Als je kat plots in huis plast, is dat erg vervelend. Wat kan de oorzaak hiervan zijn? En wat kun je eraan doen? Lees gauw verder om erachter te komen waarom je kat naast de bak plast. Ontdek meer artikelen over katten op de blog van Tractive.

4 redenen waarom een kat in huis plast

Het is niet ongebruikelijk dat katten een fase in hun leven doormaken waarin ze de kattenbak niet meer gebruiken en in plaats daarvan de voorkeur geven aan andere plekken in huis om hun behoefte te doen. Leuk is anders. Vooral als het bed of de bank onder de kattenurine zit. Wie zit nu te wachten op die vieze vlekken? Om nog maar te zwijgen over die geur…

Vraag je je af waarom je kat ineens buiten de bak plast? Dit zijn de vier meest voorkomende redenen:

 1. Medische oorzaak
 2. Stress
 3. De kattenbak is te klein of niet schoon
 4. Verkeerde plek

Eén ding is zeker: je kat plast niet naast de bak om je te pesten of omdat hij dat leuk vindt!

1. Medische oorzaak

Mogelijk plast je kat in huis wegens een medische aandoening. Je kat kan bijvoorbeeld last hebben van een urineweginfectie. Hoewel katten heel goed kunnen verbergen dat ze ziek zijn, kan deze pijnlijke aandoening ertoe leiden dat een kat de kattenbak vermijdt. Een kat kan de kattenbak namelijk associëren met pijn.

Dit betekent dat een kat op zoek kan gaan naar een nieuwe plek om zijn behoefte te doen. Helaas kan een kat die gezond lijkt zijn pijn goed verbergen. Je kunt dus het beste een dierenarts raadplegen om te kijken of er een medisch probleem speelt.

2. Stress

Stress kan een andere mogelijke reden zijn waarom je kat plots in huis begint te plassen. Katten zijn erg gevoelige dieren en (ogenschijnlijk) triviale dingen kunnen ze uit balans brengen. In huis plassen is in dergelijke gevallen een veelvoorkomende reactie. Stress bij de kat kan ook worden veroorzaakt door veranderingen in de leefomgeving, zoals een verhuizing.

Katten zijn gewoontedieren. Zelfs kleine veranderingen kunnen dus grote gevolgen hebben.

Een nieuw meubel in huis, onbekend bezoek of een nieuw huisdier kunnen allemaal leiden tot stress bij je kat.

Katten zijn ook vatbaar voor verlatingsangst. Mocht je viervoeter daar last van hebben, dan kan dit ertoe leiden dat je kat in huis gaat plassen.

bruine kat die in de kattenbak zit en omhoog kijkt

3. De kattenbak is te klein of niet schoon

Als je kat de bak niet meer gebruikt, kan het zijn dat je huisdier zich daar niet prettig bij voelt. Zo kan je kat op andere plekken in huis gaan plassen als de kattenbak te klein of vies is.

4. Slechte locatie

Ook als de kattenbak op de verkeerde plek staat, kan een reden zijn waarom je kat stopt met het gebruik van de bak. Katten houden er niet van om gestoord te worden als ze hun behoefte doen. Het kan zijn dat je de kattenbak op een drukbezochte plek in huis hebt geplaatst en dat je huisdier dit niet zo prettig vindt. Kies daarom een rustig plekje in huis om de kattenbak neer te zetten.

Tip: Vermijd geparfumeerde kattenbakvulling of kattenbakdeodorant. Daar houden katten niet zo van.

Let er nogmaals op dat de kattenbak schoon is. Katten houden van hygiëne. Als de kattenbak niet schoon genoeg is, kan een kat ineens in huis plassen.

Ontdek de Tractive GPS-tracker voor katten

Tips om ervoor te zorgen dat je kat de kattenbak weer gebruikt

Het is niet ongebruikelijk als een kat in huis plast. Mocht dit vaak gebeuren of plast je kat normaal gesproken niet buiten de bak, dan is het belangrijk om de oorzaak van dit gedrag te achterhalen. Er kan namelijk sprake zijn van een ziekte of aandoening.

 • Breng je kat naar de dierenarts om eventuele medische oorzaken uit te sluiten.
 • Probeer stressfactoren weg te nemen als je kat gestrest is.
 • Maak de kattenbak regelmatig schoon.
 • Overweeg om een zelfreinigende kattenbak aan te schaffen.
 • Plaats de kattenbak op een rustige plek.
 • Gebruik geen geparfumeerde kattenbakvulling.
 • Wees niet boos op je kat als hij buiten de bak plast. Er kan mentaal of fysiek iets aan de hand zijn.

Bekijk de volgende video voor meer ideeën om dit kattenbakprobleem op te lossen:

Ken je andere kattenliefhebbers die misschien iets hebben aan deze informatie? Deel dit artikel dan met je vrienden!