Honden kunnen om verschillende redenen weglopen. Daarom is het verstandig om te investeren in een tracker voor huisdieren. Hiermee kun je een actievere rol spelen in het waarborgen van de veiligheid van je viervoeter en tegelijkertijd je gemoedsrust als huisdiereigenaar behouden. Mogelijk ben je tijdens je zoektocht op internet de Apple AirTag tegengekomen en vraag je je af of je de AirTag kunt gebruiken voor je hond. Kun je hiermee je hond terugvinden als hij wegloopt?

Om het kort te houden, de Apple AirTag is een Bluetooth-tracker ontworpen voor het volgen van voorwerpen, niet voor huisdieren. Ondanks enkele voordelen is het niet de beste keuze voor het lokaliseren van honden. Als het aankomt op het veilig houden van je viervoeter, ben je beter af met een GPS-tracker voor honden, die onbeperkt bereik en realtime tracking biedt.

Vraag je je nog steeds af of de AirTag geschikt is voor het volgen van honden? Lees gauw verder.

Kun je je hond terugvinden met enkel een microchip of een hondenpenning?

Veel hondenbaasjes geloven dat het laten chippen van hun hond en het dier voorzien van een hondenpenning voldoende is om een hond terug te vinden. Hoewel deze methoden nuttig zijn voor de identificatie van je huisdier, helpen ze je niet bij het actief zoeken naar je hond.

Je moet wachten tot iemand je hond vindt, hem naar een dierenarts of dierenasiel brengt waar de chip kan worden gescand en vervolgens contact met je opneemt. Dit kan een stressvolle en tijdrovende situatie zijn, waarin je je kostbare tijd en gemoedsrust verliest.

Als je het ons vraagt, kost dat veel meer tijd en energie dan wanneer je investeert in een GPS-tracker waarmee je je hond in realtime kunt volgen. In een wereld waar hondendiefstal toeneemt, biedt een microchip geen absolute zekerheid dat je je hond ook daadwerkelijk terugkrijgt.

Waarom een ​​GPS-tracker meer gemoedsrust betekent voor hondenbezitters

GPS-trackers voor honden zijn niet alleen handig omdat ze je helpen bij het actief opsporen van je huisdier, maar ook omdat ze vermissingen kunnen voorkomen. Met een GPS-tracker kun je je hond altijd in de gaten houden en direct actie ondernemen, wat zorgt voor gemoedsrust.

De Tractive GPS-tracker is een van de populairste GPS-trackers voor honden en katten. De tracker werkt over elk bereik in meer dan 175 landen wereldwijd en is ontworpen om de onafhankelijkheid en nieuwsgierigheid van je hond te bevorderen, terwijl het tegelijkertijd jou als baasje gemoedsrust biedt. Aangezien je je hond kunt volgen, ongeacht hoe ver je viervoeter ook afdwaalt.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden en katten

Apple AirTags zijn geen GPS-trackers voor honden, maar wat is een AirTag en kun je het gebruiken om je hond te volgen?

Wat is een Apple AirTag?

Een Apple AirTag is een Bluetooth-tracker die is ontwikkeld om je te helpen bij het vinden van verloren voorwerpen, zoals sleutels, tassen en portemonnees. Het is in 2021 door Apple uitgebracht.

Het apparaatje heeft een ronde vorm en bevat een vervangbare batterij, een ingebouwde luidspreker en Bluetooth. Ook is het uitgerust met de U1-chip van Apple. Met de AirTag kun je je spullen terugvinden via de Zoek mijn-app op je iOS-apparaat. (Android- of Samsung-gebruikers kunnen hier dus geen gebruik van maken.)

De AirTag heeft een diameter van 31,9 mm en is 8 mm dik. Het apparaatje weegt 11 gram. Een enkele AirTag heeft een adviesprijs van 39 euro en een set van vier AirTags 129 euro.

