Voor elke katteneigenaar staat er niets boven de veiligheid van zijn of haar geliefde kat. Als je kat graag naar buiten gaat, heb je mogelijk overwogen om een trackingapparaat aan zijn of haar halsband te bevestigen, zoals een Apple AirTag.

Maar is dit Bluetooth-apparaat de beste keuze voor het volgen van je kat? We hebben drie problemen gevonden die je kunt tegenkomen bij het gebruik van een AirTag voor katten. Daarnaast bespreken we de oplossing: een GPS-tracker voor katten. Lees gauw verder!

Waarom een GPS-tracker voor je kat?

Hoewel sommige baasjes ervoor kiezen om hun viervoeters binnenshuis te houden, zijn katten van nature jagers en ontdekkingsreizigers. Hierdoor hebben ze voldoende tijd buiten nodig om gezond te blijven. Vanwege hun nieuwsgierigheid kunnen ze echter afdwalen, verdwalen of per ongeluk in gevaarlijke situaties terechtkomen. Daarom is het verstandig om te investeren in een tracker voor huisdieren om hen veilig te houden en tegelijkertijd hun vrijheid te geven.

Katten die graag buiten vertoeven, profiteren niet alleen van lichaamsbeweging en vitamine D, maar kunnen ook patrouilleren en hun territorium verdedigen. Het territorium van sommige katten beperkt zich misschien tot je achtertuin, terwijl andere zich uitstrekken tot de tuin van de buurman en zelfs het plaatselijke park. Hierdoor lopen ze buiten vaker gevaar. Denk aan roofdieren, giftige planten, auto’s, schadelijke stoffen en zelfs andere mensen.

Hoe graag je ook wilt dat je kat van zijn tijd buiten geniet, het is essentieel om bij elke stap zijn veiligheid te waarborgen. Met een GPS-tracker voor katten kun je bijvoorbeeld elke 2-3 seconden live updates ontvangen over de locatie van je kat. Ook krijg je onmiddellijk een melding als je kat een vooraf ingestelde veilige zone verlaat.

Verpakking van Tractive CAT Mini, de GPS-tracker voor katten

Weet waar je kat heen gaat

Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.

Ontdek GPS-trackers voor katten

Misschien ben je al bekend met het gebruik van een Apple AirTag om je sleutels, rugzak, of portemonnee in de gaten te houden. En wellicht overweeg je nu om er een aan de halsband van je kat vast te maken. Maar voordat je die stap zet, laten we eens kijken naar de AirTag voor je kat: zowel de voordelen als de nadelen en waarom een GPS-tracker mogelijk een betere keuze is.

Hoe een AirTag voor je kat werkt

Apple AirTags zijn kleine Bluetooth-apparaten die zijn ontworpen om je te helpen bij het volgen van persoonlijke bezittingen, zoals je portemonnee of sleutels. Na de configuratie zendt de AirTag een Bluetooth-signaal uit waardoor het apparaat verbinding kan maken met andere Apple-apparaten in de buurt. Wanneer je er een aan de halsband van je kat bevestigt, zullen deze apparaten het signaal oppikken terwijl je kat buiten rondloopt.

 • Als je je kat niet kunt vinden, kun je de Zoek mijn-app op je iPhone of iPad gebruiken. Deze geeft je een geschatte locatie van waar je kat zich mogelijk bevindt.
 • Vervolgens kun je de laatst bekende locatie van je kat bekijken in de app. Deze verschijnt op de kaart in de Zoek mijn-app. Zo kun je zien waar je kat is.
Een Blauwe Rus met een Apple AirTag aan zijn halsband.

Bereik van Apple AirTag

Apple heeft geen informatie vrijgegeven over het bereik van AirTags. Normaal gesproken werken Bluetooth-trackers het beste binnen een straal van ongeveer 9 tot 10 meter. Dus als je bijvoorbeeld je sleutels buiten het bereik van je AirTag kwijtraakt, kun je de Verloren-modus inschakelen. Wanneer de sleutels zich binnen het bereik van een ander Apple-apparaat bevinden, krijg je een melding op jouw Apple-apparaat met de locatie op de kaart.

Voordelen van het gebruik van een AirTag voor je kat

AirTags brengen verschillende voordelen met zich mee. Ze zijn:

 • Lichtgewicht, met een gewicht van ongeveer 11 gram, waardoor je kat het apparaat mogelijk niet opmerkt.
 • Betaalbaar, met een prijs van € 39,00 voor een enkele AirTag en € 129,00 voor vier stuks.
 • Waterbestendig tot 30 minuten en 1 meter diep, dus handig voor situaties waarin je iets verliest tijdens het zwemmen.
 • Compatibel met alle Apple-apparaten, waaronder je iPhone, iPad en Mac.
 • Voorzien van een lange batterijduur, tot wel een jaar.

