande tecken1. Så om du märker att hunden plötsligt sover mer på dagen kanske din fyrbenta vän är sjuk.

En liten hund som sover på golvet

”Om din hund vanligtvis sover i 2 till 3 timmar på morgonen och sedan är vaken under resten av dagen – men plötsligt sover 5 till 6 timmar på morgonen och eftermiddagen är det dags att ringa veterinären.

PetMD

Hunden kräks

Om du märker att hunden kräks är det ett tecken på att vovven är sjuk, eller åtminstone lite dålig i magen. Kräkning och diarré är vanligtvis de första symptomen på sjukdom.

Om hunden kräks en gång men annars beter sig som vanligt är det sannolikt inget att oroa sig för. Men se upp: kräkning kan också vara ett symptom på en allvarlig sjukdom.

En sjuk hund som vilar på en dyna inomhus

Att hunden kräks kan orsakas av:

 • En smittsam sjukdom
 • Allergi eller känslighet
 • Att hunden ätit något giftigt
 • Magsjukdom
 • Metabolisk sjukdom
 • Cancer
 • Parasiter
 • Tarmvred
 • Uppblåst mage
 • Parvovirus
 • Njur- eller leversvikt
 • Addisons sjukdom
 • Pankreatit2

Läs mer:

Diarré

Diarré är ett annat vanligt symptom på att du har en sjuk hund. Att hunden har diarré innebär att avföringen är flytande och att hunden behöver bajsa oftare än vanligtvis. Normalt och friskt hundbajs ska vara fast, brunt och långsmalt. Om du märker att hundens bajs är ovanligt blött eller flytande har hunden diarré.

Diarré kan orsakas av många olika saker, som:

 • Matintolerans
 • Stress
 • Gammal mat
 • Förgiftning
 • Allergi
 • Infektion
 • Parasiter
 • Att hunden ätit för mycket
 • Sjukdom; och
 • Läkemedel

Läs mer: Min hund har diarré! Vad orsakar det, och hur gör jag?

Aptitlöshet

De flesta hundar är matglada och ser fram emot alla måltider och godsaker de kan få. Många äter allt de kan nå! Så om du märker att hunden plötsligt inte äter, eller gradvis förlorar aptiten med tiden, så är det ett möjligt tecken på att hunden är sjuk.

Obs: det är normalt att hunden äter mindre när det är varmt ute och när vovven är mindre aktiv än vanligtvis. Kom även ihåg att gamla hundar inte behöver lika många kalorier som andra vuxna hundar.

Om hunden inte äter upp sin mat (och vanligtvis gör det) är det en god idé att rådfråga veterinären.

Liten hund som ligger bredvid en matskål

Vad kan jag ge en hund som har dålig aptit?

Om du har en sjuk hund med dålig aptit bör du mata med skonsam kost som är lätt att smälta. Här nedan har vi samlat förslag:

 • Kyckling och ris: en enkel måltid som du kan ge hunden för att lugna magen. Använd kycklingbröst utan ben och vitt ris. Lägg inte till olja, smör eller kryddor eftersom detta kan göra tillståndet värre. Koka helt enkelt kycklingen och riset (separat) och ge det till hunden i portionsbitar. Se till att kycklingen är helt tillagad innan du serverar den. Enkel strimlad kyckling är också ett bra alternativ om du har en sjuk hund. Det håller sig i kylen i upp till fyra dagar och i frysen i upp till sex månader.
 • Benbuljong: ett gott och närande alternativ som uppmuntrar hunden att äta när hen inte mår så bra. Du kan själv göra benbuljong genom att koka märg, kyckling eller kalkonben i en gryta, eller i en tryckkokare med lite vatten. Koka på låg värme i upp till 24 timmar. Ta bort benen och ställ in buljongen i kylen i ett par timmar. Ta sedan bort det hårdnade lagret med fett. När du ska servera buljongen värmer du den helt enkelt tills den är flytande igen (inte het!). Att använda buljong är även ett bra sätt att ge torrt hundfoder lite vätska.
 • Pumpa: ett annat bra alternativ för sjuka hundar är den här Halloween-favoriten. Pumpa innehåller gott om fiber och stöder hundens matsmältning. Du kan ge hunden pumpa som har skalats och kokats, utan salt eller andra kryddor eller ingredienser. Pumpa ger hunden många näringsämnen som kroppen behöver och hjälper även till om hunden är förstoppad.
En hund som leker bland pumpor

Hunden kissar inte som vanligt

Om din hund börjar kissa oftare eller mer sällan än vanligtvis, eller om det verkar som att hunden har svårt att kissa, kan detta vara ett tecken på att något inte står rätt till. Det kan till exempel orsakas av sjukdomar som urinvägsinfektion eller till och med njursvikt.

