Een vermiste hond is de ergste nachtmerrie voor elk baasje. Er zijn veel mogelijke redenen waarom honden weglopen. Daarom is het niet vreemd dat ongeveer een derde van alle honden op een zeker moment van hun leven vermist wordt1. Het is begrijpelijk dat je in paniek en van streek bent als je je hond kwijt bent. Probeer toch kalm te blijven. Een van de meest belangrijke dingen bij jouw zoektocht naar je hond is een positieve instelling.

Hieronder kun je lezen hoe je je weggelopen hond terug kunt vinden. Eerst hebben we nog een aantal bemoedigende feitjes over het terugvinden van een hond voor je op een rijtje gezet:

Hoe groot is de kans dat je een vermiste hond terugvindt?

 • Volgens een onderzoek van ASPCA werd 93% van de vermiste honden uiteindelijk teruggevonden2
 • Er is 90% kans dat een vermiste hond binnen de eerste 12 uur wordt teruggevonden
 • 49% van de hondenbezitters trof hun trouwe maatje aan door de buurt te doorzoeken
 • 16% van de vermiste honden weten de weg terug naar huis te vinden
 • 15% van de hondenbaasjes vond hun hond terug dankzij een microchip of dierenpenning
 • 6% van de hondeneigenaren vond hun hond terug in een dierenasiel
 • Een vermiste hond kan het maanden- of zelfs jarenlang in zijn eentje redden
 • Een GPS-tracker voor honden is de beste oplossing om een vermiste hond te voorkomen of te lokaliseren

Als je hond dus vermist wordt, start dan gelijk je zoektocht. Zo is de kans groter dat je hem terugvindt. Je hond kan zelfs op eigen houtje terugkeren. Hij kan namelijk geuren oppikken om zijn weg terug naar huis te vinden. Zelfs huishonden kunnen lange afstanden afleggen en overleven door op zoek te gaan naar eten en drinken tot ze weer thuis zijn. De kans is dus groot dat je weer met je hond wordt herenigd. En om stress en zorgen te vermijden, kun je een GPS-tracker voor honden aanschaffen. Hiermee kun je altijd zien waar je hond is.

hond die een GPS-tracker draagt met een stok in de bek en door water loopt met afbeelding van Tractive GPS-app

Volg elke stap van je hond voor volledige gemoedsrust. De Tractive GPS DOG-tracker (hierboven afgebeeld) maakt gebruik van GPS-technologie 🛰️ om de locatie📍 van je hond 🐕 overal ter wereld te achterhalen. 🌎

Hieronder kun je het verhaal van Rachel lezen die haar hond Lola heeft teruggevonden dankzij Tractive GPS:

Zittende hond met pluizige bruinwitte vacht die opkijkt, hondje met rood truitje en bandana

Ik ben Lola kwijtgeraakt in het bos. Ik ging naar haar op zoek maar ik ging de verkeerde kant op tot ik dus in de app zag dat ze op me afkwam. Toen zag ik haar een halve minuut later al in de verte. Ik was zo opgelucht! Tractive geeft me volledige gemoedsrust!

Volg mijn hond met Tractive GPS

Een vermiste hond terugvinden

1. Zoek eerst in huis

Als je hond vermist wordt, zoek dan eerst in huis en in je directe omgeving. Het kan zijn dat je hond zich in de buurt heeft verstopt als hij bang is. Ook kan je hond ergens vast zijn komen te zitten. Denk aan de bekende verstopplaatsen van je trouwe viervoeter en kijk ook op de volgende plekken:

 • kasten
 • schuur/garage
 • zwembad
 • auto’s
 • kelder/zolder
 • tuin

Vraag aan je familie en vrienden of ze willen meehelpen met zoeken. Neem de lievelingssnoepjes of het favoriete speeltje van je hond mee om hem tevoorschijn te lokken. Leg een vuil kledingstuk met je geur eraan of iets van je hond buiten neer om hem te lokken met bekende geuren.

2. Controleer of de microchipgegevens van je hond up-to-date zijn

Als je hond is gechipt, neem dan contact op met het bedrijf of de databank om te controleren of de contactgegevens up-to-date zijn. Ga bijvoorbeeld naar chipnummer.nl om te kijken of de gegevens bij de databank nog kloppen. Als iemand je hond vindt en hem naar de dierenarts of het asiel brengt, kan het chipnummer worden gescand. Zo kunnen ze je opzoeken in de chipdatabase. Zorg dus dat je contactgegevens kloppen, zodat mensen je kunnen bereiken wanneer ze je hond vinden.

Hoe vind je een weggelopen hond terug met een microchip?

Denk eraan dat slechts 15% van de hondenbezitters hun hond terugvindt dankzij een microchip of identiteitsplaatje. Je kunt dus niet alleen op een microchip vertrouwen om je hond terug te vinden. Microchips bevatten geen GPS of andere technologie waarmee je je hond in realtime kunt volgen of lokaliseren. Het enige doel van een microchip is om vermiste of gevonden huisdieren te identificeren.

illustratie van twee honden: de ene met een microchip en de andere met een GPS-tracker (voor honden)

3. Stel de zoekradius vast

Stel jezelf de volgende vragen voordat je je zoekgebied uitbreidt:

 • Is de hond vermist geraakt in de nabijheid van je huis of in een onbekende omgeving?
 • Was je hond ergens van geschrokken of was hij op zoek naar avontuur?
 • Zijn er plaatsen of mensen vlakbij die hij mogelijk heeft bezocht?
 • Zijn er plekken in de buurt die gevaarlijk zijn of kan je huisdier ergens vast zijn komen te zitten?
 • Hoe ver zou je hond zijn afgedwaald in de tijd dat hij weg is?
 • Is je hond actief en fit en is het mogelijk dat hij verder is weggelopen? Of is hij meer gemoedelijk en minder actief?
 • Hoelang is je hond al vermist?

De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen de zoekradius te verkleinen en slimmer te zoeken.

afbeelding van roze driehoek met uitroepteken

Let op: Laat de moed niet zakken en geef de hoop niet op. Ga er bijvoorbeeld niet vanuit dat je viervoeter is ontvoerd of aangevallen. Het is goed mogelijk dat je hond werd afgeleid door een wild dier of dat hij met zijn kop vastzit in het hek van de buren.

bruine hond rent op het veld

4. Controleer de plaats van vermissing

Als je hond nog niet is teruggekeerd, dan is het tijd om actie te ondernemen. Zoek in de directe omgeving en in de grotere straal van waar je hond is vermist. Hiermee vergroot je de kans om hem terug te vinden. Hieronder volgen enkele tips die je kunnen helpen bij je speurtocht naar je hond:

 • Roep de naam van je hond: Probeer je hond met een duidelijke en rustige stem te roepen. Zo voorkom je dat je je hond nog banger maakt door hem te laten denken dat je boos bent.
 • Vraag anderen om mee te helpen met zoeken: Schakel de hulp van familie, vrienden en buren in. Als iemand je hond vindt, vraag hem of haar dan om eerst contact met je op te nemen voordat hij of zij op je viervoeter afstapt. Als je hond vermist wordt, kan hij bang zijn voor vreemde mensen die hem benaderen.
 • Zorg dat er iemand thuis blijft: Terwijl iedereen op zoek is naar je hond, moet je ervoor zorgen dat ten minste één persoon thuis blijft zodat je hond niet weer wegloopt.
 • Zet de deur open: Als je hond is weggelopen thuis, bij vrienden of in een vakantiehuisje, zet dan de deur en het hek open. Zo kan je trouwe viervoeter ook in zijn eentje terugkeren naar huis.
 • Neem het favoriete speeltje of de lievelingssnoepjes van je hond mee: Honden kunnen over lange afstanden geuren volgen. Leg dus iets van de hond neer bij de voordeur, zoals zijn favoriete deken, kussen of speeltje. Vergeet ook niet om speeltjes en hondensnoepjes mee te nemen op je zoektocht.
 • Ga na waar je bent geweest: Ga terug naar de plekken die je onlangs met je hond hebt bezocht of waar je vaak de hond uitlaat. Het kan zijn dat je trouwe viervoeter naar deze plaatsen terugkeert om jou te zoeken.
 • Vraag mensen in de buurt of ze je hond hebben gezien: Vraag mensen die je tegenkomt tijdens je speurtocht of ze je hond hebben gespot. Laat ze een foto van je hond zien en geef ze een kopie van de foto mee. Laat ook je telefoonnummer achter, zodat ze je kunnen bereiken voor het geval ze je hond vinden.
 • Breid je zoekgebied uit: Als je je hond nog steeds niet hebt gevonden, kun je de zoekradius uitbreiden. Je kunt bijvoorbeeld door de buurt rijden om meer terrein te bestrijken.

5. Meld de vermissing van je hond en neem contact op met dierenopvangcentra in de buurt

Bel lokale dierenasielen, dierenopvangen, dierenambulances, de Dierenbescherming en andere soortgelijke organisaties in je omgeving om je hond als vermist op te geven en om na te gaan of iemand je hond al naar een van deze instellingen heeft gebracht.

Ga naar Amivedi en Mijn dier is zoek om je hond als vermist op te geven in de database en om te kijken bij gevonden meldingen.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

6. Gebruik Facebook en andere socialmedianetwerken

Plaats een oproep voor je vermiste hond op social media met de volgende informatie:

 • verschillende foto’s van je hond
 • waar en wanneer je de hond voor het laatst hebt gezien
 • informatie over het temperament van je hond (vriendelijk, angstig, verlegen enzovoort)
 • je contactgegevens (inclusief je telefoonnummer)

Zorg ervoor dat je het bericht deelt in relevante Facebook-groepen voor vermiste/weggelopen honden/huisdieren in je omgeving.

7. Hang flyers van je vermiste hond op

Maak en druk flyers af met informatie over je hond die je kunt ophangen in de buurt en/of het gebied waar je hond is weggelopen. Deze methode is heel effectief bij het terugvinden van een weggelopen hond. Zet de volgende informatie in de flyers:

 • Beschrijving van de hond, waaronder speciale of herkenbare kernmerken
 • Een foto van de hond
 • Informatie op de hondenpenning
 • Datum en plaats van vermissing
 • Chipnummer
 • Je contactgegevens
 • Informatie over de beloning

Hang de flyers overal in de buurt op, bijvoorbeeld aan lantaarnpalen en op prikborden in supermarkten. Daarnaast kun je ze ophangen bij cafés, winkels, dierenasielen en -klinieken als je toestemming hebt. Gebruik felgekleurd papier om de flyers beter zichtbaar te maken en lamineer ze om ze te beschermen tegen weersinvloeden.

Tip: we hebben een gratis flyersjabloon voor vermiste honden gemaakt die je kunt downloaden en gebruiken! Download hier de gratis flyersjabloon voor vermiste honden.

afbeelding gratis flyer voor vermiste honden van Tractive

8. Overweeg andere opties om je hond terug te vinden

Als je je hond nog steeds niet hebt gevonden, dan is het tijd om creatief te worden. Deze ideeën kunnen je helpen je maatje thuis te krijgen:

 • Betaal een lokale krant om een advertentie van je vermiste hond te plaatsen of doe een oproep op de radio.
 • Huur een dierendetective in.
 • Bied een gulle beloning aan.
 • Bel of bezoek dagelijks de dierenasielen in de buurt.
 • Gebruik andere websites en apps voor het vinden van weggelopen honden, zoals Dogsearch Nederland.
 • Zet een speurhond in om je te helpen.
 • Neem contact op met de Dierenbescherming om na te gaan of ze je hond hebben gezien.
 • Hang flyers van je hond op bij dierenartspraktijken voor het geval je hond gewond is geraakt en iemand hem daarnaartoe heeft gebracht.

9. Geef niet op!

Het kan snel gebeuren dat je ontmoedigd raakt als je hond al langere tijd wordt vermist. Maar veel hondenbaasjes hebben in dezelfde situatie gezeten en hebben uiteindelijk toch hun trouwe viervoeter terug kunnen vinden. Of het nu uren, dagen of weken duurt, verlies niet de hoop dat je je hond op een dag weer terugziet.

Als aanmoediging kun je de onderstaande video bekijken voor een hartverwarmende hereniging tussen een hond en zijn baasje 🐕🏠❤️

Hoe vind je je vermiste hond terug in het donker?

Weet je wat je moet doen als je hond ’s nachts wordt vermist? Hieronder vind je een aantal tips die kunnen helpen als je in het donker op zoek gaat naar je maatje:

 1. Bepaal de zoekradius en houd rekening met bijvoorbeeld de conditie, het gedrag, de persoonlijkheid, de favoriete plekjes en personen van je hond of de redenen waarom je maatje is weggelopen. Houd een kaart bij de hand en markeer het zoekgebied voor een efficiënte en gerichte zoektocht.
 2. Zorg dat je de stappen hierboven hebt doorlopen, zoals het ophangen van flyers, het melden van de vermissing bij instanties en het plaatsen van berichten op social media en websites voor vermiste huisdieren.
 3. Verzamel je familieleden en een paar goede vrienden die je hond kennen om je te helpen met zoeken.
 4. Neem een zaklamp of hoofdlamp mee, zodat je kunt zoeken in het donker.
 5. Roep de naam van je hond.
 6. Laat snoepjes of speeltjes van je hond achter op de plek waar hij is weggelopen. Controleer die plek geregeld voor het geval je maatje terugkomt.
 7. Ren niet achter je hond aan. Zo maak je hem alleen nog angstiger of gestrest. Laat hem naar je toe komen.

Een weggelopen hond terugvinden met een Tractive GPS DOG-tracker

Een Tractive GPS DOG-tracker is een goede manier om je hond te lokaliseren. Zo kun je je viervoeter terugvinden en veilig thuis krijgen als hij is uitgerust met onze tracker voor honden:

 1. Schakel de LIVE-modus in (als deze nog niet is ingeschakeld) om snel locatie-updates in realtime te ontvangen.
 2. Kijk waar je hond de afgelopen uren is geweest met Locatiegeschiedenis. Het kan zijn dat hij nog in de buurt is.
 3. Schakel de hulp van je vrienden, familie en buren in.
 4. Deel de locatie van je hond met iedereen die kan helpen bij je zoektocht.
 5. Gebruik de Vind-modus om de locatie van je hond vast te stellen. Deze functie is erg handig wanneer je geliefde viervoeter zich recht onder je neus bevindt, maar je hem niet kunt vinden.
vrouw in het bos die naar de tractive gps-app kijkt op een smartphone

Wat moet je doen als je een hond vindt?

Hoe zit het precies als jij degene bent die een loslopende hond vindt? Hier zijn enkele tips als je je ooit in deze situatie bevindt:

 • Als de hond je niet benadert: Maak een foto van de hond en plaats deze op social media met een beschrijving en locatie van het dier. Deel de foto in groepen voor vermiste en gevonden honden op Facebook.
 • Moedig de hond aan om naar jou toe te komen door een rustige, kalme houding aan te nemen. Draai je zijwaarts weg en beweeg langzaam. Zo voelt de hond zich misschien minder geïntimideerd door jou. Snoepjes aanbieden kan ook helpen.
 • Jaag de hond niet op en ren niet achter hem aan.
 • Open de deur van je auto en nodig met een opwekte stem de hond uit voor een autoritje. Mogelijk springt de hond wel achter in je auto.
 • Als de hond agressief of moeilijk te vangen is, neem dan contact op met de Dierenbescherming.
 • Als je de hond hebt gevangen, houd hem dan ergens veilig tot je zijn baasje hebt gevonden. Je zou hem bijvoorbeeld kunnen aanlijnen, of in een omheind gebied of in de gang kunnen zetten.
 • Geef de hond veel water en zorg voor frisse lucht, goede ventilatie en een aangename temperatuur. Pas op dat hij geen zonnesteek krijgt.
 • Houd de hond gescheiden van andere huisdieren bij jou thuis (voor de veiligheid van alle betrokken dieren).
 • Als de hond gewond of ziek is, breng hem dan naar een dierenkliniek of dierenarts in de buurt voor behandeling. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk de gemaakte kosten moet betalen.
 • Controleer of er een telefoonnummer, microchipnummer of andere informatie op de hondenpenning staat. Gebruik deze gegevens om contact op te nemen met de eigenaar.
 • Als je het baasje niet kunt bereiken, neem dan contact op met een dierenasiel, dierenarts of dierenambulance en laat hen weten dat je een loslopende hond hebt gevonden.
 • Maak flyers voor de hond die je hebt gevonden en hang ze bij jou in de buurt (of waar je de hond hebt gevonden) op. Plaats berichten over de vondst op social media.
 • Registreer de gevonden hond bij een organisatie, zoals Amivedi.

Pas op voor hondendiefstal

Als je een hond hebt gevonden, wees dan op je hoede voor hondendieven. Ze kunnen contact met je opnemen en zich voordoen als de eigenaar om de hond te ontvoeren en door te verkopen. Dit is vooral het geval als het om een zeldzaam ras gaat. Als je dus een advertentie plaatst op bijvoorbeeld Marktplaats, geef dan een korte beschrijving van de hond en vraag of diegene specifieke informatie over de hond kan verstrekken om te bewijzen dat hij of zij de eigenaar is.

Hint: Als iemand beweert het baasje van de hond te zijn, vraag of diegene dat kan bewijzen door zijn of haar echte naam te gebruiken. Als je de naam van de hond weet, geef die informatie dan niet op voorhand prijs aan mensen die verdacht lijken. Een hondenontvoerder weet waarschijnlijk niet hoe de hond heet.

Zo zorg je ervoor dat je je hond nooit meer kwijtraakt

Waarschijnlijk wil je deze situatie voorkomen en je hond nooit meer uit het oog verliezen. Dat is volkomen logisch. Neem daarom de volgende stappen om ervoor te zorgen dat je je geliefde viervoeter niet meer uit het zicht verliest:

 1. Zorg dat je hond te allen tijde een hoogwaardige halsband om hebt en dat er een hondenpenning met jouw telefoonnummer en adres eraan hangt.
 2. Laat je hond chippen en rust je trouwe viervoeter uit met een GPS-tracker.
 3. Maak geregeld wandelingen met je hond, zodat hij voldoende beweging krijgt. Op deze manier stil je ook zijn nieuwsgierigheid en dorst naar avontuur.
 4. Zorg dat je je hond veilig vervoert in de auto door gebruik te maken van een bench of transportbox.
 5. Kijk of er geen gaten in het hek zitten, waardoor je hond kan ontsnappen.
 6. Maak foto’s van je hond voor het geval hij toch wegloopt.

De ideale omstandigheid

Het beste zou zijn als je hond te allen tijde een GPS-tracker voor honden bij zich draagt, waarmee je hem binnen een paar seconden kunt lokaliseren. Met een Tractive GPS-tracker en de Tractive GPS-app kun je je hond veilig houden met deze functies:

 • LIVE-modus: ontvang locatie-updates elke 2-3 seconden
 • Onbeperkt bereik: volg je hond overal ter wereld, waar je viervoeter zich ook bevindt
 • Virtuele omheining: krijg een melding als je hond een veilig gebied, zoals je tuin, verlaat
 • Locatiegeschiedenis: kijk waar je maatje de afgelopen 365 dagen is geweest en ontdek waar hij veel rondhangt
 • Delen met familie: laat je vrienden, familie, hondenuitlater of -oppas samen met jou je hond volgen
 • Licht en geluid: hiermee kun je makkelijk je hond spotten in het donker

Koop Tractive GPS

Weggelopen hond die herenigd is met baasje en gelukkig is

Koop een Tractive GPS-tracker en geniet van gemoedsrust in de wetenschap dat je elke stap van je hond kunt volgen. Vergeet niet om je aan te melden voor de Tractive-nieuwsbrief voor meer nuttige informatie en speciale aanbiedingen. En mocht je hond vermist zijn, dan wensen we je veel succes met je zoektocht!


Nu weet je hoe je een weggelopen hond kunt terugvinden. Deel dit artikel met een vriend: