Grönt är gott. Och nyttigt. Grönsaker är en viktig del av kosten, både för människor och för hundar. Vilka grönsaker kan hundar äta? Och visste du att vissa grönsaker och andra vanliga livsmedel kan vara giftiga för hundar? Alltså är det viktigt att ta reda på vad som gäller innan du matar hunden med något du är osäker på. I den här artikeln berättar vi vilka hälsosamma grönsaker du kan lägga till i hundens kost och vilka grönsaker som är farliga för hundar. Nu slipper du oroa dig och undra vilka grönsaker som är bra för hunden och vilka som är farliga!

Kan jag ge min hund grönsaker att äta?

Ja, självklart! Att hundar äter grönsaker är inget nytt. Innan det fanns massproducerad hundmat levde en tam hund på i princip samma mat som sin husse eller matte. Under en lång tid överlevde hundar på att jaga och hitta annan föda. Därför är hundar väl lämpade för att smälta stärkelse, som till exempel finns i ris och potatis¹.

Grönsaker innehåller fiber, vitaminer och kolhydrater som är viktiga delar av sund kost för en hund. Men vissa grönsaker rekommenderas inte för hundar då de är giftiga eller svårsmälta. Det kan leda till en sjuk vovve. Inte bra!

Vilka grönsaker kan hundar äta? Vad bör jag tänka på?

Det finns många skilda åsikter om vad hundar kan och inte kan äta. Dessutom har varje hund unik smak och egna preferenser. Som ansvarsfull hundägare ska du bara mata din fyrbenta vän med saker som hen tryggt och bekvämt kan äta utan smärtsamma biverkningar. Om du misstänker att ett visst livsmedel gör hunden uppblåst eller medför andra otrevliga symptom bör du rådfråga en veterinär.

Vi rekommenderar även följande tips när du ger din hund grönsaker:

Bra

✅ Låt grönsaker vara huvuddelen av måltiden.

Lägg alltid till fett om du serverar till exempel mosade grönsaker. Du kan lägga till olja, yoghurt eller ägg för att se till att din hund även tar till sig fettlösliga näringsmedel som E-, D-, K- och A-vitaminer.

✅ Använd organiska, lokala produkter om möjligt.

✅ Mata hunden med mogna eller övermogna grönsaker.

✅ Ge hunden en varierad kost.

Dåligt

Låt inte hunden äta kärnor från frukt eller grönsaker. Kärnor kan vara giftiga om de sväljs.

Ge inte hunden rå potatis, broccoli, eller andra hårda grönsaker.

Hur kan jag ge hunden grönsaker?

När du ger hunden grönsaker att äta ska grönsakerna vara mosade och om möjligt lätt tillagade. På så sätt kan hunden ta till sig matens vitaminer och näringsämnen. Om du har en frisk hund kan du ge vovven mosade råa grönsaker och frukt. Se bara till att läsa informationen nedan och kom ihåg vilka råa grönsaker och frukter som är farliga för hundar.

Mata hunden med mosade eller lätt tillagade grönsaker.

Vilka grönsaker kan hundar äta? Lista

I följande lista ser du grönsaker som du kan ge hunden utan att behöva oroa dig. Exempel på de bästa grönsakerna för hundar:

Broccoli

Broccoli är gott (jo, det är det!) och hjälper dessutom hundens immunförsvar. Ånga eller mosa broccoli och ge hunden i små mängder. Försök att alltid kombinera broccoli med mat som är rik på kalcium, som yoghurt eller keso. På så sätt kan hunden ta till sig alla underbara näringsämnen i broccoli.

Se upp! Broccoli-buketter (den övre delen som vi människor tycker om) innehåller ett ämne som kan vara farligt för hundar. Därför ska du bara ge hunden tillagade broccolistjälkar, i måttliga mängder.

Brysselkål

Hundar kan även äta brysselkål. Brysselkål innehåller C- och A-vitamin, mangan och fiber. Ge inte hunden alltför mycket brysselkål då det kan orsaka uppblåsthet. Med andra ord: illaluktande pruttar och ont i magen. Det tycker ingen om.

Morötter

Morötter är mycket hundvänliga och du kan ge vovven råa, rivna, kokta eller ångkokta morötter. Morötter ger hunden stora mängder beta-karoten, vilket har en välgörande effekt på ögon, hud och päls. Dessutom kan morötter hjälpa till att rengöra hundens tänder och ge vovven bättre andedräkt. Därtill innehåller de gott om fiber och A-vitamin.

