Har du en hund som kliar mycket eller har fått kala fläckar? Kliar hunden så mycket att hen får sår? Då är det möjligt att du har upptäckt skabb hos hund. Att se hunden lida är hjärtskärande, men som tur är går det att behandla skabb. I det här inlägget kan du läsa allt du behöver veta om skabb hos hund.

Vad är skabb?

Skabb är en mycket smittsam hudåkomma som orsakas av olika mikroskopiska arter av kvalster som lever på djur. Ju mer hunden kliar, desto mer trillar pälsen av. Vissa kvalster lever även på friska hundar och är helt normala, medan andra kan ställa till med problem. Alla typer av kvalster kan orsaka lindriga till allvarliga hudinfektioner i takt med att antalet kvalster ökar. Skabb hos hund går att behandla, men kom ihåg att det är mycket smittsamt för andra hundar och människor.

Skabb hos hund är en allvarlig hudåkomma som orsakas av små, mikroskopiska kvalster som gräver ned sig i huden hos däggdjur.

Cornell Wildlife Health Lab

De två typerna av skabb som hundar kan lida av kallas rävskabb (sarcoptes scabiei) och demodex (hårsäckskvalster). Den vanligaste typen är rävskabb, och demodex är relativt ovanligt. Nedan kan du läsa om de olika typerna av skabb hos hund, orsaker, symptom, behandling och prognos.

Brun hund som ligger på en soffa och ser ledsen ut

Rävskabb

Rävskabb är ett tillstånd som orsakas av parasitiska kvalster (sarcoptes scabiei). Denna typ av kvalster gräver sig ner i huden. Där lägger de ägg som kläcks som larver efter cirka tre till tio dagar. Sedan utvecklas dessa larver till vuxet kvalster och förökar sig. Vuxet kvalster av denna typ lever i tre till fyra veckor.

Är rävskabb smittsamt?

Ja. Rävskabb är mycket smittsamt och kan lätt föras över från ett djur till ett annat. Hundar kan smittas av rävskabb genom direkt kontakt (hud mot hud) och genom att dela saker (till exempel en hundbädd) med infekterade djur.

Hundar kan även smittas av rävskabb av infekterade vilda djur, som rävar, även om detta är mer sällsynt.

Kan hundens skabb smitta mig?

Skabb hos hund är en zoonotisk sjukdom, vilket innebär att det kan smitta från hund till människa.

Vad orsakar skabb hos hund?

Den vanligaste orsaken till skabb hos hund (rävskabb i detta fall) är att hunden har kontakt med ett infekterat djur, då kvalstret snabbt kan röra sig från djur till djur. Hunddagis, hundrastgårdar, hundfrisörer och veterinärmottagningar är platser där hunden kan utsättas för rävskabb från andra djur. Om en hund på ett hunddagis eller hundpensionat har rävskabb kan även de andra hundarna smittas.

Demodex (hårsäckskvalster) påverkar till skillnad från rävskabb endast djur med nedsatt immunförsvar. Nedan kan du läsa mer om hur hårsäckskvalster kan infektera en hund.

Symptom på rävskabb

Hundar som lider av rävskabb kan uppleva följande symptom:

 • intensiv klåda och mycket kliande
 • hunden gnager på huden
 • förlust av päls, särskilt på magen och benen
 • områden med tjock, mörk hud
 • rodnad eller utslag
 • sårskorpor eller skrovlig hud
 • bakteriell infektion eller svampinfektion

I extrema fall kan hundar som lider av allvarlig skabb även ha svullna lymfkörtlar på grund av inflammation. Eller så kan hunden bli svag och benig, och gå ner i vikt eller vara håglös.

Om din hund inte beter sig som vanligt bör du ta med vovven till veterinären och hålla ett öga på aktivitetsnivån med en hund-GPS med aktivitetsspårning.

Hur diagnosticeras rävskabb hos hund?

För att diagnosticera rävskabb tar veterinären ett prov genom att skrapa på huden och undersöka provet under ett mikroskop för att se om det finns kvalster eller ägg. Även om det inte finns något kvalster i provet kan hundens symptom peka på skabb.

Behandling av rävskabb hos hund

Hundar med rävskabb kan behandlas med läkemedel och hjälp från en veterinär.

Det första steget för att behandla en hund med rävskabb är att rådfråga en veterinär. Veterinären kan rekommendera bästa lösning för att behandla hunden beroende på situationen.

Om du har en hund med skabb så skriver veterinären troligtvis ut läkemedel i form av lösning, kräm eller tabletter. Det är möjligt att hunden behöver en blandning av olika läkemedel. Veterinären kan även skriva ut steroider (för att behandla inflammerad hud) eller antibiotika (för att behandla infektion).

Du ska noggrant följa veterinärens anvisningar och se till att hunden får hela behandlingen; annars fungerar den inte. Veterinären följer vanligtvis upp behandling med två ytterligare omgångar prover från huden, för att se om hunden är fri från infektionen eller behöver ytterligare behandling.

Om du har andra djur i hushållet är det möjligt att de också måste behandlas. Se även till att tvätta eller ta bort hundbäddar, filtar, leksaker och andra saker som kan bära på kvalster. Din veterinär kan rekommendera att du sätter hunden i karantän för att förhindra att skabb sprids till andra djur eller till människor.