Du bör rådfråga veterinären om möjliga problem så snart som möjligt, särskilt om du upptäcker blod i hundens urin.

Hunden dricker för mycket eller för lite vatten

Ett annat tecken som kan tyda på sjukdom hos hundar är att vovven blir mer eller mindre törstig. Om du har en hund som inte vill dricka vatten eller dricker för mycket vatten kan det vara ett symptom på att hunden är sjuk och har feber eller problem med njurarna.

Läs mer: 5 anledningar till att hunden inte vill dricka vatten – och vad du kan göra åt saken

En brun hund som dricker vatten från en slang

Ökad eller minskad vikt

Om hunden går upp i vikt, eller går ner i vikt, utan förklaring kan detta vara ett symptom på sjukdom. Du kan använda vår BMI-kalkylator och hälsoinformation för att se om din fyrbenta väns vikt är inom det sunda intervallet.

Om din hund ser mager ut eller har gått upp några kilo bör du rådfråga veterinären för att ta reda på orsaken.

Läs mer:

Kontrollera hundens BMI

Beteendeförändringar

Plötsliga beteendeförändringar, som att hunden blir aggressiv, biter eller skyddar delar av sin kropp, kan vara symptom på en sjukdom. Till exempel så är bett och aggression hos hundar symptom på rabies. I andra fall kan gräsfrön orsaka sår som i sin tur gör att hunden beter sig ovanligt på grund av smärtan. I vilket fall; om hunden inte beter sig som vanligt bör du rådfråga veterinären.

Problem med att gå

Om du märker att hunden har svårt att gå, resa sig eller röra på sig kan detta orsakas av:

 • Ledproblem
 • Höftdysplasi
 • Artrit
 • Ett brutet ben
 • Infektion
 • … eller en annan sjukdom
En man som leker med en gammal hund i en trädgård

I vissa fall kanske vovven bara behöver vila lite (särskilt om hen verkar halt eller stel). Men om problemet kvarstår, eller du märker av andra symptom, är det dags att ta med hunden till veterinären.

Läs mer: Har du en hund med artrit? Så hjälper du vovven med höft- och ledproblem

Hälsonotis-funktion i förgrunden med hängig hund som vilar i bakgrunden
Sebastian Raab, produktchef hos Tractive

Det är lätt hänt att man missar förändringar i hundens dagliga aktivitet. Till exempel om hen rör på sig mer eller mindre än vanligtvis.

Därför har vi skapat aktivitetsnotiser som visar när hunden har markant färre aktiva minuter.

Det hjälper dig att åtgärda situationer då hunden har det svårt på grund av orsaker som infektioner eller smärta.”

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och husdjursvakt

Håll hunden i form

Andningssvårigheter

Hundar som har svårt att andas kan även hosta, väsa, kväljas eller bli andfådda. Dessa symptom är inte normala och kan tyda på:

 • Influensa hos hund
 • Hjärtsvikt
 • Smittsam luftvägssjukdom
 • Hjärtmask

Läs mer: Kan hundar få sömnapné? Hjälp din fyrbenta vän att sova gott

⚠️ Om din hund har andningssvårigheter eller verkar ha svårt att andas ska du omedelbart ta med hunden till veterinären.

Nysning eller rinnsnuva

Om hunden nyser, har rinnsnuva eller rinniga ögon kan detta tyda på att hunden är sjuk. Hundar kan precis som vi människor smittas av förkylning (eller till och med av covid-19) så var uppmärksam på förkylningssymptom hos din fyrbenta vän.

En hund som nyser i skog

Blekt eller missfärgat tandkött

Om hunden är frisk ska tandköttet vara rosa, som bubbelgum, eller en liknande nyans. Se till att notera färgen på hundens tandkött när hen är frisk, så att du kan se om något förändras.

 • Blekt tandkött är ett vanligt tecken på sjukdom hos hund och kan tyda på många olika sjukdomar, som uttorkning, uppblåsthet eller till och med cancer.
 • Om hunden har lila, gult, blått eller rött tandkött är det sannolikt ett tecken på att hunden inte mår bra och att du bör rådfråga en veterinär.