Selleri

Hundar kan äta selleri, som är kalorisnålt och rikt på A-, B- och C-vitamin samt fosfor. Vissa näringsämnen i selleri kan till och med vara välgörande för hjärtat och motverka cancer. Precis som morötter kan selleri dessutom ge hunden fräschare andedräkt.

Gurka

Gurka passar perfekt för hundar som behöver gå ner i vikt eller hålla formen. Gurka innehåller nästan inga kolhydrater och inget fett, men har gott om C-, K- och B1-vitamin samt kalium, magnesium, biotin och koppar.

Haricots verts

Haricots verts kan serveras råa, på burk, ångkokta eller skurna. Alla former passar fint som tillskott till hundens diet. Se till att din hund endast får grönsaker utan salt, kryddor eller andra tillsatser. Haricots verts är kalorisnåla men har gott om näringsämnen, mineraler och fiber. Med andra ord är det en riktigt välgörande godsak att ge vovven.

Ärter

Alla ärter såsom gröna ärter, sockerärter och sugar snaps lämpar sig väl för hunden. Ärter innehåller flera olika vitaminer och mineraler samt protein och fiber, så de är ett mycket hälsosamt tillskott till hundens kost.

potatis mot vit bakgrund – vilka grönsaker kan hundar äta?

Potatis

Kokt potatis ger din fyrbenta vän gott om fiber, vitaminer och mineraler. Dessutom är potatis mycket lättsmält.

Pumpa

Pumpa innehåller gott om fiber och kan även hjälpa till om hunden har diarré eller förstoppning. Mata hunden med tillagad och skuren eller mosad pumpa. Se till att inte salta pumpan och inte heller tillsätta några andra kryddor.

Sötpotatis

Sött och gott. Sötpotatis lämpar sig väl för hundar, som brukar älska grönsaken. Se till att tillaga sötpotatis innan du matar hunden med det. Sötpotatis är rikt på fiber och bidrar till god matsmältning.

Nu vet du vilka grönsaker som passar för hundar. Du har fått svar på frågan: vilka grönsaker kan hundar äta? Nu ska vi ta en titt på vilka grönsaker som hundar inte bör äta. Du kan även ta en titt på våra recept på hemlagad hundmat med grönsaker, som hjälper dig att hålla din fyrbenta vän i toppform.

Vilka grönsaker kan hundar INTE äta?

Du ska inte under några omständigheter ge din hund följande frukt och grönsaker, då de kan vara skadliga för din fyrbenta vän:

❌ Lök och vitlök kan förstöra hundens röda blodceller.

❌ Avokado kan orsaka problem med andningen samt sjukdom och diarré hos hundar.

❌ Aubergine bör undvikas om hunden har allergier eller inflammation.

❌ Rå potatis innehåller solanin, som är giftigt för hundar.

❌ Tomater kan skada hundens nervsystem, njurar eller mag-tarmkanal.

❌ Vindruvor kan skada hundens njurar.

❌ Rabarber kan skada hundens nervsystem, njurar eller mag-tarmkanal.

❌ Sharon (persimon) kan orsaka diarré och feber.

Så… vilka grönsaker kan hundar äta? Jo, ganska många faktiskt! Men kom ihåg att kontrollera listan på frukt och grönt som är farligt för hundar. Följ våra enkla tips för att ge hunden grönsaker som del av en hälsosam kost. Här kan du läsa om hur mycket (och hur ofta) du bör mata hunden.

Fler sätt att älska din fyrbenta vän

Vi vet att det är viktigt för dig att din fyrbenta vän är trygg, frisk och aktiv. Därför har vi skapat en allt-i-ett-lösning med vår hund-GPS med aktivitetsspårning. Den lilla, lätta enheten ser till att din hund alltid är trygg. Fäst helt enkelt din tracker på hundens halsband eller sele. Klart! Nu kan du spåra hundens plats och rörelser i realtid, alla dagar, med alla avstånd. Vi ser till att du kan hålla ett öga på din kära vovve när och var som helst.

Upptäck Tractive GPS


Gillar du inlägget? Dela det med en vän så att fler hussar och mattar kan få sina vovvar att må fan-tass-tiskt!