Hårsäckskvalster – demodex

En annan, mindre vanlig, typ av skabb kallas för ”demodex” eller hårsäckskvalster. Tillståndet orsakas precis som namnet antyder av kvalster. Dessa kvalster är avlånga, har åtta ben och kallas för demodex canis. Till skillnad från vanlig skabb så finns dessa kvalster alltid på hunden (till och med om hen är frisk) och nöjer sig med att bo i hårsäckarna i stället för att gräva in sig i huden.

Vanligtvis är hårsäckskvalster inte farligt. Det är endast om hundens immunförsvar är försvagat som hårsäckskvalster förökar sig alltför snabbt och orsakar problem.

Vilka hundar löper risk för demodex?

Om hunden har alltför mycket hårsäckskvalster orsakas detta vanligtvis av ett försvagat immunförsvar. Därför är demodex vanligast hos:

 • hundar under 18 månader
 • gamla hundar
 • undernärda hundar
 • sjuka hundar
 • hundar som tar vissa läkemedel

Är demodex smittsamt?

De goda nyheterna är att demodex inte smittar andra husdjur eller människor. Demodex kan endast ”smitta” genom att föras över från en tik till hennes valpar under de första dagarna. Eftersom hårsäckskvalster lever på alla hundar utgör kvalstret inget hot mot hundar med normalt immunförsvar.

Symptom på demodex hos hund

Symptomen på demodex hos hund beror på hur sjukdomen ser ut, vilket kan vara på ett av följande tre sätt:

Lokaliserad demodex: Fläckar som saknar päls och har narig hud kan i huvudsak ses på hundens ansikte.

Generaliserad demodex: Denna typ av skabb hos hund påverkar flera delar av kroppen utöver ansiktet. Hunden får klåda och tappar päls, vilket kan leda till fläckig, infekterad hud. Sekundära infektioner kan göra att hunden blir illaluktande och får ännu mer klåda.

Demodex pododermatit: Detta innebär att hårsäckskvalster påverkar hundens tassar. Denna typ av skabb hos hund kan vara svår att diagnosticera och behandla. Den orsakar ofta infektion som kan sprida sig djupt in i hundens vävnad. Hundraser som löper förhöjd risk för detta tillstånd inkluderar old english sheepdog och shar pei.

Hur diagnosticeras demodex?

Demodex diagnosticeras genom att ta skrapprov från huden och undersöka dessa prover med ett mikroskop. Om det finns mycket hårsäckskvalster i provet kan man ställa diagnosen demodex. Det är även möjligt att diagnosticera tillståndet med hjälp av hudbiopsi.

Behandling av demodex hos hund

Beroende på hundens tillstånd kan en veterinär rekommendera bästa alternativ för behandling. Veterinären kan till exempel skriva ut läkemedel och krämer eller rekommendera bad med speciell behandling.

Brun hund i badet som får huvudet tvättat med schampo

Så förhindrar du skabb hos hund

Det finns för närvarande inga förebyggande åtgärder som skyddar mot skabb hos hund. Men det finns saker du kan göra för att undvika sjukdomen. 

Undvik kontakt med infekterade djur och människor: Om du tror att vännens eller grannens hund har skabb ska du inte låta din vovve leka med den infekterade hunden. Du kommer inte att kunna avgöra vilken typ av skabb hunden har eller huruvida din vovve kan infekteras.

Stöd hundens immunförsvar: Om hunden har ett starkt immunförsvar kan det förhindra att hen infekteras av skabb. Alltså är det viktigt att ge hunden regelbundna måltider med gott om färskt vatten och hundmat som håller hög kvalitet. Se till att hundfodret innehåller rikliga mängder C-, A- och E-vitamin samt zink.

Se till hygienen: Sist men inte minst gäller det att hålla hunden ren. Duscha regelbundet din fyrbenta vän och se till att rengöra eller tvätta hundbädden och hundhalsbandet. Detta kan förebygga skabb hos hund.

Håll ett öga på hunden: Att hålla koll på hunden med hjälp av en hund-GPS med aktivitetsspårning ser till att du kan skydda din fyrbenta vän från faror.

Sammanfattning: skabb hos hund

Skabb hos hund är en allvarlig hudåkomma som kan orsakas av olika typer av parasitiskt kvalster. När kvalstren förökar sig på hundens hud leder detta till skabb som orsakar obekväm klåda, att päls faller av och andra obehagliga symptom. I extrema fall kan skabb bli livshotande.

Skabb är ett smärtsamt tillstånd, både för hunden som upplever det och för dig som ser din fyrbenta vän lida. Det är såklart jobbigt. Alltså är det viktigt att behandla skabb hos hund så fort det upptäcks. Som tur är går det att behandla skabb och många hundar återhämtar sig helt om de får rätt behandling och vård.

Du kan förhindra skabb hos hund genom att hålla din fyrbenta vän ren och på behörigt avstånd från infekterade djur. Att se till att hunden har ett starkt immunförsvar och att hålla ett öga på vovven hjälper också.