Har du en aktiv hund som älskar att bada och leka i snön, eller en utekatt med ett stort revir att patrullera? Precis som många andra hussar och mattar världen över vill du säkert uppmuntra alla äventyr men samtidigt förhindra att din fyrbenta vän springer bort. Då behöver du en liten vattentät GPS-tracker som hjälper dig att hålla ett öga på din pälskling.

För husdjur rekommenderar vi en smart GPS-tracker som Tractive GPS. Dessutom kan vår GPS-spårare användas för andra saker, som att spåra båtar, bilar eller andra typer av djur.

Nu är det dags att ta ett djupdyk (!) i hur Tractives vattentäta GPS-spårare fungerar.

brun hund med hundhalsband och hund-GPS utomhus

Hundar, katter, vatten – och jaktinstinkten

De flesta hundraserna som älskar vatten och snö har starka jaktinstinkter (till exempel spanielhundar, retrieverraser, setters, shepherds och till och med pudlar). Alltså är det mer sannolikt att dessa hundraser jagar efter ankor och andra vilda djur ut i sjöar eller åar.

Ta en titt på berättelsen om Marnie, utbrytardrottningen som sprang ner i en damm fylld av ankor och fick räddas med hjälp av sin Tractive-enhet.

Men katter då? Hatar inte de vatten? Inte alltid. Vissa kattraser har päls som tål vatten och tycker i själva verket om att ta ett dopp! Till exempel: turkish van, turkish angora, sibiriska katter, bengaler och till och med maine coon. Precis som hundar är dessa raser ofta mycket aktiva. De hänger gärna med på äventyr utomhus och har ofta stark jaktinstinkt. (Vilket kan leda till ett dopp om katten är tillräckligt motiverad i jakten.)

Clair Chesterman, kattuppfödare och ägare av FluffyMeowPaws

”Tractive är min topp-rekommendation när det kommer till katt-GPS. Och den bästa kvaliteten på marknaden. Jag kunde ange trygga områden, som mitt hem, och när min katt går utanför dem så får jag en notis på direkten.

I själva verket kan det ha räddat livet på min katt, den gången hon jagade efter en fågel och fastnade. Hon var så rädd, men jag kunde hitta henne med hjälp av GPS-spåraren. Tractives chip beräknar ofta kattens plats, som uppdateras på kartan var 2:a till 3:e sekund. Dessutom har den LED som hjälper dig att hitta din fyrbenta vän på kvällen.”

Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws
Tractive GPS spårare för hund och katt

Tappa aldrig bort ditt husdjur

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få en notis om din pälskling går för långt hemifrån. Håll formen med hälsonotiser. Och låt andra (som hundrastaren eller kattvakten) spåra med dig.

Upptäck GPS- och hälsospårning för husdjur

Därför ska du välja en vattentät GPS-tracker

Med en GPS-tracker kan du spåra i realtid med hjälp av:

 • en komponent för GPS-spårning (som till exempel fästs på hundhalsbandet) samt
 • en app (som låter dig se hundens plats).

Eftersom detta är en mycket viktig tjänst är det 100% avgörande att enheten är vattentät. Annars skulle du inte kunna spåra så snart din tracker hamnar i kontakt med vatten. Och om du har en hund som älskar vattnet, som en newfoundland eller en labrador som älskar snön så vet du hur svårt det är att hålla vovven borta från en lockande damm eller snöhög.

⚠️ De flesta GPS-spårarna är vattentäta (eftersom hundar och katter ofta vistas utomhus). Men se till att kontrollera din valda produkt för att se till att den är 100% vattentät.

Du kanske borde välja en Tractive DOG XL Adventure edition? Den är vattentät enligt standard IPX7 och har extra robust, fiberstärkt hölje. Det perfekta valet för hundar som älskar äventyr och att leka vilt.

Tractive DOG XL Adventure edition

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om vovven går för långt hemifrån. Håll din fyrbenta vän glad och frisk med hälsospårning. Och låt andra (som hundvakten eller hundrastaren) spåra med dig.

Köp hund-GPS

Att en tracker är vattentät är särskilt viktigt om den ska användas utomhus, till exempel om du vill kunna spåra hunden ute i naturen eller hålla ett öga på din utekatt och se vad missen har för sig hela dagarna. Det är även viktigt att din GPS-tracker är vattentät om du ska:

 • simma i havet eller sjön med hunden
 • rasta hunden när det är regnigt eller dimmigt ute
 • låta katten utforska området när det snöar eller regnar
 • låta en hund som gillar snön leka i trädgården för att nosa runt och ha det kul
 • åka långfärdsskridskor eller bege dig ut på skijoring med hunden
 • vandra med din hund eller katt

Ta en titt på de här fyrbenta kompisarna som alltid har med sig sina GPS-trackers så att de kan bege sig ut på äventyr i ur och skur:

View this post on Instagram

A post shared by Tractive (@tractive)

Är en hund-GPS vattentät?