Läs mer: Ta hand om hundens tänder

Feber

En sjuk hund kan även få feber. Använd en digital termometer för att kontrollera hundens temperatur. En frisk hund ska ha en kroppstemperatur på cirka 38 till 39 ºC.

Om hunden har feber kan detta orsakats av:

 • Förgiftning
 • Bakteriell sjukdom, virus eller svamp
 • Öroninfektion
 • Ett infekterat bett eller sår
 • Infektion i munnen eller tänderna
 • Urinvägsinfektion
 • Problem med immunförsvaret
 • Cancer
En man som tar temperaturen på en hund med hjälp av en termometer

Om hundens temperatur ligger över 39 °C kan du försöka att svalka med en fläkt eller med en handduk eller trasa som blötts med kallt vatten. Fortsätt att hålla ett öga på hundens temperatur.

Om hundens temperatur fortsätter att öka eller ligger över 40 °C ska du ringa veterinären eller ta med hunden till djurakuten.

⚠️Du ska aldrig ge hunden läkemedel som utformats för människor; dessa kan vara giftiga för hundar.

Klåda, gnagning eller pälsavfall

Ett annat tecken på att hunden behöver vård är att hen kliar, biter eller gnager på en viss del av kroppen. Hundar som kliar eller gnager överdrivet kan ha loppor, infektioner eller allergier.

Om hunden har klåda bör du rådfråga en veterinär, särskilt om hunden även har pälsavfall, rodnad, svullnad, sekretion eller ovanlig lukt.

En hundvalp kliar sig i en trädgård

De vanligaste sjukdomarna hos hundar: symptom och behandling

Som du kan se finns det många olika sjukdomar som kan påverka hundar, precis som vi människor. Hundar kan lida av otaliga sjukdomar och virus kan smitta från andra sjuka husdjur, eller vilda djur. Som tur är så kan många vanliga sjukdomar hos hundar förebyggas med vaccin.

Nedan hittar du en tabell över de vanligaste sjukdomarna hos hundar, med symptom och möjliga behandlingar.

SymptomBehandling
ÖroninfektionKliar eller sätter tassen mot öronen, skakar på huvudet, rodnad, sårskorpor, skorpor eller pälsavfall runt öronen, problem med balansen, smärta, nedsatt hörselRengör och torka örat, och använd antibiotika eller svampmedel beroende på typen av infektion
Valpsjuka*Varig vätska rinner från ögonen, feber, aptitlöshet, håglöshet, kräkning, diarré, lunginflammation, anfall, förhårdnade dynor på tassarnaBehandling av individuella symptom
Rabies*Anfall, aggression, paralys, brist på koordinationIngen behandling finns, sjukdomen är ofta dödlig
CancerKnölar, lukt, sekretion, svullnad, sår, viktnedgång, håglöshet, smärta, förändrad aptitCellgiftsbehandling, strålning och/eller naturliga läkemedel
DiabetesÖkad törst, kissar oftare än vanligtvis, förändrad aptit, viktnedgång, håglöshet, kräkningOrala läkemedel, insulinsprutor, förändrad diet, kastrering
Hjärtmask*Hosta, andningssvårigheter, kräkning, viktnedgång, trötthetSprutor som dödar hjärtmask, antibiotika
Hepatit*Rinner från ögon och näsa, nästäppa, törst, aptitlöshet, feber, gulnande ögon, tandkött och hud, röda prickar på huden, svullnad, anfallAntibiotika eller immunsuppressiva läkemedel, behandling med dropp, behandling på djursjukhus
Kennelhosta*Torrhosta, kväljningar, feber, slem i halsen, rinnsnuvaBehandling kan inkludera isolering från andra hundar, läkemedel, luftfuktare och extra omsorg hemma
Parvovirus*Kräkning, diarréBehandling med dropp, läkemedel
Borrelia*Hälta, svullna lymfkörtlar, feber, ledinflammation, trötthet, aptitlöshetAntibiotika
Leptospiros*Sjukdom som påverkar lever och njurar, med symptom som ofta ej upptäcksAntibiotika
Övervikt Överflöd av fett, svårt att känna hundens bröstkorg, håglöshetSund kost, portionskontroll och träning
VärmeslagFörhöjd temperatur, hunden flämtar och dreglar, törst, svaghet, blekt tandkött, kräkningSvalka, vatten; akut behandling kan krävas

