Niet alle honden zijn gek op zwemmen. Sommige honden blijven uit de buurt van water, of dat nu om een strand, zwembad, meer of rivier gaat. Andere honden blijken weer geboren zwemmers. Lees gauw verder om erachter te komen welke hondenrassen dol zijn op water.

Ontdek bovendien de beste waterdichte GPS-tracker voor honden.

Waterhonden

Waterhonden zijn hondenrassen die oorspronkelijk worden gebruikt voor de jacht op waterwild, zoals eenden en ganzen. Tegenwoordig kan de term ook verwijzen naar hondenrassen die dol zijn op water.

Waarom zijn honden dol op water?

Veel honden zijn dol op water, zeker in vergelijking met katten. Maar waarom? Dit zijn enkele mogelijke redenen:

 • Sommige honden zijn gefokt om in het water te werken, zoals de Ierse waterspaniël.
 • Honden maken vaker voor het eerst kennis met water op een prettige manier (zeker vergeleken met katten), dus er kan sprake zijn van een positieve associatie.
 • Het is een fantastische manier om koel te blijven en een zonnesteek tijdens warm weer te voorkomen.
 • Veel honden zijn speels, nieuwsgierig en avontuurlijk en water kan een bron van speelplezier zijn.
 • Samen in het water spelen is een geweldige manier voor honden om een ​​band op te bouwen met hun baasje.
 • Het is een geweldige manier om schoon te blijven.
 • Het is gewoon heel verfrissend!

Volg mijn hond

19 hondenrassen die dol zijn op water

Hieronder hebben we 19 hondenrassen die van water houden voor je op een rijtje gezet:

Amerikaanse waterspaniël

Amerikaanse waterspaniël

Dit zeldzame hondenras uit Wisconsin heeft de eigenschappen van een spaniël en een retriever. Verder is de Amerikaanse waterspaniël in zijn element in de natte moerassen van de Grote Meren en is hij zeer geschikt voor taken in het water.

Barbet

barbet die buiten rent

De barbet is een populaire Franse waterhond. Deze honden zijn niet bang om vies te worden en hebben daarom ook de bijnaam ‘modderhond’. Het zijn vrolijke, vriendelijke waterhonden die erg geschikt zijn voor de jacht op waterwild.

Boykin-spaniël

Boykin-spaniël

Boykin-spaniëls zijn enthousiaste, energieke honden. Ze zijn makkelijk te trainen en jagen graag op waterwild of wilde kalkoenen. Dit hondenras komt vooral voor in het zuiden van de Verenigde Staten.

Chesapeake Bayretriever

Chesapeake Bayretriever buiten

De watertemperatuur kan ijskoud zijn in de Chesapeake Bay. Maar deze stoere retriever is klaar voor de uitdaging. Chesapeake Bayretrievers hebben een olieachtige en waterafstotende vacht. Ook zijn deze honden actief, dol op de buitenlucht en jagen in het water.

Curly-coated retriever

Curly-coated retriever die buiten in het gras ligt

De curly-coated retriever is een intelligente en hardwerkende hond. Dit hondenras, afkomstig uit Engeland, is een van de oudste retrieverrassen. Deze honden hebben er geen moeite mee om de koudste wateren te trotseren en zijn uitstekende jachtgenoten.

Engelse setter

Engelse setter

Engelse setters voelen zich doorgaans erg op hun gemak in het water en zijn gek op zwemmen. Ze kunnen enthousiast en onbevreesd zijn in het water. Alhoewel gefokt als jachthonden zijn ze ook geweldige gezelschaps- en gezinshonden. Zorg er alleen wel voor dat ze voldoende beweging krijgen en dat ze hun energie kunnen kwijtraken.

Flat-coated retriever

flat-coated retriever die buiten in het water speelt

De flat-coated retriever is gefokt om wild in het water en op het land te apporteren. Ook dit hondenras komt uit Engeland. Deze honden zijn vrolijk, spelen graag en zijn makkelijk te trainen. Ze hebben veel beweging nodig en zijn natuurlijke jagers. Kortom, een perfecte metgezel voor zwemavonturen.

