Det är inte alla hundar som kan simma och som älskar vatten. Vissa håller sig borta från vattnet på stranden, i poolen och i sjöar och vattendrag. Men andra hundraser gillar vattnet och vill plaska vid varje tillfälle som ges. Läs vidare för att ta reda på vilka hundar som kan simma och gillar vatten, och vilka vovvar som vill hänga med på en simtur på sommaren. Och på tal om sommaren: missa inte våra bästa tips för att svalka hunden.

Ta även en titt på den bästa vattentäta GPS-spåraren för hundar.

Hundar som kan simma

Hundar som kan simma och som älskar vattnet är vanligtvis hundraser som har avlats specifikt för aktiviteter i och runt vattnet, till exempel att jaga and och gås. Men det finns även andra hundraser som älskar vatten och som gärna vill simma och plaska.

Varför gillar hundar vatten?

Hundar som kan simma älskar vattnet. Särskilt i jämförelse med katter! Men varför gillar hundar vatten? Det kan till exempel vara för att …

 • Vissa hundraser har avlats för att jobba i och nära vatten, till exempel irish water spaniel.
 • Hundar får (särskilt i jämförelse med katter) roliga första upplevelser av vatten, så de förknippar vattnet med positiva saker.
 • Vatten är ett utmärkt sätt att svalka hunden och undvika att hunden får värmeslag på sommaren.
 • Många hundar är lekfulla, nyfikna och äventyrslystna. Då är vattnet en rolig och spännande plats.
 • Att leka i vattnet tillsammans är det perfekta sättet för hundar som kan simma att knyta an till sina favoritmänniskor.
 • Att bada är ett utmärkt sätt att bli ren.
 • Det känns bra, helt enkelt!

Spåra min hund

19 hundraser som älskar vatten

Nu presenterar vi 19 hundraser som älskar vatten. De är hundar som kan simma och som gärna tar ett dopp!

American water spaniel

American Water Spaniel hund

Det här är en sällsynt hundras som avlades i Wisconsin och som kombinerar egenskaperna från spaniel och retriever. De här hundarna trivs bra i de blöta myrarna runt USA:s stora sjöar och när de får arbeta (eller leka) i vattnet.

Barbet

barbet-hund som springer utomhus

Barbet är en mycket gammal ras som var som mest populär i Frankrike, och som gärna beger sig ut på friluftsäventyr. En barbet passar perfekt som jakthund, och rasen har en varm och social personlighet.

Boykin spaniel

Boykin spaniel hund

Boykin är en mellanstor spaniel som är ivrig och lydig. De tycker om att jaga and och gås, eller vild kalkon. Hundrasen är vanlig i USA:s sydstater.

Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever hund utomhus

Chesapeake-bukten har iskallt vatten. Men den här tåliga hundrasen tar sig an utmaningen. Chesapeake bay retrievers har oljig, vattentät päls. Det är en hund som älskar friluftslivet, att vara aktiv och att jaga i vattnet.

Curly coated retriever

Curly coated retriever hund som ligger i gräs

En engelsk curly coated retriever är del av retriever-familjen. Det är en modig hund som utan tvekan hoppar rakt i iskallt vatten. Därför är den här hundrasen en favorit bland jägare.

Engelsk setter

Engelsk setter hund

En typisk engelsk setter känner sig bekväm i vattnet och simmar för skojs skull. Det här är en hund som kan vara entusiastisk och som tar sig an vattnet utan rädsla. Hundrasen avlades som jakthund men passar även som en trevlig kompis till familjen. Se bara till att din setter får gott om utrymme och möjlighet att röra på sig och göra sig av med all överflödig energi.

Flatcoated retriever

flatcoated retriever hund som leker utomhus

Flatcoated retrievers har avlats för att hämta byten både på land och i vattnet. Det är en engelsk hundras som gärna vill leka och som är lättlärd. En flatcoated retriever behöver mycket fysisk aktivitet och är en naturlig jägare. Med andra ord är flatcoated retrievers hundar som kan simma och som gärna tar ett dopp med dig.

