Het coronavirus is de afgelopen jaren niet meer weg te denken uit ons leven. Als huisdiereigenaar heb je je vast weleens afgevraagd hoe zit met corona bij huisdieren. Komt het coronavirus ook voor bij honden en katten? Maak je geen zorgen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over honden, katten en COVID-19.

Kunnen honden ook besmet raken met het coronavirus?

Ja. Anders dan eerder werd gedacht, kunnen honden en katten besmet worden met COVID-19. Er zijn verschillende gevallen bekend van honden en katten die corona hebben opgelopen. Het goede nieuws is dat de kans hierop niet groot is. Bovendien vertonen honden en katten die besmet raken met het coronavirus meestal geen tot milde klachten. Ook is de kans klein dat ze ziek worden na een eventuele besmetting1.

Verpakking van Tractive GPS DOG 4

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden en katten

COVID-19-symptomen bij honden en katten

Het kan lastig zijn om het coronavirus bij huisdieren te herkennen, aangezien de symptomen vergelijkbaar zijn met die van de griep. Bovendien kunnen veel honden en katten asymptomatisch zijn. Als je trouwe viervoeter besmet is met het virus, kan hij de volgende symptomen vertonen:

 • hoge koorts
 • hoesten
 • niezen
 • loopneus
 • oogafscheiding
 • kortademigheid
 • lethargie
 • braken
 • diarree

Wat moet ik doen als mijn huisdier is besmet met het coronavirus?

Als je vermoedt dat je hond of kat corona heeft opgelopen, dan raden we je aan:

 • eerst naar de dierenarts te bellen voor advies;
 • iemand anders je huisdier naar de dierenarts te laten brengen als je zelf besmet bent met COVID-19;
 • deze richtlijnen voor thuisquarantaine (thuisblijven) en corona van de Rijksoverheid te volgen;
 • katten en honden die positief getest zijn op COVID-19 binnen te houden;
 • de symptomen van je huisdier in de gaten houden; en
 • de dierenarts te raadplegen als de toestand van je huisdier achteruitgaat.

De dierenarts kan je het advies geven je huisdier in quarantaine of thuisisolatie te houden.

Wist je dat? Onderzoekers uit Dortmund werken aan een elektronische ‘hondenneus’ die COVID-19 kan detecteren. Het is een apparaatje met gevoelige sensoren, geïnspireerd op die van honden, die aan de hand van je ademhaling kunnen bepalen of je mogelijk besmet bent met het virus.

Kunnen honden het coronavirus overdragen op mensen?

Over het algemeen is het mogelijk dat bepaalde coronavirussen worden overgedragen van besmette dieren op mensen. Het coronavirus is immers wellicht via vleermuis op mens overgesprongen. Het virus wordt echter voornamelijk van mens op mens overgedragen en verspreidt zich via druppeltjes in de lucht die tijdens hoesten, niezen of praten op korte afstand vrijkomen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er aanwijzingen dat nertsen het coronavirus hebben overgedragen op mensen.

Het risico dat dieren het virus op mensen overdragen wordt echter als zeer laag beschouwd. In theorie is het niet onmogelijk, maar het is onwaarschijnlijk dat je hond je kan besmetten met het coronavirus.

De WGO raadt echter nog steeds aan om voor de zekerheid de handen te wassen met water en zeep na contact met je huisdier. Dit is ook een goede manier om jezelf te beschermen tegen andere ziekteverwekkers als salmonella en E. coli.

Probeer contact met je huisdier te vermijden en knuffel hem niet als je viervoeter ziek is.

Laten we nu eens kijken wat je kunt doen in het geval je huisdier corona heeft opgelopen.

Moet ik het melden als mijn hond of kat corona heeft?

Als je huisdier corona heeft opgelopen, raden wij je aan contact op te nemen met de dierenarts. Hij of zij kan je meer informatie verstrekken. Maar moet je het ook bij een instantie melden als je hond of kat besmet is geraakt met corona? In Duitsland geldt er bijvoorbeeld een meldplicht voor huisdieren die positief zijn getest op COVID-19. Het doel hiervan is om meer inzicht te verkrijgen in het ontstaan, de overdracht en de verspreiding van het virus. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde dieren vatbaarder zijn voor het virus. Zo komt het vaker voor bij katten en fretten dan bij honden.

Op dit moment lijkt het erop dat de meldplicht beperkt blijft tot Duitsland. In Nederlands geldt er alleen een meldplicht voor nertsenhouders, dierenartsen en onderzoekers wanneer ze symptomen van corona bij nertsen constateren.

kunnen honden het coronavirus krijgen

Wat moet ik doen als ik corona heb en thuis moet blijven?

Als hondenbaasje dien je tijdig voorzorgsmaatregelen te nemen voor het geval je in thuisquarantaine moet. Als je corona hebt opgelopen en niet meer voor je huisdier kunt zorgen, zou je de hulp van familie of vrienden kunnen inschakelen. Ook zou je bijvoorbeeld hondenuitlaatservices of dierenpensions kunnen raadplegen.

En ook niet onbelangrijk: bewaar het medische dossier en alle andere belangrijke informatie van je hond of kat op één plek, zodat je het snel kunt terugvinden wanneer je het nodig hebt.

Moeten besmette huisdieren in thuisquarantaine blijven?

Huisdieren die corona hebben opgelopen, moeten zoveel mogelijk binnen worden gehouden. Als je hond of kat coronagerelateerde klachten heeft, zorg dan dat hij niet ergens heen gaat waar veel dieren bij elkaar komen. Mocht je viervoeter het benauwd of diarree krijgen, dan doe je er verstandig aan de dierenarts te bellen.

Houd je hond bezig tijdens de quarantaineperiode

Moet je thuisblijven? Dat betekent niet dat je geen plezier kunt hebben. Bovendien is het een geweldige kans om een ​​band op te bouwen met je trouwe viervoeter. Je kunt veel dingen doen om je hond bezig te houden, zoals behendigheidstraining, hondenpuzzels en denkspellen. Dit kan allemaal bijdragen aan een gelukkigere hond.


We doen ons best om actuele informatie over corona bij huisdieren te verstrekken, maar wegens steeds veranderende maatregelen kan het even duren voordat nieuwe informatie wordt bijgewerkt.