Duitse herder

duitse herdershond in het water

In tegenstelling tot veel andere hondenrassen op deze lijst zijn Duitse herders niet specifiek gefokt om te zwemmen. Wel zijn ze geschikt voor verschillende taken, zoals geleidehondenwerk, beschermingswerk, zoek- en reddingswerk en militair en politiewerk. Duitse herders zijn van nature atletische en moedige honden. Ze hebben een voorliefde voor water en zwemmen graag.

Golden retriever

 golden retriever op het strand

Ook golden retrievers houden wel van water. Deze geliefde honden zijn actief, zachtaardig en spelen graag in de buurt van (en in) water. Ze hebben een waterafstotende vacht die hen beschermt tegen kou.

Ierse waterspaniël

Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël is de grootste spaniël. Het is een zeer intelligent ras dat oorspronkelijk werd gefokt om te helpen bij de jacht op waterwild. De vacht van deze honden is waterafstotend en bestaat uit dichte krullen, waardoor de Ierse waterspaniël zeer geschikt is voor zwemavonturen.

Labrador-retriever

labrador-retriever in het water

Labradors zijn zeer geliefde gezinshonden. Deze waterhonden komen van oorsprong uit Newfoundland en werden gebruikt om visnetten terug te brengen. Labradors hebben een dikke waterafstotende vacht en zijn geweldige zwemmers. Ook houden ze ervan om balletjes uit het water te apporteren of een duik in het water te nemen op een warme dag.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo

De lagotto romagnolo is waarschijnlijk het oudst bekende waterhondras1. Tegenwoordig worden deze honden ingezet om op truffels te jagen. Ondank dat ze nu veel tijd op het land doorbrengen, zijn deze honden net zo graag te vinden in water.

Newfoundlander

Newfoundlander die in het water zwemt

Deze grote honden zijn geboren om te zwemmen, met een dikke vacht die ze warm houdt in koud water. Oorspronkelijk werd dit ras gefokt om vissers te helpen hun netten terug te brengen, maar deze honden worden nu vooral ingezet om drenkelingen uit het water te redden.

Nova Scotia duck tolling retriever

Nova Scotia duck tolling retriever buiten

Nova Scotia duck tolling retrievers (of tollers) zijn de kleinste van de retrieverfamilie. Deze honden zijn intelligent en energiek. Vroeger hielpen ze jagers bij het verzamelen en apporteren van waterwild. Tegenwoordig zijn ze uitstekende zwem- en speelgenoten.

Tractive GPS kopen

Otterhound

Otterhound

Dit schattige, zeldzame hondenras is afkomstig uit Groot-Brittannië. Otterhounds hebben een ruwe, waterafstotende bovenvacht en een olieachtige ondervacht, waardoor het goede waterhonden zijn. Ze zijn gefokt als otterjagers en kunnen in het water grote afstanden afleggen. De otterhound speelt en zwemt graag in het water. Daarnaast kunnen deze honden goed overweg met kinderen.

Portugese waterhond

portugese waterhond die buiten zit

Dit hondenras is afkomstig uit de Algarve in Portugal en werd van oorsprong gebruikt om vissen in het net te drijven. De Portugese waterhond werd ook ingezet om kapotte netten en verloren visgerei op te halen. Ook deze honden zijn dus geweldige zwemmers.

Misschien ben je wel bekend met de Portugese waterhonden Bo en Sunny die Obama in het Witte huis hield toen hij nog president was van Amerika.

Schipperke

Schipperke

Schipperke betekent ‘kleine kapitein’ in het Vlaams2. Het schipperke werd vroeger ingezet als jachthond tegen ongedierte op schepen en als waakhond op kanaalboten. Het is dus geen wonder dat dit Belgische hondenras gedijt in het water. Deze honden zijn energiek en zijn dol op de buitenlucht.

Spaanse waterhond

Spaanse waterhond

De Spaanse waterhond is zowel een uitstekende herdershond als een waterhond. Deze honden willen graag iets te doen hebben of bezig worden gehouden. De Spaanse waterhond is sportief en is gek op zwemmen.