Schäfer

schäfer i vatten

Till skillnad från många andra hundraser i listan så har schäfrar inte avlats specifikt för att simma. De är bra på många olika aktiviteter; allt från vallning och spårning till skydd, räddning och militärt arbete. Eftersom de är naturligt atletiska och modiga brukar de tycka om vattnet och vara bra på att simma.

Golden retriever

 golden retriever på stranden

När man tänker på hundar och vatten tänker man sannolikt på golden retrievers. Den här populära hundrasen är aktiv, rolig och glad. Och golden retrievers älskar att vara nära (och i) vattnet. Deras päls avvisar vatten, så de blir inte för kalla när de tar en simtur.

Irländsk vattenspaniel

irländsk vattenspaniel

En irländsk vattenspaniel är en relativt stor spaniel och en mycket intelligent hund. Rasen utmärker sig med tät, krullig päls som avvisar vatten och gör att hundarna gärna badar och simmar.

Labrador retriever

labrador retriever hund i vatten

Labradorer är populära hundar för familjer, men visste du att de avlades i Newfoundland som vattenhundar för att hjälpa till med fisket och dra in stora fiskenät? Labradorer har tjock, vattenavvisande päls och är duktiga på att simma. De gillar att hämta leksaker i vattnet och att doppa sig på varma sommardagar.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo hund

Det här är en uråldrig hundras som anses vara den ursprungliga vattenhunden1. Numera är lagotto romagnolos experter på att hitta tryffel! Men bara för att rasen numera jobbar med tryfflar snarare än i vattnet betyder inte att den glömt hur man simmar. Lagotto romagnolo är hundar som kan simma som fisken i vattnet.

Newfoundland

Newfoundland hund som simmar i vatten

Det här är en bjässe som älskar att simma. Rasen har tjock päls som skyddar mot kallt vatten, eftersom den ursprungligen avlades för att hjälpa till att dra in fiskenät. Numera jobbar den här lurviga hjälten ofta med räddningsarbete i vattnet.

Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever hund utomhus

Nova scotia duck tolling retrievers är de minsta medlemmarna i retriever-familjen. De är intelligenta och energiska och avlades för att hjälpa jägare att fösa och hämta sjöfåglar. Numera ”jobbar” de ofta med roliga saker som att leka och simma med sina hussar och mattar.

Skaffa Tractive GPS

Otterhound

Otterhound hund

Den här bedårande, sällsynta rasen från Storbritannien har tålig, vattentät päls med oljigt undre. Detta gör att de passar perfekt för att leka och arbeta i och runt vattnet. Otterhounds avlades precis som namnet antyder för att jaga uttrar, och de rör sig snabbt som blixten i vattnet. Otterhounds älskar att simma och leka i vattnet och passar även för familjer med barn.

Portugisisk vattenhund

portugisisk vattenhund som sitter utomhus

Portugisiska vattenhundar kommer från Algarve i Portugal och avlades ursprungligen för att fösa in fisk i nät. De arbetade även med att hämta trasiga nät och tappade fiskeverktyg. Med andra ord är de hundar som kan simma. Som fisken i vattnet!

Bonusfakta: två representanter från rasen åkte till Vita huset för att hänga med familjen Obamas vovvar Bo och Sunny.

Schipperke

Schipperke hund

Schipperke betyder ”liten kapten” på flamländska2, och namnet kommer från tiden då rasen användes flitigt på kanalbåtar. Med andra ord är det inte så konstigt att den här belgiska rasen trivs i vattnet. Dessa hundar är energiska (och ibland envisa) och älskar att hänga med på friluftsäventyr.

Perro de agua espanol

Perro de agua espanol hund

Den här rasen trivs lika bra som vallhund som i vattnet. De gillar att ha något att göra eller en uppgift att utföra, och är aktiva och simkunniga.

