Is je hond aan het verharen? Dit is een veelvoorkomende ervaring voor veel hondenbaasjes. Over het algemeen is het normaal dat honden verharen. Veel hondenrassen hebben een seizoensgebonden vachtwissel, waarbij ze in de lente en herfst meer haar verliezen. Haarverlies bij honden kan echter ook worden veroorzaakt door parasieten, stress, hondenallergieën en andere gezondheidsproblemen. Ontdek waarom je hond mogelijk haar verliest en wat je allemaal moet weten over verharen bij honden.

Mijn hond verhaart. Is dat normaal?

Verharen verwijst naar het proces waarbij de oude vacht van een hond wordt vervangen door een nieuwe vacht. Dit zorgt ook voor de verdeling van talg over de vacht en helpt de vacht gezond te houden.

Hoeveel een hond verhaart hangt af van verschillende factoren, zoals het ras, de gezondheid, het type vacht en het seizoen. Het proces van verharen kan dus verschillen tussen honden.

Belangrijk om te onthouden is dat alle honden in zekere mate verharen, behalve naakthonden.

Hoewel je het verharen niet kunt stoppen of voorkomen, zijn er wel stappen die je kunt nemen om het te beheersen en het haarverlies te verminderen.

Het verharen van honden hoort bij hun haargroeicyclus. Overmatig haarverlies bij honden kan echter een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Als je dus merkt dat je hond abnormaal veel haar verliest, kale plekken heeft, jeuk, huidirritatie of andere tekenen van ziekte vertoont, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Nu kopen

Haarverlies gedurende het hele jaar

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat je hond het hele jaar door haar verliest. Dit komt voor bij alle dieren met haar of vacht. Verschillende factoren, zoals het ras, de leeftijd, de omgeving, de gezondheid en de hormonen, beïnvloeden de snelheid waarmee de vacht groeit en uitvalt. De genen en andere factoren bepalen ook de lengte en textuur van het haar van je hond.

Sommige honden verharen niet zoveel omdat hun haren een lange levensduur hebben. Honden met kort haar en een dikkere ondervacht verliezen doorgaans meer haar.

jongen borstelt vacht van hond

Ruiperiode

Naast het verharen het hele jaar door hebben honden normaal gesproken ook twee ruiperioden: in het voorjaar en in het najaar. In de lente wordt de wintervacht vervangen door de zomervacht en in de herfst maakt de zomervacht plaats voor de wintervacht.

Verharen in de winter

Het verharen wordt beïnvloed door temperatuur en licht, waarbij de vacht reageert op de veranderingen die optreden bij het wisselen van seizoenen. De meeste honden verharen meer in het najaar om zich voor te bereiden op de winter. De zomervacht wordt dan vervangen door de wintervacht.

Wanneer honden echter veel binnenshuis leven, kan de natuurlijke balans soms verstoord raken. Door de constante binnentemperatuur verharen binnenhonden dus het hele jaar door een beetje. Als je hond echter veel tijd buiten doorbrengt, zul je waarschijnlijk merken dat hij meer haar verliest naarmate de winter nadert.

Als je hond dus plotseling meer haarverlies ervaart in de zomer of winter, dan kan de ruiperiode de reden zijn.

Haarverlies per hondenras

Het ras heeft een aanzienlijke invloed op hoeveel een hond verhaart. Houd daar dus rekening mee wanneer je een hond neemt.

Sommige hondenrassen verharen veel, andere weer nauwelijks. Honden met een dikke ondervacht of honden die goed tegen de kou kunnen hebben de neiging meer te verharen dan andere rassen. Golden retrievers hebben bijvoorbeeld een dikke, dubbele vacht en verharen daardoor veel.

Laten we eens kijken naar de hondenrassen die het meest en het minst verharen.