Ja, vanligtvis är en hund-GPS vattentät. Detta stämmer till exempel för Tractives GPS hund-tracker och katt-tracker.

Tractives GPS-enheter har inga öppningar för SIM-kort eller öppna USB-portar och skyddar därför inte bara mot stänk utan är helt vattentäta (upp till 1 meters djup och 30 minuter) enligt IPX7. Därför lämpar sig en vattentät GPS-tracker från Tractive perfekt för djur som gillar vatten, och kan självklart användas när det regnar.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive

”Du behöver inte oroa dig för din Tractive-tracker när du rastar hunden i regnet eller tar ett dopp med din fyrbenta vän. Tractive-enheter är vattentäta enligt standard IPX7 och kan sänkas ner i vatten upp till 1 meters djup i cirka 30 minuter. Därför är Tractive det bästa valet för vardagen, eller badet.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

I själva verket har Tractive GPS-trackers varit vattentäta ända sedan början år 2012. Vår populära tracker utvecklades av djurkära entreprenörer och ledande ingenjörer i Europa och finns nu tillgänglig i hela världen. Enheten har utvecklats i Österrike under flera år, i vårt säte nära Alperna där vi får uppleva gott om blött, kallt och snöigt väder. Därför vet vi på Tractive att det är viktigt att vår GPS-tracker är 100% äventyrssäker.

Vårt team har fått lön för mödan. Tractives vattentäta GPS-tracker används redan av miljontals nöjda hussar och mattar världen över. Ta bara en titt på vad den här leriga killens ägare har att säga:

svart hund som slappnar av i lerpöl utomhus

Jag tog med mig min hund till hundrastgården igår och han hittade en lerpöl att bada i 😳. Hade lade sig i pölen och gick sedan och rullade sig i lorten. Jag var orolig att hans tracker skulle förstöras men när jag hade rengjort och laddat den var den i bra skick! Så nöjd med Tractives hållbarhet!

Cindy och Lhotse, USA

Spåra dina husdjur med Tractive

Vad är den längsta räckvidden för en GPS-tracker?

När det kommer till GPS-trackers finns det mer än bara stänk och pölar att tänka på. Hur ser det till exempel ut med räckvidden? Hundar som springer iväg för att jaga kan bege sig en kilometer bort på bara några minuter. Och den genomsnittliga utekatten kan gå ännu längre bort på en dag, beroende på revirets storlek. Men tänk om du kunde spåra dina husdjur med obegränsad räckvidd?

pink triangle graphic with exclamation

Det kanske verkar som en god idé att skaffa en Bluetooth-spårare till ditt husdjur, men de har vanligtvis en räckvidd på bara 100 meter, eller ännu mindre. Så om hunden eller katten rör sig bortom Bluetooth-radien kommer du inte längre att kunna spåra din fyrbenta vän.

Jämförelse mellan Bluetooth-spårare och GPS för husdjur

En riktig GPS-tracker bör kunna spåra var som helst i världen, eftersom den använder ett Global Positioning System, vilket precis som namnet antyder är globalt. Byggnader, skogsområden och vädret kan orsaka tillfälliga GPS-störningar, men påverkar i regel inte din trackers räckvidd. Så länge din tracker använder en annan typ av teknik jämte GPS, som mobiltäckning, så kan enheten skicka sin plats till din smartphone. Då får du obegränsad räckvidd. Kom bara ihåg att vissa GPS-trackers är begränsade till specifika länder.

kvinna som spårar sin hund med hund-GPS och app

Tractive GPS har obegränsad räckvidd utan gränser.

Du kan spåra din hund världen över och var du än befinner dig. Tractive GPS fungerar nämligen i 175+ länder. Till och med om du befinner dig i en annan världsdel än din hund så kan du följa varje steg. Se om Tractive fungerar i ditt land.

Och visste du? Tractive binder dig inte till ett nätverk av enheter som många Bluetooth-trackers.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive

”Precis som en AirTag så kan din Tractive GPS-tracker använda radiosignaler med kort räckvidd för att hitta ditt husdjur. Men till skillnad från en AirTag så använder Tractive även mobilnätet och GPS.

Så även om din tracker inte är i närheten av en mobil enhet kan den skicka uppgifter till Tractives servrar. På så sätt kan du snabbt och enkelt se husdjurets plats i appen.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

Spåra dina husdjur med Tractive

Vilken GPS-tracker är minst?

En annan avgörande faktor när du ska köpa en GPS-tracker är storleken. När det kommer till att spåra husdjur vill du säkert välja den minsta möjliga GPS-enheten. Eftersom din fyrbenta vän kommer att bära enheten på sitt halsband eller sin sele så måste din GPS-tracker vara lätt, liten och diskret. Så att ditt husdjur inte störs eller ens märker av enheten. Se till exempel på den här stilige killen med sin Tractive GPS:

Katt med Tractive CAT Mini-tracker

Därför är GPS-trackers för hundar och katter några av de minsta enheterna på marknaden.