Ondanks al deze voordelen is de AirTag echter geen geschikte keuze voor het volgen van je kat. Dit geldt zowel voor binnenkatten die niet ver van huis gaan als voor buitenkatten met een groot territorium. Hieronder zijn enkele belangrijke problemen die je kunt tegenkomen bij het gebruik van een AirTag voor je kat.

Probleem 1: AirTags vormen een gezondheidsrisico voor je kat

Zowel Apple als dierenartsen raden af ​​om AirTags te gebruiken als trackingapparaat voor huisdieren vanwege de veiligheidsrisico’s.1 Dit zijn enkele gezondheidsrisico’s van AirTags voor katten:

Verstikkingsgevaar

Vooral bij honden staan ​​AirTags bekend om het risico op verstikking. Door het kleine formaat en de neiging om los aan de halsband te hangen, kan je kat proberen erop te kauwen of eraan te krabben om het eraf te halen. Andere dieren die je kat tegenkomt (waaronder je andere huisdieren), kunnen het ook eraf bijten en mogelijk doorslikken.

Batterijlekkage

Omdat AirTags zijn voorzien van batterijen, bestaat het risico dat deze gaan lekken. Daarnaast kan het zeer schadelijk zijn voor de organen van een kat als het dier op het apparaat gaat kauwen of als het wordt ingeslikt en gedurende lange tijd in de maag van de kat blijft zitten.

Stress bij de kat

Ook zijn AirTags niet ontworpen voor gebruik met kattenhalsbanden. Hierdoor kan het zijn dat ze niet comfortabel zijn om te dragen voor kleinere katten.2 Dit ongemak kan stress veroorzaken en ervoor zorgen dat je kat het apparaat van zijn halsband of tuigje eraf probeert te halen, wat de kans vergroot dat je het kwijtraakt of een bezoek aan de dierenarts moet brengen als de kat de AirTag doorslikt. Een AirTag die aan de halsband van de kat hangt, kan er ook voor zorgen dat de kat zich niet kan bevrijden wanneer de halsband vast komt te zitten aan een ander voorwerp tijdens zijn avonturen.

De oplossing: een GPS-tracker voor katten

Een tracker voor katten moet niet alleen licht en compact zijn, maar ook zodanig ontworpen zijn dat je kat er niet bij kan. De Tractive CAT Mini wordt geleverd met een in gewicht verstelbare Rogz-veiligheidshalsband om te voorkomen dat katten op hun GPS-tracker kauwen. Professionele kattenfokker Clair Chesterman uit Oregon beschouwt deze trackers zelfs als een beter alternatief voor AirTag op een kattenhalsband:

eigenaar en trainer kattenpension, Clair Chesterman

“Mijn nummer één aanrader voor trackers voor katten is Tractive. De GPS-tracker is speciaal ontworpen voor het volgen van katten, zodat je erop kunt vertrouwen dat het veilig is voor je kat.”

– Clair Chesterman, eigenaar van een CFA en CCA geregistreerde kattenpension en opvangbedrijf, FluffyMeowPaws3

In tegenstelling hiermee heb je voor de AirTag een speciale houder nodig om het apparaat aan de halsband van je kat te kunnen bevestigen. Als je ervoor kiest dit te doen, zorg er dan voor dat je een geschikte halsband aanschaft die compatibel is met de AirTag, zodat je deze stevig kunt bevestigen.

Probleem 2: AirTags hebben een beperkt bereik

Katten zijn nieuwsgierige wezens. Maar met een AirTag moet je kat binnen het beperkte bereik blijven als je hem wilt volgen. Apple AirTags hebben een Bluetooth-bereik van slechts 9 meter. Ze zijn dus niet geschikt voor avontuurlijke katten die graag hun omgeving verkennen.

Het territorium van een huiskat kan variëren in grootte, maar kan voor buitenkatten oplopen tot 8.000 vierkante meter. Zelfs binnenkatten klimmen graag in bomen in de tuin of verstoppen zich op kleine, moeilijk bereikbare plekken. Als je kat buiten het Bluetooth-bereik komt, krijg je alleen een melding als de kat een Apple-gebruiker in de buurt passeert.

Kortom, een AirTag werkt alleen op plaatsen met iPhone- of Mac-gebruikers. Met andere woorden: de AirTag is geen goede keuze als je op plekken bent waar geen andere Apple-gebruikers zijn.

De oplossing: gebruik een GPS-tracker met Bluetooth en onbeperkt bereik

Sommige trackers voor huisdieren maken gebruik van zowel ingebouwde Bluetooth- als GPS-mogelijkheden om je gemoedsrust te geven. Met de Tractive GPS-tracker voor katten kun je bijvoorbeeld je kat volgen met een onbeperkt bereik en zelfs in meer dan 175 landen overal waar mobiele dekking is. Deze GPS-tracker voor katten biedt ook LIVE Tracking, zodat je elke 2 tot 3 seconden live updates op je mobiel ontvangt met de locatie van de kat.