Shiba Inu draagt witte GPS-tracker buitenshuis
Door de dikke vacht is de Shiba Inu een van de hondenrassen die het meest verharen. Afgebeeld: Tractive GPS-tracker voor honden

Hondenrassen die het meest verharen

Ondanks de korte haren heeft de Shiba Inu een dichte, dubbele vacht en kan dit hondenras flink verharen. Daarom staat dit hondenras bovenaan de lijst van honden die het meest verharen.

De dertig hondenrassen die het meest verharen zijn:

 1. Akita
 2. Alaska-malamute
 3. Amerikaanse Eskimohond
 4. Australische herder
 5. Beagle
 6. Belgische herder
 7. Berner sennenhond
 8. Bordercollie
 9. Chihuahua
 10. Chowchow
 11. Collie
 12. Dalmatiër
 13. Duitse herder
 14. Duitse staande hond
 15. Golden retriever
 16. Pyrenese berghond
 17. Keeshond
 18. Kuvasz
 19. Labrador-retriever
 20. Newfoundlander
 21. Noorse elandhond
 22. Old English Sheepdog
 23. Dwergkeeshond
 24. Mopshond
 25. Rottweiler
 26. Sint-bernard
 27. Samojeed
 28. Shiba Inu
 29. Siberische husky
 30. Welsh corgi

Als je een hond uit de bovenstaande lijst hebt, zul je eraan moeten wennen dat je viervoeter veel verhaart. Door je hond elke dag te borstelen, kun je overtollig haar verwijderen en het verharen te beperken.

Hondenrassen die niet of weinig verharen

Sommige honden verharen niet zoveel en zijn daarom ideaal voor mensen met een allergie. Dit zijn de twintig hondenrassen die niet of nauwelijks verharen:

 1. Afghaanse windhond
 2. Amerikaanse naakthond
 3. Barbet
 4. Bedlingtonterriër
 5. Bichon frisé
 6. Chinese gekuifde naakthond
 7. Coton de Tuléar
 8. Giant Schnauzer
 9. Ierse waterspaniël
 10. Kerry blue-terriër
 11. Lagotto romagnolo
 12. Maltezer
 13. Dwergschnauzer
 14. Peruaanse naakthond2
 15. Poedel
 16. Portugese waterhond
 17. Soft-coated wheaten terrier
 18. Spaanse waterhond
 19. Schnauzer
 20. Mexicaanse naakthond
barbet rent op gras
Barbets worden beschouwd als hypoallergene honden die nauwelijks verharen in vergelijking met andere hondenrassen.

Wanneer verliest een pup zijn puppyvacht?

Honden verliezen doorgaans voor het eerst hun vacht wanneer ze hun puppyvacht wisselen. Puppy’s worden geboren met een enkele vacht die zacht aanvoelt. Tijdens de overgang van puppy naar volwassen hond maakt de puppyvacht langzaam plaats voor de volwassen vacht die stugger en dikker is.

Een pup verliest zijn puppyvacht wanneer hij tussen de 4 en 6 maanden oud is; de vachtwissel kan echter ook al na drie maanden beginnen of pas na een jaar1. Dit proces kan enkele weken tot enkele maanden duren.

Tijdens deze overgangsperiode kan de vachtkleur en -textuur van de hond veranderen. Als je een kortharige puppy hebt, is de vachtwissel minder opvallend en merk je mogelijk niet dat hij verhaart. Bij andere rassen kan de vachtwissel een opvallend verschil maken in het uiterlijk van de hond. Tijdens deze periode kan het zijn dat de hond er onregelmatig uitziet wegens de verschillende lengtes van vacht op bepaalde delen van het lichaam.

Tip: Het is belangrijk om je puppy te laten wennen aan kammen en borstels, zodat je pup leert dat vachtverzorging niet vervelend is. Het proces van verharen wordt op deze manier ook een stuk aangenamer voor jou en je pup.

Als je pup veel haar verliest of een rode, schilferige of ontstoken huid heeft, neem dan contact op met de dierenarts.