Tractive CAT Mini GPS-tracker Tractive Dog GPS-tracker
Storlek55 x 28 x 17 mm71 x 28 x 17 mm
Vikt25 gram35 gram
PassarKatter från 3 kgHundar från 4 kg
VattentätIPX7IPX7
Obegränsad räckviddJaJa
Kompatibel mediOS, AndroidiOS, Android

Med andra ord är enheten knappt större än ett armbandsur. Men den är fullpackad med fan-tass-tiska funktioner!

blue info icon

Varför finns det inte en tracker som är lika liten som ett microchip?

Vissa tycker att en GPS-tracker för husdjur knappt bör väga något och att man borde kunna implantera den under djurets hud. Men det är en myt. Det finns inga GPS-microchip med spårning på marknaden. En GPS-tracker måste innehålla ett batteri, en antenn, en GSM-modul och mer. Läs mer och jämför microchips och GPS-trackers.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive

”Vi använder moderna kvalitetskomponenter för att producera våra GPS-spårare. Dessa komponenter tar upp mycket plats, eftersom de håller högsta kvalitet. Och om du vill kunna spåra ditt husdjur med en pålitlig tjänst behöver du även ett ordentligt batteri. I vissa modeller tar batteriet i själva verket upp mer än hälften av utrymmet. Det är en balansgång att hitta rätt förhållande mellan storlek och kvalitet. Och det är något som vi ständigt arbetar på.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

Finns det en vattentät GPS-tracker med aktivitetsspårning?

I den här artikeln har vi skrivit om flera saker att tänka på när du ska spåra ditt husdjur. Du kan till exempel använda en vattentät GPS-tracker för att tryggt följa hundens steg i realtid och med obegränsad räckvidd. Det finns enheter som är tillräckligt små för att inte störa din fyrbenta vän när de bärs på halsbandet eller selen (som Tractive GPS). Men nu kanske du undrar: finns det GPS-trackers med aktivitetsspårning för hundar och katter?

Många moderna GPS-trackers för husdjur har även aktivitetsspårning, så att de är som en Fitbit för hunden! Med Tractives aktivitetsspårning kan du till exempel:

 • Hålla ditt husdjur i form genom att spåra fysisk aktivitet.
 • Sätta upp mål för din fyrbenta vän och fira när de uppnås.
 • Delta i roliga tävlingar med andra hundar eller katter i samma ras, grannskap eller vänskapskrets.
 • Hålla formen tillsammans med din fyrbenta vän; och
 • Stärka bandet mellan dig och ditt husdjur!

Och viktigast av allt: att spåra djurets aktivitet kan hjälpa dig att tidigt upptäcka sjukdomar. Veterinärer rekommenderar att du håller koll på hundens eller kattens aktivitet över tid.

Ett av de första tecknen på att ett djur är sjukt eller har ont är nämligen att aktiviteten minskar. Men om du håller koll på aktiviteten kan du snabbare och enklare upptäcka förändringar och vidta rätt åtgärder.

Sebastian Raab, Product Manager at Tractive

“Det är lätt hänt att man missar förändringar i hundens eller kattens regelbundna aktivitet, eller helt enkelt om aktiviteten ökar eller minskar i allmänhet. Därför har vi skapat notiser som skickas om aktiviteten minskar märkbart. De kan hjälpa dig att vidta åtgärder om ditt husdjur lider av en infektion eller har ont.”

Sebastian Raab, produktchef på Tractive och djurvakt

Läs mer om Tractive GPS

Tractive GPS räddar livet på badsugna djur världen över

I det här inlägget har vi tagit en titt på badsugna hundar som har starka instinkter. Men ibland kan jaktinstinkten föra hundar till farliga platser. Det gäller även för katter som är ute och utforskar i snön (eftersom snön kan påverka deras luktsinne och göra det svårare att hitta hem).

Borzoi-hunden Imogen som vilar med sin Tractive GPS-tracker

Låt oss berätta om Imogen, en livlig borzoi som hoppade över staketet när hon jagade något. Tyvärr ledde äventyret till att hon trillade ner i en frusen sjö i närheten.

Som tur var kunde hennes matte spåra henne med hjälp av Tractives platshistorik och värmekarta, och rädda Imogen från att frysa ihjäl eller drunkna.

Bäst av allt är Tractives platshistorik som kan hjälpa dig att hitta ditt husdjur till och med om du har dålig täckning.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

”Om du vill se ditt husdjurs plats eller dela platshistoriken behöver du faktiskt inte någon mobilanslutning. Så om du har Tractive GPS behöver du inte oroa dig om du förlorar täckning under en kort stund. Din tracker lagrar husdjurets plats i systemet så att du kan se informationen även när du är offline.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

Läs mer om Tractive GPS

Vill du se hur en vattentät GPS-tracker fungerar i praktiken? Här kommer ett omdöme från Modern Canine med Apollo, en australian shepherd, som älskar att bada:

Gillade du inlägget? Dela det med en teknikintresserad djurägare!