De Apple AirTag is ideaal om bijvoorbeeld je verloren sleutels in een druk café terug te vinden of je jas wanneer je een feest vol met iPhone-gebruikers verlaat. Je bent dus beperkt tot een netwerk van gebruikers van Apple-apparaten wanneer je een voorwerp kwijtraakt.

airtag en accessoires op een houten tafel

Hoe werken AirTags voor honden?

Nogmaals, de AirTag is geen GPS-tracker. Dit betekent dat het apparaat niet geschikt is voor het realtime volgen van je hond. Desondanks vraag je je misschien af of het bevestigen van zo’n apparaat aan de halsband van je hond voldoende is om hem veilig te houden wanneer hij zoekraakt.

Hieronder kun je een idee krijgen van hoe AirTags werken en hoe je ze kunt gebruiken om je hond te volgen.

Hoe AirTags werken

 • De AirTag zendt een Bluetooth-signaal uit.
 • Het signaal wordt opgepikt door compatibele Apple-apparaten binnen het bereik.
 • De locatiegegevens van de AirTag worden naar de servers van Apple verzonden.
 • De eigenaar van de AirTag kan inloggen op de Zoek mijn-app om de locatie van de AirTag te bekijken.
Een hond die door een open veld rent

AirTag gebruiken voor honden

Om een AirTag te gebruiken voor je hond, kun je de AirTag configureren met je Apple-apparaat en aan de halsband of het tuigje van je hond bevestigen. Wanneer je je hond moet lokaliseren, open je de Zoek mijn-app om de locatie van je hond te zien. Zo nodig kun je ‘pingen’ met een AirTag. Door een geluid op de AirTag af te spelen, kun je het geluid volgen en het apparaatje gemakkelijker vinden.

Als je hond te ver is afgedwaald en niet meer binnen bereik is, kun je de Verloren-modus inschakelen. Je ontvangt dan een ​​melding als je hond in de buurt is van een andere Apple-gebruiker. Anderen kunnen op de AirTag tikken om je contactgegevens te bekijken en contact met je op te nemen.

Voordelen van de AirTag voor je hond

Als je als hondenbaasje al producten van Apple gebruikt, vind je het misschien wel handig om de AirTag te gebruiken om je hond in de gaten te houden vanwege onder meer het gebruiksgemak en de betaalbaarheid.

De voordelen van het gebruik van AirTag om je hond te volgen zijn onder andere:

 • Prijs: AirTag is betaalbaar. Het apparaatje kost 39 euro en er is geen maandelijks abonnement vereist.
 • Batterijduur: AirTag bevat een vervangbare batterij die tot een jaar meegaat. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het opladen.
 • Formaat: AirTag is klein en licht, waardoor je hond er geen last van heeft.
vrouw zit op gele stoel met hond en iphone

Waarom is de AirTag bij je hond geen goed idee?

Apple raadt het gebruik van de AirTag af voor het volgen van honden. Het bedrijf heeft zelfs al meerdere keren aangegeven dat de AirTag is bedoeld voor spullen en niet voor huisdieren of mensen. Je kunt de AirTag dus beter niet gebruiken om je hond in de gaten te houden.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom Apple ervoor heeft gekozen om AirTags niet aan te bevelen voor het gebruik bij huisdieren. Een daarvan kan zijn dat Apple mogelijk bedenkingen heeft, omdat AirTags niet specifiek voor dit doel zijn ontworpen. Het kan zijn dat Apple de AirTags dus afraadt voor het volgen van huisdieren, omdat ze niet daarvoor bedoeld zijn.

Volgens Kaiann Drance, de vicepresident van iPhone Marketing bij Apple, hoeven mensen er alleen ervoor te zorgen dat hun bewegende huisdier binnen het bereik van een apparaat in het Zoek mijn-netwerk blijft als ze een AirTag aan de halsband van hun huisdier bevestigen.1 Hierdoor kan het Bluetooth-signaal van de AirTag worden opgepikt, zodat je op de hoogte wordt gesteld.