Overmatig verharen: symptomen van haarverlies bij honden

Als je merkt dat je hond meer haar verliest dan normaal, kan dit wijzen op een onderliggende aandoening.

Het meest voor de hand liggende symptoom van overmatig haarverlies bij honden is het extra haar dat je in huis vindt. Dit kan samengaan met andere symptomen die kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen bij je hond.

25% van de dierenartsbezoeken is gerelateerd aan huid- of vachtproblemen1.

De onderstaande symptomen kunnen wijzen op haaruitval bij je hond:

 • Droge of schilferige huid
 • Jeuk en krabben
 • Roodheid en ontsteking
 • Roos
 • Doffe, broze vacht
 • Kale plekken
 • Overmatig likken/wassen2
kleine witgrijze husky hond krabt zichzelf in het gras

Waarom verliest mijn hond haar? De belangrijkste oorzaken

Het is normaal dat honden haar verliezen tijdens de rui of gedurende het hele jaar. Als je hond echter een van de eerder genoemde symptomen vertoont of overmatig haarverlies ervaart, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem. Veelvoorkomende oorzaken die kunnen leiden tot haaruitval bij honden zijn:

 • Allergieën
 • Bacteriële of schimmelinfectie
 • Schurft, vlooien en andere parasieten
 • Ziekte
 • Hormonale onevenwichtigheden
 • Genetica
 • Medicatie
 • Alopecia
 • Stress en angst
 • Te vaak borstelen
 • Verkeerde voeding of een tekort aan voedingsstoffen
 • Zwangerschap of borstvoeding
 • Uitdroging
 • Castratie of sterilisatie

Raadpleeg de dierenarts als je hond symptomen van haaruitval vertoont. Hij of zij kan de oorzaak van de haaruitval beoordelen en een passende behandeling voorschrijven.

6 tips om het verharen bij je hond onder controle te houden

Hondenbaasjes zitten vaak met de vraag hoe ze het verharen kunnen beheersen. Hieronder vind je enkele tips om het verharen van je hond onder controle te krijgen:

1. Regelmatig borstelen

De belangrijkste stap die je kunt nemen om het verharen van je hond te verminderen is om je hond elke dag te borstelen. Door de vacht regelmatig te borstelen, verwijder je losse haren en verdeel je de talg over de vacht. Zo zorg je er niet alleen voor dat de vacht een gezonde glans krijgt, maar verbeter je ook de kracht van de vacht. Dagelijks borstelen is essentieel voor honden die veel verharen, terwijl een wekelijkse borstelsessie meestal voldoende is voor honden die weinig verharen.

Het is belangrijk om een goede borstel te hebben. Er zijn speciale borstels verkrijgbaar die helpen bij het verharen. Als je niet zeker weet welk type borstel het meest geschikt is voor jouw hond, kun je je dierenarts of de plaatselijke dierenwinkel om advies vragen.

2. Regelmatige verzorging

Een goede hygiëne is essentieel om haarverlies bij honden te beperken, omdat vieze honden vatbaarder zijn voor allergieën en infecties. Je hond schoonhouden is een manier om dit te voorkomen.

Gebruik een vochtige handdoek om voorzichtig vuil en allergenen van de vacht en poten van je hond te verwijderen wanneer hij buiten is geweest. Controleer je hond ook zorgvuldig op grasaren, teken en andere dingen, afhankelijk van het seizoen.

Wanneer je altijd op de hoogte bent van de locatie van je hond, kun je hem veilig, schoon en gezond kunt houden. Met behulp van een GPS-tracker voor honden kun je de bewegingen van je hond volgen en al zijn activiteiten zien, ongeacht hoe ver hij zich ook bevindt.

Het kan ook helpen om je hond regelmatig in bad te doen, maar gebruik hiervoor alleen speciale hondenshampoos. Zo spoel je de losse haren in de badkuip weg in plaats van dat ze op je meubels vallen. 