Pudel

Pudel som står på stenar i vatten

Även om pudlar ofta ses på land och på agility-banor så avlades de ursprungligen för att hämta byte i vattnet. Alltså är de hundar som kan simma utan minsta problem.

Nu har du läst hela listan på 19 hundar som älskar vattnet!

Men bara för att vovven tillhör en av raserna ovan är det inte givet att hen gillar vattnet. Och det finns hundar från raser som inte avlats för vattnet som älskar att plaska. Alltså är det viktigt att vara uppmärksam på hundens förmågor och preferenser.

Hundraser som inte gillar vatten

För vissa hundar faller det sig inte naturligt att simma, och då är det bäst att de undviker djupt vatten. Detta kan till exempel röra hundar med hög tyngdpunkt eller kortnosiga raser samt raser med korta ben, som pugs, boxrar, taxar och bulldoggs. Dessa hundar kan snabbt bli trötta eller få det svårt att hålla sig flytande. Kom även ihåg att små hundraser inte är lika tåliga om vattnet är kallt.

Läs mer: hur kallt är för kallt för hunden?

11 hundraser som inte gillar vatten:

 • Chihuahua
 • Pug
 • Yorkshireterrier
 • Shih tzu
 • Boxer
 • Pekinges
 • Vinthund
 • Malteser
 • Pomeranian
 • Bichon frisé
 • Tax

Misstag att undvika när du introducerar hunden för vatten

Är du osäker på huruvida din hund gillar vatten? Var då försiktig när du introducerar vovven för vatten och undvik följande fem misstag som kan göra att hunden blir rädd för vattnet.

 • Kasta inte hunden i vattnet med förväntan om att hen ska simma: detta kan traumatisera hunden. Tänk dig själv hur det skulle kännas om någon slängde ner dig i djupt vatten! Dessutom kan hunden råka svälja mycket vatten när hen landar, vilket kan förhindra andningen och bli livshotande.
 • Doppa inte hunden i vattnet: vi hundägare vet att våra fyrbenta vänner behöver tid på sig att vänja sig vid nya situationer. Alltså behöver hunden lite tid på sig när hen introduceras för vattnet. Lugnt och fint ska det gå!
 • Undvik kallt vatten och munstycken som sprutar mycket: detta gäller i synnerhet för hundar som presenteras för vatten för första gången. Det är viktigt att använda ljummet vatten och att undvika slangar med starka munstycken. När du ska tvätta hunden bör du alltid hålla ett öga på vovven; om hen skakar kan detta tyda på att vattnet är för kallt.
 • Kom ihåg: hunden gillar sannolikt inte att simma när det är kallt ute eller i vattnet: precis som vi människor så föredrar hundar att simma när det är varmt i vattnet. Om du introducerar hunden för vatten ute i naturen ska du komma ihåg att vädret spelar en stor roll. Vänta därför till sen vår eller sommar, när vattnet är varmare. Men se upp! Var försiktig om du tar en simtur med hunden när det är riktigt varmt ute. Hen kan nämligen få värmeslag.
 • Kom ihåg att hunden kanske inte har en naturlig talang för att simma: det finns vissa hundraser som kan plumsa direkt i vattnet (som labradorer och newfoundlandhundar) men andra måste lära sig att simma, precis som vi människor. Din fyrbenta vän kanske sjunker som en sten. Då måste du vara nära till hands! Och kom ihåg att vissa hundar helt enkelt inte tycker om vattnet. Det är helt okej.

En vattentät GPS-tracker som skyddar din hund

Om du har en hund som älskar vattnet kan du spåra vovven i realtid med en 100% vattentät Tractive GPS-tracker. På så sätt får du sinnesro samtidigt som din hund får chansen att njuta av ett dopp. Det vinner alla på.

Klara, färdiga, spåra


Gillade du inlägget? Dela det med en vän!