*Kan förhindras med hjälp av vaccin, avmaskning och/eller förebyggande läkemedel

Så förhindrar du att din hund blir sjuk

Förutom att hålla ett vaksamt öga på hundens form och beteende finns det många saker du kan göra för att förhindra att hunden blir sjuk:

 • Tvätta händerna: det kanske låter enkelt, men att tvätta händerna ordentligt förhindrar att sjukdomar sprider sig i familjen, inklusive till hunden.
 • Regelbundna kontroller hos veterinären: ta med hunden till veterinären minst en gång om året för att göra en allmän kontroll.
 • Vaccinera hunden (och se till att vaccinen är aktuella): se till att hunden har alla nödvändiga vaccin för aktuell miljö och livsstil.
 • Använd medel för att förebygga loppor, fästingar och parasiter: ge hunden de läkemedel och medel som rekommenderas av veterinären för att skydda mot smittsamma sjukdomar som loppor, fästingar och parasiter kan bära på.
Ett par som ger sin hund medicin

 • Håll ett öga på vad hunden äter: hundar blir ofta sjuka av att äta dålig mat, att dricka förorenat vatten eller få i sig andra ämnen som är giftiga för hundar. Se till att hunden inte äter något som kan leda till sjukdom.
 • Städa upp: se till att regelbundet plocka upp och städa hundens miljö och saker. Du bör rengöra golvet, hundbädden och hundleksakerna samt hålla området fritt från skadliga objekt (som glas, gräsfrön och flisor), bakterier och parasiter.
 • Se till att köttet är genomstekt: rått kött kan smitta hunden, så se till att allt kött som hunden äter är genomstekt.4

Viktigast av allt …

Se över förändringar i hundens beteende, som vovvens aktivitet och sömn. Om du har en Tractive-enhet får du praktisk information så att du snabbare kan upptäcka förändringar (och förhindra att hunden blir sämre).

Trustpilot-omdöme om Tractive

Spåra hundens hälsa

Så tar du hand om en sjuk hund

Beroende på sjukdomen och symptomen finns det många möjliga sätt att ta hand om och behandla en sjuk hund. Det är bara en yrkeskunnig veterinär som kan fastställa korrekt diagnos för hundens tillstånd. Alltså är det viktigt att du rådfrågar en veterinär så snart din hund visar tecken på sjukdom.

När veterinären har pratat med dig och undersökt hunden kan hen ge dig mer information om möjliga behandlingar.

Veterinär som undersöker en hund

Det är du som hundägare som fattar beslut om vilken behandling som är bäst för din hund, med hjälp av veterinären och med vovvens unika situation i åtanke.

Med det sagt:

💡 Det mest effektiva sättet att behandla sjukdom är att förebygga den.

De goda nyheterna: många sjukdomar som hundar kan lida av kan förebyggas med vaccin och läkemedel. Alltså bör du:

 • Ge hunden rekommenderade förebyggande behandlingar så tidigt som möjligt. En veterinär kan berätta mer om vilka vaccin och läkemedel som rekommenderas beroende på var du bor och hundens livsstil.
 • Hålla ett öga på hundens hygien, kost, vattenintag och aktivitet. Det finns små åtgärder som kan hjälpa mycket när det kommer till att främja hundens hälsa på sikt.
 • Se över hundens beteende för att tidigt upptäcka förändringar. Din hund lär inte klaga på symptom, men kan däremot visa att hen inte mår så bra genom förändringar i aktivitet och sömn. Använd Tractive för att se förändringar och behandla problem tidigare.
Trustpilot-omdöme om Tractive
Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Håll ett öga på hunden när och var som helst

Se till att hunden får tillräckligt med aktiv tid och vila. Upptäck förändringar i hundens sömnmönster. Hitta hunden när och var som helst.

Köp hund-GPS

Med hjälp av våra råd (plus gott om kärlek) kan du skydda din vovve och se till att ni får ett långt och friskt liv tillsammans.

För mer information om varningstecken som kan tyda på att hunden är sjuk kan du ta en titt på den här videon från Continental Kennel Club:

Gillade du inlägget? Dela det med en vän och hjälp oss att skapa en bättre och vänligare värld för våra fyrbenta vänner.