Om din katt kissar utanför lådan helt plötsligt kan det lätt bli ett irritationsmoment. Det kan till och med sätta press på förhållandet du har med din pälskling. Men vad är orsaken till att katten kissar utanför kattlådan? Och vad kan du göra åt saken? Läs vidare för att få svar på dessa frågor. Eller läs andra kattvänliga artiklar i Tractives blogg.

4 möjliga orsaker till att din katt kissar utanför lådan

Det händer ofta att katter går igenom faser i livet då de inte längre använder kattlådan utan i stället kissar (och bajsar) på andra platser i hemmet. Det kan bli minst sagt … irriterande. Särskilt om katten uträttar sina behov på soffan eller i sängen, vilket är ganska vanligt. Kattens kiss fläckar ner och luktar illa, och det vill man ju inte ha i sovrummet, eller vardagsrummet för den delen.

Men du kanske undrar varför katten helt plötsligt ändrar sina vanor? Och varför din katt kissar utanför lådan nu? De fyra vanligaste orsakerna är:

 1. Sjukdom
 2. Stress
 3. Kattlådan är för liten eller smutsig
 4. Kattlådan står på fel plats

En sak är säker: missen gör det inte för att irritera dig eller för att hen tycker att det är roligt!

1. Sjukdom

En möjlig orsak, som snabbt måste utredas, är att katten har en sjukdom som gör att hen kissar utanför kattlådan. Katten kanske till exempel lider av en urinvägsinfektion. Glöm inte att katter är riktigt bra på att dölja sjukdomar, men en urinvägsinfektion är i själva verket smärtsam och kan göra att katten undviker lådan som de förknippar med denna smärta.

Att katten förknippar lådan med smärta leder till att hen söker sig till andra platser för att uträtta sina behov. Då kan katten vänta till den allra sista sekunden med att kissa. Så även om din katt verkar frisk ska du rådfråga veterinären. Hen kan undersöka katten för att utesluta sjukdom eller fastställa en diagnos.

2. Stress

En annan möjlig anledning till att din katt kissar utanför lådan är stress. Katter är mycket känsliga djur, och till och med små saker kan påverka deras känslomässiga balans. Att kissa utanför kattlådan är en vanlig reaktion i dessa fall. Stress kan även orsakas av förändringar i hemmet, till exempel om du flyttar till ett nytt hem med katten.

Katter är vanedjur. Därför kan små förändringar ha märkbara konsekvenser.

Andra möjliga orsaker till stress är nya möbler i hemmet, en ny person som kommer på besök, eller en ny fyrbent vän som flyttar in. Om en hund ska flytta in ska du se till att följa dessa 7 regler för att låta katten och hunden vänja sig vid varandra.

Glöm inte heller att missar kan lida av separationsångest vilket kan vara orsaken till att en katt kissar utanför lådan.

Brun katt som sitter i kattlåda och tittar upp

3. Kattlådan är för liten eller smutsig

Om katten plötsligt slutar använda kattlådan kan det vara på grund av att missen inte känner sig bekväm där och letar efter andra platser i stället. Om kattlådan är för liten eller för smutsig kan katten söka sig till andra platser för att uträtta sina behov.

4. Kattlådan står på fel plats

Det kan verka konstigt, men var kattlådan står kan vara avgörande för huruvida katten vill använda den.

Katter vill (precis som vi människor) ha en lugn plats där de kan uträtta sina behov. Ingen vill väl ha en massa spring runt sig på toan?

Hitta en lugn och tyst plats i hemmet. Till exempel i hörnet av vardagsrummet eller, ännu bättre, kattens favoritplats. Där ska du ställa kattlådan för att göra katten nöjd och glad!

Tips: undvik parfymerad kattsand, starka dofter och doftspray. Dessa brukar katter ogilla.

Kom ihåg att hålla ett öga på kattlådan. Katter är renliga djur. Så om kattlådan inte lever upp till missens standard kan hen söka sig till en trevligare plats. Och då kissa utanför lådan.

Förresten …. vill du hålla ett öga på katten?

Upptäck vår katt-GPS

Checklista för att vänja katten vid lådan igen

Kom ihåg: det händer ofta att katter kissar utanför lådan. Du behöver inte oroa dig. Men om det börjar hända allt oftare, eller om det är något katten inte vanligtvis gör, är det viktigt att hitta orsaken. Det är särskilt viktigt att identifiera eller utesluta urinvägsinfektion och liknande problem då detta kan kräva behandling hos en veterinär.

 • Ta med katten till veterinären för att utesluta sjukdom.
 • Ställ frågan: är det något som kan stressa katten?
 • Se till att regelbundet göra rent i lådan, 1 eller 2 gånger om dagen om möjligt.
 • Ta en titt på självrengörande kattlådor.
 • Ställ kattlådan på en plats där katten får lugn och ro.
 • Undvik parfymerad kattsand.
 • Bli inte arg. Kom ihåg att katten inte kissar i hemmet för att irritera dig.

Du får fler tips om katter som kissar utanför lådan i den här videon:

Känner du andra hussar och mattar som behöver läsa det här inlägget? Dela det med dina vänner!