Het is echter belangrijk om je hond niet te vaak in bad te doen, omdat dit kan leiden tot een droge huid en mogelijk haarverlies kan veroorzaken.

3. Voldoende water

hond drinkt buiten water uit de kom

Een andere manier om haarverlies bij honden te verminderen is door ervoor te zorgen dat je viervoeter goed gehydrateerd blijft. Het is belangrijk om je hond altijd voldoende vers water aan te bieden. Uitdroging kan namelijk leiden tot een droge huid, wat op zijn beurt overmatig verharen kan veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat je hond voldoende water drinkt, kun je meerdere drinkbakken op verschillende plekken in huis en in de tuin plaatsen, zodat je hond gestimuleerd wordt om regelmatig te drinken en gehydrateerd te blijven.

4. Goede voeding

Net als mensen hebben honden de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Een te lage inname van essentiële voedingsstoffen kan leiden tot symptomen zoals haaruitval bij honden. Een tekort aan mineralen zoals koper of zink kan bijvoorbeeld haaruitval veroorzaken. Je kunt ervoor zorgen dat je hond deze mineralen binnenkrijgt door te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet.

Kies voor hoogwaardig voer dat rijk is aan vlees en geen granen bevat. Dit type voeding is gemakkelijker verteerbaar en helpt spijsverteringsproblemen bij je hond te voorkomen.

Gezond hondenvoer bevordert de algehele gezondheid van je hond en helpt het verharen en een droge huid onder controle te houden. 

Hondenpoot die een bord eten wegduwt

Honden met een voedselallergie kunnen last krijgen van haarverlies door hun dieet. Als je vermoedt dat je hond een voedselallergie heeft, is het raadzaam om een mix van verschillende voedingsmiddelen te proberen en advies in te winnen bij je dierenarts. Het toevoegen van een matige hoeveelheid olijf- of lijnzaadolie (rijk aan vetzuren) kan de gezondheid van de hondenvacht verbeteren. Dit zal helpen om de structuur van de vacht te verbeteren.

5. Middelen tegen vlooien en teken

Een geïrriteerde huid kan haaruitval bevorderen en vlooien zijn een bekende oorzaak van huidirritatie bij honden. Door de jeuk gaan honden met een vlooienprobleem krabben, wat tot haaruitval kan leiden. Het is belangrijk om je hond vrij te houden van vlooien, omdat dit helpt om huidirritatie, roos en overmatig haarverlies te voorkomen. Als je niet zeker weet hoe je vlooien en teken moet bestrijden, is het verstandig om je huisdier naar de dierenarts te brengen voor professioneel advies en behandeling.

6. Stress verminderen

Honden kunnen last hebben van haaruitval als gevolg van stress en angst. Houd het leven van je hond zo stressvrij mogelijk door ervoor te zorgen dat hij alles heeft wat hij nodig heeft om een ​​comfortabel leven te leiden. Het minimaliseren van grote veranderingen en beangstigende prikkels (zoals harde geluiden en drukte) kan ook helpen om je hond te kalmeren.

Samenvatting: verharen bij honden

Elke hond verhaart, met uitzondering van haarloze rassen. De mate van verharen kan variëren afhankelijk van het ras, vachttype en seizoen. Hoewel je het verharen niet volledig kunt voorkomen, kun je het beheersbaar maken door je hond dagelijks te borstelen, ervoor te zorgen dat je huisdier voldoende water drinkt en hem een gezond dieet te geven om zijn gezondheid te bevorderen.

Als je hond tekenen van ziekte of abnormaal haarverlies vertoont, zoals een rode, droge huid, kale plekken of overmatig krabben, kan het een symptoom zijn van een onderliggend probleem. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts voor een diagnose en om de beste behandeling voor je huisdier te vinden.

Hoewel het verharen soms als vervelend kan worden ervaren, is het een kleine prijs die we betalen voor de onvoorwaardelijke liefde en vreugde die onze lieve viervoeters ons brengen. 🐕🥰


Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!