Als je hond niet wil eten, is het niet meer dan normaal dat je je zorgen maakt. Wanneer je weet waarom een ​​hond niet eet, kan dit je helpen het probleem aan te pakken. Aangezien snel handelen van levensbelang kan zijn, bespreken we in dit artikel de zes meest voorkomende oorzaken waarom een ​​hond niet wil eten en wat je hieraan kunt doen. Lees ook vooral welke groenten je hond mag eten wanneer je hond weer normaal eet.

Verpakking van Tractive GPS DOG 4

Houd de gezondheid van je hond in de gaten

Kijk hoe het is gesteld met het welzijn van je viervoeter. Stel doelen. Vergelijk de activiteit van je hond met die van andere. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen op het spoor en houd je hond gezond.

Nu kopen

De meest voorkomende redenen waarom een hond niet eet

 1. Stress
 2. Pijn
 3. Medische hulp
 4. Ziekte
 5. Leeftijd
 6. Dieet

Als je hond tijdelijk geen eetlust heeft, is dat niet ernstig. Net als mensen kunnen honden af ​​en toe hun eetlust verliezen door gebrek aan lichaamsbeweging of weersveranderingen. Als je hond echter langer dan twee dagen niet wil eten, dan doe je er verstandig aan om gelijk contact op te nemen met de dierenarts.

Wil je hond geen water drinken of drinkt je hond te veel water, dan kan er iets aan de hand zijn. Er zijn ook verschillende redenen waarom een hond zijn voer laat staan:

1. Stress

Net als mensen kunnen honden door veranderingen in hun omgeving gestrest raken en dit kan ertoe leiden dat een hond niet eet. Een nieuwe woonomgeving, een nieuw gezinslid of huisdier of andere veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je hond nerveus en gestrest wordt. Je hond kan daardoor zijn eten laten staan totdat hij minder gespannen is. Verlatingsangst is een andere soortgelijke reden waarom een ​​hond misschien niet wil eten.

Dit kun je doen: Probeer erachter te komen waardoor je hond gestrest of angstig is en houd hem uit de buurt van die triggers. Probeer je hond anders te kalmeren door met hem te spelen, knuffelen en praten. Zorg ervoor dat er niets verandert in zijn omgeving en houd er rekening mee dat zelfs het veranderen van de voerbak een bron van stress of verwarring kan zijn voor oude honden.

2. Pijn

Een hond stopt soms met eten wanneer hij pijn heeft. Dit is vaak het geval wanneer een hond last heeft van pijn bij het eten. Controleer daarom zeker het gebit van je hond. Kijk of hij last heeft van zweertjes of wondjes in het tandvlees, afgebroken tanden, tumoren in de bek, enzovoort.

Je hond kan lijden aan een van de onderstaande ziektes, verwondingen of pijnlijke aandoeningen:

 • problemen met tanden, tong, tandvlees
 • parasieten
 • gebroken botten
 • vergiftiging
 • allergieën
 • depressie
 • tumoren
 • infectie
 • problemen met de organen
 • auto-immuunziektes of neurologische aandoeningen

Dit kun je doen: Neem direct contact op met de dierenarts als je vermoedt dat je hond ziek is, gewond of pijn heeft.

3. Medische hulp

Als een hond kortgeleden een operatie heeft gehad en daarvoor onder narcose is geweest, kan dit vaak ervoor zorgen dat hij zijn eetlust verliest. Dit is volkomen normaal. Maar als je hond na een paar dagen nog steeds zijn eten laat staan, moet je je hond naar de dierenarts brengen. Ook kan vaccinatie leiden tot een tijdelijk verlies van eetlust.

Dit kun je doen: Houd het gedrag en de eetgewoontes van je hond in de gaten als hij medicijnen gebruikt of aan het herstellen is. Als je hond niet binnen een paar dagen weer eet zoals normaal, breng je hond dan naar de dierenarts.

4. Ziekte

hond wil niet eten: oorzaken en oplossingen

Als je hond niet eet, kan dit erop wijzen dat hij ziek is. Virale, bacteriële of urineweginfecties, nierfalen, kanker of andere ziektes of aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat een hond met lange tanden gaat eten of zijn eetlust verliest. Verlies van eetlust duidt niet noodzakelijkerwijs op een ernstige ziekte. Als een hond echter meerdere dagen zijn voer laat staan, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

Dit kun je doen: Neem direct contact op met de dierenarts als je viervoeter zich anders gedraagt dan normaal en je vermoedt dat hij ziek is.

5. Leeftijd

Naarmate een hond ouder wordt, kunnen zijn eetgewoontes veranderen. Een oudere hond krijgt minder beweging en verbrandt minder energie. Daardoor eet hij minder dan toen hij een jonge hond was. Ook kan hij kieskeuriger worden met eten.

Dit kun je doen: Kies hondenvoer dat past bij de leeftijd van je hond en de veranderingen die hij doormaakt. Lees ook meer over dementie bij honden. CDS kan namelijk ook leiden tot een verlies van eetlust bij oudere honden.

6. Dieet

Ben je onlangs overgestapt op ander hondenvoer? Of geef je je hond altijd hetzelfde eten en is hij het zat? Krijgt hij te veel snoepjes of etensrestjes? Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom je hond niet eet.

Dit kun je doen:

 • Stap over op nieuw hondenvoer of voer van hogere kwaliteit
 • Controleer of het voer niet bedorven of over datum is
 • Zorg ervoor dat het eten op de juiste temperatuur is
 • Zorg voor een gevarieerd dieet om de interesse in eten terug te krijgen
 • Geef je hond geen etensrestjes
 • Geef alleen hondensnoepjes als beloning

Zo krijg je je hond weer aan het eten

Het is natuurlijk erg zorgwekkend als je hond niet eet. Volg de onderstaande tips om ervoor te zorgen dat je hond regelmatig eet:

 • Maak regelmatig een wandeling met je hond en houd het activiteitsniveau van je hond in de gaten
 • Geef je trouwe viervoeter veel aandacht en liefde
 • Investeer tijd in het trainen van je hond
 • Wees geduldig en behulpzaam in plaats van bijvoorbeeld boos te reageren als je hond niet wil eten
 • Geef je hond altijd rond hetzelfde tijdstip van de dag eten
 • Zorg voor een passend, uitgebalanceerd en gezond dieet
 • Geef je hond alleen snoepjes als beloning
 • Houd de voer- en drinkbak schoon
 • Laat je hond een dieet volgen dat voor hem geschikt is op advies van de dierenarts

Conclusie

Als je wilt weten wat je moet doen als je hond niet eet, moet de dierenarts eerst de oorzaak van het probleem vaststellen. Als je hond zijn eten laat staan omdat hij ziek is, kan hij een speciaal dieet volgen op advies van de dierenarts. Zo kan je viervoeter een dieet volgen dat aan zijn voedingsbehoeften voldoet. Het is belangrijk om te weten waarom je hond niet eet om te bepalen wat de meest geschikte behandeling is. Of zijn gebrek aan eetlust te maken heeft met pijn of ziekte, je doet er verstandig aan contact op te nemen met een professional.


Vind je dit artikel leuk? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Tractive voor meer nuttige tips voor huisdiereigenaren.