Poedel

Poedel die op stenen in de rivier staat

Hoewel je de poedel misschien vaker op het land ziet in behendigheids- en gehoorzaamheidswedstrijden, werd dit ras van oorsprong ingezet voor de jacht op waterwild. Ook de poedel kan dus erg goed zwemmen.

Dat was onze lijst met 19 hondenrassen die dol zijn op water!

Maar alleen omdat een hond tot een ras behoort dat gek is op water, hoeft een hond niet per se van water te houden. Andersom geldt dat er ook honden zijn die behoren tot een ras dat niet niets heeft met water maar toch graag een duik nemen. Aangezien elke hond anders is, hangt dit dus af van zijn voorkeuren en (zwem)capaciteiten.

Hondenrassen die niet (goed) kunnen zwemmen

Zwemmen is niet weggelegd voor bepaalde hondenrassen. Het is beter dat ze diep water vermijden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om honden met een zwaarder lijf, korte snuit of korte poten, zoals mopshonden, boxers, teckels en buldogs. Deze honden kunnen snel moe worden of vinden het lastig om het hoofd boven water te houden. Let er ook op dat kleinere honden vaak niet zo goed tegen koude watertemperaturen kunnen.

Lees ook: Wanneer is het te koud voor een hond?

Deze hondenrassen zijn geen goede zwemmers:

 • Chihuahua
 • Mopshond
 • Yorkshireterriër
 • Shih tzu
 • Boxer
 • Pekinees
 • Greyhound
 • Maltezer
 • Dwergkeeshond
 • Bichon frisé
 • Teckel

Vermijd deze fouten wanneer je je hond laat kennismaken met water

Weet je niet zeker of je hond wel van water houdt? Begin voorzichtig wanneer je hond de eerste keer het water in gaat en probeer de volgende vijf fouten te vermijden die kunnen leiden tot angst voor water bij je hond.

 • Gooi je hond niet in het water in de verwachting dat hij gaat zwemmen: Het kan een hond traumatiseren als hij plotseling in het diepe wordt gegooid. Het kan ook levensgevaarlijk zijn, omdat je hond te veel water kan inslikken of ademhalingsproblemen kan krijgen wanneer hij in het water terechtkomt.
 • Dompel je hond niet onder in water: Onze viervoeters hebben tijd nodig om aan nieuwe situaties te wennen. Laat je hond dus rustig wennen aan water.
 • Vermijd koud water en waterslangen met een harde straal: Vooral voor honden die voor het eerst kennismaken water, is het belangrijk om warmer water te gebruiken en tuinslangen met een harde straal te vermijden. Blijf alert wanneer je je hond in bad doet; rillingen kunnen een teken zijn dat het water te koud is.
 • Let erop dat je hond waarschijnlijk liever niet wil zwemmen in koud water of tijdens koud weer: Net als mensen vinden honden het aangenaam wanneer het water wat warmer is. Als je je hond laat kennismaken met water buitenshuis, zal het weer een belangrijke rol spelen. De beste tijd van het jaar is over het algemeen de lente of de zomer. Kies een warme dag uit, maar ga niet met je hond zwemmen als het buiten snikheet is. Door de hitte kan je hond een zonnesteek krijgen.
 • Houd er rekening mee dat je hond mogelijk geen geboren zwemmer is: Er zijn hondenrassen die gelijk het water in duiken, maar veel honden moeten nog leren zwemmen. Het kan zijn dat je hond bijvoorbeeld begeleiding nodig heeft bij het drijven. Maar niet elke hond is gek op water. Sommige honden zullen altijd een hekel hebben aan water en daar is ook niets mis mee.

De waterdichte GPS-tracker om je hond veilig te houden

Als je hond gek is op water, kun je zijn avonturen in realtime volgen met een Tractive GPS-tracker. Zo kun je met een gerust hart je hond laten zwemmen.

Volg mijn hond


Vind je dit artikel leuk? Deel het met een vriend!