Een kat dwaalt buiten door een zonnig veld.

Met de Radar-modus maak je gebruik van de Bluetooth van je apparaat om te zien of je dichter bij of verder weg van je kat komt. Deze functie is handig als je kat zich verstopt onder meubels of in gebieden met een zwak GPS-signaal, zoals het bos. De Radar-modus werkt zelfs als je tracker of mobiel geen netwerk of internetverbinding heeft. Het is dus de perfecte oplossing voor katten die graag zelf de wereld verkennen.

Probleem 3: AirTags zijn niet ontworpen voor katten

AirTags zijn het meest geschikt voor het volgen van niet-bewegende voorwerpen, zoals je portemonnee of sleutels. Ze zijn niet ontworpen voor het volgen van bewegende dieren, zoals een actieve kat die zijn territorium bewaakt of iemands tuin verkent. Hierdoor ontbreken er veel huisdiervriendelijke functies bij AirTags die je doorgaans vindt in trackers voor huisdieren.

De AirTag is bijvoorbeeld niet volledig waterdicht of robuust genoeg om bestand te zijn tegen de slijtage die optreedt wanneer het apparaat aan de halsband van je kat wordt vastgemaakt. Waar je kat ook naartoe gaat, de kans op blootstelling aan vocht en vuil is groter dan bijvoorbeeld bij het volgen van sleutels, waardoor de AirTag beschadigd kan raken en mogelijk niet meer naar behoren functioneert. Hoewel het wellicht prima is voor het volgen van persoonlijke bezittingen, is de Apple AirTag over het algemeen geen veilige en betrouwbare keuze voor het monitoren van je kat.

De oplossing: gebruik een GPS-tracker voor katten voor totale gemoedsrust

Aan de andere kant hebben veel huisdierentrackers een robuust ontwerp met geavanceerde trackingfuncties. Sommige bieden zelfs functies om het welzijn van huisdieren te monitoren. De Tractive GPS-tracker voor katten bevat bijvoorbeeld:

 • Virtuele omheining, waardoor je een veilige virtuele zone voor je kat kunt creëren. Zodra je kat deze zone verlaat, ontvang je direct een melding van de tracker.
 • Locatiegeschiedenis en Heatmap, zodat je kunt zien waar je viervoeter de afgelopen 365 dagen is geweest.
 • Licht en geluid, zodat je je kat in het donker kunt vinden.
 • Delen met Familie en Openbaar delen, zodat je de locatie van je huisdier met anderen kunt delen.
 • Wellness Monitoring, waarmee je het slaap- en activiteitsniveau van je kat kunt volgen en inzicht kunt krijgen in zijn gezondheid.

Vind je kat altijd terug met een GPS-tracker voor katten

Kattenbezitters over de hele wereld vertrouwen op Tractive om hun gemoedsrust te waarborgen, zelfs in noodsituaties. Zo raakte Nala, een avontuurlijke buitenkat, op een avond vermist maar dankzij Tractive GPS vonden haar baasjes, Michel en Anja, haar in een leegstaand huis in aanbouw.

Michel deelt zijn verhaal:

We schakelden over naar LIVE Tracking en hielden onze vingers gekruist, hopend dat de batterij nog lang genoeg mee zou gaan...We gingen snel naar de locatie die Tractive GPS had vastgesteld en kwamen bij een leegstaand huis dat nog verbouwd werd. Er was niemand in de buurt, maar een van de ramen stond open. Op dat moment hadden we de hoop al opgegeven en dachten we dat we haar nooit zouden kunnen vinden. Dus uit wanhoop riep ik haar naam.

En ze riep terug! Nala begon te miauwen zodra ze onze stemmen hoorde…nadat ze was gekalmeerd, hadden we haar mee naar huis genomen. Na wat eten en geknuffel was ze weer bijgekomen van haar avontuur.

We zijn allebei erg dankbaar dat alles toch nog goed is gekomen. Het feit dat Tractive GPS zelfs in dat huis werkte, was echt een redding in nood. Tractive is werkelijk ideaal voor het veilig houden van onze katten.

Lees het hele verhaal van Michel, Anja en Nala en hoe alles goed kwam dankzij de Tractive GPS-tracker. Geef je kat de vrijheid en houd hem tegelijkertijd veilig.

Als je dus zoekt naar een oplossing die zowel aan de behoeften van je kat als aan jouw wensen als baasje voldoet, kies dan voor een kattentracker, zoals de Tractive GPS-tracker voor katten.

Tractive GPS-tracker bestellen

Ben je benieuwd naar wat je kat allemaal uitspookt? Ontdek het verhaal van Bernie, een avontuurlijke kat wiens ontdekkingstocht hem helemaal naar een nieuw gezin kilometers verderop bracht. Gelukkig werd hij met behulp van de Tractive GPS-tracker snel herenigd met zijn baasje.