Toch klinkt dit niet heel logisch. Hoe zorg je ervoor dat je hond binnen het Bluetooth-bereik blijft als hij eenmaal is weggelopen? Puppy’s, ongetrainde honden, honden met verlatingsangst of een sterk jachtinstinct kunnen vaak wegrennen als ze ook maar iets ruiken (zoals een loopse hond), horen of zien. En als ze willen, kunnen ze binnen een paar minuten enkele kilometers afleggen.

Een hond die wegrent in een bosrijk gebied

Als je toch ervoor kiest om je hond te volgen met de AirTag, houd er dan rekening mee dat het apparaat mogelijk niet werkt zoals verwacht.

Het bereik van een Apple AirTag: hoe ver kun je een hond volgen met een AirTag?

Helaas heeft Apple geen informatie vrijgegeven over het bereik van AirTags. AirTags maken gebruik van zowel Bluetooth als Ultra Wideband-technologie en het bereik daarvan is zo’n 10 tot 25 meters1. Wanneer de AirTag zich binnen het bereik van je Apple-apparaat bevindt, kan hij de locatie bepalen en doorgeven.

Houd er echter rekening mee dat het werkelijke bereik van de AirTag afhangt van het aantal Apple-apparaten in de buurt.

Als je je hond kwijtraakt op een plek waar veel iPhone-gebruikers in de buurt zijn, vind je je hond waarschijnlijk zo terug. Maar mocht je hond ontsnapt zijn in een afgelegen gebied waar het aantal Apple-apparaten in de buurt beperkt is, dan kan het lastig zijn om je hond terug te vinden. De locatiebepaling van de AirTag is dan een stuk minder nauwkeurig. Mogelijk werkt de AirTag zelfs helemaal niet.

Kortom, de AirTag heeft een beperkt bereik. In tegenstelling hiermee werken populaire GPS-trackers voor honden over elke afstand, waardoor je altijd de locatie van je hond kunt zien en kunt zorgen voor een veilige terugkeer.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer

“Net als de AirTag kan de Tractive GPS-tracker gebruikmaken van een radiosignaal om de locatie van je huisdier te bepalen. Maar in tegenstelling tot de AirTag maakt Tractive ook gebruik van mobiele connectiviteit en GPS.

Zelfs wanneer je tracker niet in de buurt van een ander mobiel apparaat is, kan deze nog steeds gegevens naar de Tractive-servers sturen. Hierdoor kun je snel en eenvoudig de locatie van je huisdier in de app bekijken.

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Hieronder kun je de verschillen zien waarmee de GPS-tracker zich onderscheidt van een Bluetooth-tracker en waarom de verschillen van belang zijn voor de veiligheid van je hond:

infographic vergelijking bluetooth- vs. gps-tracker - beperkt bereik

Nadelen van de AirTag voor je hond

Er zijn enkele nadelen waar hondenbaasjes rekening mee moeten houden bij het gebruik van AirTags voor honden.

 • Beperkt bereik: Airtags werken mogelijk niet goed in gebieden waar weinig Apple-apparaten zijn.
 • Inslikkingsgevaar: AirTags kunnen makkelijk beschadigd raken en je hond kan het apparaat zelfs per ongeluk inslikken.
 • Geen hondentrackers: AirTags zijn bedoeld om je spullen terug te vinden en niet om je hond te volgen.

Laten we dieper ingaan op de nadelen.

De AirTag heeft een beperkt bereik

Ondanks de voordelen heeft het gebruik van AirTag voor honden ook een aantal nadelen. Een daarvan is dat de AirTag alleen werkt met andere apparaten van Apple in de buurt.2 Als er geen andere Apple-gebruikers in de omgeving zijn, kan de locatie van de AirTag niet worden bepaald.

Met andere woorden, als je hond ontsnapt of verdwaald raakt in een gebied zonder Apple-apparaten in de buurt, kun je de AirTag niet gebruiken om je hond te volgen.

💡In tegenstelling hiermee heeft de Tractive GPS-tracker een onbeperkt bereik, waardoor je je hond overal kunt volgen, waar hij ook heen is gegaan. Daarnaast is het apparaat volledig compatibel met zowel iOS- als Android-apparaten.

Ontdek Tractive GPS

Inslikkingsgevaar

Een artikel in de Wall Street Journal wijst op een ander potentieel gevaar van het gebruik van AirTags bij honden: een hond kan op de AirTag kauwen of deze inslikken.

De AirTag heeft een diameter van 31,9 mm en kan makkelijk worden ingeslikt door middelgrote of grote honden. In sommige gevallen kan de hond de AirTag uitbraken. Deze kan ook door het spijsverteringsstelsel gaan. Zo niet, dan kan een operatie nodig zijn. Als de AirTag beschadigd raakt, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. De batterij kan schade aan de bek of maag van de hond veroorzaken. Het kan zelfs tot vergiftiging leiden.

Om deze reden moet de Apple AirTag zo snel mogelijk worden verwijderd als een hond het apparaatje doorslikt2. Vanwege dit gevaar raden dierenartsen het gebruik van AirTags af voor het volgen van honden.

Als je de Apple AirTag bij je hond gebruikt, zorg er dan voor dat je deze stevig aan de halsband van je huisdier vastmaakt, zodat je hond er niet op kan kauwen. Als de AirTag losjes aan de halsband hangt, bestaat het risico dat je hond of andere honden die eraf kauwen.

View this post on Instagram

A post shared by The Wall Street Journal (@wsj)

💡In tegenstelling hiermee wordt de Tractive GPS-tracker geleverd met halsbandklemmen waarmee je hem stevig aan de halsband van je hond kunt bevestigen. Hierdoor zit hij stevig vast, waardoor de kans kleiner wordt dat deze eraf valt. Je hond zal bovendien amper merken dat hij de tracker om heeft.

Ontdek Tractive GPS

AirTags zijn geen GPS-trackers voor honden

Zoals eerder vermeld, is de Apple AirTag niet ideaal voor het volgen van honden, omdat deze bedoeld is voor spullen en niet voor huisdieren. Daarnaast ontbreken er bij het apparaatje veel huisdiervriendelijke functies die wél ingebouwd zitten in GPS-trackers voor honden. Ook zijn AirTags mogelijk kwetsbaarder voor beschadiging, omdat ze niet specifiek zijn ontworpen voor huisdieren.

hond die buiten door het water rent

In tegenstelling hiermee wordt de Tractive DOG XL Adventure-editie geleverd met een extra robuuste, bijtbestendige, glasvezel behuizing voor grotere honden die van avontuur houden.

Tractive Dog XL

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

AirTag bij je hond of je hond laten chippen?

Houd er rekening mee dat het in Nederland wettelijk verplicht is om je hond te laten chippen en registeren. Een AirTag kan dus niet als vervanging voor een microchip dienen. Ook bestaat er een risico dat de AirTag van de halsband kan vallen of dat de hond die kwijtraakt of doorslikt, terwijl de microchip onder de huid van je hond wordt geïmplanteerd en dus permanent aanwezig blijft. Chippen is dus verplicht voor honden, terwijl het gebruik van de AirTag bij honden over het algemeen wordt afgeraden door dierenartsen.

Waarom je een GPS-tracker moet overwegen in plaats van een AirTag voor honden

GPS-trackers voor honden zijn specifiek ontworpen om huisdieren te traceren en zitten boordevol huisdiervriendelijke functies. Daarnaast maken ze gebruik van GPS-, mobiele en andere technologieën om ervoor te zorgen dat je je hond vrijwel overal en altijd kunt vinden.

man, vrouw en hond met GPS-tracker

De Tractive GPS-tracker voor honden biedt bijvoorbeeld verschillende geweldige functies die zorgen voor gemoedsrust bij hondenbaasjes. Enkele van deze functies zijn:

 • LIVE Tracking-modus: volg elke stap van je huisdier met real-time locatie-updates elke 2 tot 3 seconden.
 • Onbeperkt bereik: volg je hond of kat overal ter wereld, waar je ook bent.
 • Virtuele omheining: stel een ‘veilige zone’ in, zoals je tuin, en ontvang een melding als je huisdier het gebied verlaat.
 • Locatiegeschiedenis: zie waar je viervoeter de afgelopen 365 dagen is geweest.
 • Radar-modus: zoek je huisdier op korte afstand. Deze modus is ideaal als je je kat of hond in huis wilt lokaliseren.
 • Wellness-monitoring: kijk hoe actief je huisdier is. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen vroegtijdig op het spoor en en stel doelen om je trouwe viervoeter gezond te houden.
 • Energiebesparende zones: bespaar de batterij op plekken waar je hond veel tijd doorbrengt.

Bovendien werken GPS-trackers zowel met Android- als iOS-apparaten, waardoor ze geschikt zijn voor elke huisdiereigenaar.

De juiste hondentracker kan van onschatbare waarde zijn

Hondenbaasjes over de hele wereld maken gebruik van de levensreddende technologie van Tractive om hun viervoeters te beschermen. Zo ook in het verhaal van Happy, een loslopende golden retriever die tijdens zijn eerste wandeling het bos in rende.

Ondanks de paniek wist Francesca het hoofd koel te houden. Ze schakelde snel LIVE Tracking in en had hem binnen de kortste keren weer gevonden.

Twee vrouwen zitten geknield naast een golden retriever in een meer in de bergen

Happy is een brave hond en hij komt altijd terug. Nou ja, behalve de keer dat ik hem voor de eerste keer meenam naar Alpe di Siusi. De bergen staan ​​bekend om de moeilijke wandelroutes en de prachtige flora. Ik was daar met Mac, Happy en mijn gezin toen Happy verdwaalde raakte. Ik weet nog steeds niet zeker of hij achter een hert aan ging of niet, maar één ding was duidelijk: hij was weg.

Toen herinnerde ik me dat ik de GPS-tracker bij Happy had omgedaan. Ik schakelde onmiddellijk de modus LIVE Tracking in en begon opgelucht adem te halen terwijl ik steeds dichter bij zijn locatie kwam. Ik kon rechtstreeks op mijn telefoon zijn route live volgen en de locatiebepaling was zo nauwkeurig dat ik uiteindelijk Happy vond. Hij stond aan de rand van een berg bij een bron water te drinken.”

– Francesca en Happy, Ital

Lees het volledige verhaal van Happy, Francesca en hoe de levensreddende technologie van Tractive het leven van honden en katten over de hele wereld veilig houdt.

Ontdek GPS-trackers voor honden

Kan ik de AirTag voor mijn hond gebruiken?

Het is mogelijk om een AirTag te gebruiken voor je hond. Maar is dit de meest geschikte keuze? Waarschijnlijk niet. Als je erover nadenkt, kan de juiste tracker het verschil maken tussen het veilig terugvinden van je hond of hem mogelijk nooit meer zien

Hoewel een Apple AirTag in bepaalde situaties je kan helpen bij het lokaliseren van je hond, zijn er ook belangrijke nadelen die overwogen moeten worden. Zo is de AirTag niet ontworpen voor huisdieren en kan het apparaatje makkelijk worden ingeslikt of beschadigd raken. Bovendien is de AirTag minder betrouwbaar dan een GPS-tracker voor honden en heeft de AirTag beperkt bereik. Ook ontbreken er veel huisdiervriendelijke functies bij de AirTag.

GPS-trackers voor honden zijn daarentegen specifiek ontworpen om je viervoeter effectief te kunnen volgen en veilig te houden. Kies voor gemoedsrust voor een GPS-tracker die speciaal is gemaakt voor huisdieren, zoals de Tractive GPS-tracker. Hiermee kun je je hond altijd vinden.

Bekijk het filmpje hieronder voor een review van de Apple AirTag voor het volgen van honden en katten en ontdek hoe deze zich verhoudt tot GPS-trackers, zoals de Tractive GPS-tracker: