Waarom slapen katten zoveel? Is het normaal dat je kat zoveel slaapt? Hoeveel slaap heeft een kat eigenlijk nodig? En kan te veel slaap wijzen op een probleem met de gezondheid? Je hebt een heleboel vragen! Gelukkig zijn we hier om je de antwoorden te geven en je gerust te stellen. In dit artikel lees je alles over het slaapgedrag en de slaappatronen van katten, zoals hoeveel uur per dag katten slapen, hoe dit kan veranderen met de leeftijd en wat de beste manier is om het slaappatroon van je kat in de gaten te houden.

Waarom slapen katten zoveel?

Slaap is van levensbelang. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor katten. Tijdens het slapen laad je je lichaam op en herstelt het lichaam zich. Verder is een goede nachtrust ook belangrijk voor het geheugen en je immuunsysteem. De verschillende slaapfasen, waaronder NREM en REM, ondersteunen verschillende functies van het lichaam.

Katten zijn geëvolueerd om gedurende lange periodes overdag te slapen. Hierdoor kunnen ze energie besparen die ze in het wild zouden gebruiken voor het jagen en het vinden van hun volgende maaltijd. Katten zijn tenslotte natuurlijke jagers (hun jachtinstinct is een van de belangrijkste redenen waarom katten weglopen).

Aangezien katten in het wild doorgaans zowel roofdieren als prooien zijn, is het logisch dat ze veel slapen. Ze hebben namelijk veel energie nodig om hun kostje bij elkaar te jagen. Het zorgt er ook voor dat ze fris en alert blijven om te voorkomen dat ze zelf ten prooi vallen. Het is dus natuurlijk kattengedrag dat onze huistijgers zoveel slapen.

In plaats van ’s nachts aan één stuk door te slapen zoals mensen, doen katten meerdere dutjes gedurende de dag en slapen ze ook lichter.

Hoeveel slaap heeft een kat nodig?

Katten zijn echte slaapkoppen en de kans is groot dat die van jou ook ergens ligt te dommelen. Het lijkt wel alsof poeslief de hele dag slaapt, maar hoeveel slaap heeft een kat eigenlijk nodig?

Hoeveel slaap een kat nodig heeft hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Leeftijd: Oudere katten hebben minder energie en slapen meer dan jongere katten. Ook kittens hebben meer slaap nodig om te groeien.
 • Activiteitsniveau: Een kat zal na een actieve dag meer slaap nodig hebben.
 • Gezondheid: Als je kat ziek is, kan hij ook langer en meer gaan slapen.

Hoeveel uur per dag slaapt een kat?

Volgens veterinaire deskundigen slapen katten normaal gesproken tussen de 12 en 20 uur per dag. Een kat slaapt gemiddeld 15 uur per dag en 40% van de katten slaapt meer dan 18 uur per dag. Katten slapen dus veel meer dan mensen. Katten slapen ook meer als ze ouder worden.

💡 Tip: Je kunt precies zien hoeveel uur per dag je kat slaapt (en zijn activiteitsniveau, live-locatie en meer bekijken) met een GPS-tracker voor katten.

Houd je kat gelukkig en gezond

Zorg dat je kat voldoende beweging en rust krijgt. Vergelijk de activiteit van je kat met die van andere soortgelijke katten. Stel dagelijkse doelen die passen bij je huisdier.

Ontdek GPS-trackers voor katten

Hoelang slapen katten?

In tegenstelling tot mensen zijn katten polyfasische slapers. Dit betekent dat katten gedurende dag meerdere slaapjes doen in plaats van aan één stuk door te slapen. Dit verklaart dus waarom je kat waarschijnlijk nooit de hele nacht doorslaapt zoals jij. In plaats daarvan doet je kat meerdere dutjes per dag. Een kattendutje duurt meestal 50 tot 113 minuten en gemiddeld zo’n 78 minuten.

Zijn katten nachtdieren?

Veel kattenbaasjes vragen zich af of katten nachtdieren zijn, aangezien hun kat niet de hele nacht doorslaapt. Maar dit is niet helemaal juist. Katten zijn schemerdieren. Dit betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de zonsopgang en zonsondergang.

Als je kat je ’s nachts wakker houdt, kun je deze tips proberen:

 • Beloon je kat niet door met hem te spelen, hem te voeren of je aandacht te geven.
 • Zorg ervoor dat hij genoeg beweging heeft gehad voor het slapengaan.
 • Als je overdag niet thuis bent, zorg dan voor stimulatie tijdens je afwezigheid.
 • Houd je kat ’s nachts in een andere kamer, waar hij je niet kan storen.
 • Vermijd het straffen van je kat voor zijn gedrag.

Slaapt mijn kat te veel?

Veranderingen in het slaappatroon kunnen normaal zijn, maar ze kunnen er ook op duiden dat je kat ziek is. Als je merkt dat je kat meer slaapt dan normaal en bijvoorbeeld ook niet eet, dan kan dit een aanwijzing zijn dat er iets mis is.

Dit kan er aan de hand zijn als je kat meer slaapt dan normaal:

 • overgewicht
 • nieraandoening
 • doofheid
 • hypothyreoïdie
 • voedingstekort
 • ouderdom
 • dementie
 • depressie
 • infectie
 • diabetes
 • artritis
 • vergiftiging

Met Tractive GPS kun je het slaappatroon van je kat in de gaten houden en zien of je kat meer of minder slaapt dan normaal, zodat je problemen vroegtijdig kunt signaleren en je kat gezond en gelukkig kunt houden.

app-scherm met slaapoverzicht in de tractive gps-app
grijze kat slaapt op oranje oppervlak

Slaapt mijn kat wel genoeg?

Als je niet zeker weet of je kat wel genoeg slaapt, houd dan het gedrag van je kat in de gaten en neem indien nodig contact op met de dierenarts. Er zijn enkele medische aandoeningen en ziektes die ervoor kunnen zorgen dat een kat minder slaapt dan normaal, zoals:

 • hyperthyroïdie
 • hoge bloeddruk
 • kattenaids of felien immunodeficiëntievirus (FIV)

Gebrek aan stimulatie kan er ook voor zorgen dat katten minder slapen, vooral als ze ’s nachts erg actief zijn. Meer buitenactiviteiten, spelletjes en lichaamsbeweging kunnen je kat helpen beter te slapen.

Hoeveel slaap heeft mijn kat nodig?

Zoals hierboven besproken, hebben katten normaal tussen de 12 en 20 uur slaap per dag nodig. Kittens en oudere katten hebben meestal meer slaap nodig dan gezonde volwassen katten. Raadpleeg de dierenarts om erachter te komen hoeveel slaap je kat nodig heeft of houd zijn dutjes in de gaten in de Tractive GPS-app om een ​​idee te krijgen van wat normaal is voor je viervoeter. Zo ontdek je of er iets in het slaappatroon is veranderd en kun je eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Wanneer raadpleeg ik de dierenarts?

Neem contact op met dierenarts als je kat minder dan 12 uur of meer dan 20 uur per dag slaapt of als zijn slaapritme plotseling is veranderd. Raadpleeg ook een dierenarts als je kat niet makkelijk wakker wordt of andere tekenen van ziekte vertoont. Als het gaat om de gezondheid van je kat, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.